Procesori

Dachica

Početnik
Poruka
4
Drugari, hteo bih u skorije vreme da kupim lap top racunar i ponesto znam o komponentama ali ne znam tacno razlike u procesorima. Po meni je najbolji quad core procesor ali vidim sad da ima mnogo onih i3, i5 i i7 procesora koji su skuplji, pa su verovatno i bolji. Da li neko moze da mi objasni razliku izmedju tih procesora. Hvala uinapred.

Razlike su u snazi procesora, redom i3 , i5 i7 . i5 je po meni najbolji izbor cena/snaga jer razlika izmedju i3 i i5 je osetna, dok izmedju i5 i i7 nije tolika za svakodnevnu upotrebu. Ako ti treba striktno za neki profi rad, onda napisi sta je u pitanju pa cemo videti sta je najbolje.

Treba da znas da intelovi procesori koriste HT (hyper threading) operativni sistem "vidi" dve logicke CPU jedinice po fizickom jezgru procesora. Uloga HT-a je da poveca performanse koristeci "neiskoriscenu" snagu jezgra.

Takodje postoje i 4 generacije intelovih procesora.

npr. intel core i5 2500k
i5: serija procesora
2: druga generacija
500: oznaka procesora
k: otkljucan za overklok (skuplji)

i3- ima 2 fizicka jezgra (kao core2duo stari)
i5- 4 fizicka jezgra (kao stari quadcore) postoji par modela sa 2 fizicka jezgra
i7- od 4 do 6 fizickih

Ovo gore napisano vazi za desktop procesore a za laptop je mobile i mislim da nije isto, ali je slicno.

Ja imam i5 u laptopu, sto se tica rada 99% je ispod 50% opterecenja. Ali mi je zato HDD taj koji usporava sistem. Tako da SSD disk radi posao.

Ja imam i3 4130, ima 2 fizicka jezgra, i "pravi" jos 2 virtuelna. Obaljva posao i za igrice, i za svakodnevnu upotrebu. U svakom slucaju ce ti graficka biti bitnija od procesora, jer koj god da uzmes neces pogresiti. Naravno, preporuka za i5 - i7 je za neki slozeniji rad...

Back