PROGRAMSKI JEZICI

Skofild95

Zainteresovan član
Poruka
178
Ovako zaludjen sam za racunare mnogo me privlace . . . naucio sam da ih servisiram . . . naravno hardverdski deo ceo, da podizezem sistem i jos neke stvari . . . ali ne znam programske jezike . . . zeleo ba da ih naucim pa bi vas molio da mi pomognete malo . . . citao sam mnoge stvari o tome . . . i znam koji programski jezici postoje ali ne znam da radim sa njima . . . ja sam 95 godiste i mnogi kazu da i ovo sto znam da je to previse za mene ali ja ne mislim tako . . . hvala vam u napred
 
ej ne bih da spamujem ali samo da pohvalim Skofild95......svaka cast....znam kako ti je ..i ja sam 95 godiste, znam puno o programiranju i znam kako ti je......osim sto je kod mene obrnuto.......drago mi je da ima 95 sa entuzijazmom i zeljom da uce neke pozitivne stvari.....svaka cast.........uzmi nesto........poput c.....to ti je ok za pocetak ako znas ista......ako ne krene dobro uzmi nesto slabije :DD....brw jos jednom :)).....samo se javi ako ti bude trebala ikakva pomoc...........:)))
 
e to nemoj da radis.....misljenje da ces nakon 10 dana da pravis os ne vodi nigde........evo ja radim vise od god dana pa nikad nisam ni pomislio o os........polako sve u svoje vreme.....uzmi c on je dobar.......i o5 ne budi preambiciozan
 
Pre svega ti je bitno da shvatis algoritme jer ces upravo tako i resavati programske probleme - pisajuci algoritme koristeci odredjeni programski jezik i odredjeno programsko okruzenje. Za razliku od sklapanja te servisiranja racunara, programiranje zahteva dosta logickog razmisljanja te dosta vezbi.

E sad, algoritmi su suvise apstraktni pa ne odgovaraju svakome kao polazna tacka. Ako ti je sve to naporno, onda ti je alternativa da krenes sa necim laksim tipa Construct i Game Maker iz cijih kratkih tutorijala mozes brzo da skapiras kako stvari funkcionisu i brzo da dodjes do prvih vidljivih rezultata.
 
Ok hvala vam puno . . . pa ja volim mnogo racunare . . . pa ne znam voleo bi onaj programski jezik gde moze da se napravi operativni sistem . . .

Uzmi C i počni polako. Prvo nauči kako se pišu najosnovniji programi, za šta služi koja grupa naredbi (npr. prvo #include i #define grupa, pa main f-ja, pa zatim naučiš funkcije, prenos argumenata, pa ulančane liste,...).

Ja ti mogu pomoći sa tim nekim stvarima, slobodno mi ovdje pošalji poruku, jer ne navraćam redovno na ovaj podforum. ;)

p.s. Za sad otpiši operativne sisteme, ali ako te sistemsko programiranje privlači, onda će ti svejedno koristiti znanje koje stekneš dok ne kreneš s tim. ;)

pa ja ne znam nista u paskalu ali bas nista tako da me ne muci nista

Nemoj ni počinjati. Paskal je dobar za učenje, ali i C je dobar, a C se i danas za neke stvari koristi (npr. upravo ono što si spominjao - programiranje operativnih sistema, jer je veoma brz i bliži je od ostalih hardveru).
 
Drugovi programeri imam jedno jednostavno pitanje za vas.
Sta je najbrze moguce nauciti raditi na racunaru a zatim i naci zaposlenje sa solidnom (moze i odlicnom) platom. z:shock:
Konkretno, imam godinu dana na raspolaganju a zatim palim odavde. zanima me posao preko, sta oni traze od zanimanja i gde bih mogao da probam da se uklopim. Hvaaala.
 

Back
Top