problemi sa majstorima - kako ih resiti?

Mislim da je tesko izvodljivo izbeci zaj.b sa majstorima u potpunosti i da tu nema pravih saveta :aha: :lol:. Njihova zavlacenja i razvlacenja su nenadmasna, kao da ulazu u nadogradnju taktike koliko neki drugi u fakultete, kurseve...:lol:. Moze se smanjiti efekat, po nesto izbeci, ali uz mnogo kontrole, dosta kikseva i utrosenih nerava.

Poslednja izmena:
Majstori u Srbiji misle da su doktori nauka kada rade svoj posao. Vecina njih su bezobrazni,ako im se zameris nesto ima namerno nesto lose da ti urade. Vecina njih nije ni registrovana nego rade na crno.

Većina njih su silom prilika priučeni "majstori" i dosta skuplji od pravih majstora.

vd:
1. preporuka i reference
2. ne plaćati unapred
3. visiti nad glavom
4. sreća
5. ne angažovati poznanike, prijatelje, rođake, komšije...
mislim da je naslov teme pogrešan. sa pravim majstorima nema problema.

Tako je.

Основно је да постоје мајстори и "мајстори".
Када морам да позовем мајстора да ми нешто уради, претходно се информишем о том послу. Шта треба, како треба, колико треба... Нађем пар детаља које случајно поменем приликом уговарања посла. Ако их препозна, идемо даље, ако не, поздравимо се.
Плаћања нема унапред, ја набављам материјал.
У вези овога, причао ми другар како је наш заједнички пријатељ позвао мајстора за плочице да уговоре посао. Сели, попили, мајстор видео плочице, неки гранит (била цифра око 6000 евра за све плочице) и пита га власник колико пара. Каже мајстор 1500 и увуче главу малко, ваљда се и сам згрануо колико је тражио. Каже овај у реду, на један. Нема дискусије, нема погађања. Каже даље власник, да се договоримо за капару. Мајстор у чуду, не може да верује, ем зацепио цену, ем му овај нуди и капару...каже, не треба капара...на шта власник каже: "Нисмо се разумели, ти мени треба да оставиш капару, ова једна плоча је скупља од десет квадрата твог рада, капара иде мени ако нешто урадиш како не треба..."

nema drugarskih razgovora sa majstorima i nema prepricavanja doozivljaja iz mladosti.
naravno da prijatelji i rodjaci NE DOLAZE U OBZIR. striktno poslovno i ozbiljno.

takvim pristupom mi je jedan odmah priznao da ne moze da odradi posao svojim alatom kako treba (u pitanju je bio prvi keramicar koga sam probao da angazujem) a drugi majstor je poneo svoje drvene prozore sa sobom i vratio depozit jer bih ja sa priborom iz OTO-a iz osnovne skole bolje odradio.

vd:
1. preporuka i reference
2. ne plaćati unapred
3. visiti nad glavom
4. sreća
5. ne angažovati poznanike, prijatelje, rođake, komšije...
mislim da je naslov teme pogrešan. sa pravim majstorima nema problema.

evo ja sam segrt i da odgovorim na ovo:
1-svakom treba raditi podjednako,jer se dobar glas daleko cuje,a los jos dalje...
2-pravi majstor nikad nece uzeti unapred sem za materijal!jer nece sigurno majstor placati sam npr stiropor ako pravi izolaciju,pa da rizikuje da mu ovaj ne plati...
3-nikad ne treba visiti nad glavom,jer obicno takvi ljudi popuju a nemaju blage veze...i obicno se smire posle recenice CEKAJTE,JESTE VI NAS UNAJMILI DA VAM ODRADIMO POSAO ILI DA RADIMO KAKO VAM VI KAZETE...znaci kontrola da,u smislu da neki nesto ne ukrade,to se podrazumeva,ali da visite,nikako!
4-ne postoji sreca...ili znas ili ne znas...
5-APSOLUTNO se NE slazem...jer smo mi posao podjednako dobro uradili i poznatima i nepoznatima i rodjacima i onima koji su se tek doselili...

evo ja sam segrt i da odgovorim na ovo:
1-svakom treba raditi podjednako,jer se dobar glas daleko cuje,a los jos dalje...
2-pravi majstor nikad nece uzeti unapred sem za materijal!jer nece sigurno majstor placati sam npr stiropor ako pravi izolaciju,pa da rizikuje da mu ovaj ne plati...
3-nikad ne treba visiti nad glavom,jer obicno takvi ljudi popuju a nemaju blage veze...i obicno se smire posle recenice CEKAJTE,JESTE VI NAS UNAJMILI DA VAM ODRADIMO POSAO ILI DA RADIMO KAKO VAM VI KAZETE...znaci kontrola da,u smislu da neki nesto ne ukrade,to se podrazumeva,ali da visite,nikako!
4-ne postoji sreca...ili znas ili ne znas...
5-APSOLUTNO se NE slazem...jer smo mi posao podjednako dobro uradili i poznatima i nepoznatima i rodjacima i onima koji su se tek doselili...

sve je to na mestu ali majstorima u srbiji ne pise na celu da znaju znanje i da su posteni.
naravno da i musterija ima raznih ali gledano iz perspektive musterije - mi zelimo da budemo sigurni da cemo dobiti ono sto placamo a u srbiji to precesto nije slucaj.

sve je to na mestu ali majstorima u srbiji ne pise na celu da znaju znanje i da su posteni.
naravno da i musterija ima raznih ali gledano iz perspektive musterije - mi zelimo da budemo sigurni da cemo dobiti ono sto placamo a u srbiji to precesto nije slucaj.

ne pise na celu,ali ako si ti vec dobio broj od nekog poznanika da je taj majstor njemu dobro odradio posao,mozes biti siguran da ce i tebi i nemas razloga da mu bdis nad glavom :)
drugo je ako si trazio majstora u Halo oglasima,al mislim da je to veca greska musterije nego onog ko hoce da zaradi po koji dinar da bi preziveo :)

ne pise na celu,ali ako si ti vec dobio broj od nekog poznanika da je taj majstor njemu dobro odradio posao,mozes biti siguran da ce i tebi i nemas razloga da mu bdis nad glavom :)
drugo je ako si trazio majstora u Halo oglasima,al mislim da je to veca greska musterije nego onog ko hoce da zaradi po koji dinar da bi preziveo :)

evo jednog konkretnog primera (od nekoliko) - venecijaneri. prijatelji zadovljni svojim venecijanerima na krovnim prozorima - godinama.
preporucili majstore koji su nesto skuplji od proseka.
pozovemo majstore, dodju, uzmu mere - "nema problema, mi smo medju prvima poceli u srbiji, radili smo tom i tom srBskom selebiritiju - eto nas za dan dva".
eto ih za 3-4 dana...

nameste sve i spremaju da krenu i cekaju novac.
dok se oni spremaju i pakuju alat - hajde da isprobam...
na jednom prozoru kocnica ne radi kada se venecijaner podigne...na drugom i trecem prozoru se venecijaneri spuste do pola prozora i stanu.
argument za kocnicu je da je "onaj mali od palube sto su ga skoro zaposlili nesto zeznuo pa ce se to popraviti". ova druga dva venecijanera - pa problem je kosina krova pa zato nece (kosina je ista i na preostala 4 prozora na kojima se venecijaneri spustaju kako treba)...
i tako smo razjasnili da me logika ipak dobro sluzi pa su se vracali nekoliko puta dok nisu sredili i na kraju dobili novac...

uvek je nekako situacija kod mene "vrlo specificna i zahteva dodatni trud i rad" jer se sa takvim problemima "doticni majstori" bas nikada nisu sretali...ovo se desavalo sa skoro 30-40% majstora...

nije legendarna mirka postala "sizika" sama od sebe :)
razumem je u potpunosti...

svaka cast onim koji posao odrade strucno ali ...triki je doci do takvih...

Основно је да постоје мајстори и "мајстори".
Када морам да позовем мајстора да ми нешто уради, претходно се информишем о том послу. Шта треба, како треба, колико треба... Нађем пар детаља које случајно поменем приликом уговарања посла. Ако их препозна, идемо даље, ако не, поздравимо се.
Плаћања нема унапред, ја набављам материјал.
У вези овога, причао ми другар како је наш заједнички пријатељ позвао мајстора за плочице да уговоре посао. Сели, попили, мајстор видео плочице, неки гранит (била цифра око 6000 евра за све плочице) и пита га власник колико пара. Каже мајстор 1500 и увуче главу малко, ваљда се и сам згрануо колико је тражио. Каже овај у реду, на један. Нема дискусије, нема погађања. Каже даље власник, да се договоримо за капару. Мајстор у чуду, не може да верује, ем зацепио цену, ем му овај нуди и капару...каже, не треба капара...на шта власник каже: "Нисмо се разумели, ти мени треба да оставиш капару, ова једна плоча је скупља од десет квадрата твог рада, капара иде мени ако нешто урадиш како не треба..."

pa sad...na dobrog keramicara se ceka...
jer takav obicno ima i po pola godine vec sve ugovoreno
(kao i dobar elektricar, dobar vodoinstalater - mog caleta cekaju po par mjeseci, al bolje da on dodje jednom nego neki
priuceni pet puta...)
i kad ti udje u kupatilo izadje; plocice postavljene i sve cisto...
takodjer, na majstoru se ne stedi; znas zasto zoves i koga zoves ili si se zaebo u startu...:)

a za ovo s kaparom...simpaticno, al npr. moj cale bi se pokupio i otisho

pa sad...na dobrog keramicara se ceka...
jer takav obicno ima i po pola godine vec sve ugovoreno
(kao i dobar elektricar, dobar vodoinstalater - mog caleta cekaju po par mjeseci, al bolje da on dodje jednom nego neki
priuceni pet puta...)
i kad ti udje u kupatilo izadje; plocice postavljene i sve cisto...
takodjer, na majstoru se ne stedi; znas zasto zoves i koga zoves ili si se zaebo u startu...:)

a za ovo s kaparom...simpaticno, al npr. moj cale bi se pokupio i otisho
Свако има право да бира (и да буде биран) па тако и мајстори.
Овај мајстор из приче је схватио поруку, одрадио посао без грешке, у року и отишао са 1500 евра у џепу. Поштено.
Тако сам ја чекао мајстора за керамику пар месеци, те иностранство, те уговорен посао...поштујем ја то. Нађем преко огласа човека, дођоше он и син му, поставише за један дан 20м2 плочица са соклама и то су имали опшивања ван винкла. Добио је од мене 50 евра више него што смо се договорили.
Неки дан ме зове онај мајстор, каже, може сад...може, али не код ја. А опет, ником ништа, нити је он изгубио нешто (мислим, толико пребукиран, није на штети), нити сам ја остао да чекам плочице...ионако их је роштиљ већ замастио...

Back