Problemi sa stanarom...

marko8380

Zainteresovan član
Poruka
181
Imamo problem oko stanara naime vec 7 godina tetka u BG izdaje stan stanaru koji je do pre 7 meseci redovno placao stanarinu, dogovorili smo se, da obnovimo stan i da uzmemo nove stanare. Al imamo problem stanar je arogantan, protekao mu ugovor nece da se iseli, nije ni platio racune, zamenio je bravu i ne moze sa nim da se sporazume a i posto je nasilan.
Kako da ga prisilimo da se iseli i dali postoji nacin da povratimo novac koji nam duguje.

- nije prijavljen
- ne postoji vise ugovor.

Poslednja izmena:
a da pucas sebi u nogu i prijavis se da nisi placao porez a izdavao si stan?
onda bi uz par svedoka (komsija koji znaju da taj tamo stanuje) imao zakonski validan dokaz da on tu zivi, pa bi mozda i mogao da ga ganjas za racune, ali ne i kiriju.

da ga isteras bar nije problem - ti si vlasnik, prijavis miliciji i resena stvar. e sad sto postupak ume da se oduzi drugi problem :mrgeen:
ako ti je stalo samo da ga isteras - budi mastovit...da ga bijes ne smes - bar ne smes prvi da udaris, a i prekoracenje nuzne odbrane te ogranicava u kolicini batina...
posto je tvoj stan, imas pravo da razvalis svoja vrata :mrgreen:
meri kad nije tu (mora povremeno da ode po hranu ako nista drugo) pa tad upadni sa par ortaka i zameni vrata na brzinu (i bravu naravno - stara je razvaljena secas se) i nema problema.
ostace mu stvari unutra, pa ako nece da plati, bar toliko mozes da mu naskodis

pravac milicija i napolje, takodje prijavi danas da ti je pretio fizicki, i sto pre napolje, sada se njemu vise isplati da promeni stan nego da plati racune, samo ceka do koliko si spreman da trpis, izbacuj djubre napolje odmah, od naplate dugova nema nista, jer i da ga dobijes na ovom nasem brzom sudu, nema nista na sebe....

To sam i ja imao ideju da iskljucim, a kolko posle kosta ukljucenje nazad?

Peruzzi nisam bas neko ko ce da se bije pre legalno uz pomoc veze naravno inace pravni sistem kod nas ne radi.

Marko, jedini nacin da dodjes do stana a da izbegnes minimum desetogodisnji sudski proces, je da gledas kada on nije tu, da sarazvalis vrata, na sta imas pravo ( mozes cak da trazis policajca koji ce da to nadgleda a kojem ces da prilozis dokaz da je stan tvoj ). Zatim udjes u stan, zamenis bravu, i cekas sa par ortaka unutra i pravis se lud. Posto ugovora nema, znaci da nema dokaza da su stvari njegove. Ukoliko pocne da ti preti, imas svedoke. Ukoliko pocne da obija stan, pozoves policiju i prijavis.

Ono sto potencijalno moze da predstavlja problem je da je on mozda ozbiljno nasilan, i da moze da ti pravi probleme kasnije. Ponudis mu lepo nagodbu da mu das veci deo stvari, i da ti se vise ne pojavljuje na oci. To uradis naravno pred svedocima i ako je iole normalan, nemas problem.

Veruj mi, sve drugo te vodi u duge i skupe sudske procese koji ti u nasoj zemlji ne garantuju nista.

ма да, не мешам се превише, само кажем да свака последица има свој узрок и да овај постављач теме није неко невинашце.

наиме у његовом опису у уводном посту он сам каже да је подстанар дугих седам година, уредно и без проблема плаћао кирију и испуњавао обавезе према станодавцу.

е па шта се то десило да се одједном тако промени и окрене ћурак за 180 степени и да се заинати. препостављам да је том лику на најгрубљи начин нарушено право становања или да у другом облику овај станодавац који јадикује по свему судећи није испао фер према том лику, па му се овај на неку начин и свети.

да ли сте знали да по важећем закону о становању, рок газди да откаже стан подстанару који је под уговором, најмање 90 дана. а рок подстанара да откаже газди 30 дана.

како сејеш тако ће и да жањеш.

Pazi, ovo je situacija u kojoj je nebitna druga strana price. Mislim, cak i da si u pravu i da su mu naneli stetu na ovaj ili onaj nacin, i dalje je to sto radi bespravno...
prema tome, problem postoji i treba ga resavati :)

ајде да погледамо шта је правно, а шта бесправно

http://www.sudirekcija.rs/pdf/Zakon_o_stanovanju.pdf

ЗАКОН О СТАНОВАЊУ

Clan 10.
Zakupodavac može dati otkaz ugovora o zakupu stana:
1. ako zakupac bez saglasnosti zakupodavca koristi stan za obavljanje poslovne delatnosti, izdaje
stan u podzakup ili dozvoli korišcenje stana licima koja nisu predvidena ugovorom;
2. ako zakupac ne plati zakupninu za najmanje tri meseca uzastopno ili cetiri meseca u toku godine;
3. ako se nanosi šteta stanu, zajednickim prostorijama, instalacijama ili uredajima u stambenoj
zgradi; i
4. ako stan koristi na nacin kojim se korisnici ostalih stanova ometaju u mirnom korišcenju stana.
Zakupodavac daje otkaz ugovora o zakupu stana u pismenoj formi sa otkaznim rokom koji ne može biti
kraci od 90 dana, a ako otkazni rok istice u periodu decembar - februar, otkazni rok se produžava za
još 30 dana.
Zakupac stana može dati otkaz ugovora o zakupu stana u pismenoj formi, najmanje 30 dana pre nego
što namerava da se iseli iz stana.
U slucaju kad zakupac da otkaz sa otkaznim rokom kracim od roka iz stava 3. ovog clana, dužan je da
zakupodavcu plati zakupninu i za naredni mesec.

да ли је постојао уговор? ако је постојао какав је био на одређени или неодређени период?
колко видим он каже да није имао уговор, што значи да је седам дугих година узимао новац бесправно.
у закону о становању јасно пише који су разлози за исељење, не спомиње се никакво "кречење". и јасно пише рок о обавештењу станара да напусти стан.
шта је сад ту правно или бесправно?
нека нам одговори прво, да ли је са његове стране ( јер је он као станодавац повлашћена страна), испунио све обавезе у прописаном важећем закону.
па ћемо наставити даље.

Poslednja izmena:
mislim nije lepo sto se mesam, ali o kom zakonu pricate, otisla je drzava u qrc, i nema vise zakona, koji zakon, nije plato kiiju - napolje, nije to dobio od tita i nije mu to tata kupio da on odlucuje, policiju, udji u stan i to je to, zameni brave izbaci stvari napolje, pa neka on tebe tuzi, kakvi su procesi trebace mu godine da te dobije, a jos su i jeftini, par puta nedodjes, vadis potvrde itd, onda lepo na sudu kazes da si ga molio da napise ugovor a da je on hteo da te bije kad mu spomenes, i jos 7 meseci da se iseli a on nije hteo, takodje i da ti duguje struju kiriju komunalije, i da je unistio stan, kontratuzba .....
a drugo ugovor u zakupu moze da se sastavi po dogovoru strana, kirija godinu dana unapred itd

ајде да погледамо шта је правно, а шта бесправно

http://www.sudirekcija.rs/pdf/Zakon_o_stanovanju.pdf

ЗАКОН О СТАНОВАЊУ

Clan 10.
Zakupodavac može dati otkaz ugovora o zakupu stana:
1. ako zakupac bez saglasnosti zakupodavca koristi stan za obavljanje poslovne delatnosti, izdaje
stan u podzakup ili dozvoli korišcenje stana licima koja nisu predvidena ugovorom;
2. ako zakupac ne plati zakupninu za najmanje tri meseca uzastopno ili cetiri meseca u toku godine;
3. ako se nanosi šteta stanu, zajednickim prostorijama, instalacijama ili uredajima u stambenoj
zgradi; i
4. ako stan koristi na nacin kojim se korisnici ostalih stanova ometaju u mirnom korišcenju stana.
Zakupodavac daje otkaz ugovora o zakupu stana u pismenoj formi sa otkaznim rokom koji ne može biti
kraci od 90 dana, a ako otkazni rok istice u periodu decembar - februar, otkazni rok se produžava za
još 30 dana.
Zakupac stana može dati otkaz ugovora o zakupu stana u pismenoj formi, najmanje 30 dana pre nego
što namerava da se iseli iz stana.
U slucaju kad zakupac da otkaz sa otkaznim rokom kracim od roka iz stava 3. ovog clana, dužan je da
zakupodavcu plati zakupninu i za naredni mesec.

да ли је постојао уговор? ако је постојао какав је био на одређени или неодређени период?
колко видим он каже да није имао уговор, што значи да је седам дугих година узимао новац бесправно.
у закону о становању јасно пише који су разлози за исељење, не спомиње се никакво "кречење". и јасно пише рок о обавештењу станара да напусти стан.
шта је сад ту правно или бесправно?
нека нам одговори прво, да ли је са његове стране ( јер је он као станодавац повлашћена страна), испунио све обавезе у прописаном важећем закону.
па ћемо наставити даље.

Sve si u pravu sto si rekao osim jednog: ako je bila povreda prava od strane stanodavca, ili je to stanar smatrao, trebao je da obavesti nadlezne. On ni po kom osnovu ne polaze pravo na taj stan, osim ako ga nije posteno kupio, platio, i ima validnu papirologiju kojom to moze da potvrdi.
Dakle, ovo su dve sasvim odvojene teme. U jednoj se potpuno slazemo, a to je ovo sto si naveo. Druga je stvar ako on smatra da ima pravo da sprovodi pravdu i oduzima ono sto mu po zakonu ne pripada...

A nas zakon je vrlo jednostavan po pitanju problema koji je naveo Marko.
Evo ga jedan prost primer.
Moj drugar pre 10 godina, mozda koju vise, kupi stan na Autokomandi. Kad je doslo do toga da je stan gotov ispostavi se da su svi stanovi, pa i njegov, prodati vise puta, i da jos jedna porodica pored njegove ima iste te papire o vlasnistvu stana. Isti dan, sedeci sa jednim starijim parom, gospodin koji je igrom slucaja dobro upoznat sa nasim zakonom, kad je saznao za situaciju, kaze mu bukvalno: Druze, odmah, ali odmah sada, podji tamo sa bravarom, pozovi sve koje imas u policiji, i ostalim sluzbama, idite tamo, kupite bravu i uselite se. Ako se oni usele pre, pozdravi se sa stanom...
I on ga poslusa, skupi 4,5 ortaka iz policije i drugih sluzbi, odu obiju stan, promene bravu i sednu da cekaju. To vece, oko 11 sati, neko spolja pocne da obija bravu. Oni lepo otvore, kad tamo, drugi vlasnik stana sa nekoliko drugara, i istom idejom!! Tu krene potezanje legitimacija, ispostavi se da nemaju pravo da ga isteraju, jer su imali i advokata prisutnog, i dosta svedoka da je ovaj vec uselio u stan (dovoljno je bilo da unese jednu svoju stvar unutra prvi i da se potrudi da ga na prvu ne isteraju.) On je i dan danas u svom stanu, a ona porodica se i dan danas tuzi sa nestalim vlasnikom gradjevinske firme, koji verovatno nikad nece biti pronadjen, a ako i bude, tesko da ce videti i para i stana...
e to je tuga, ali tako je. Nazalost, ovde za neke stvari radi samo zakon jaceg! Ako polazes pravo na stan, i imas validne papire, imas svako pravo da ga obijes, on tebe ne moze da prijavi! Ali ako on posle pokusa isto, ti njega mozes!
E sad, ako ste ga na ovaj ili onaj nacin ostetili pre toga, kao stanara, on ima svako pravo da za to trazi nadoknadu, ALI ISKLJUCIVO preko nadleznih institucija!!!

Pa jedina stvar koju je moja tetka ucinila (- naime njen je stan) naopacke je, da je coveku verovala da ce naci posao i da ce joj platiti. Sad kad je preslo sve mogucnosti da moze da ji vrati novac je postao nasilan i bezobrazan.
Ja sam u svu pricu umesan jer naime ona pazi moju mamu (svoju sestru) koja je invalid i naravno cu je pomoci da se oporavi od dugova i da sredi stan posle 20 godina. Zamolila me da ji sastavim nov ugovor i da uvek kad dodjem u Bgd da obidjem stan pogledam da li je sve u najboljem redu - naravno sa najavom jer ga nije videla i bila tamo vec 10 godina.

Ja necu da trazim nista od tog coveka samo da se iseli jer jednostavno je krivica tetke jer nije produzila ugovor - to znam. Jednostavno nije rekla na vreme da se posavetuje jer nije htela sa tim da se bavi, i jos sad nece al polako shavaca da je ozbilniji problem nego sto je mislla od pocetka. Dala mu je rok do 1.12 i taj dan naravno ide napolje.

ма да, не мешам се превише, само кажем да свака последица има свој узрок и да овај постављач теме није неко невинашце.

наиме у његовом опису у уводном посту он сам каже да је подстанар дугих седам година, уредно и без проблема плаћао кирију и испуњавао обавезе према станодавцу.

е па шта се то десило да се одједном тако промени и окрене ћурак за 180 степени и да се заинати. препостављам да је том лику на најгрубљи начин нарушено право становања или да у другом облику овај станодавац који јадикује по свему судећи није испао фер према том лику, па му се овај на неку начин и свети.

да ли сте знали да по важећем закону о становању, рок газди да откаже стан подстанару који је под уговором, најмање 90 дана. а рок подстанара да откаже газди 30 дана.

како сејеш тако ће и да жањеш.

Pa stanodavac redovno kasni al nekako je do sad uspeo da odplati svoje dugove i racune - sad je u stanju kad vise nemoze jer je suma previsoka. A to je uspeo sa jadanjem kako nema posla i slicno nap. kumu pozajmijo pare zena mu umrla - kad mi tetka pricala nisam mogo da verujem.

On je posto bezobrazan kad mu je postavljen rok koji zna da nemoze da ispuni sa recenicom "idem u crkvu da se molim" i kad sam ga ja pozvo te mu reko da mi je dala tetka ovlascenje da resavam stavri za stan - naime on je tad reko da su sa tetkom odrasli ljudi koji moze da se dogovore, zeli dalje zenu u gdinama da zavlaci sa lepim recima.

Moja tetka mozda je naivna i kasno je rekla za problem i svi mi znamo da u tom poslu nesmes da imas dusu i srce.

...a drugo ugovor u zakupu moze da se sastavi po dogovoru strana, kirija godinu dana unapred itd

Sve je to ok sto kazes al danas je tesko naci nekoga ko ce ti redovno placati a komoli nekoga ko ce imati par hiljada evara da ti da u napred. I nije samo to problem nego i mnogi se do tudjih stvari ne ponasaju kao do svojih tako da je tesko biti stanodavac.

Ugovor nije sastavljen ponovno i produzen jer on nije hteo da se to radi posle godinu dana a ni moja tetka nema zivce za te stvari pa nije htela da se bavi sa tim.

Sve je to ok sto kazes al danas je tesko naci nekoga ko ce ti redovno placati a komoli nekoga ko ce imati par hiljada evara da ti da u napred. I nije samo to problem nego i mnogi se do tudjih stvari ne ponasaju kao do svojih tako da je tesko biti stanodavac.

Ugovor nije sastavljen ponovno i produzen jer on nije hteo da se to radi posle godinu dana a ni moja tetka nema zivce za te stvari pa nije htela da se bavi sa tim.

uzmi ovlascenje od tetke i napomeni da je razlog nemoc da izlazi iz stana, takodje ako budes isao sa milicijom trazi da postupe po starom ugovoru jer vas toliko dugo laze da ce se iseliti, dogovor van suda - usmeni ima slicnu tezinu kao na sudu, i ja sam imao problema sa takvim vucibatinama, cim dug predje 500 evra gotovo, niko vise to neplati, samo redovno ili napolje......

uzmi ovlascenje od tetke i napomeni da je razlog nemoc da izlazi iz stana, takodje ako budes isao sa milicijom trazi da postupe po starom ugovoru jer vas toliko dugo laze da ce se iseliti, dogovor van suda - usmeni ima slicnu tezinu kao na sudu, i ja sam imao problema sa takvim vucibatinama, cim dug predje 500 evra gotovo, niko vise to neplati, samo redovno ili napolje......

не. полицијом само може навуче већу беду јер он тј његова тетка нису продужавали уговор а узимали кирију што је бесправно.
онда би га тужили за порез који није мали 18 % по станарини..

MISLIS NISU UZIMALI KIRIJU, PA STA CE IM UGOVOR AKO JE ISTEKAO, A STRANAR NIJE HTEO DA SE ISELI toliko meseci, i lagao tetku, tetka nezna svoja prava i trazi punomcnika, nema prava da boravi u tom stanu ostalo na sud, moze parnicni ako nekome nesto smeta, kakve dokaze on ima za to, ali svi znamo da je to dzabe.....
kako god odlucis na koji nacin, odluci i teraj to napolje, znamo svi sta je moralno i pravedno, ali ovo je srbija, teze tebi do svog stana nego njemu da ostane u tudjem i neplaca ni struju ni komunalije ni kiriju ni dogovor i jos da preti, moras se izboriti i biti bezobrazniji za svoje, ***...

Poslednja izmena:
MISLIS NISU UZIMALI KIRIJU, PA STA CE IM UGOVOR AKO JE ISTEKAO, A STRANAR NIJE HTEO DA SE ISELI toliko meseci, i lagao tetku, tetka nezna svoja prava i trazi punomcnika, nema prava da boravi u tom stanu ostalo na sud, moze parnicni ako nekome nesto smeta, kakve dokaze on ima za to, ali svi znamo da je to dzabe.....
kako god odlucis na koji nacin, odluci i teraj to napolje, znamo svi sta je moralno i pravedno, ali ovo je srbija, teze tebi do svog stana nego njemu da ostane u tudjem i neplaca ni struju ni komunalije ni kiriju ni dogovor i jos da preti, moras se izboriti i biti bezobrazniji za svoje, ***...

ако си читао постављача теме добро, уговор је давно истекао. трбало је раније одреаговати сад је касно.
иначе слажем се да је ова област код нас у пракси потпуно дивља и ван закона сваког.
у самом београду 2% станодаваца пријављује подстанаре, а остали не. препоставља се да има око 100.000 непријављених станова за рентирање.
није тешко израчунати, колико овде наша држава губи на буџету, а власници станова узимају 100% профит.
мораће се у скорије време хитно позабавити овом проблематиком, ем што је у пракси дивља, ем што не штити никога.

NIJE HTEO DA IZADJE OD TADA VLASNIK JE TRPEO LAZI I SADA REAGOVAO ...

MA DA KAKO DA NE, GUBE NA POREZU, A NEGUBE NA LOPOVLUKU I MITO I KORUPCIJI, SAMO GUBE OD POREZA, A GDE TE PARE IDU TO NIGDE NEPISE, JA PRVI NEPLACAM, ZASTO BIH, VECI STANDARD JE BIO KADA JE SRBIJA FINANSIRALA RAT I KADA JE BILA NA SANKCIJAMA, NEGO SADA SA SVIM PRODATIM PREDUZECIMA I SA MILIJARADAMA DONACIJA, MILIONE MILIJARDE KREDITA, SA OTVORENIM TRZISTOM, PA GDE JE TOLIKA RAZLIKA, KOGA DA FINANSIRAM, OVOG NERADNIKA KOJI NECE DA PLATI KIRIJI I ZIVI KAO PARAZIT NA TUDJIM LEDJIMA, HOCU DA HOCE ME DRZAVA ZASTITI KAO SVUDA U SVETU ZAKONOM, KOME DA PLACAM, DA I SITNI POLITICARI GAZE PO LJUDIMA SA AUTOMOBILIMA SA PREKO 100 000 EVRA, PA VISE IH KOSTA AUTO PARK NEGO SAV POREZ OD KIRIJA, TI PLATI JA NECU, DOK MI DRZAVA NEVRATI STO MI JE OTELA POSTENO ZARADJENO, OVIM LOPOVIMA NE......
A KAKO VIDIM IMA JOS KOJI SU ZA ANARHIJU OVDE A NE ZA ZAKON, SVAKO BI NECIJE TUDJE, POBACO BI MU JA STVARI KROZ PROZOR I NAMESTIO BI MU TAKVU IGRU DA BI BUBREG PRODAO DA VRATI DUG, JA NISAM TAKAV IGRAC KOJI SE ZAKLJUCAVA PO TUDJIM STANOVIMA, TAKO TREBA SA VUCIBATINOM....

Poslednja izmena:
Ohoho godina nazad iznajmim stan, ocitam brojilo za struju, odem do elektrodistribucije da se prijavim i ovi mi kazu da ne moze dok se ne izmiri stari dug.
Zvucalo mi je nevjerovatno da ne moze da se zakljuci stanje brojila dok se neciji dug ne izmiri.
U svakom poslu se pojavljuju problemi, neke je nemoguce predvidjeti ali se mogu rijesiti u hodu. U Srbiji hod po tom pitanju izgleda traje otkako je izmisljena elektricna energija.
Pretpostavljam da je i za gas i ostale usluge slicno ili isto.
Na zapadu uselis u stan, ocitas brojila nazoves da se prijavis i to je to, racun dodje na tvoje ime, nebitno da li je neko prethodno ostavio sta neplaceno.
Po pitanju telefona isto, odes u govornicu, nazoves free broj i kazes da na toj i toj adresi hoces da ti spoje broj. Ukoliko je ranije prikljucak postojao telefon je spojen u narednih pola sata/sat. Free of charge.
Gazda dobija svoje pare na racun, nema sa stvarima koje ga se ne ticu nista, zaradu bolje da prijavi jer moze da se ustanovi da stan izdaje. Za uzvrat dobija ako nista drugo barem to da ne mora da placa tudje racune.

Poslednja izmena:

Back