Projekcija kod vređanja

La perla~

Ističe se
Banovan
Poruka
2.480
Da li ste primetili da na forumu svako ko zeli da nesto u negativnom kontekstu napise za drugog korisnika, zapravo pise o sebi. Jer ono sto najvise muci coveka, sto najvise u sebi i za sebe misli, to zapravo kazuje za drugoga (projektuje, tako se to zove u psihologiji).

Pa tako imamo slucajeve da koji cesto pominju "dijagnozu" (sizofreniju, psihopatologiju sl.) sami su zapravo to ili verovatno da ih to kod sebe muci, ima nesto, oni koji spominju postenje i potenciraju na tome, znaci to ih muci (naravno ovo se odnosi na uvredljive postove), oni koji spominju seks znaci to ih muci (nemaju ga ili ga slabo imaju, slabi su u tome), pa mogu slobodno da zakljucim da je forum cesto popriste razlicitih frustracija i kompleksa koji se ne znaju isterati na drugaciji nacin.

Dakle, svako ko govori ruzno o drugome, vredja na najpodlije i najprimitivnije nacine, pritom prilepljujuci proizvoljnu etiketu ovih razmerakoje sam opisala (osim psovki, koje su ipak deo "folklora" ovog naroda) je zaprav to sto kaze o drugom korisniku.

Obratite paznju i cuvajte se takvih ljudi cak i u foruumskoj komunikaciji, a kamoli u RL.

Cim neko mnogo spominje jednu rec (kvalifikaciju), znaci da je to on sam.

Hm, pa sta znam. Ima istine u tome sto kazes ali nije uvek tako.

Cist primer ako ja kazem da mi je smetalo kod bivseg nesto a iz aviona vidi da ja recimo nemam tu neku osobinu. Ne treba da generalizujes, sve zavisi od nivoa svesti pojedinca. Nesvesni ce tako verovatno pljuvati a ustvari ce govoriti o sebi, ali ima svesnijih ljudi koji kada kukaju kukaju sa razlogom.

I ne vidim nista lose u tome da covek kaze sta mu smeta i sta ga muci pa makar bilo i preko neta.

kako si se nalupetala sine ne znas gde teras..ako kazem da je neko sebicna budaletina koja kaze da je samo trip da nekom smeta dim cigarete..onda nema sta mene da muci pusenje vec ta retardirana osoba ima problem koji ne vidi i svoj ucinak smanjuje prebacivanjem krivice

Hm, pa sta znam. Ima istine u tome sto kazes ali nije uvek tako.

Cist primer ako ja kazem da mi je smetalo kod bivseg nesto a iz aviona vidi da ja recimo nemam tu neku osobinu. Ne treba da generalizujes, sve zavisi od nivoa svesti pojedinca. Nesvesni ce tako verovatno pljuvati a ustvari ce govoriti o sebi, ali ima svesnijih ljudi koji kada kukaju kukaju sa razlogom.

I ne vidim nista lose u tome da covek kaze sta mu smeta i sta ga muci pa makar bilo i preko neta.

Naravno da nema nista lose u tome da covek kaze sta mu smeta, tema se ne odnosi na to. Sve to moze i uljudnim ili prihvatljivim recima, bez ruznih kvalifikacja, uvreda i sl.

Nije stvar u "kukanju", nego u ovome sto sam rekla. Taman posla kad bi covek trpeo sve.

kako si se nalupetala sine ne znas gde teras..ako kazem da je neko sebicna budaletina koja kaze da je samo trip da nekom smeta dim cigarete..onda nema sta mene da muci pusenje vec ta retardirana osoba ima problem koji ne vidi i svoj ucinak smanjuje prebacivanjem krivice

Ti uopste nisi shvatio temu a pozurio si da se izblamiras.

Prvo, ovi izrazi koje si upotrebio(za sada) samo govore i otebi i o tvom stepenu obrazovanja i vaspitanja (tako da se dalje s tobom ne bih upustala u razgovor), ali ovde je rec o kvalifikacijama koje si upravo izrekao (nije bitno na ciji racun) koje, ako su ceste, ucestale, zapravo govore o tebi u smislu da su verovatno to tebi govorili cim cesto spominjes takve reci, pa sada imas kompleks i ispoljavas ih (ako su ponavljam, ucestale). A zato su ti to govorili, ne znam, mozda gde ima dima, ima i vatre. To je teza ove teme inace potvrdjena u psihologiji i naziva se projekcija.

:cao:

Da li ste primetili da na forumu svako ko zeli da nesto u negativnom kontekstu napise za drugog korisnika, zapravo pise o sebi. Jer ono sto najvise muci coveka, sto najvise u sebi i za sebe misli, to zapravo kazuje za drugoga (projektuje, tako se to zove u psihologiji).

Pa tako imamo slucajeve da koji cesto pominju "dijagnozu" (sizofreniju, psihopatologiju sl.) sami su zapravo to ili verovatno da ih to kod sebe muci, ima nesto, oni koji spominju postenje i potenciraju na tome, znaci to ih muci (naravno ovo se odnosi na uvredljive postove), oni koji spominju seks znaci to ih muci (nemaju ga ili ga slabo imaju, slabi su u tome), pa mogu slobodno da zakljucim da je forum cesto popriste razlicitih frustracija i kompleksa koji se ne znaju isterati na drugaciji nacin.

Dakle, svako ko govori ruzno o drugome, vredja na najpodlije i najprimitivnije nacine, pritom prilepljujuci proizvoljnu etiketu ovih razmerakoje sam opisala (osim psovki, koje su ipak deo "folklora" ovog naroda) je zaprav to sto kaze o drugom korisniku.

Obratite paznju i cuvajte se takvih ljudi cak i u foruumskoj komunikaciji, a kamoli u RL.

Jesmo :)

- - - - - - - - - -

I ja se slažem sa temom i sve donekle što je navedeno u postu.....u RL-u toga ima na pretek, ovde ne obraćam toliko pažnju i ne učestvujem često......ono što sam recimo ja primetila kod pojedinih ljudi, kada komentarišu nečiji način života ili osobine, najčešće su sami takvi, a i ako nisu, prikrivaju ogovaranjem i zadiranjem u porodicu i privatan život drugoga, sopstvena nezadovoljstva svojim životom i svojom porodicom..klasična pakost i zloba i nemogućnost da se pobedi loše u nama....

Ne i ne...Kad neko o nekom piše ili govori " u negativnom kontekstu" ima različite motive...Ako je u pitanju
ogovaranje,zaista pokazuje nezadovoljstvo sobom! Ne govori "u stvari " o sebi...
Znači,pokazuje ogovaranjem neku svoju frustraciju ili opsesiju koja može biti nevezana za sadržinu
onoga o čemu je reč.
Najmanje:izražava time svoju nesrećnost i svoje loše raspoloženje...
Ovo i jeste stvar za psihoanalizu jer se radi, najčešće,o neurotičnim stanjima...

Slazem se. Ono sto najpre vidis i najzesce osudjujes kod drugih, moze biti ono sto ti smeta kod sebe samog
To je toliko dobro proucen psiholoski mehanizam, da stvarno ne treba trositi reci na to da li funkcionise ili ne.

Normalno da ces povremeno ponekoga prozvati za nesto, pa i osuditi neko ponasanje.
Ne moze se ziveti kao automat, rob bez stavova, ne moze coveku sve biti razumljivo, prihvatljivo, ne moze sve da opravda.
To nije u ljudskoj prirodi i kome to smeta kod ljudi, taj se bori protiv sile jednake zakonu gravitacije. Sto malo govori i o njemu.

Ali, covek moze i treba da ne srlja u zakljucke o ljudima koje ne poznaje, vredja i lepi etikete tek tako.
Kad nego drugima stalno i na prvu loptu gura u lice svoje postenje, poverenje, iskrenost, moralnu cistotu, ispravnost, pamet ili koju god osobinu i vrednost, onda najcesce bas sa tom osobinom ili vrednoscu i sam ima problem.
Opet kazem, ako to radi cesto, i ako se zatrcava u zakljucke, generalizacije i lepljenje etiketa.

aha a reci stronci ako neki sup/moderator ovde radi nesto neobjektivno..a iskljucivo po pravilniku..jel i on nesto licno tu provlaci svoje tripove ili je svuda u zivotu neko pravilo?

Ne znam tacno o cemu je rec, ali sigurno da provlaci neku licnu osobinu, ako cesto i stalno reaguje na stvari na koje njegove "kolege" ne reaguju na isti nacin, ili ne reaguju uopste
Ili prosto nekoga ne voli, pa uvek kod te osobe pronadje i nategne nesto da bi ga prozvao, kaznio i sl.
Toga imas gde god postoji neki autoritet, neki rukovodilac, sef itd

hteo sam reci da ako ja pricam o pusenju na pr..ili nekom pravilu..o tome kako je zabranjeno na svim javnim mestima..to nisam ja izmislio..ali ako ja pomenem..neko kome se ta odluka ne dopada on mene napici da imam problem..e to je smesno i vi o tome pricate a ja zaista imam problem sto se gusim i sto se tesko adaptiram na dim

Nemas ti problem oko pusenja, gusenja i dima, nego oko toga kako vidis pusace.

Kao kad bi neko za sve vlasnike pasa rekao nesto tipa da su debiloidni retardi koji zagadjuju grad, sto ne cuvaju decu nego kucice, dokona marva koja lepo zivi pa od besa ima i seta dzukele, ebali ih kucici, bacaju pare umesto da nahrane neko dete itd itd

Jel kapiras sad sta hocu da kazem

to zato sto pisemo na psihologiji..tako ja mogu reci da ne polazim od pusenja sto mi smeta..nego od sebicnosti ljudi uopste..normalno da svako ko zgazi u govance psuje onog ko nije pocistio za svojim psom..ali..to je opet neko nametnuto pravilo od skoro jel tako..znaci nismo pre 10-20 godina videli ni povoce ni kese za kaku da se nose..ni nikakve ograde i zabrane po parkovima..nikakvo naplacivanje kazni za nepostovanje pravila..to nam je sada nametnuto kao pravilo i sredjivanje drustva..ako mi pricamo o tome..to nikako ne moze znaciti da mi licno imamo ikakav psiholoski problem ili zadnje misli i tripove..zaista smesno sto takve teorije pravite

Ne vredi george, ne razumemo se...
Ja probam da ti opisem generalizaciju i lepljenje etikete na nekoga ili na neku grupu, tako sto covek svoje frustracije projektuje na njih
Kad bi neko stalno ovako govorio o svim vlasnicima pasa, ja bih zakljucio da ima neki problem sa svojim poreklom, materijalnim stanjem, ostvarenoscu u zivotu, i sl.

A mozda mu je sef na poslu kuchkar pa je bahat, osion, ima para, besan je, los covek i onda ovaj nesrecnik u svim kuckarima vidi svog shefa i sve ih mrzi
Isto bi bilo da je shef pushac, bilder, planinar, numizmaticar, shahista ili sta god. Tog njegovog potcinjenog ne frustrira nijedno od tih zanimanja, nego to sta ili koga bi ona simbolizovala za njega
I kad bi se u nekoj diskusiji pomenuli kuchkari, pushaci, bilderi, planinari itd.....on bi planuo i na sve njih prosuo hejt. Ma ne bi ga zanimlo ni ko su, ni kakvi su, svi da se nose u peezdu materinu i svi da umru :lol:

haha ali pazi vecina ovde zvuci kao hejter i sarkasticno pise..onda dolazimo do toga da vecina i nema taj smisao za humor..meni je vecina takvih komentara sprdnja..ali kad udjem u kafic gde se sve beli od dima nema nikakve pozadine do toga da tu ne mogu disati..da se preznojim cim udjem..suvo kasljem..samo izadjem napolje..ali nisam isao nikom do stola da ugasim pljugu..mene ne cini boljim covekom sto cu se skloniti bez komentara..kao sto me ne moze ciniti losim sto cu ih oterati u 3 lepe jel ne misle da ipak utice direktno njihovo pusenje na okolinu..da su samo pili ili se drogirali to ne bi uticalo na mene i moje zdravlje..i ja volim sex ali ga nemam na javnom mestu:lol:licemerno je kad pusac kao svoju decu sklanja ili ne pusi u jednoj od soba..a tudju decu ne bi postedeo toga..ili sebe pre svega..to su price bez granica samo ovim dijagnozama uskracujete slobodu misljenja

Poslednja izmena:
Dobro, ovo oko pusenja sto si sad naveo, moram da se slozim.Mislim, razumem te. Smeta ti zdravstveno, ugrozava te, ne umisljas nego stvarno imas tegobe kad si u duvanskom dimu.
Da se vratimo na moje omiljene kuchkare :lol: Ja cesto ovde napisem da mi to ne smeta, osim kad vidim velike i opasne rase koje vlasnici pustaju sa povoca recimo u parku ili na nekoj slicnoj povrsini.
Onda mi oni odgovore da ja imam problem sto se plasim takvih pasa :lol:
Pa stvarno necu da razmisljam da mene ili moje dete neki takav pas napadne, i stvarno me bas briga za vlasnika koji je tako neodgovoran i misli da je ta zivotinja njegov zivotinjski duplikat pa njenim ponasanjem uvek vlada.
Tako da....ne mogu da kazem za sebe da sam hejter pasa i ljudi koji ih cuvaju, ali zalazem se za neki red i pravila da mene to ne ugrozi fizicki. Sve ostalo stvarno me ne ugrozava i ne smeta mi. Mislim to sto ih vole, ljube, oblace, kupuju im skupu hranu ili tretmane, tretiraju kao decu....sve mi to ne smeta.

Kao i tebi sto verovatno ne smeta sto pusac baca 5000 svojih para na cigare mesecno, sto mu smrde prsti, sto ima zadah, zute zube.....samo nemoj da ti duva taj dim u lice negde gde moras ili zelis da budes

pa da manje bi mi smetalo ne bih ni trosio reci na njih da me direktno ne ugrozavaju..i ako nas 1 jedini pas ne do bog ujede imacemo fobiju od svih verovatno i ili cemo bezati od njih ili ih sutirati..iako nisu svi krivi i opasni..sto se pusaca tice njih lako mozemo u isti kos za razliku od pasa..oni lako nalaze zajednicki jezik..sa burazerom se ne vidjam cesto vecim delom jer on i zena puse 4,5 pakle dnevno..to oni kazu nisam ja brojao..ugusim se jednom godisnje kad odem kod njih i presedne mi 3 dana mi nije dobro..o smradu u nosu i garderobi da ne pricam..ako nisam u njihovoj blizini i ne udisem dim..kad mi pridje osoba koja je bila u prisustvu pusaca osetim u kosi vonj..i to sad pisem o tome uopste ne razmisljam kapiras..tako da ako nas neka tema povede na pozitivne/negativne komentare..to nikako ne moze biti podloga za analiziranje nekih tzv samozvanih psihologa poput postavljacice

Odoste vi daleko.

Tema se ne odnosi na generalizaciju, niti na samohvalisanje (mada bi se i o tome moglo razgovarati), vec na ucestale negativne reci koje upucuje korisnik korisniku, covek coveku. To se zove projekcija.

Pa tako, ako neko stalno u nekom vidi dobro , upotrebljava lepe reci, on je pozitivan, ali ako neko stalno vredja (pri tom obratiti paznju na ucestali izraz pri tom vredjanju tipa: "retard", "psihopata", "glup", "debil", "kreten", "ne pije terapiju", "lekice", "nedoYeban(a)" i sl.), onda je ustvari on to sto spominje drugome. Dakle, on ima problema sa gluposcu, "kretenizmom", mogucim (ne)pijenjem lekica i sl. U takvim stvarima ljudi najcesce i najbolje govore o sebi.

Odoste vi daleko.

Tema se ne odnosi na generalizaciju, niti na samohvalisanje (mada bi se i o tome moglo razgovarati), vec na ucestale negativne reci koje upucuje korisnik korisniku, covek coveku. To se zove projekcija.

Pa tako, ako neko stalno u nekom vidi dobro , upotrebljava lepe reci, on je pozitivan, ali ako neko stalno vredja (pri tom obratiti paznju na ucestali izraz pri tom vredjanju tipa: "retard", "psihopata", "glup", "debil", "kreten", "ne pije terapiju", "lekice"), onda je ustvari on to sto spominje drugome. Dakle, on ima problema sa gluposcu, "kretenizmom", mogucim (ne)pijenjem lekica i sl. U takvim stvarima ljudi najcesce i najbolje govore o sebi.

Pa ne slazem se potpuno sa tobom.
Ako sam ja ovde dugo i necije pisanje pratim pa ga proglasim kretenom, retardom, debilom, onda je to moje misljenje o tom konkretnom coveku
Dakle citas kakve teme otvara, kako odgovara, sta pise, kakve stavove ima i stvoris utisak o peri, lazi, razumenki ili dragoslavki
To kako se ja izrazim o njima stvar je i mog vasiptanja ali i karaktera
Neko stvari precuti, neko uvije u oblandu, neko prospe vise ili manje direktno, ali neko misljenje uvek imas. Pitanje je samo hoces li ga, kad i kako izraziti

Ja sam pre shvatio tvoju temu kao situaciju u kojoj osoba ne poznajuci nekoga, ne zeleci da procita, ne kapirajuci sustinu i smisao, uvativsi se za neku rec, konstrukciju ili stav, potrci da mu zalepi etiketu ili projektuje na njega neku svoju osobinu, a to cini cesto i uvek u slicnom maniru, pa sam u tom smislu i pisao

Pa dobro slazem se da je upitno i to govorenje samo dobrog (to se najvcesce granici sa laskanjem, ulizivanjem, i meni se to gadi) a cesto je rec i o licemerju ("Cuvaj se uvek ljubaznih ljudi" - narodna), ali fokus teme je na ponavljanju jednih te istih reci pri kvalifikacijama sagovornika.

Back