Profesor Miodrag Zec: Hajde da najbolji ne stradaju prvi

Profesor Miodrag Zec: Hajde da najbolji ne stradaju prvi
Jedan od najboljih srpskih ekonomista, redovni i omiljeni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u intervjuu za Original, pričao nam je zašto je važno da se lestvica ne spušta, zašto je još fakultet ostao kao poslednja odbrana obrazovanja, pošto su osnovno i srednje totalno devalvirani, kako treba da se uči, zašto najbolji studenti ne treba da odlaze...
Razgovarala Ana Mitić

Budućnost svake zemlje zavisi od ulaganja u mlade i obrazovanje. Vaša izjava da seljak najbolje tele čuva za sebe, a mi 10 najboljih učenika Matematičke gimnazije damo strancima, često se citira. Kakva je naša budućnost sa lošim đacima i lekarima koji treba da nas sutra operišu, a platili su ispit?

Problem malih zemalja, a mi smo mala zemlja, jeste što su njeni resursi ograničeni. A stanovništvo je ključni resurs. Jedna je stvar kada vi iz jedne velike zemlje, Indije, Kine, izvadite milijardu ljudi, vi statistički morate imati mnogo potencijala. Zato Srbija mora da ima izuzetno dobar sistem identifikacije talenata i ljudskog kapitala i da ih neguje, sa svrhom šta će sa tim ljudima. Nažalost, mi smo potonuli u mantru koja nam je nametnuta, da možemo da se razvijamo na bazi golog fizičkog manuelnog rada, a mi nemamo potencijal za to. Za privlačenje investitora ne traži se znanje već manipulativni poslovi i obuke za 15 dana. A onoga koga školujemo 15 godina i pokaže talente, dajemo. Koliko ima rasnih matematičara na 10.000 rođene dece? Nema ih mnogo. I onda ti to tako ne štedeći daješ i oni ti prvo te uzimaju, a vraćaju ti prljavu industriju. Tako da to na duži rok ne može da bude dobar izbor.
U čemu je naš najveći problem kada je reč o obrazovanju?
U čemu je tajna i moć Engleza i Škota i zašto su oni ti koji osvajaju svet, a drugi su osvojeni? Kad su smislili parnu mašinu, smislili su da trajno proizvode energiju. Nisu čekali vetar. Kad je došlo do tehničkog progresa, rekli su „mi smo malo stanovništvo, ali ćemo iz Indije pobrati sve talente i dovesti u Kembridž". I danas tamo imate više Indijaca. Kad jedna mala Srbija uđe u tu igru, i jednog vrhunskog inženjera i lekara sa 30 godina da na specijalizaciju, da mu sve, i onda on ode u Nemačku ili Englesku, a znam mnogo takvih slučajeva, šta si onda dobio? A istovremeno nekritički upisuješ i daješ diplome, a ne znanje, masi stanovništva koja zauzima važne državne položaje. Ti truješ sopstveni narod. Ono što Englezi rade drugima, mi to radimo sebi. E to je naš problem. Mi imamo tiraniju analitičara nad sistematičarima i parcijalnog znanja nad celovitim znanjem.

Kako i od koga bi trebalo da učimo?

Kalemegdan je nacionalni simbol Srbije i ima prostora da se napravi nacionalni memorijal, kao što Mađari imaju Arpadov trg i tamo su svi koji su zadužili Mađarsku. A ovde spomenike diže ko gde hoće, ko se skupi kao građansko udruženje, jedna ulica ima sto naziva, GPS ne može da nađe... Ideja nije jasna. I kad - vizuelno - vidite jednu državu, vi vidite kako je postavljena. Kad vidite Beč, vi vidite kako svojom pojavom simbolizuje vrednosti tog društva. Kad uzmete Vašington, on simbolizuje Ameriku. Sve ulice se zovu po državama, pa imate dve glavne ulice koje idu od Linkoln memorijala do Kongresa, koje se zovu Independent i Constitution, i to je Washington Mall, i to je srce američke države, i šta je u tom srcu - vojska i znanje. A ovde je prosto jedan razvojni košmar, pa je tako i u obrazovanju i u politici, u svemu. Nedostaje vizija i samo se ide linearno. I ovo malo vrednosti što imamo - proćerdamo. Nije nam to važno. U Francuskoj znaš šta je „Hotel de Vil", šta je crkva, šta je železnička stanica... to su simboli nekoga trajanja. Isto to znaš u Italiji, u Austriji. Ti ovde državne ustanove ne možeš naći. To je simbol toga što nema trajanja. U Nemačkoj imate male univerzitete i ako nemaju dovoljno studenata da upišu, sačekaće sledeću godinu. Kao kod berbe grožđa - nije rodilo, ali neće zatvoriti univerzitet. Ovde imate kao poplave - proizvedeš pa ne znaš šta ćeš posle sa njima. Ima li smisla dati trista, četiristo hiljada dolara za školovanje lekara i najbolje pustiti da odu, a ne dati im šansu.

Kako mladima danas može da se pomogne?

Da biste imali 30.000 reči, morate da pročitate 10-15 najvećih dela. Sve se svelo na neko prizemno znanje, svi misle da znanje mogu lako kupiti. Mislite li da Google u datom momentu neće biti isključen? Pa pola ljudi ne zna tablicu množenja. Čekaš ujutru mejl da dobiješ instrukcije šta ćeš tog dana da radiš. Pitam nešto studenta, a on mi kaže „čekajte, fali mi digitron". Pa ako isključe Google, pola ljudi u Aziji neće znati da se vrati kući. Samo će biti „switch off". Oni koji vode države ne shvataju da moraju imati neki svoj alternativni sistem. Tako gubiš mogućnost da se sam razvijaš. Zamislite da lekar operiše i kaže „ja ću da izguglam kad otvorim stomak gde je bubreg". Problem je trivijalizacija znanja. I zato su onih 10 najboljih o kojima sam govorio otišli na Kembridž, a mi smo dobili rijaliti šou i plaćamo taksu za to. I to je napravljeno i za njihovu rulju dok njihova elita kaže „ovi što prave bombe su kod nas značajni".

Država je kaznila srednju klasu, rekli ste jednom prilikom. Ko je danas srednja klasa i imamo li je uopšte?

Da li mi možemo da damo stipendije za 50 lekara da odu u Hjuston da nauče da operišu srce? Jedna operacija je skuplja nego sve njihovo školovanje. I da ih obavežemo da posle dođu ovde. Ne možemo očekivati da jedan lekar radi za 400 evra, a da se u upravnom odboru nečega, što ne znamo šta je, dobije 10.000 evra, isto javnog novca. Znamo da nešto košta koliko košta. I da se doktor formira 20 godina, da je to proces proizvodnje i da to nije isto kao lepiti plakate. Ta se klasa tanji i to se može dokazati, a jedna mala finansijska elita sve kontroliše. Imamo na stotine primera kako država kažnjava srednju klasu. Imate politiku da srednja klasa bude predmet političkog plena, pa ide linearno smanjivanje plata, pa kad dođu pred šalter samo što ne pucaju na njih, pa smišljaš procedure... Čemu one služe, čemu služi da svaka dva meseca nešto menjamo? Kakva je to uređena država u kojoj je izvaditi ličnu kartu, vozačku ili zameniti zdravstvenu knjižicu ravno forsiranju Kajmakčalana?

Imamo na stotine procedura koje su besmislene, a onda neko smisli da tako zaradi 400 dinara i da ima neki prihod. Onda je najbolje, ako je to biznis, da se svako jutro vadi lična karta i da bude rentabilno. Zato što se kao društvo bavimo najgorima, a ne najboljima. Ne zaseda Nastavno veće u gimnaziji da vidi šta će sa pet najboljih i kako njima da pomogne, već da popravi ocene tridesetorici najgorih. I ta bazična stvar se prenosi na čitavo društvo. I ovo je osveta loših đaka. I to tako traje i narod to voli.
http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/profesor-miodrag-zec-ovo-je-osveta-losih-daka/

Sve sto je rekao je tako istinito. Osveta losih djaka!
Priznajem, covek je pao s Marsa pavo na glavu. Profesor Filozofskog fakulteta i ekonomista, doktor ekonomije, ne zna gde se nalazi ili
je pametnica, novinarka, prekrojila interviju na svoje shvatanje smisla intervijua.

Da li bilo koji profesor narocito ekonomije ima jedin problem sa licnim kartama ili sa redovima na salteru?
Da, mi stipendiramo vise od 50 mladih lekara, kojih? Ko profesore odredjuje koje djake treba stipendirati?
Ranije se znalo da su to " namuceni", " dobri" studenti iz crne gore i sa kosova ostali su mogli da duvaju u prstice i da se muce za znanje. Sada to rade mafijaski poltroni iz elite srbije, i trenutno je elita stigla iz hercegovine,
sve pametna deca kriminalaca vec vidjena da zavrse u inostranstvu skole dok im se svidja, a onda ih cekaju rukovodeca mesta i oni tako raspameceni sa pametnim uvodjenjem neadekvatnih mera koje pominje profesorcic.

A znate ko nam stipendira sposobne? Stranci. E, kad izadjete na kraj sa kriminalcima u Srbiji i na Filozofskom fakultetu, naravno i na ostalim fakultetima onda mozete da pricate price iz intervijua.

Profesore 80% vasih studenata,( naravno, profesor ovo i ne cita,) govori i ponasa se kao da zive u sred Londona i naravno, na forumu kuka trazeci posao od drzave,
pametni, sposobni i sasvim neupotrebljivi, jer bez zaledjine kriminalne srpske elite mogu da popunjavaju obrasce za licna dokumenta onima koji mogu da plate uslugu.
Naravno oni "pametni" , a ko je ovlascen da im ospori pamet?, sede na rukovodecim mestima, stiti ih elita, kriminalna, prave stetu koju placamo. Da li ste vi ovlasceni da osporite svom studentu pamet? Niste. Vi ste profesore tupadzija i bezite od tih intervijua koji se koriste iskljucivo u politicke svrhe i za mafijaske mahinacije.

A da, profesor dobro uci svoje djake, da se ugledaju na engleze, skote i amerikance, tako da i ono malo pametnih koji su nesto negde naucili prave od srbije englesku i ameriku, samo bez resursa koji te zemlje imaju i tako zabezeknuti sa dobrim platama, cekaju da im neko omoguci da rade svoj posao, toliko su naucili bolje ne ide.

U vezi ovog zadnjeg: Zamislite sposobnog doktora ekonomskih nauka, koji ima dobre ideje, ali ocekuje da neko zbog tog njegovog znanja na papiru, menja nacin rada uspesne firme ili priznate zajednice gradjana na rec tog ecc strucnjaka, naravno, svojim parama tacnije parama kriminala. Nezamislivo i apsolutno glupavo, ali eto, profesor mu je rkao da je on sposoban, zasto to drugi ne uvazavaju? Budalastine.

Kako to u religijskom smislu "kult doktora"? Religija nije kult a jos manje coveka pa ni doktora kao grupacije.
Mozda o frizerkama treba da brinemo? :think:

Mozda je neko dobro ziveo kao starlete na TV-Ju i zaradio novac preko noci, ali tacno je da se dobar doktor formira u jednom dugom procesu, i tacno je, 20 godina jer je potrebno i iskustvo, a to sto je tebi "bolesno" nevazno je jer ocigledno ne delis ili ne razumes muke ove nacije, a trebalo bi makar zbog osnovnog interesovanja i kaobajagi obrazovanja.

@ tema

Zec je potpuno u pravu, nemam sta da dodam.

Kao što ne razumom zašto se za reper nikakvog bogatstva i napretka kod nas uvek ali uvek uzima profesija doktor isto ne razumom cemu odmah kačenje starleta. Da li to doktorima reper treba da bude starleta? Uostalom mnogi doktori lepo žive od tih istih starleta, ako su toliko gadljivi na njih sto im uzimaju novac?
I društvo je zdravo tek ako svako može da pristojno živi od svog rada, pa bila to i frizerku. Primitivizmu je smatrati i kako samo diploma zaslužuje dobar život.

Kao što ne razumom zašto se za reper nikakvog bogatstva i napretka kod nas uvek ali uvek uzima profesija doktor isto ne razumom cemu odmah kačenje starleta. Da li to doktorima reper treba da bude starleta? Uostalom mnogi doktori lepo žive od tih istih starleta, ako su toliko gadljivi na njih sto im uzimaju novac?
I društvo je zdravo tek ako svako može da pristojno živi od svog rada, pa bila to i frizerku. Primitivizmu je smatrati i kako samo diploma zaslužuje dobar život.

Starlete smetaju ovim finima sto nocu oblace gace i naravno, politicarima, jer ih porede sa njima.:)

Priznajem, covek je pao s Marsa pavo na glavu. Profesor Filozofskog fakulteta i ekonomista, doktor ekonomije, ne zna gde se nalazi ili
je pametnica, novinarka, prekrojila interviju na svoje shvatanje smisla intervijua.

Da li bilo koji profesor narocito ekonomije ima jedin problem sa licnim kartama ili sa redovima na salteru?
Da, mi stipendiramo vise od 50 mladih lekara, kojih? Ko profesore odredjuje koje djake treba stipendirati?
Ranije se znalo da su to " namuceni", " dobri" studenti iz crne gore i sa kosova ostali su mogli da duvaju u prstice i da se muce za znanje. Sada to rade mafijaski poltroni iz elite srbije, i trenutno je elita stigla iz hercegovine,
sve pametna deca kriminalaca vec vidjena da zavrse u inostranstvu skole dok im se svidja, a onda ih cekaju rukovodeca mesta i oni tako raspameceni sa pametnim uvodjenjem neadekvatnih mera koje pominje profesorcic.

A znate ko nam stipendira sposobne? Stranci. E, kad izadjete na kraj sa kriminalcima u Srbiji i na Filozofskom fakultetu, naravno i na ostalim fakultetima onda mozete da pricate price iz intervijua.

Profesore 80% vasih studenata,( naravno, profesor ovo i ne cita,) govori i ponasa se kao da zive u sred Londona i naravno, na forumu kuka trazeci posao od drzave,
pametni, sposobni i sasvim neupotrebljivi, jer bez zaledjine kriminalne srpske elite mogu da popunjavaju obrasce za licna dokumenta onima koji mogu da plate uslugu.
Naravno oni "pametni" , a ko je ovlascen da im ospori pamet?, sede na rukovodecim mestima, stiti ih elita, kriminalna, prave stetu koju placamo. Da li ste vi ovlasceni da osporite svom studentu pamet? Niste. Vi ste profesore tupadzija i bezite od tih intervijua koji se koriste iskljucivo u politicke svrhe i za mafijaske mahinacije.

A da, profesor dobro uci svoje djake, da se ugledaju na engleze, skote i amerikance, tako da i ono malo pametnih koji su nesto negde naucili prave od srbije englesku i ameriku, samo bez resursa koji te zemlje imaju i tako zabezeknuti sa dobrim platama, cekaju da im neko omoguci da rade svoj posao, toliko su naucili bolje ne ide.

U vezi ovog zadnjeg: Zamislite sposobnog doktora ekonomskih nauka, koji ima dobre ideje, ali ocekuje da neko zbog tog njegovog znanja na papiru, menja nacin rada uspesne firme ili priznate zajednice gradjana na rec tog ecc strucnjaka, naravno, svojim parama tacnije parama kriminala. Nezamislivo i apsolutno glupavo, ali eto, profesor mu je rkao da je on sposoban, zasto to drugi ne uvazavaju? Budalastine.

Budalastina je samo ovo sto pises, jer da si citao a kamli shvatio tekst, video bi da se ne odnosi samo na lekare, nego i na matematicare, inzenjere i nikako ne da pravimo od samih sebe navedene zemlje, vec da kao one planiramo obrazovanje kadra bas (i) u prakticnom pogledu, a ti pises i pises o nekakvoj toboz teoriji koju kao, spominje. Da si shvatio, video bi da i on zeli toga da se resi.

A gde je profesor samo lekara, pa lekara spomionjao? Ni ti nisi citala, ocigledno. Naprotiv spomenuo je jos profesija. Takodje da si citala, videla bi da sam starletu spomenula bas kao i frizerku, i ne znam koji doktori zive od frizerki ili starleta, ali mozda u tvom nekom svetu.
Primtivizam je jedino izjednacavati godine ucenja i prakse sa kursom od 3 meseca pa ma koje zanimanje bilo u pitanju. To je poenta teme, a ne tvoje lamentiranje nad socijalnom pravdom jer to nije sustina teme, mada bi se moglo i tako nazvati.

Tako je najlakše. Čim nemaš rešenje za neki problem, dohvatiš se starleta, rijalitija, pinka, cece, jece... i sve si objasnio. Šta ima dalje da se priča.

Pa nije, i ti da si citao video bi da sam spomenula frizerku jednako kao i starletu bas iz tog razloga. Ali ne kapirate poentu, niste ni citali temu, a eto, uzimate sebi za pravo da pisete i jos komentarisete tudje postove ne citajuci.

u redu da znanje treba ceniti ali ponegde se i preteruje

recimo *da se doktor formira 20 godina*

tu nesto nije u redu , moramo napraviti sistem gde se do znanja lakse i brze dolazi

i da se uci ono sto treba a ne neke nebuloze

osnovna skola 6 god, srednja 3 , 3 god studije i 3 specijalizacija ( recimo dokori)

cilj je da pravimo majstore u svakom profilu a ne proseke

Ne mogu da provalim da li si ironičan.

Ali za običnog inženjera treba 10 godina (4-5 godina studiranja + 4-5 godina prakse), kamoli za doktora.

Nema ništa na brzinu, nisu to tovni pilići, pa da ih za 2 meseca nakljukaš za klanje.

Budalastina je samo ovo sto pises, jer da si citao a kamli shvatio tekst, video bi da se ne odnosi samo na lekare, nego i na matematicare, inzenjere i nikako ne da pravimo od samih sebe navedene zemlje, vec da kao one planiramo obrazovanje kadra bas (i) u prakticnom pogledu, a ti pises i pises o nekakvoj toboz teoriji koju kao, spominje. Da si shvatio, video bi da i on zeli toga da se resi.

A gde je profesor samo lekara, pa lekara spomionjao? Ni ti nisi citala, ocigledno. Naprotiv spomenuo je jos profesija. Takodje da si citala, videla bi da sam starletu spomenula bas kao i frizerku, i ne znam koji doktori zive od frizerki ili starleta, ali mozda u tvom nekom svetu.
Primtivizam je jedino izjednacavati godine ucenja i prakse sa kursom od 3 meseca pa ma koje zanimanje bilo u pitanju. To je poenta teme, a ne tvoje lamentiranje nad socijalnom pravdom jer to nije sustina teme, mada bi se moglo i tako nazvati.

Pa nije, i ti da si citao video bi da sam spomenula frizerku jednako kao i starletu bas iz tog razloga. Ali ne kapirate poentu, niste ni citali temu, a eto, uzimate sebi za pravo da pisete i jos komentarisete tudje postove ne citajuci.

Dobro, ja razumem sta znaci autoritet, zato i citas ono sto ne pise. Zeleti je glupost za malu decu kao sto si ti.
Ja sam pisao o tome da nije pomenuo kako do toga doci osim primera nekih drugih zemalja. Praksa je da pustaju te profesorcice da kljukaju decu romantizmom kako bi trebalo da bude, a ti isti profesorcici to i rade jer su vek proveli na istim pricama i nemaju pojma gde zive. Ocekivati je da profesor ekonomije razume trenutak, ne da laze decu kako sve moze jednostavno samo kad bi neko hteo. Toga nema. Elita nece da se odrekne svojih privilegija, mafija nece da se odrekne zarade zbog price nekog profesora, a i ako ih nije naucio da sami svojom glavom misle, cemu ovaj interviju?
Jesi li mozda primetila da je predlozio kako da se rese korupcije i mafije koja upravlja narodom i njihovim zivotima, pa i studentima?
Naravno da toga nema nego prazno mastarenje iz 80tih godina. Covek je to isto pricao osamdesetih i negde mu se zaglavilo izmedju zuba.
Necu napisati da je i on deo te pokvarene elite, ali da uziva u svom statusu to hocu. i naravno, da je glupost to sto je napisano u interviju.
A ti, ako imas sta io tome pisi, ako nemas ne pljuj [po meni iz svoje gluposti.

- - - - - - - - - -

Ne mogu da provalim da li si ironičan.

Ali za običnog inženjera treba 10 godina (4-5 godina studiranja + 4-5 godina prakse), kamoli za doktora.

Nema ništa na brzinu, nisu to tovni pilići, pa da ih za 2 meseca nakljukaš za klanje.

Nije ironican, mnogi su dokazali da mogu sa ulice da dovedu coveka i od njega da naprave strucnjaka,

jedino sto je problem sto treba druga dva da rade za njega kako bi sprecili i ispravili greske koje pravi.

Poslednja izmena:
Држите ви лествицу бубичарима да се не оклизну.

Високо образовање би још да живи на старим ловорикама и оваквом пропагандом покушавају да се представе јавности као некакве моралне громаде, а заправо су продане душе, које жмуре и на бубице и на преписивање и на везе и везице и на корупцију.

"Рукопис ко из буквара" – па идите, онда, доделите му један тврдо укоричени буквар, приде... Какав булшит!

Сачекали сви лепо да протекне рок застарелости за "Аферу индекс", па би сад да глуме поштење. :thumbdown:

L

Hajde prvo prizemni nivo - doktori plastični hirurzi i te kako zive od starleta.

A sada po pitanju naše percepcije. Obrazovanje i znanje su ključ za prosperitet, ali na zalost kod nas je i tu uradjena disperzija u pogledu i prilagođeno je našoj malogradjanstini. Tamo gde se zna red tamo svako ima svoje mesto i polemika koju mi vodimo bila bi predmet zgražanja da neko može nekoga da favorizuje po osnovu obrazovanja. Kad izbacimo to nakaradno klanjanje možda nam i krene.

Ima li neko neku knjigu od prof Milorada Zeca?
Šta će ti¿¡
Njegov imperativ je da njemu njegova komunistička pemzija bude 'iljadu evara, a da drugi koji su možda nekako i zaradili penziju u Srbiji nemaju ni za potrošačku korpu.
To je njegova aluzija po pitanju ovog 'da najbolji ne stradaju prvi'!
Treba njemu neko prvo da mu objasi da on njegovu pemziju uopšte nije ni zaradio!

Profa zasluzuje par samara od recimo Katica ... treba profi da objasni koliko je zasrao i koliko je licemeran.

Radije slusam sta ima da kaze Katic a ne ZEc ...

{A8D762D7-93D6-420D-AC7B-791955E227DF}.png.jpg

Alo dripci...covek je to rekao 2017 , od tada je sve izgubilo smisao...
To je 4 godine rada u proseljackoj Srbiji ako je neko pristao ili ako nije, taj je vec napolju..

Takvi tipovi cute kad treba da se odradi, i kad neko radi, oni vode neku svoju politiku a onda kad sve potone, i cekajuci vide to sto je neko zeleo da odradi da je imalo smisla, e onda pocnu da melju kopiju onoga sto im je bilo davno ponudjeno kao plan da ucestvuju u tome..

To su ti Srpska mudrijanja...nema od toga nikakve koristi , niti je nesto covecno u pitanju, jurnjava za nekom trenutnom popularnosti ili poznatoscu...

P.S. Sorry Stojkov tebi se zalomilo ovo za potezanje davno umrlih ideja...

Alo dripci...covek je to rekao 2017 , od tada je sve izgubilo smisao...
To je 4 godine rada u proseljackoj Srbiji ako je neko pristao ili ako nije, taj je vec napolju..

Takvi tipovi cute kad treba da se odradi, i kad neko radi, oni vode neku svoju politiku a onda kad sve potone, i cekajuci vide to sto je neko zeleo da odradi da je imalo smisla, e onda pocnu da melju kopiju onoga sto im je bilo davno ponudjeno kao plan da ucestvuju u tome..

To su ti Srpska mudrijanja...nema od toga nikakve koristi , niti je nesto covecno u pitanju, jurnjava za nekom trenutnom popularnosti ili poznatoscu...

P.S. Sorry Stojkov tebi se zalomilo ovo za potezanje davno umrlih ideja...
jasam stavijo svežinu a postavka problema je vanvremenska

Dok Englez ponosan na svoj debilni i nestabilni Mini Moris dotle će ti do juče nepismen a danas polupusmen Bosanac opljuvati sve iz Zastave (dok mu PeZejac auto nad autima)

Mijodrag Zeja ima puno kontradiktornisti jer izbegava suštinu - parazituzam

prvo ti kaže da Japanac uči svoju decu da su siromašna država i da mora da se radi a onda za potrebe izbegavanja parazitizma isti taj Zeka kaže da ko rasi od jutra do sutra teška sirotinja pa to poveže sa nekom zemljom koja baš nema prirodne resurse

Zatim kaže da je industrija majka a zemljoradnja out a posle par minuta kaže ako svi budemo masteri a ko će da radi? Padne sneg a sve master do mastera?

E tu je problem...

Problem je mnogo dublji od trzisnog usmeravanja i ismevanja.

Pa sam odnos prema onome ko zeli da odradi nesto dobro za zajednicu govori sve...meni , nikom drugom ali meni govori.
Mozda zato sto sam ja na milion nacina video te varijante....znaci od sabotiranja da bi se sprecilo zgrtanje zasluga od strane drugih, to licnih racunica kad i kako iskoristiti nemastinu, nepostojanje ili bas upravo pojavljivanje novog kvaliteta.

Pri tome su uvek lazne igre u toku jer bez njih nema igre.
Tj bilo bi previse da to bude ogoljeno kao interes na zapadu , zbog interesa si djubre, te igre se ne igraju kod nas...
Kod nas se igraju igre tabora, igre postenjacina, igre mrzim pametnjakovice igre on mi se nesto pravi da je vredniji itd itd.

Sam odnos prema zasluznom i sposobnom kazuje gde treba da zavrsi Srbija i srpski narod....na vec poznatom i dobro prihacenom mestu....u rupi ali sa prihvatljivim okruzenjem , prirodom , sa zamenom teza da je animalizam i zivotinjska kultura isto sto i negovanje uskladjenosti sa prirodom...
Jeste da to malo dolazi u sukob kad vidis kako se prosipa ulje, zagadjuju reke, ali animalac smatra da zivi prirodno i u skladu sa prirodom, svojom , ljudskom, opsteljudskom i da je pre svega covek, ljudina, postenjacina, genijalac cak i ako nije bas prepametan, tu je ...blizu...

Mana svih strucnjaka u Srbiji je to sto se drze svojeg diplomskog znanja kao pijan plota, a ni toga se ne drze bas precizno i pedantno...pa da im covek i oprosti..

Tako da , kad ti kao cista inteligencija uletis medju takve, onda nastupa prekid. Zasto?
Zasto bi nastupio prekid bilo gde ako uleti neko inteligentan koji moze da pohvata za jedan , dva , tri dana , veze, argumente odnose i vazne tacke funkcionisanja?
Zato sto pristupa tome otvoreno , sa razvijenim metodama uskladjivanja raznih disciplina i mnogih zahteva...i onda sva dogma i stereotipi i zablude popucaju u sekundi.
Npr , najprostiji primer je vojska i pridrzavanje vojne hijararhije ali i funkcionalnost vojske..
Tu nema bas puno parametara za zbunjivanje, ali samo na prvi pogled.

Prvo se sukobi hijararhija sa vojnickim ponasanjem, jer vecina dupeuvlakaca i srpski mentalitet izjednaci hijararhiju sa necim drugim, ganjanjem hijararhije po cinu , bez ikakve kontrole i provere, uvlacenje i bez autoritetno parazitiranje sto naravno dovodi do poznatog pucanja posle 5 dana u svakom ratu..
Ili do izdaje jos od pocetka rata od najviseg vrha vojske..
Ako izdefinises ciljeve i parametre, odjednom vojna doktrina ostaje po strani , sto je i logicno , vojno psiholosko i sociolosko , tj metodologije ostaje po strani , jer su snazne podloge, a ono najvaznije, odnosi upravlanja i menadzerisanja i organizacije popucaju kao flashe na mrazu...jer mentalitet ne podrzava ono sto zavisi od svesti i sujete i hrabrosti koje ustvari nema u narodu koji ti cini tu vojsku , tj ima 30%.
Dolazis do sukoba da ti 30% aktivnog vojnog kadra trazi aktivnost ciscenja vojske od parazita, cak i kad nemas takve jurisdikcije...tj to nije zadatak.

Uzmi drugi primer, izrada puta do 20 farmi u Vojvodini.
Besplatni put...rekao bi , super , tu nece biti problema..
Hoce, ako je potrebno da neko u ime sela , mz potpise kao predstavnik...
Ima da se zakrve i bice kao u ovim forama oko sudjenja za skrivanje informacija od javnog interesa, ne odrade posao i ne dobiju put..
Kako se resava taj srpski mentalitet...Smesno ali resava se tako sto im kazes da put kosta 1000e po km i da svako treba da da po 500e, jer ostalih 500e, daje neka komisija , drzava..
Prvo put ne kosta 1000e po km, cak ni kad je kaldrma...
Drugo , 500e se lako izbija iz dzepa seljacima...
Trece, lakse se izbija ako imaju utisak da je nesto na akciji , sa popustom, tj neko daje drugu polovinu.
I na kraju , ti odlucis i odredis ko ce da potpise, a pare stavis u dzep...
Inace se desava ono na pocetku ne dogovore se i niko ne dobije put.

Poslednja izmena:
Ajmo svi u AjTi sektor - ne prljaš se, ne znojiš se, jedino rizikuješ šuljeve od sedenja al i to je individualno zavisi od dupeta.

Naime minimalna startna plata u AjTi sektoru je najveća agrikulturna.

Ajmo svi da jedemo softver

Znači, foliranje je u vrednovanju.
Ja vam garantujem da kad AjTi stručnjak dobro ogladni da možete da mu uvalite krompir i tri puta skuplje.

Problem je mnogo dublji od trzisnog usmeravanja i ismevanja.

Pa sam odnos prema onome ko zeli da odradi nesto dobro za zajednicu govori sve...meni , nikom drugom ali meni govori.
Mozda zato sto sam ja na milion nacina video te varijante....znaci od sabotiranja da bi se sprecilo zgrtanje zasluga od strane drugih, to licnih racunica kad i kako iskoristiti nemastinu, nepostojanje ili bas upravo pojavljivanje novog kvaliteta.

Pri tome su uvek lazne igre u toku jer bez njih nema igre.
Tj bilo bi previse da to bude ogoljeno kao interes na zapadu , zbog interesa si djubre, te igre se ne igraju kod nas...
Kod nas se igraju igre tabora, igre postenjacina, igre mrzim pametnjakovice igre on mi se nesto pravi da je vredniji itd itd.

Sam odnos prema zasluznom i sposobnom kazuje gde treba da zavrsi Srbija i srpski narod....na vec poznatom i dobro prihacenom mestu....u rupi ali sa prihvatljivim okruzenjem , prirodom , sa zamenom teza da je animalizam i zivotinjska kultura isto sto i negovanje uskladjenosti sa prirodom...
Jeste da to malo dolazi u sukob kad vidis kako se prosipa ulje, zagadjuju reke, ali animalac smatra da zivi prirodno i u skladu sa prirodom, svojom , ljudskom, opsteljudskom i da je pre svega covek, ljudina, postenjacina, genijalac cak i ako nije bas prepametan, tu je ...blizu...
seljak uvek sklanja drugom merdevine kojima se sam popeo

ima tu i prirodnog instikta o konkurentnosti a druga stvar što je čovek top sisar koji je razvio i pokvarenost koja izostaje u prirodi

ko je još video pokvarenu kravu?
ono i ako šutne kofu sa mlekom više je bunt zbog nekog doživljenog nepoštovanja i/ili lošeg tretmana nego što je planirala da ne zaradiš na njenom mleku.

pokvarenost postoji samo kod ljudi
prvo zaradi na kravi a onda je uvali klanici za zahvalnost

Poslednja izmena:
Pokvarenost je i kad sabotiraš nečiju zemlju i privredu kao recimo na primer 5 puta za 100 godina rokneš Srbiju a onda pričaš o "komunizmu" gde je za 40 godina sve radilo sa kritikom da je održavano veštački a onda imaš 40 godina gde ništa ne valja a isto mora da se održava veštački??? Socijalizam je krenuo od ruševina a nadri-kapitalizam sa gotovog???

Da malo sednemo krivo, a zborimo pravo...

Poslednja izmena:
Pokvarenost je i kad sabotiraš nečiju zemlju i privredu kao recimo na primer 5 puta za 100 godina rokneš Srbiju a onda pričaš o "komunizmu" gde je za 40 godina sve radilo sa kritikom da je održavano veštački a onda imaš 40 godina gde ništa ne valja a isto mora da se održava veštački??? Socijalizam je krenuo od ruševina a nadri-kapitalizam sa gotovog???

Da malo sednemo krivo, a zborimo pravo...
Moje misljenje je da je to lose...
Govoriti iskreno i traziti pravu istinu u Srbii je lose..
To nije mentalitet i nemas podrsku za to u svesti naroda..
Tako da samo ides na ruku lopovima i prevarantima.
Treba obrnuto..
Nastaviti sa ideologijom i narodnim mentalitetom laganja i pretvaranja ...
Jer to je stabilno stanje..
Dokle god se dete ubija u pojam ili fizicki ubija ako je inteligentnije od proseka okoline, dotle ne smes da radis to sto ti predlazes..
Besmisleno je i neodrzivo.

Put je drugaciji , znaci odrzavas stabilno stanje, a to je stanje laganja i pretvaranja, neko depresivno stanje uma i kvazipostenja....posten samo kad mora i kad mu pregori sto je sve mufljuz varijanta...
A gledas nekim neshvacenim postupkom da se skuplja malo inteligentniji sastav stanovnistva.

Naravno moze preko seoskog turizma, beograda na vodi , naucnog parka i slicno...
Dok je Srbija kolonija to ce se pazljivo pratiti da ne predje kriticnu vrednost i da se selekcijom drze samo mlitavi i strucni ljudi a ne otvorenog uma i hrabri..

I tako ili doveka ili nikada..

Firme su malo drugi svet.
Npr malo ljudi veruje da u BG postoji povezano drustvo. Nesto kao aristokratija, samo sto nije na tom principu i nije na principu poznanstva nego na principu vaucherisanja. I ako strogo gledamo postoje dve takve grupe minimalno.
Jedna je politicka, znaci ne mozes uci u krug ako nisi politicki podoban, nekad to obuhvata ideoloski podoban a nekad samo psiholoski podoban, tj kontrolibilan takoreci, ne od poverenja nego kontrolabilan...moze i kontrol-labilan.
Druga je nepoliticka ali uticajna, tako da je politicka u krajnjem ali nema veze u sustini sa politikom nego sa ledjima.

Firme mogu biti resenje ovakvog padanja u ambis...
Obicno se ambicija ugnezdi u firme i onda otpada bilo sta osim podredjenog polozaja radi pozicije i profita....ali bez ugrozavanja toga moze firma da ima totalno drugaciji karakter....

Back