Problemi sa srcem

Nikola34

Početnik
Poruka
4
Zdravo svima.
Vec 2 meseca muku mucim pa sam resio da pisem ovde u nadi da cu dobiti neki savet.
Imam nepunih 20 godina, pusac sam, neaktivan u zadnjih dve godine pre cega sam trenirao plivanje. Pocelo je sa cudnim lupanjem srca koje je trajalo par dana kada legnem da spavam sto me je nateralo da pretrazim internet o svim bolestima srca i tada je pocela agonija. Kako procitam simptome srcanih oboljenja tako mi se i pojave, svakodnevno dozivljavam simptome infarkta i angine pektoris a imao sam i nekoliko panicnih napada kada sam mislio da stvarno umirem... Dakle bol na levoj strani grudi, gubljenje vazduha, gusenje, stezanje u grudima, pecenje u levoj ruci, zatim iza srca, ubrzan puls, trnjenje saka, prstiju i stopala, knedla u grlu, strah od smrti - to su stvari sa kojima se nosim svaki dan... Radio sam EKG cetiri puta, tri razlicita lekara su mi rekli da je sasvim normalan, jedan mi je odradio i ultrazvuk srca i rekao da mi je super srce i da se ne pojavljujem vise, radio sam i krvnu sliku i sve je uredu, pritisak 120/80... Kad odem kod lekara smirim se na dan-dva a onda sumnja opet izroni... Toliko mi se urezao taj strah u podsvest da vise ne mogu normalno da funkcionisem, prestao sam da izlazim zbog straha od novog napada panike, treba ispite da polazem a ne znam kako cu da izdrzim u ovakvom stanju... I doktorka i kardiolog kazu da je to sve na psihickoj osnovi, ali ja jednostavno ne mogu da izbacim sumnju da nesto nije uredu sa srcem... Bio sam i kod psihijatra koji mi je dijagnostikovao panicni poremecaj i prepisao neke antidepresive, za koje mi je doktorka rekla da ne pijem jer nema potrebe vec da se sredim u glavi... Nikada ranije se nisam brinuo oko srca niti sam imao probleme sa njim, ali trenutno ne znam sta da radim...
Da li postoji resenje?

Hvala unapred!

Psihijatar je rekao da terapija lekovima traje 6 meseci... Ne razumem se u ove stvari pa bih Vas zamolio da mi kazete sta je tacno psihoterapija? Da li je to ono kada psihijatar razgovara sa mnom u nekim sesijama? (s oprostenjem ako sam napisao glupost)... Inace mozda bas preterujem ali razmisljam da odradim i holter EKG i test opterecenja, sto bi me razuverilo u potpunosti ako bi bilo uredu, a za sta lekari kazu da nema potrebe...

NE ZELIM RESENJE I IZLECENJE!

Ljudi sa Krstarice dali postoji resenje da se izlecim?

Problem je sto ne priznajes sebi svesno da si bolestan i kako si bolestan a sa druge strane ne mozes da negiras "simptome". Te simptome zapravo ti sam i stvaras i one nisu u organskoj osnovi nego u psihickoj. Ne kazem da ne postoje i da si ih izmislio i da nas lazes, oni postoje, ali su izazvani neuroticnim poremecajem licnosti a ne organskom patologijom srca.

Psihijatar ti je dao antidepresive, ali nazalost nije ni 1% bar pokusao da radi psihoterapiju....Nema ni vremena a ni motiva, jer ima milion pacijenata, pa mu dodje i opravdano na neki nacin....

Kada se kaze ANTIdepresivi mnoge asocira to na depresiju i to onda kazes sta ce to meni, ja nemam depresiju, lekar lupa. A zapravo depresija i panicni napadi koji se javljaju u panicnom poremecaju su povezani. Depresija moze izazvati panicni poremecaj, i obrnuto, panicni poremecaj usled svakodnevnih panicnih napada osiromasuje covekov socijalni zivot pa kao produkt svega toga se javlja depresija ili jos neki pridodan neuroticni poremecaj, obicno agorafobiju, koju ti trenutno ucis tj dobijas.

Citaj malo teme panicni napadi, anskioznost, ovde na zdravlju i an pdf psihologija, pisao sam, da se ne ponavljam......

Najgore od svega je ono sto svaka osoba koja nista ne zna o tome radi po default-u - e tako i ti - ucis kako da se plasis straha, tj ucis i razvijas anticipatorni strah. Moras osvestiti kako se to uci emocionalnim uslovljavanjem i kada se javi strah kako da ga prepoznas i eleminises autosugestivnim mislima, jer zapamti TO SU POGRESNA MISLJENJA, IRACIONALNA.

Ono trenutka kada budes rekao ICI CU SADA NA ISPITE I NEKA UMREM BAS ME BRIGA, AKO JE TAKO RECENO NEKA UMREM, agorafobija ce poci da se razgradjuje, da jenjava, a panicni napadi ce se desavati sve redje i redje, i na kraju ce i prestati i odjedanput ces videti kako je sa "srcem sve u redu" .

Tablete da li ces da pijes ostavljam tebi na izbor, procitaj sve teme i pisanije pa zakljuci sam. Neko moze da prodje i bez tableta ako dovoljno uporan, ako ima podrsku okoline, ako je borac, i na kraju ako ima dobrog psihoterapeuta/psihologa, a neko jednostavno ne moze da uspe bez lekova jer je zapao vec mnogo duboko.

Eto dao sam ti upute, a ostalo je na tebi. Da li hoces da se mucis kroz zivot ili da se oslobodis svih problema. Jedno je sigurno, jeste tesko, jeste da treba da ulozis napor i puno se oznojis, ali se isplati i posle ces biti jaci nego sto si ikada mogao da zamislis da ces biti. Razvio si iracionalan strah zbog srca koji je izazvao posle niza panicnih napada - panicni poremecaj. Ako je konstatovano da je sa srcem organski sve u redu, UVEK SEBI PONAVLJAJ DA TI NISTA NECE BITI I DA ZA TO IMAS DOKAZ I DA JE PROSTO NEMOGUCE DA TI NESTO LOSE BUDE, osim ovih sada prirodnih psihickih senzacija koje proizlaze iz panicnog poremecaja, koje SU 0% OPASNE PO SRCE I PO BILO STA DRUGO. Kada ti se desava bilo koja senzacija sa srcem, ti se iznenadis jer si u stanju mirovanja, pa se zbuni tvoj mozak kao jao zasto mi sada radi tako srce, jao zasto mi pluca traze vise kiseonika, jao zasto mi se u glavi muti, ali gledaj na to kao da trcis uzbrdo i da si zdrav. I tom coveku ce se javiti iste te senzacije, samo on tada ZNA ZASTO SE DESAVA, IMA IZGOVOR (TRCI UZBRDO) A TI NEMAS IZGOVOR PA SI SE IRACIONALNO UPLASIO I IZAZVAO NEUROTICNE POREMECAJE. SADA I TI IMAS IZGOVOR I ZNAS ZASTO TI SE TO DESAVA - DESAVA SE ZBOG PANICNOG POREMECAJA, TAKO DA SADA SMANJI IRACIONALNI STRAH, NEIZVESNOST, LSOE MISLI, TRAGICNE ISHODE KRAJNJE.

Kada se dobro budes informisao na onoj jednoj dugackoj temi na zdravlju na kojoj svi pisu o anksioznosti i panicnim napadima, postavi neko konkretnije pitanje, pa cemo diskutovati za dalje, i eventualno cak i otkriti zasto ti se to desilo i tacno ces videti gde je bila prekretnica i od taka je pocelo to sto je pocelo, kako zasto se aktiviralo itd.

UGLAVNOM JEDNO JE SIGURNO - NEMAS BRIGE STO SE TICE SRCA. Od 10 pacijenata koji se zale na srcane tegobe, trecina je za psihijatra a ne za kardiologa.

Psihijatar je rekao da terapija lekovima traje 6 meseci... Ne razumem se u ove stvari pa bih Vas zamolio da mi kazete sta je tacno psihoterapija? Da li je to ono kada psihijatar razgovara sa mnom u nekim sesijama? (s oprostenjem ako sam napisao glupost)... Inace mozda bas preterujem ali razmisljam da odradim i holter EKG i test opterecenja, sto bi me razuverilo u potpunosti ako bi bilo uredu, a za sta lekari kazu da nema potrebe...

Ima raznih vidova psihoterapije, a za panicni poremecaj se preporucuje kognitivno-bihejvioralna psihoterapija.
Evo ti malo o tome: http://psychology.about.com/od/psychotherapy/a/cbt.htm

Nije mi samo jasno zasto ti je doktorka opste prakse (ako sam ja dobro razumeo) rekla da ne pijes te antidepresive.

@bRu: Hvala na opsirnom odgovoru i trudu, procitao sam Vas post 2 puta i jasno mi je da imam ozbiljan problem, pa stalno pomisljam zasto se meni bas ovo desava... Covek ceo zivot misli da ima potpunu kontrolu nad svojim mislima sve dok se ovako nesto ne dogodi... Bacio sam i pogled na temu koju ste mi preporucili i mnogo mi je lakse kad znam da nisam jedini sa slicnom pricom, a i da ima ljudi kao Vi koji mogu opsirnije da objasne sta se desava...

@mikelo: Hvala na linku... Doktorka je to rekla jer misli da nisam "prolupao" sto verovatno gresi :) ... Inace otac mi je imao istu pricu pre oko 15 godina, ali mu je ceo problem prosao sam od sebe, pa se nadam da ce i meni...

Pisacu jos o eventualnim promenama na pomenutoj temi... Pozdrav i hvala!

@mikelo: Hvala na linku... Doktorka je to rekla jer misli da nisam "prolupao" sto verovatno gresi :) ... Inace otac mi je imao istu pricu pre oko 15 godina, ali mu je ceo problem prosao sam od sebe, pa se nadam da ce i meni...

Doktorka je izgleda malo "projurila" kroz psihijatriju ako misli da se antidepresivi daju kad covek "prolupa". Moj savet ti je da ne cekas da prodje samo od sebe, jer, prema onome sto si napisao, deluje kao da se kod tebe polako razvija i agorafobija.

Bio sam kod neuropsihijatra opet, rece mi da pijem lekove za spavanje jer imam veliki problem sa snom, cak i kad popijem lek, odspavam 4-5 sati i probudim se u nemiru, a onda nema sanse da zaspim opet, ispod ociju sam crn ko zemlja... Poslala me je i kod psihologa, a ova je popricala lepo sa mnom, zakazala mi novu sesiju za sledecu nedelju, sto me je jos vise uznemirilo jer sada stvarno pocinjem da mislim da sam lud uopste mi se ne ide kod nje opet...

Zbog nemira sam otisao kod treceg kardiologa (na privatnoj klinici) trazeci da mi se odradi i 24h holter i test opterecenja jer su to ispitivanja koja jos nisam uradio, a on mi covek posle odradjenog EKG-a rece da nece to da radi i da nema apsolutno nikakve potrebe, a onda mi je i on odrzao psiholosku lekciju...
Samo bih vas zamolio da pustite kritike, jer ih dovoljno dobijam i od lekara, porodice, devojke, prijatelja...

Pa ok, sad kad ti je toliko lekara objasnilo kakav problem zapravo imas, sta kazes da se posvetis lecenju toga? Sto pre prihvatis da je u pitanju panicni poremecaj i ozbiljno pristupis lecenju, to ces se pre osecati mnogo, mnogo bolje.

Back