Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1. log[SUB]10[/SUB]x+4/3*log[SUB]10[/SUB]5 - 1=3*(1-log[SUB]10[/SUB]5)
2. log[SUB]9[/SUB]x+log[SUB]3[/SUB]2=log[SUB]1/3[/SUB]3[SUP]1/2[/SUP]

samo mi treba ideja kako da pocnem, ako ima neko ustaljeno pravilo

Sve su ti logaritmi iste osnove osim 1. 1 zapisi kao log[SUB]10[/SUB]10 i stavi pod zajednicki logaritam, stim sto sve brojeve koji mnoze logaritam popni u exponent unutar logaritma po pravilu:

n*log a=log a [SUP]n[/SUP] ;)

2) Samo napravi na istu osnovu po pravilu ;)

molim da mi neko pomogne da resim sledeci zadatak:koje tacke prave g:X=(9,13,18)+t⋅(4,5,9) imaju od povrsine e:2x+3y-z=11 rastojanje koren iz 14 ? Hvala.

http://mathworld.wolfram.com/Point-PlaneDistance.html

Ovde imas formulu za udaljenost tacke od ravni.

D=14[SUP]1/2[/SUP]
ravan izrazis kao 2x+3y-z-11=0 pa je a=2, b=3, c=-1, d=11

x[SUB]0[/SUB]=9+4t y[SUB]0[/SUB]=13+5t z[SUB]0[/SUB]=18+9t

Sve to uvrstis i izracunas t. Imaces 2 resenja. I to uredjene trojke koje dobijas kad umesto t u jednacini prave ubacis te 2 vrednosti.

Poslednja izmena:
Imam test u ponedeljak a znam zadatke koji ce biti :)...i zato vas molim da mi odgovorite da dobijem 5!:)
Da napomenem da sam 7 razred osnovne skole!
1.Gorenje uglja je _______________a dim sadrzi razne___________
2.Jednacinom predstavite oksidaciju:
a)jednovalentnog natrijuma:__________
b)trovalentnog aluminijuma:__________
c)petovalentnog fosfora:___________
3.Napravite klasifikaciju datih formula : P2O5,HNO3,Na2O,CO2,HCI,NaOH,CaO (svi brojevi su mali i stoje ispod izmedju slova,nego se ne mogu pisati mali brojevi na komp.)
a)anhidridi kiselina:_____________
b)anhidridi hidroksida:_______________
c)kiseline:_____________
d)hidroksidi:_________
4.Povezite u parove anhidride i njihove kiseline:
a)N2O5 b)CO2 c)CaO d)N2O e)SO2 f)P2O5 g)SO3
1)HCI 2)H2CO3 3)H3PO4 4)HNO3 5)H2SO4 6)H2SO3 (SVI BROJEVI SU MALI,ALI SE NA KOMP TAKO NE MOGU PISATI!)
5.Spojite slova i brojeve mogucih kombinacija:
1)N(OH)2 2)KOH 3)NH4OH 4)Ba(OH)2 5)Ca(OH)2
a)CaO b)CaO2 c)NH3 d)Al2O3 e)K2O (takodje i ovdje su svi brojevi mali!)
6.Od datih jona sastavite formule kiselina i baza i predstavite elektroliticku disocijaciju:
H+ , OH- , Na+ , Ca2+ , SO42- , NO3 - (na prve tri + i - ide na kraju gore,na cetvrtoj 2+ ide takodje gore,na petoj 4 ide dolje a 2- gore,na petoj 3 dolje a - gore!)
a)kiseline : ________________________
b)hidroksidi : ________________________
7.Dopunite jednacine:
a)CO2 + H2O------>_______ __________________ b)CaO + H2O ------>_________ _______________________
NA PRVOJ LINIJI FORMULA A NA DRUGOJ NAZIV!
8.Dopunite prostore na strelici:
S ------> SO2 ------> SO3 ------>H2SO4 (NA SVAKI ZADATAK BROJEVI IDU DOLJE)

A SAD IDU TRI ZADATKA:

9.Odnos atoma azota i nekog elementa je 3:2.Njihov odnos masa je 18:7.Kolika je relativna atomska masa tog elementa ako je Ar(N)=14?

10.Koliko se grama ugljenik (lV)-oksida dobija sagorijevanjem 24 grama ugljenika?

11.Koliko ce se grama vode potrositi za rastvaranje 40 grama sumpor (Vl)-oksida pri dobijanju sulfatne kiseline?

OVO JE CIJELI TEST KOJI CE BITI U PONEDELJAK PA VAS MOLIM DA ODGOVORITE NA SVE I DA NE BUDETE LIJENI DA PISETE OVOLIKO :))...JER CE OCJENA ZAVISITI OD VAS :D
HVALA I OCEKUJEM ODGOVOR!

logaritmi sledece godine :mrgreen:
do tada :zurka:
pazi ovo :hahaha:
12943_1248371180440_1564264572_30696199_5632030_n.jpg

Da pitam za 10 i 11 zadatak ako ce neko barem odgovoriti na to da li se mogu ovako uraditi:
10.C + O2->CO2
m(C)=24
M( C)=12
n=m/M
n = 2 mol
M (CO2) = 44
m (CO2) = n*M
m (CO2) = 88 g

11.SO3+H2O -> H2SO4
m (SO3) = 40
n = 0.5 mol
M(H2O) = 18
M(H2O) = 9 g

9.N3E2
m(N):m(E)=3Ar (N):Ar(x)
18:7=42:2 Ar(x)

Dovrsi jednacinu :)
??

Poslednja izmena:
Imam test u ponedeljak a znam zadatke koji ce biti :)...i zato vas molim da mi odgovorite da dobijem 5!:)
Da napomenem da sam 7 razred osnovne skole!
1.Gorenje uglja je _______________a dim sadrzi razne___________
a)jednovalentnog natrijuma: Na - e ----> Na[SUP]+[/SUP]
b)trovalentnog aluminijuma Al - 3e ----> Al[SUP]+3[/SUP]
c)petovalentnog fosfora: P - 5e -----> P[SUP]+5[/SUP]
3.Napravite klasifikaciju datih formula : P2O5,HNO3,Na2O,CO2,HCI,NaOH,CaO (svi brojevi su mali i stoje ispod izmedju slova,nego se ne mogu pisati mali brojevi na komp.)
a)anhidridi kiselina:P[SUB]2[/SUB]O[SUB]5[/SUB],CO[SUB]2[/SUB]
b)anhidridi hidroksida:Na[SUB]2[/SUB]O, CaO
c)kiseline:HNO[SUB]3[/SUB], HCl,
d)hidroksidi NaOH,
1)HCI 2)H2CO3 3)H3PO4 4)HNO3 5)H2SO4 6)H2SO3 (SVI BROJEVI SU MALI,ALI SE NA KOMP TAKO NE MOGU PISATI!)
6.Od datih jona sastavite formule kiselina i baza i predstavite elektroliticku disocijaciju:
H+ , OH- , Na+ , Ca2+ , SO42- , NO3 - (na prve tri + i - ide na kraju gore,na cetvrtoj 2+ ide takodje gore,na petoj 4 ide dolje a 2- gore,na petoj 3 dolje a - gore!)
a)kiseline : ________________________
b)hidroksidi : ________________________
7.Dopunite jednacine:
a)CO2 + H2O------>H[SUB]2[/SUB]CO[SUB]3[/SUB] - teorijski b)CaO + H2O ------>Ca(OH)[SUB]2[/SUB]
NA PRVOJ LINIJI FORMULA A NA DRUGOJ NAZIV!
S + O[SUB]2[/SUB]------> SO2 + O[SUB]2[/SUB] ------> SO3 + H[SUB]2[/SUB]O ------>H2SO4 (NA SVAKI ZADATAK BROJEVI IDU DOLJE)

A SAD IDU TRI ZADATKA:

9.Odnos atoma azota i nekog elementa je 3:2.Njihov odnos masa je 18:7.Kolika je relativna atomska masa tog elementa ako je Ar(N)=14?

10.Koliko se grama ugljenik (lV)-oksida dobija sagorijevanjem 24 grama ugljenika?

11.Koliko ce se grama vode potrositi za rastvaranje 40 grama sumpor (Vl)-oksida pri dobijanju sulfatne kiseline?

OVO JE CIJELI TEST KOJI CE BITI U PONEDELJAK PA VAS MOLIM DA ODGOVORITE NA SVE I DA NE BUDETE LIJENI DA PISETE OVOLIKO :))...JER CE OCJENA ZAVISITI OD VAS :D
HVALA I OCEKUJEM ODGOVOR!

P.S Mali brojevi se mogu pisati i to opcijom koja se nalazi desno od youtube znaka za eksponent a za index ("mai broj") pored opcije za "veliki broj" ;)

a)kiseline : HNO[SUB]3[/SUB], H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB]
b)hidroksidi :NaOH, Ca(OH)[SUB]2[/SUB]

4) N[SUB]2[/SUB]O[SUB]5[/SUB] ----> HNO[SUB]3[/SUB]
CO[SUB]2[/SUB] ----> H[SUB]2[/SUB]CO[SUB]3[/SUB]
CaO ---> Ca(OH)[SUB]2[/SUB]
N[SUB]2[/SUB]O ----> neutralni oksid
SO[SUB]2[/SUB] -----> H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]3[/SUB]
P[SUB]2[/SUB]O[SUB]5[/SUB] ----> H[SUB]3[/SUB]PO[SUB]4[/SUB]
SO[SUB]3[/SUB] ---> H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB]

4) N[SUB]2[/SUB]O[SUB]5[/SUB] ----> HNO[SUB]3[/SUB]
CO[SUB]2[/SUB] ----> H[SUB]2[/SUB]CO[SUB]3[/SUB]
CaO ---> Ca(OH)[SUB]2[/SUB]
N[SUB]2[/SUB]O ----> neutralni oksid
SO[SUB]2[/SUB] -----> H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]3[/SUB]
P[SUB]2[/SUB]O[SUB]5[/SUB] ----> H[SUB]3[/SUB]PO[SUB]4[/SUB]
SO[SUB]3[/SUB] ---> H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB]

Treba nabaviti test :))...i to je nesto :)...ja imam 4 nemam 1 a sad idem na 5 :) (ovo je drugima upuceno ne vama!):)
Mislio sam da nikad necu dobiti odgovore :))...zahvalan sam ti do neba prijatelju....i ako mozes da mi dovrsis ovaj zadatak ako ti nije tesko ako jeste previse si i do sad uradio prijatelju:

N3E2

I JOS NESTO:
ZANIMA ME DRUGA VJEZBA,KOJA DONOSI I NAJVISE BODOVA :))
NA JEDNOM DRUGOM FORUMU ZA HEMIJU SAM DOBIO ODGOVOR DA OVAKO:
2.a)jednovalentnog natrijuma:4Na+O2→2Na2O
b)trovalentnog aluminijuma:4Al+3O2→2Al2O3
c)petovalentnog fosfora:4P+5O2→2P2O5
A petu vjezbu koju sam postavio pa mi nije bas bio jasan tvoj odgovor,a na ovome drugome forumu za hemiju sam dobio odgovor:
5. 3a, 3d
Inace sve drugo se poklapa i ja ti se zahvaljujem jedino ako mozes na ovo da odgovoris :D
A Hemija mi nije bas drag predmet jer imam glupu nastavnicu koja ne umije da objasnjava!

Treba nabaviti test :))...i to je nesto :)...ja imam 4 nemam 1 a sad idem na 5 :) (ovo je drugima upuceno ne vama!):)
Mislio sam da nikad necu dobiti odgovore :))...zahvalan sam ti do neba prijatelju....i ako mozes da mi dovrsis ovaj zadatak ako ti nije tesko ako jeste previse si i do sad uradio prijatelju:

N3E2

I JOS NESTO:
ZANIMA ME DRUGA VJEZBA,KOJA DONOSI I NAJVISE BODOVA :))
NA JEDNOM DRUGOM FORUMU ZA HEMIJU SAM DOBIO ODGOVOR DA OVAKO:
2.a)jednovalentnog natrijuma:4Na+O2→2Na2O
b)trovalentnog aluminijuma:4Al+3O2→2Al2O3
c)petovalentnog fosfora:4P+5O2→2P2O5
A petu vjezbu koju sam postavio pa mi nije bas bio jasan tvoj odgovor,a na ovome drugome forumu za hemiju sam dobio odgovor:
5. 3a, 3d
Inace sve drugo se poklapa i ja ti se zahvaljujem jedino ako mozes na ovo da odgovoris :D
A Hemija mi nije bas drag predmet jer imam glupu nastavnicu koja ne umije da objasnjava!

9) Mi deluje dobro osim sto se dobije neki strasno glup broj :think:

2. Je isto dobar mada je i moj dobar :) ali ovo je na tvom nivou za osnovnu skolu tacnije :p

5. Ja sam ti crvenom bojom oznacio one molekule koji postoje, dakle hemijski tacni e sad, mogucu su sve kombinacije kiselina-baza, ako znas sta su kiseline i sta baze onda ne bi trebalo da bude problema da ih spojis ;)

Naravno kao i bazni oksid-kiseli oksid itd ...

Snasao sam se brate...mnogo sam ti zahvalan brate...imam ja i drugu grupu koja ce da bude :)) (sto ce mi jedna bez druge)hehe...ali mi je dovoljno da si mi pomoga ovu,jer cu se svakako snaci da budem ova grupa sto si mi uradio :D....hvala punooo!:)

http://sr.wikipedia.org/sr/Тежина

Posto je tezina jednaka masa*ubzanje, ostaje ti jedino da promenis ubrzanje, a to mozes samo na 1 nacin, a ne 3-4 kao sto si trazio, a to je da pomeris telo na neko mesto gde je ubrzanje vece ili manje. Mozes da biras da li ces da menjas nadmorsku visinu ili geografsku sirinu i duzinu, u svakom slucaju sve je to isti nacin.

Ipak sam odlucio da postavim i ovu grupu pa ako mozete odgovorite ako ne nema veze:
a)jednovalentnog kalijuma : ____________
b)dvovalentnog magnezijuma: ____________
c)trovalentnog azota:_____________
3.Napravite klasifikaciju datih formula: Na2O,KOH,CuSO4.MgO,SO2,CO2,H2CO3
a)anhidridi kiselina_________________
b)anhidridi hidroksida______________
c)kiseline ______________
d)hidroksidi______________
a)SO,b)CO2,c)P2O5,d)N2O5,e)CaO,f)CO,g)SO2,h)SO3
1)HNO3 2)H2S 3) H2CO3 4)HCI 5)H2SO3 6)H3PO4 7)H2SO4
1)LiOH 2)NH4OH 3)Ba(OH)2 4)NaOH 5)Mg(OH)2
a)N2O5 b)MgO c)Li2O d)Ba2O e)P2O5 f)NH3
6Od datih jona sastavite formule kiselina i baza i predstavite elektroliticku disocijaciju:
H+,OH-,K+,Mg[SUP]2+[/SUP],PO4[SUB]3-[/SUB],CI-
a)kiseline______________
b)hidroksidi___________
7.Dopunite jednacine:
a)SO3+H2O→_______ ____________________
b)Li2O+H2O→_______ ____________________
FORMULA NAZIV
Fe→FeO→Fe2O3→Fe(OH)3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back