problemi sa zelucem, organima za varenje, zadahom i drugi problemi..

Pa da, imam taj neki cudan ukus u sutima, stalno je prisutan, kiselo, slani ne mogu tacno da opisem, a narocito je irazeno ujutru, cak i nakon sto operem zube kao da i nisam, nakon sto doruckujem on se malo ublazi, a onda kroz pola sata opet ista prica, poput zacaranog kruga
Cesto se desava da mi stomak krci, poprilicno glasno, a dijareja je obicno prisutna ujutu, cesto me budi bol u stomaku, a ona zatvor koji traje po nekoliko dana, i sve tako u krug
Povracanje ne, a sto se tice mucnine, javlaj se takodje ujutru, ali ne stalno, a cesto se zna i desiti da me stomak zaboli, pa onda mogu napipati kao neku lopticu, nesto slicno klikeru, koje nakon sto protrljam stomak nestane...
Dijareja-zatvor je i bio glavni razlog kada sam se prosle godine obratila lekaru, medjutim ona mi je dala samo tesk na heliko i posto je on bio negativan, nisam vise nista kontorlisala, uradila sam ultrazvuk stomaka, i tada mi je receno samo da mi je bubreg uvecan, a sve ostale je kako treba ...
Možda imaš povećano lučenje želudačne kiseline.Problem može biti i na nervnoj bazi(sindrom iritabilnog kolona). Tada je uglavnom problem stres i budeš na određenom režimu ishrane. Ali se obična ta dijagnoza nervozni creva ustanovi, tek kad se obave sve analize i pregledi i bude ok što se nalaza tiče.Tako da ne možemo mi ovde nagađati...javi se lekaru opšte prakse pri studenstkoj poliklinici!

Možda imaš povećano lučenje želudačne kiseline.Problem može biti i na nervnoj bazi(sindrom iritabilnog kolona). Tada je uglavnom problem stres i budeš na određenom režimu ishrane. Ali se obična ta dijagnoza nervozni creva ustanovi, tek kad se obave sve analize i pregledi i bude ok što se nalaza tiče.Tako da ne možemo mi ovde nagađati...javi se lekaru opšte prakse pri studenstkoj poliklinici!
Hocu, hvala Vam na odgovorima!

Hocu, hvala Vam na odgovorima!
Ništa! I nemoj da brineš.Mlada si osoba, nemaš se čega bojati! Ali nemoj ni zanemariti ove tegobe...napr.povećana kiselina iz želuca nije baš za zanemarivanje. Od nje vremenom stradaju organi, tako da se obrati lekaru, da ti to što pre "stave pod kontrolom".

Ništa! I nemoj da brineš.Mlada si osoba, nemaš se čega bojati! Ali nemoj ni zanemariti ove tegobe...napr.povećana kiselina iz želuca nije baš za zanemarivanje. Od nje vremenom stradaju organi, tako da se obrati lekaru, da ti to što pre "stave pod kontrolom".
Hvala najelpse..
Imam samo jos jedno pitanje vezano za tu kiselinu koju ste pomenuli, da li se ona moze konstrolisati nekakvim lekovima, ili iskljucivo potpunom promenom ishrane?

Hvala najelpse..
Imam samo jos jedno pitanje vezano za tu kiselinu koju ste pomenuli, da li se ona moze konstrolisati nekakvim lekovima, ili iskljucivo potpunom promenom ishrane?
Lek se zove Panrazol. On je blokator želudačne kiseline. Pije se 30 min.pre jela, jednom ili dva puta u toku dana. Ali je potrebno utvrditi tačno doziranje leka...a, to može samo lekar utvrditi na osnovu nalaza i simptoma. Ne možete ga kupiti u slobodnoj prodaji, već isključivo na recept.Koristi se i u kombinaciji sa drugim lekovima(antibioticima) u lečenju čira na želucu i dvanastopalačnom crevu, kao i u lečenju(uništavanju) helikobakterije iz creva.
Ako osećate jutarnju kiselost u ustima, kao neki "ukus metala" u ustima, nakon jela ako imate gasove i podrigivanje odmah nakon ili u toku konzumiranja hrane...moguće da je u pitanju helikobakterija ili povećana želudačna kiselina.

Poslednja izmena:
Ne jedine prženu hranu, izbacite čips, grickalice, beli hleb, masnu i hranu koja se teško vari, slatkiše i kupovne sokove!
Pijte čajeve umesto kafe(može i zeleni čaj), čistu vodu, jedite integralni hleb, žitarice, suvo voće(smokve i šljive su odličan izbor), jedite svežu,barenu ili kuvanu hranu! Prženu hranu izbacite bar neko vreme, dok se lekaru ne obratite za pomoć. Pijte kompot i Izbegavajte kupovnu hranu u pekarama neko vreme. Pripremajte sami hranu kod kuće, bar neko vreme.Kupus jedite svež ili kuvan, brokoli...svo povrće osim paradajza(on ima jaku kiselinu), mogao bi vam smetati.Limun, nar, pomoranđe, grejfurt nemojte jesti. Zamenite ih čajevima. Kruška, jabuke i banane su dobar izbor voća!Obroci neka budi manji i češći, jedite polako bez žurbe, dobro zvaćite hranu,uz manje priče za vreme jela. To bi trebalo da vam bar malo ublaži tegobe, ali ako problem nije do ishrane, ne rešava problem trajno.Kafu posebno gledajte da neko vreme ne pijete.

Poslednja izmena:
Ne jedine prženu hranu, izbacite čips, grickalice, beli hleb, masnu i hranu koja se teško vari, slatkiše i kupovne sokove!
Pijte čajeve umesto kafe(može i zeleni čaj), čistu vodu, jedite integralni hleb, žitarice, suvo voće(smokve i šljive su odličan izbor), jedite svežu,barenu ili kuvanu hranu! Prženu hranu izbacite bar neko vreme, dok se lekaru ne obratite za pomoć. Pijte kompot i Izbegavajte kupovnu hranu u pekarama neko vreme. Pripremajte sami hranu kod kuće, bar neko vreme.Kupus jedite svež ili kuvan, brokoli...svo povrće osim paradajza(on ima jaku kiselinu), mogao bi vam smetati.Limun, nar, pomoranđe, grejfurt nemojte jesti. Zamenite ih čajevima. Kruška, jabuke i banane su dobar izbor voća!Obroci neka budi manji i češći, jedite polako bez žurbe, dobro zvaćite hranu,uz manje priče za vreme jela. To bi trebalo da vam bar malo ublaži tegobe, ali ako problem nije do ishrane, ne rešava problem trajno.Kafu posebno gledajte da neko vreme ne pijete.
Hvala od srca sto ste se potrudili da mi sve detaljno objasnite, mnogo mi to znaci, pokusacu da se pridrzavam svega navedenog!

Hvala od srca sto ste se potrudili da mi sve detaljno objasnite, mnogo mi to znaci, pokusacu da se pridrzavam svega navedenog!
Obavezno se obratite i lekaru opšte prakse.Možda vam lekar prepiše neku terapiju, a to bi trebali ispoštovati! Neke tegobe nije moguće dalje sprečiti bez adekvatne terapije u kombinaciji sa pravilnim režimom ishrane. Ja vam dalje neću pisati...očekujem da ćete biti dovoljno odgovorni prema sebi i svom zdravlju i otići lakaru.Pozdrav i svako dobro!
P. S.Ishranu koju sam vam napisala slobodno konzumirajte!

Back