Quantcast

Пројекат Српска

Po vašem mišljenju, najljepši grad Republike Srpske je:

  • Istočno Sarajevo

  • Trebinje

  • Banjaluka

  • Prijedor

  • Bijeljina

  • Doboj


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Marko BL

Domaćin
Poruka
4.169
Nele Karajlić: Srpska je daleko normalniji i demokratskiji dio BiH

Mene je čekao automobil na drugoj strani ulice i dok su novinari, koji su pokrenuli ovo ludilo, uzaludno pokušavali da me nađu u restoranu, ja sam, uz diskretnu pratnju federalne policije, već bio na putu ka Jahorini. Sve to vreme kroz glavu su mi se šunjali stihovi jedne pesme moje omiljene rok atrakcije, "Zabranjenog pušenja". Pesma se zvala "Pklatovi", a stihovi su išli, nešto kao: "Noćas smo probili obruč zajedno/Iza nas su magla, strah i zlo/U divljem bijegu bez kapi benzina/Konačno smo stigli na slobodno tlo".
 
Poslednja izmena:

Ројалиста

Poznat
Moderator
Poruka
7.511

Ројалиста

Poznat
Moderator
Poruka
7.511
Почетком прошле године Удружење љубитеља железнице кренуло је у кампању за оживљавање железничке везе Београд - Бања Лука која је укинута 1974. године.

КАМПАЊА ЗА ВОЗ БЕОГРАД – БАЊА ЛУКА ПРЕКО ПОДРИЊА

Чињенице:
- Краљевина Југославија увела железничку везу за Босну непосредно након Првог светског рата 1925. између Ужица и Вишеграда. Та веза укинута 1974.
- Завршетком пруге Тузла – Зворник, за коју је коришћена тада најмодернија опрема у СФР Југославији, поново успостављена директна веза са Босном. Пруга отворена 1.јануара 1992. пред сам рат. Од тада, никада није успостављен путнички саобраћај преко овог прелаза из Србије у Босну.
- Возови према Босни ишли од 2001. до краја 2012. кроз Хрватску, када је Хрватска затражила превелику надокнаду за пролазак воза, на коју ни Железнице Србије, ни Железнице Републике Српске, ни Железнице Федерације Босне и Херцеговине нису хтеле да пристану.
- Генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић је најавио да ће се половни материјал након ремонта дела Коридора 10 искористити за ремонт пруге од Шапца према граници са Босном, како би се могао успоставити путнички саобраћај, али не постоји јасан и временски и финансијски одређен план, нити најава успостављања путничког саобраћаја између Србије и Босне и Херцеговине са Босанске стране.

Разлози за успостављање путничког саобраћаја:

1) Прикључивање Босне и Херцеговине на међународну железничку мрежу са источне стране.
2) Регионални развој. Између Београда и Бања Луке се налази више од 10 мањих и средњих градова, из којих је због посла, трговине, школовања, здравствених и осталих основних потреба становништво оријентисано ка већим градовима.
3) Врло напорно путовање аутомобилима и аутобусима, без постојања алтернативе.
4) Развој туризма, велики број бањских места на правцу ове пруге. Уопште, туристи се лакше одлучују за одлазак до неке туристичке дестинације уколико до исте постоји и железничка веза.
5) Пословне и родбинске везе, преко 40 полазака аутобуса свакодневно између Србије и Босне и Херцеговине.

Технички предуслови за успостављање путничког саобраћаја

Железнице Србије:
Потребно је ремонтовати пругу од Шапца до Брасине за минимално 80km/h, и повећати осовинско оптерећење са 16 на барем 20 тона по осовини.
Потребно је направити стајалиште Шабац запад (бувљак) са пероном дужине 150 метара. Циљ је избећи промену смера локомотиве у Шапцу, и губљење времена.
У секцији вуче Рума потребно је да буде макар једна возна дизел локомотива за брзине преко 100km/h са електричним грејањем, и још једна таква у хладној резерви у Руми, Београду или Новом Саду.
Послати на велики оправак код домаћих ремонтера најмање 5 вагона за овај воз.
Да обезбеде електровучу између Београда и Руме.
Железнице Републике Српске:
Потребно је да купе минимално 5 половних вагона, и у зависности од тога у каквом су стању, пошаљу их на средњи или велики оправак.
Обезбеде електролокомотиву за вучу од Бања Луке до Добоја.
Железнице Федерације Босне и Херцеговине:
Потребно је да обезбеде најмање 4 исправна вагона за овај воз.
Електровуча од Сарајева до Добоја.
Да се обезбеди дизел вуча од Добоја до Зворника. Јако је важно да у зимском периоду од 15.10. до 15.4. локомотива има електрично грејање.
Тријангла код Босанске пољане, како се не би скидала локомотива и качила на други крај воза.

Предлаже се следећи састав возова:

Предвиђа се 3 вагона ЖРС, 3 вагона ЖФБиХ и 4 вагона ЖС у турнусу. За сваку од железничких управа је предложено да се обезбеди по један вагон више ради појачања када је пуно путника, и ради замене у случају редовних прегледа и кварова.
Прва композиција Тип вагона
Београд – Бања Лука ЖС Бифе+2.класа
Београд – Бања Лука ЖС 2.класа+бицикли
Београд – Бања Лука ЖРС 2.класа
Београд – Сарајево ЖФБиХ 1.класа
Београд – Сарајево ЖФБиХ 2.класа
Друга композиција Тип вагона
Београд – Бања Лука ЖРС 2.класа+бицикли
Београд – Бања Лука ЖРС 2.класа
Београд – Бања Лука ЖС Бифе+2.класа
Београд – Сарајево ЖС 2.класа
Београд – Сарајево ЖФБиХ 1.класа

Политичко – финасијски предуслови

Потребно је да владе и Београду, и Сарајеву и Бања Луци прихвате успостављање и одржавање ове линије са минимално једним паром брзих дневних возова дневно као државни интерес. Потребно је вршити јавни притисак за буџет за 2015. годину да се већ за ред вожње 2015/2016 успостави воз Београд – Бања Лука – Сарајево.

Политика квалитета:
Воз у оба смера саобраћа између 7:00 и 21:00 како би преседачке везе биле могуће и због становника мањих градова, којима је потребан пре свега дневни превоз.
Време путовања Београд – Бања Лука 7-8 сати. Политиком даљег инвестирања тежити смањењу времена путовања испод 6 сати и повећању броја полазака. Београд – Сарајево око 9 сати, такође политиком даљег инвестирања тежити да се то смањи.
Обавезно постојање бифе вагона, најбоље кола Железница Србије BRt (пола бифе, пола седишта).
Вакуум тоалети, утичнице 220V 50Hz, места за бицикле и особе са инвалидитетом, макар у неким од вагона (због тога се захтева велики оправак вагона).
Строго извршење реда вожње, високи ранг воза.

На који начин Удружење може да делује?
Организовање електронске петиције, изузетно велика циљна група што може утицати на велику популарност исте.
Саопштење штампаним медијима.
Комуникација са радио и ТВ станицама у Шапцу, и Лозници.
Са телевизијом Ал Џазира, која покрива и Србију и оба ентитета Босне и Херцеговине организовати прављење емисије (мислим да им ова тема може бити врло интересантна).
Тражити партнере у БиХ који ће оданде гурати ову причу.
 

Marko BL

Domaćin
Poruka
4.169
Предсједник РС у Маскви поводом 9. маја


У Приједору је отворен 15. јубиларни Међународни фестивал хорова "Златна вила".

 
Poslednja izmena:

Marko BL

Domaćin
Poruka
4.169
ОТВОРЕН САЈАМ ЗА ДЈЕЦУ И ЗДРАВУ ПОРОДИЦУ

- - - - - - - - - -

НОЋ МУЗЕЈА у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ - ни киша није покварила одличан програм и добру посјету

 
Top