Продаја плаца ?

Bez overenog ugovora nista nije uradjeno.
To je jedino sto sud moze da konstatuje.
U gradjanskim postupcima postoje cetri nabrojana razloga zbog koji moze da se trazi nistavost ili ukidanje presude. Ta cetiri razloga definisu obim rada suda koji je slobodan u odlucivanju, a inace na svedoka i vestaka ne mozes da udaris
pecat.
Drzao sam 20 godina svu sudsku, upravnu i prisilnu administraciju usmenim ugovorom koga je potvrdio vrhovni sud srbije i pored sve mafije u tim institucijama i siledzija van njih.

Poslednja izmena:
Чисто онако питам јер сам скоро негде причао са неким људима о томе. Шта се дешава нпр. кад једна особа прода плац другој особи и овај му да новац. Али пошто се први предомислио и не жели да га прода јер још није уговор оверен у Суду, шта треба да ради пошто купац одбија да прими новац назад и тврди да је плац његов. Коме тај новац треба оставити и има ли право тај који је одустао од продаје да нешто зида на том плацу без бојазни да ће Суд рећи како је плац већ продат тиме што је узео аванс ?
Prvo i osnovno, do kupoprodaje nije ni došlo, jer ugovor nije overen kod beležnika. Kao drugo, još manje je došlo do prenosa vlasništva na kupca, jer se nepokretnosti stiču upisom u katastar nepokretnosti. Ovde nema ni kapare, jer da bi kapara proizvodila dejstvo, odredbe o kapari moraju stajati u predugovoru koji takođe mora biti overen. Sve u svemu, novac stoji kod "prodavca" bez osnova, on mora da ga vrati.
Međutim, ono što "kupac" može da uradi jeste da tuži radi konvalidacije ugovora, dokazujući da je ugovor izvršen u pretežnom delu ( cena plaćena, predat posed). U tom slučaju, osnov za upis bi bila presuda.

Poslednja izmena:
Nisam dobro procitao, a izgleda da se radi i o trecem ucesniku od koga je prodavac uzeo avans...sto znaci da nisi usao u posed, vec je treci u posedu placa. Medjutim, ako mozes da dokazes da si platio ceo iznos ili vise od pola, treba samo da dokazes da si usao u imovinu.
Transfer novca u bilo kojoj kupoprodaji se vrši isključivo preko banke, sa overenim kupoprodajnim ugovorom. Nema keša (osim u slučaju davanja kapare, ali za to mora da postoji takođe potvrda ili predugovor koji ne mora biti overen) sto je zakonski jedino i dozvoljeno a regulisano zakonom o sprečavanju pranja novca....
Dakle... ko je tu primio novac i kako.. nešto mi se čini da se prodavac pre zabrinuo zbog toga nego iz razloga da li može nešto da gradi ili ne...
A u posedu je onaj ko se vodi u katastru, i dok se ne overi kod notara clausula intabulanti.. moze kupac da neće koliko hoće... sa ne overenim ugovorom moze i od para da se oprosti.. jer ako su "prali" parice... bolje da ne petljaju sud.. nego svako svoje lepo da uzme i vrati.. papir pocepa i puj pike ne važi.. kako ne bi došli u još veće probleme... 😊 Sumnjivi su mi obojica...a ako je treće lice umešano.. to može biti samo bolji ponuđač za prodavca... zato se dotični i raspituje, a kupac sigurna sam zna tu informaciju. 😊

Transfer novca u bilo kojoj kupoprodaji se vrši isključivo preko banke, sa overenim kupoprodajnim ugovorom. Nema keša (osim u slučaju davanja kapare, ali za to mora da postoji takođe potvrda ili predugovor koji ne mora biti overen) sto je zakonski jedino i dozvoljeno a regulisano zakonom o sprečavanju pranja novca....
Dakle... ko je tu primio novac i kako.. nešto mi se čini da se prodavac pre zabrinuo zbog toga nego iz razloga da li može nešto da gradi ili ne...
A u posedu je onaj ko se vodi u katastru, i dok se ne overi kod notara clausula intabulanti.. moze kupac da neće koliko hoće... sa ne overenim ugovorom moze i od para da se oprosti.. jer ako su "prali" parice... bolje da ne petljaju sud.. nego svako svoje lepo da uzme i vrati.. papir pocepa i puj pike ne važi.. kako ne bi došli u još veće probleme... 😊 Sumnjivi su mi obojica...a ako je treće lice umešano.. to može biti samo bolji ponuđač za prodavca... zato se dotični i raspituje, a kupac sigurna sam zna tu informaciju. 😊
To ti objasnili ovi jadni advokati? A to je laz kojom mogu da manipulisu....vlasnik je onaj ko je upisan u zemljisne knjige gde ne moze nepismeni sluzbenik da menja stanje, vec mora da postoji istorija koja se nalazi samo u zemljisnim knjigama....
Osim u juznim delovima Srbije gde vazi tapija koju isto izdaje organ koji bi vodio zemljisne knjige, a ne katastar...gde odlucuje jedan, slovima ( jedan) obicno polupismeni cinovnik.

Back