Problemi invalida

pele27

Primećen član
Poruka
959
Tema mi je donekle vezana za vec postojecu (o mom ocu) ali ipak mislim da dosta ljudi ima ovaj problem pa sam zato hteo da ipak on ima svoju temu.
NAime, prvi put se susrecem sa ovim. Dakle, brinem o svom ocu koji je u odredjenom procentu invalid - ne moze na noge tako da sam se prvi put susreo sa invalidskim kolicima i problemima koji otezavaju njihovo koriscenje. Prvi problem mi je bio da ne mogu da verujem da ne postoji mogucnost iznajmljivanja kolica. Ne bih kupovao jer mi ne trebaju cesto, vec ih sada pozajmljujemo iz doma mada ne znam dokle cemo. Trenutno najveci problem jeste to sto sam mu zakazao skener na Stomatoloskom fakultetu u Bg (poliklinika) gde NE POSTOJI pristup za invalide. Nisam mogao da verujem kakav sam odgovor dobio na salteru kada sam uljudno pitao na koja vrata da dodjem sa covekom koji je u kolicima. Odgovor je bio da je to tamo neizvodljivo, da obavezno povedem nekoga ko bi mi pomogao da ga sa kolicima spustim do skenera jer su one zenski kolektiv i niko mi ne moze pomoci!!!! Ono sto znam jeste da nemam koga da povedem da mi pomogne tako da cu mrtav hladan po ovom vremenu da dodjem do poliklinike i da ih pitam kako cemo dalje. Mene interesuje da li postoji neki zakon koji obrazlaze neki minimum za invalide? Da li su zdravstvene ustanove u obavezi da imaju obezbedjen prilaz za osobe u kolicima? Jer ako je tako, ja cu ovo dici na mnogo visi nivo, poslacu im novinare pa neka njima pricaju kako cu ja i bilo ko drugi da nekoga sa kolicima odvedem na skener kod njih. Pa jedna pisljiva posta kod Kalenica ima elektricnu platformu zbog 5 stepenika!!!!!!!

Mog oca, koji ima blizu 100kg, su pustili sa mojom majkom, koja ima 45, iz hitne pomoći da ga nakon ukazane pomoći vrati sama kući u trenutku kada nije mogao ne da stoji na noge, već kada nije mogao da sedi na stolici bez naslona kolika je bila slabost tela. U pola noći. Jer ne spada u njihovu nadležnost da razvoze pacjente po kućama čak i ako to oduzima pet minuta vremena, kojih su imali na pretek da ne bude zabune. To što ti nemaš kolica za nedajbože koja izgleda svaka kuća mora da ima, to je već tvoj problem i dobila je isti savet, da se snađe.
Ne bih se ja uzdala u pomoć ili dobru volju od nekog od zaposlednih, pre od slučajnih prolazika kao što je bilo u slučaju mog oca. I već možeš da pošalješ mejl nekim novinama.

U zakonu postoji obaveza svih zdravstvenih ustanova,a u praksi je to tesko izvodljivo.nije problem sa novijim zgradama,ali sa starijim je to skoro nemoguce,jer drzava nema para za to ili nece da izdvoji.To je veliki problem za sve invalide i na kolicima.

Naravno da cu se snaci za kolica, naravno da je to moj problem..
Vrlo rado cu zvati Studio B, Kurir ali prosto ne znam gde da proverim sta kaze zakon..

- - - - - - - - - -

Poliklinika Stomatoloskog fakulteta je relativno renovirana zgrada, u odlicnom stanju, mada ne znam koliko je stara. Ali mi je prosto neverovatno da cak nema rampe sa ulice do vrata poliklinike, a kamo li unutra..

Ma ne bih da kupujem kolica jer mu trebaju mozda dva puta mesecno..ma nije ni bitno..A uhvaticu se novinara jer imam drugare skoro u svim redakcijama, sto da ne nerviram malo Stomatoloski, a znam da nista dobiti necu, sve jedno..

Distance, hvala na odgovoru i na linkovima. Ovaj prvi link je dosta lepo objasnjen i to cu iskoristiti za borbu za prava. Inace, malopre sam poslao mail tehnickoj sluzbi Stomatoloskog fakulteta (jedini mail koji sam nasao, a da nije vezan za studente) pa cu videti kakav cu odgovor dobiti.

Sve državne insitucije moraju da imaju obezbeđen pristup osobama sa invaliditetom. Za privatna lica još uvek mislim da to nije do kraja regulisano, sve pod državnom kapom mora da ima takve uslove.
Ne znam koji je zakon u pitanju i to bi trebalo da reguliše Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

Nevezano, konkretno za Somatološki, išao sam davno, čini mi se da je moguć prilaz iz dvorišta, prizmna zgrada, ali verujem, ako ti kažeš da je to sada promenjeno...ili ako je moguć ulaz, onda bi trebalo da je i deo do prostorija sa skenerom pristupačan za invalide...

Sve državne insitucije moraju da imaju obezbeđen pristup osobama sa invaliditetom. Za privatna lica još uvek mislim da to nije do kraja regulisano, sve pod državnom kapom mora da ima takve uslove.
Ne znam koji je zakon u pitanju i to bi trebalo da reguliše Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

Nevezano, konkretno za Somatološki, išao sam davno, čini mi se da je moguć prilaz iz dvorišta, prizmna zgrada, ali verujem, ako ti kažeš da je to sada promenjeno...ili ako je moguć ulaz, onda bi trebalo da je i deo do prostorija sa skenerom pristupačan za invalide...

Ma kakvi..kada sam mu zakazao vratio sam se da pitam kuda da ga dovedem..rekose da ne moze nikuda i da moram da povedem nekoga da ga spustim kolicima u podrum gde je skener jer je tamo zenski kolektiv i nema ko da mi pomogne..A bio sam ubedjen da iz dvorista postoji ulaz..

Znači gde je i bio ( : Nije baš podrum, ima najviše 4-5 stepenika.
Ulaz u samu zgradu je skroz ravan, tako da tu nema mesta za prigovor....
E, sad, što na šalterima rade svakakve budale (i ne samo na šalterima) ne znači da ti ne bi pomogli da podigneš kolice gore-dole... puna klinika studenata, pacijenata i pratilaca..
Problem je u tom odnosu koji te sa vrata dočeka i neljubaznosti miševa koji tamo rade, takav odnos bilo koga u zdravstvu ne bi smeo uopšte da postoji...i da bi trebalo da postoji stepenište za kolica, i to stoji, to je deo zgrade koja nema problema sa ulazom invalida....

Poslednja izmena:
Znači gde je i bio ( : Nije baš podrum, ima najviše 4-5 stepenika.
Ulaz u samu zgradu je skroz ravan, tako da tu nema mesta za prigovor....
E, sad, što na šalterima rade svakakve budale (i ne samo na šalterima) ne znači da ti ne bi pomogli da podigneš kolice gore-dole... puna klinika studenata, pacijenata i pratilaca..
Problem je u tom odnosu koji te sa vrata dočeka i neljubaznosti miševa koji tamo rade, takav odnos bilo koga u zdravstvu ne bi smeo uopšte da postoji...i da bi trebalo da postoji stepenište za kolica, i to stoji, to je deo zgrade koja nema problema sa ulazom invalida....

Pa ja ne znam da li smo na istom mestu bili..aj sto sam mu zakazivao vec sam i sam bio tamo na skeneru svojevremeno..dakle ulaz sa ulice je vec prepreka jer tu postoji nekoliko neravnomerno rasporedjenih stepenika...ulaz u samu polikliniku ima stepenik, to nije ni bitno..da, skener je u podrumu i ima preko 10 stepenika, ako cemo da detaljisemo jer se secam toga kada sam silazio jer me je bolelo koleno pa sam ih brojao :) E sad, majka mi rece da od pozadi, iz dvorista treba da ima ulaz za invalide koji vodi direktno dole, do skenera. U zelji da proverim tu njenu konstataciju ja se, sva sreca vratim do saltera i pitam za pristup i tu dobijem samar. I dalje cekam odgovor Stomatoloskog na mail..

Evo da vam se javim posle duzeg vremena. Naime, primili su nas onda na skener na Stomatoloskom jer su zvali neku Tehnicku sluzbu, dosla dva grmalja od momaka i spustili caleta sa sve kolicima. Posle dosli i digli ga gore. I to nekako prodje. Medjutim, imali smo zakazani drugi skener juce. Meeeeedjutim..odbijen, vraceni svi papiri i kao 'dodjite drugi put'!!!!! Ja odlepio. Dakle, skener je bio zakazan za 16h, meni odgovaralo samo tako da ne bih uzimao slobodan dan. Medjutim, otlaceni smo jer u to vreme nema nikoga u Tehnickoj sluzbi. I tako me naduvase sto sam ga dovodio kada znam da nemaju pristup za invalide..I kao da dodjemo drugi dan ali ranije, kada su tu svi zaposleni. Tako da moram da idem recimo sutra, kada nismo zakazani jer im se tako moze. Tada mozda na salteru naidjem na neku budalu koja ce nas vratiti jer - nemamo zakazano. Mailove sam poslao Ministarstvu zdravlja, zastitniku pacijenata, Kuriru, B92, Blicu, Novostima..mozda ce se neko i javiti..

Ortopedski zavod " Rudo " ima trgovinu blizu željezničke stanice u Beogradu gdje možeš kupiti kolica .
Mislim da ne koštaju više od 5-6 hiljada . Zajebi novinare jer od toga nemaš vajde a samo ćeš se maltretirati .

daleko su vise od 5-6 hiljada...tacnije http://www.ortopedija-mc.rs/kategorija/invalidska-kolica/ evo pa vidi sam !!!

bolje da se ujedem za jezik sta je sve uskraceno ljudima u Beogradu a kamoli invalidima nazalost :(

Back