Problemi sa stanarom...

Ohoho godina nazad iznajmim stan, ocitam brojilo za struju, odem do elektrodistribucije da se prijavim i ovi mi kazu da ne moze dok se ne izmiri stari dug.
Zvucalo mi je nevjerovatno da ne moze da se zakljuci stanje brojila dok se neciji dug ne izmiri.
U svakom poslu se pojavljuju problemi, neke je nemoguce predvidjeti ali se mogu rijesiti u hodu. U Srbiji hod po tom pitanju izgleda traje otkako je izmisljena elektricna energija.
Pretpostavljam da je i za gas i ostale usluge slicno ili isto.
Na zapadu uselis u stan, ocitas brojila nazoves da se prijavis i to je to, racun dodje na tvoje ime, nebitno da li je neko prethodno ostavio sta neplaceno.
Po pitanju telefona isto, odes u govornicu, nazoves free broj i kazes da na toj i toj adresi hoces da ti spoje broj. Ukoliko je ranije prikljucak postojao telefon je spojen u narednih pola sata/sat. Free of charge.
Gazda dobija svoje pare na racun, nema sa stvarima koje ga se ne ticu nista, zaradu bolje da prijavi jer moze da se ustanovi da stan izdaje. Za uzvrat dobija ako nista drugo barem to da ne mora da placa tudje racune.

a oni ovde ocekuju da ce da placas porez, da bi oni finansirali svalerke, pre ce da me nateraju da idem oko kuce i da vicem ja sam magarac nego da budem budala.....
off-sretna slava domacinima...

a oni ovde ocekuju da ce da placas porez, da bi oni finansirali svalerke, pre ce da me nateraju da idem oko kuce i da vicem ja sam magarac nego da budem budala.....
off-sretna slava domacinima...

Pa svude se placaju takse i ne samo na to imas placanje taksa na svaku stvar koju posdujes cak i psa onda ti je i info stan malo skuplji :).
Mene samo brine dal je uopste moguce naci stanara koji je redoljubljiv, kulturan i odgovoran pre svega. Jer sve se mi cini da oni koji to jesu imaju vec davno svoje stanove.
Kakavog stanara je po vasem najbolje primiti?
-studente
-porodicu
-samca ili neozenjenu osobu

Dali mislite da ga je dobro prijaviti, jer ipak posle imas mnogo vise obaveza do nejga?

placaju se takse ali i postoji zakon, kod nas je lakse da ukrades nego da isteras pravdu....
postenog, ima takvih ljudi, preciznih i postenih, i redovno ih kontrolisati, a sto se tice izbacivanja, pa nisi ti socijalna sluzba, neka drzava brine za njih, naravno ako su bezobrazni a ne kada su u frci, da je ovaj posten, dao bi bar deo kirije ili jednu dve kirije i isplatio bi, onoliko koliko ima, a ne da odjednom zavrne sve slavine

Al porodici nemozes u slucaju da prekidas ugovor otkazati i ostaviti je na napolju jer nema gde poci, zastitena je sa strane drzave. Moras da jim prijavis boraviste.

A sto ne priporucujete studente? Kakva izkustva imate me interesuje?

Ne znam zasto se svi pozivate na te ugovore.
Ti ugovori imaju smisla jedino ako su sudski overeni.
U tom slucaju ćete drzavi morati da platite porez.
A ukoliko to ucinite nemate racunicu rentirati stan.Jer cene stanova su prilicno pale,zadnjih godina ih je mnogo izgradjeno,a potraznja je opala zbog sunovrata standarda u zadnje 2-3 godine.
Ukoliko pak sklapate neki interni ugovor sa stanarom(ja sam to radio) on njega zapravo ninasta ne obavezuje.Meni je tako stanar otkazao u bukvalnom smislu danas za sutra iako je ugovorom preciziran otkazni rok 30 dana.
Ja licno nisam stan izdavao studentima ali znam ljude koje jesu i kojima su bukvalno demolirali stan.To su zurke,bancenja,lumperaj itd.
Koliko ste zapravo zaradili izdavanjem stana obicno saznate tek kada vam ode stanar.

Pa ugovor koji je samo podpisan i nije sudski overeni jeste vazi bar u inostranstvu ja neznam kako u Srbiji. Ako kod nas overis kod notara ili sudski ugovor onda mozes odma kad se krsi ugovor pozvati miliciju koja ce jih izbaciti, u slucaju da nemas sudski overenog prvo moras na sud pa posle sud odluci sta i kako.

Problem je ti nemozes nekome suditi ako nema pare jer sebi onda nakopas opet dodatne troskove. Kad neko nema onda nema i takvih ce sve vise i vise da bude a takvi i uzimaju stanove u najam jer nemaju svoje. Tako da djabe ugovori, djabe se suditi sa nekim jer drzava sigurno ako vec moze nekome nece tebi pomoči bar ne u Srbiji ako nemas veze naravno.

E sad ja mislim da sa dobra kontrola placanih racuna i stana, kad dodjes po kiriju i uplatnice moze da te zastiti. Mislim da nesmes imati ni malo srca niti razmevanja za probleme koji se ne ticu direktno stana. Samo tako mozes postignuti neku ravnotezu minimalnog financijskog dobitka od izdavnja stana.

Retki su korektni stanodavci u BG.
Za razliku od toga u NS ih ima puno vise.
Jedino sto je bitno stanodavcu u BG je lova i uvek su gladni svega.
Niti zeli da odrzava red u svom objektu (ako je vise stanova a neki podstanari prave probleme drugima do totalnog bezobrazluka)
Jedino sto ih interesuje su price koliko moze da se uzme, jer bg je to.

Zato se mnogi studenti i izbezobraze i onda idu tom logikom "boli njega uvo za korektno,vec samo pare da olesi" pa onda rade po principu "platio sam ima da klatim".
I to su cesto komsije iz kraja. Ovi sto prave stetu i ovi sto deru.
Desi se bas bukvalno da budu komsije iz kraja.

Slika Beograda u tom smislu stanodavaca je uzas blagi,i naravno svi imaju pricu, mora se tako.
Ista i jos gora situacija sa dodjosima i ostalima van Srbije u NS ne primorava novosadjane da budu isti takvi skotovi.

Ebes sirotinju.

Back