Problem sa zvukom na Ubuntu

Pozdrav Legendo !

Vec sam instalirao Rosu i mnogo mi se svidja , pri butovanju za razliku od ubunta pamti koji si zadnji sistem koristio pa pri restartu ne moras da budes uz kompjuter,vec se digne zadnji sistem koji si koristio !!!
Od sada , nadalje i ubuduce , jeste da sam pocetnik sto se tice Linuxa ali koristicu Rosu , u svakom slucaju bar meni lezi raspred programa,hocu reci u odnosu na ubuntu mi je mnogo preglednija , mada sam na ubuntu bio stavio Budgie desktop 10 ,ali bez pristrasnosti na Rosi u ovom osnovnom obliku bez podesavanja preglednije mi je i jednostavnije , mada cu se i sa time poigrati.
Zvuk me i dalje muci kao i na ubuntu,ali mislim da je to do ovog mog krsa od kompjuterea,mada na win 10 zvuk je u redu.
Usao sa u alsamixer u Konzoli - tamo podesio sta se podesiti moze (jedno pitanje kada odaberm zvucnu karticu kod mene je HDA Intel - Realtek ALC662 rev1,(Rosa je detektuje) - potvrdim sa ENTER zatim ESCAPE,onda ponovo pokrenem Konzolu , meni su CARD i CHIP na Pulseaudio a ne na INTEL-REALTEK),jel radim sta pogresno ?)
Inace stavio sam i GnomeAlsaMixer i odcekiro sto je bilo na MUTE !
Uglavnom npr., na youtb-u neki mi daju cist zvuk,neki prigusen i kao da ga guzva,Klementina neke pjesme sa harda daje mi jasno a neke kao i sa youtub-a , prigusene i zguzvan zvuk , inace slusam jedan radio preko neta,njegov zvuk se ne cuje,mada se vidi na ekvilajzeru da zvuka ima,ali se uopste ne cuje.
Mada cu djeci na njihov laptop takodje da instaliram Rosu pa cu vidjeti kako ce se tamo zvuk ponasati,laptop je noviji od mog kompjutera,inace klinke su odusevljene sa Rosom lakse se nakon jednog dana snalaze u njoj nego u ubuntu.
Za ubuntu ima mnogo linkova za pomoc na netu,tako sam naletio i na ovaj , pa na tebe da me posavjetujes,nego ako znas nekih linkova za podesavanje Rose ,
da me uputis na njih.
Mada ne planiram instalirati windows programe na Rosu , samo radi informacije , moze li se na Rosu staviti : Wine ili Playonlinux ? ili vec postoji neki program samo se drugacije zove u Rosi !

Puno pozdrava
Goran
Поздрав Горане,

Ново окружење, увек с морамо навикавати на ново. :)

Није ти потребан ГномеАлса миксер, то је софтвер за звук, и ако га користиш насумице, дешава се да блокираш неке ефекте звука.
Исправно је ако у конзоли уђеш са алсамиксер и извршиш подешавања, али пожељно је да појачаш само звук који је по дефолту укључен. Наравно, можеш укључити и оно што није укључено, али није препоручљиво зато што оно што је искључено, искључено је због тога што недетектује постојање хардвера, и кад се уочи хардвер, аутоматски се сам укључи.

snapshot4.jpg

Значи, само појачај на скали тон на свим локацијама који су укључени. Обавезно подигни тон на LINE.

Такође можеш проверити драјвер за звук u AUDIO SISTEM SETINGS, само буди опрезан шта радиш, и запамти почетне поставке.

snapshot2.jpg
snapshot3.jpg

Ако те зеза звук приликом пуштања неког аудија и видеа, онда је до тог снимка, а не до драјвера и хардвера.

Пази, звук директно са нета незначи да је исправан, што је чест случај на јутјубе и сличних снимака на јавним мрежама.

Да, инсталираш ВИНЕ и онда инсталираш игрице које желиш. Па видиш горе у мом посту да сам инсталирао КАНТЕР и да ради:

http://forum.krstarica.com/showthre...-na-Ubuntu?p=31909286&viewfull=1#post31909286

И као што каже Господин Драган, имаш све програме у Софтверском центру. :)

Ако сам нешто прескочио, извини, питај поново, прокоментариши. :)

Поздрав и уживај у благодати РОСА Линукса! :ok:

Poslednja izmena:
Pozdrav Legendo !!!

Nisam ti plakao oko zvuka jer nisam bio u lepoj nam Dezeli,posao vozanja kamiona vukao me po Jevropi,moram da ti kazem dogodovstinu sa Francuzima :
Zamisli kretena to nisam znao,elem mogu dosta dobro da laprdam engleski i njemacki , ali francuski kreteni nece samo francuski , i smiju mi se u facu , kao i ja njima i usput uz osmjeh spominjem im familiju kao i uzu i siru rodbinu,onako besan samo se izvozao 15-tak kilometara oko Fabrike Pezo-citroen dok sam nasao pravi ulaz , i fino onako bjesan izlazim iz kamiona sve morogajuci
kad naletim na par kolega iz srbije kad oni ""Sta je nece francuzi da pricaju nista osim francuski,ja reko da,oni se smiju pa mi kazu zamisli ti francuskih govana , njima je ispod
Desktop 1_001.jpg
Desktop 1_002.jpg
Desktop 1_003.jpg

NACIONALNE CASTI da pricaju drugi jezik a ako neko zbog tog crkne nema veze""
Uglavnom u povratku kroz njemacku svratim do sestre koja tamo zivi,pa joj pricam,kaze mi ona da svabe koje su isle po francuskoj isto tako prolaze,cak i u parizu koji dosta zivi od turizma tesko ces
naletiti na nekog ko hoce da progovori engleski ili njemacki - NACIONALNA CAST-zamisli ti to !!!

Sto bi mi rekao moj Kum,gdje si najnesretniji od svih mojih kumova,zamisli zezalice sa zvukom ,bila je u tome sto mi je ulaz u zvucnu karticu malo razdrndan,tj. prije sam koristio zvucnike,zamisli
njihov utikac je nesto veci od utikaca slusalica , i to mi je pravilo probleme sa zvukom.
Ali sto bi nas narod rekao svako zlo za neko dobro,da nisam trazio resenje problema nikad ne bih dosao do ROSE,znaci probao sam jos pored ubunta i mint,zorin ,chalet (koji si mi preporucio),ali
stvarno Rosa je neuporediva sa njima,sta da kazem deca su vise nego odusevljena,na njihovom laptopu rosa leti li leti,jednostava za koriscenje,tj.kako se dolazi do aplikacija,itd.
Voze je kao da su je vozili citav zivot,cak ni ja ne mogu da vjerujem koliko je brza od Win 10-tke.
Imam problemcic sa popcorn-om - znaci filmove ne ucitava , serije bez slika , jedino anime komplet,okacicu slike pa ces da vidis problem,jos ovo resim pa deca nece ni koristiti Win 10.

То око "кокица" је највероватније до верзије клијента. Некако су почели много често да гасе "кокице" али се увек нађе екипа да направи нови клијент... који ради неко време...

Naletih na sledeci problem,od drugara laptop je Asus X55A,elem ima ono sranje UEFI,koje ne mogu deaktivirati,na tubetini nadjoh kako se to radi , ali ovaj u biosu nema opciju SECURE BOOT.tako da
nemam gdje da ga iskljucim.
Gledao sam na Rosinom forumu,itd.,verzija Gnome kao ima za UEFI,ali nema uputstvo kako se instalira,jurio sam po forumima,ali nista ozbiljno sve sto sam pokusao nije radilo.
Inace LIVE sa DVD radi ali instalacija mi prijavljuje neku gresku SINC 23 not copy,zna li neko kako se to radi ?
Pozadrav
Goran

Naletih na sledeci problem,od drugara laptop je Asus X55A,elem ima ono sranje UEFI,koje ne mogu deaktivirati,na tubetini nadjoh kako se to radi , ali ovaj u biosu nema opciju SECURE BOOT.tako da
nemam gdje da ga iskljucim.
Gledao sam na Rosinom forumu,itd.,verzija Gnome kao ima za UEFI,ali nema uputstvo kako se instalira,jurio sam po forumima,ali nista ozbiljno sve sto sam pokusao nije radilo.
Inace LIVE sa DVD radi ali instalacija mi prijavljuje neku gresku SINC 23 not copy,zna li neko kako se to radi ?
Pozadrav
Goran
Поздрав Горане :)

УЕФИ се неискључује тако како си кренуо, него у БИОСу у подешавањима за БООТ, подесиш да ти 1. боот буде уређај са ког дижеш систем (ДВД или УСБ), а обавезно да ти буде укључен ХАРД ДИСК као 2. БООТ, уз проверу да ли је активан, ако и ДВД РОМ/УСБ.

И обавезно да све друге опције/уређаји у БООТ-у буду искључени.

Код лаптопова најбоље је дизати систем преко УСБ-а.

Провери на другом неком компу тај ДВД Боот ЛИВЕ, могуће да има грешку. :)

Извини што ти нисам одговорио на онај прошли пост, сад немам времена, али одговорићу првом приликом.

Све најбоље :bye:

Poslednja izmena:
Pozdrav Legendo !

Ovako znam da se u Biosu iskljucuje,nasao sam za ovaj laptop na tubetini kako se ali u ovom govnjivom laptopu ta opcija ne postoji u biosu,tako da nemam gdje da iskljucim,
veoma interesantno !!!
Uglavnom instalirao sam na UEFI po ovom uputstvu - http://forum.rosalab.ru/viewtopic.php?f=33&t=1611 - ali od 6-ste tacke ne znam kako dalje :
Kako da pristupim rosa particiji i NA koje mjesto na rosi da instaliram Boot Mananager (Grub2) , i efibootmgr ???
Rosa je instalirana u DUALBoot-u , ali normalno bez BootManager-a ne mogu da biram izmedju nje i Windowsa !!!

Drugo pitanje dali Windows moze da vidi Rosinu particiju (napravio bih za Rosu jednu DATA particiju pa bih volio da je i Windows vidi) !!!

Linux,tj. Rosa postaje mi sve interesantnija,pa kao u pocetku sa Windowsom 95-icom imam nekih nejasnoca koje hocu da savladam !

Puno Pozdrava
Goran

У почетку за овакве задатке решење је било кориштење програма за уређивање редоследа оперативних система који би се инсталирао у Виндовс..
Нисам пратио да ли се шта променило...

Poslednja izmena:
Pozdrav Legendo !

Ovako znam da se u Biosu iskljucuje,nasao sam za ovaj laptop na tubetini kako se ali u ovom govnjivom laptopu ta opcija ne postoji u biosu,tako da nemam gdje da iskljucim,
veoma interesantno !!!
Uglavnom instalirao sam na UEFI po ovom uputstvu - http://forum.rosalab.ru/viewtopic.php?f=33&t=1611 - ali od 6-ste tacke ne znam kako dalje :
Kako da pristupim rosa particiji i NA koje mjesto na rosi da instaliram Boot Mananager (Grub2) , i efibootmgr ???
Rosa je instalirana u DUALBoot-u , ali normalno bez BootManager-a ne mogu da biram izmedju nje i Windowsa !!!

Drugo pitanje dali Windows moze da vidi Rosinu particiju (napravio bih za Rosu jednu DATA particiju pa bih volio da je i Windows vidi) !!!

Linux,tj. Rosa postaje mi sve interesantnija,pa kao u pocetku sa Windowsom 95-icom imam nekih nejasnoca koje hocu da savladam !

Puno Pozdrava
Goran

Здраво Горане, :)

Канда си се мало умрсио, хехе... :)

Када се инсталирају два и више система, онда мора постојати ДУАЛ БООТ МЕНАЏЕР, да би могао одабрати који ћеш систем користити... :)

У Виндовсовом БООТ Менаџеру неможе се убацити Линукс, колико знам..

А и Линукс неможе се подићи без БООТ МЕНАЏЕРА, те Линуксов бут менаџер уписује све системе код себе који су инсталирани на компу...

Пусти да сам Линукс одабере по дефолту где ће инсталирати боот менаџер, и по дефолту се инсталира на СДА (обележје хард диска), а можеш РОСА боот менаџер инсталирати на СДА 1, тј, где ти је РООТ партиција...

Основно је да направиш једну системску РООТ партицију, затим СВАП партицију, и ХОМЕ партицију...

Колико знам, по дефолту Виндовс невиди Линуксове партиције на хард диску, те ако желиш да нешто Виндовс види, онда у Линуксу "одобриш" ШАРЕД фајлове и фолдере, или цео, на пример, ХОМЕ партицију...

Иначе није потребно то чинити, него се заједнички користе партиције које су форматиране НТФС или ФАТ системом, тако да и из Виндовса и из Линукса може се ући и користи тај одређени диск...

И као што рекох, кад се наиђе на проблематичан биос, као и где нема проблема, препоручује се инсталација са БООТ УСБ-а, те се избегне непотребно смарање претраживања могучности и проблеми са инсталацијом... :)

Неко време већ некористим Линукс, зато што немају драјвер за моју графичку карту, нажалост, коју сам убацио због јачих игрица... :(

Незнам како то да ниједан дистро нема драјвер за нВидиа ГеФорце ГТС 450 графичку, те бих замолио да се ДраганЖ укључи у дискују и припомогне...

Видим да ми још нису обрисали профил, чим сам успео да се улогујем, иако сам то тражио од надлежних, вероватно ће то ускоро, тако да знате да се вероватно више нећу појављивати овде...

Срдачан поздрав свима, живи и здрави били...:bye:

Poslednja izmena:
ПС

Решио сам проблем са графичком картом,

избацио сам је из компа, инсталирао РОСА Линукс, обрисао Виндовс, и гле које радости и освежење за комп! :super:

Укапирао сам у чему је суштина око драјвера за графичке картице у Линуксу, једноставно, из оправданих разлога ни непишу за све графичке драјвере, зато што се свако смеће производи и продаје, а Линукс недозвољава никакве грешке које би штетиле конфигурацији компјутера!

Свака част експертима за Линукс! :ok:

ПС

Решио сам проблем са графичком картом,

избацио сам је из компа, инсталирао РОСА Линукс, обрисао Виндовс, и гле које радости и освежење за комп! :super:

Укапирао сам у чему је суштина око драјвера за графичке картице у Линуксу, једноставно, из оправданих разлога ни непишу за све графичке драјвере, зато што се свако смеће производи и продаје, а Линукс недозвољава никакве грешке које би штетиле конфигурацији компјутера!

Свака част експертима за Линукс! :ok:

Нисам баш сигуран да не би могао да користиш наведену графичку карту. Будине графичке карте су у глобалу добро подржане кроз власничке драјвере којо се најчешће налазе у засебним складиштима са другим неслободним пакетима.
Да ли си проверавао запажања других корисника наведене картице?
Иначе да не буде забуне, најбоље драјвер може да направи произвођач, дру ствар је да ли то и хоће. Слободни драјвери које развијају независни програмери или они које плаћа линукс фондација/ред хет и друге компаније не могу да направе боље драјвер без спецификација уређаја... А компаније које развијају те уређаје ретко дају спецификације својих уређаја на увид...

Нисам баш сигуран да не би могао да користиш наведену графичку карту. Будине графичке карте су у глобалу добро подржане кроз власничке драјвере којо се најчешће налазе у засебним складиштима са другим неслободним пакетима.
Да ли си проверавао запажања других корисника наведене картице?
Иначе да не буде забуне, најбоље драјвер може да направи произвођач, дру ствар је да ли то и хоће. Слободни драјвери које развијају независни програмери или они које плаћа линукс фондација/ред хет и друге компаније не могу да направе боље драјвер без спецификација уређаја... А компаније које развијају те уређаје ретко дају спецификације својих уређаја на увид...
Проверио сам, неможе...
Проверио све пакете у другим дистроима, док РОСА уопште нема драјвер за ову графичку.

Пример, МИНТ има драјвере за ту картицу, али само са једном резолуцијом која неодговара за мој монитор. Други дистрои које сам пробао немају дајвер.

Разлог је тај, по мојој процени, што је ова графичка "бофл роба", непотпуна копија оргиналне картице нВидие, тј, графичка је Кинеске производње, АСУС, која је јако лошег квалитета и која није оно што пише у њеној спецификацији. И отуда и није могуче написати нормалан добар и потпун драјвер за ту картицу.

Е сад нека ме извине АСУС, али колико је познато АСУС нема ниједан потпун и комплетан производ, ТЕХНИЧКИ ИСПРАВАН, барем за оне за које ја знам и са којима сам имао искуства задњих 10 и кусур година.

Оргинална верзија нВидије има потпуну драјверску подршку. Значи, имамо две верзије исте картице на тржишту, тј произвођача, бофл робу и исправан оргинал.

За Виндовс постоји и ради се драјвер за исту картицу, али са ограниченом могучношћу, такорећи неприметно за обичне кориснике, али запажају се недостаци и грешке у драјверу и картици код јачих игрица.
Пример, графичка иако пише да је на 1 гига, није то, већ је на 900 и нешто... Такође вечи је проблем са меморијом исте, итд...

Poslednja izmena:
Проверио сам, неможе...
Проверио све пакете у другим дистроима, док РОСА уопште нема драјвер за ову графичку.

Пример, МИНТ има драјвере за ту картицу, али само са једном резолуцијом која неодговара за мој монитор. Други дистрои које сам пробао немају дајвер.

Разлог је тај, по мојој процени, што је ова графичка "бофл роба", непотпуна копија оргиналне картице нВидие, тј, графичка је Кинеске производње, АСУС, која је јако лошег квалитета и која није оно што пише у њеној спецификацији. И отуда и није могуче написати нормалан добар и потпун драјвер за ту картицу.

Е сад нека ме извине АСУС, али колико је познато АСУС нема ниједан потпун и комплетан производ, ТЕХНИЧКИ ИСПРАВАН, барем за оне за које ја знам и са којима сам имао искуства задњих 10 и кусур година.

Оргинална верзија нВидије има потпуну драјверску подршку. Значи, имамо две верзије исте картице на тржишту, тј произвођача, бофл робу и исправан оргинал.

За Виндовс постоји и ради се драјвер за исту картицу, али са ограниченом могучношћу, такорећи неприметно за обичне кориснике, али запажају се недостаци и грешке у драјверу и картици код јачих игрица.
Пример, графичка иако пише да је на 1 гига, није то, већ је на 900 и нешто... Такође вечи је проблем са меморијом исте, итд...

Не бих генерализовао, користим АСУС преносни рачунар са интеловим процесором и додатном графичком картом и ту се врти линукс без икаквих проблема. Драјвере вучем из складишта са неслободним пакетима (обзиром да користим Сербиан- односно Дебина тестинг) чак и додатну нВидиа картицу могу да покренем уз помоћ бамблебеа.
Ubuntu и форкови имају засебан програм за препознавање хардвера и одговарајућих драјвера за исте уколико се налазе у складиштима.
Оно што се код тебе највероватније десило јесте да ти је препозната додатна графичка али само са слободним/генеричким драјверима који се већ налазе у самом језгру при чему си добио могућност коришћења само те једне резолуције. Уз помоћ поменутог бамблебеа имаћеш могућност независног коришћења додатне графичке карте по жељи док ће све лаганије задатке да решава интегрисана.

Обзиром да сам зезнуо РОСУ кад сам покушао да је пребацим на тестинг грану (јбг волем да се играм) и тренутно је неупотребљива (бар док не одлучим да је обришем и заменим) не могу да се позабавим са пакетима које имају у складишту.

Такође кад се појаве проблеми са резолуцијом морају да се засуку рукави и малко почепрка по подешавањим у одговарајућим фајловима у /etc/....

Не бих генерализовао, користим АСУС преносни рачунар са интеловим процесором и додатном графичком картом и ту се врти линукс без икаквих проблема. Драјвере вучем из складишта са неслободним пакетима (обзиром да користим Сербиан- односно Дебина тестинг) чак и додатну нВидиа картицу могу да покренем уз помоћ бамблебеа.
Ubuntu и форкови имају засебан програм за препознавање хардвера и одговарајућих драјвера за исте уколико се налазе у складиштима.
Оно што се код тебе највероватније десило јесте да ти је препозната додатна графичка али само са слободним/генеричким драјверима који се већ налазе у самом језгру при чему си добио могућност коришћења само те једне резолуције. Уз помоћ поменутог бамблебеа имаћеш могућност независног коришћења додатне графичке карте по жељи док ће све лаганије задатке да решава интегрисана.

Обзиром да сам зезнуо РОСУ кад сам покушао да је пребацим на тестинг грану (јбг волем да се играм) и тренутно је неупотребљива (бар док не одлучим да је обришем и заменим) не могу да се позабавим са пакетима које имају у складишту.

Такође кад се појаве проблеми са резолуцијом морају да се засуку рукави и малко почепрка по подешавањим у одговарајућим фајловима у /etc/....

У праву си, нетреба генерализовати... :)

РОСА Линукс не препознаје ову графичку, тако да ни неможе инсталирати драјвер за њу.

Ти неприхваташ оно што сам написао? Знам ја да има у складишту драјвера, али за оне графичке за које су написани драјвери. :D

Ево инсталирао наново нови МИНТ 18, као и Вин 7.

Овај нови МИНТ још је гори по питању драјвера за графику, нема подршку за АМД АТИ:

Screenshot at 2016-06-18 14-28-42.jpg

Screenshot at 2016-06-18 14-44-05.jpg

Screenshot at 2016-06-18 14-44-14.jpg

18062016045.jpg

Да ли видиш да нема драјвера за АМД АТИ?

Да ли видиш на задњој доле слици коју сам усликао мобилним, које сам резулуције добио? Па то не да је неозбиљно и увредљиво, да немам речи! Резулуције за дечије мобилне играчке!

Мој монитор по дефолту потражује резолуцију 1280х1024.

А ево ти у Виндосу 7 где се исправно инсталирао графички драјвер:

Untitled.jpg

Poslednja izmena:
И ја сам забрљао у РОСА Линукс са ВИНЕ, па сам морао да бришем све.

Ево још о овој графичкој подаци:

Untitled1.jpg
Untitled2.jpg
Untitled3.jpg

Стварно ми није јасно зашто толико проблема у Линуксу све више око графике, кад је то најбитнија ставка?

Стани мало како ти не препознаје графичку? Ако већ имаш нВидиу зашто помињеш Ати Радеон?

Колико се да видети на Минту су ти инсталирани слободни драјеври за нВидиу и због тога имаш онакав избор доступних резолуција.

Да ли си приметио да си добио обавештење о препорученм драјверу на Минту?

Инсталирај тај препоручени драјвер на Минту!!! Онда ћеш добити исто што и на Виндовсу!

Иначе драјвер који ти је препоручен на Минту (не онај који ти је већ инсталиран) јесте власнички драјвер који раде нвидини програмери и ради тачно онолико колико они желе. Драјвери који су ти већ инсталирани јесу они које раде Линукс програмери и такви су јер нису успели да отворе уређај да би имали спецификације по којима би могли да пишу адекватне драјвере.

Стани мало како ти не препознаје графичку? Ако већ имаш нВидиу зашто помињеш Ати Радеон?

Колико се да видети на Минту су ти инсталирани слободни драјеври за нВидиу и због тога имаш онакав избор доступних резолуција.

Да ли си приметио да си добио обавештење о препорученм драјверу на Минту?

Инсталирај тај препоручени драјвер на Минту!!! Онда ћеш добити исто што и на Виндовсу!

Иначе драјвер који ти је препоручен на Минту (не онај који ти је већ инсталиран) јесте власнички драјвер који раде нвидини програмери и ради тачно онолико колико они желе. Драјвери који су ти већ инсталирани јесу они које раде Линукс програмери и такви су јер нису успели да отворе уређај да би имали спецификације по којима би могли да пишу адекватне драјвере.
Није да баш буквално непрепознје, у том случају неби ни постојао приказ РОСА Линукса, него непрепознаје у том смислу, као графичку картицу десктоп рачунара, исто као и други дистрои.
Сви дистрои је препознају као МОБИЛНИ УРЕЂАЈ, и отуда дају тако ниске резулиције, које нису за десктоп рачунаре.
Зато РОСА ни нема драјвер за ту графичку.

Да ли си сад укапирао о чему се ради? Графичку Линукс препознаје као мобилни уређај, даје резолуције за мобилне телефоне, нотебук и таблет са јако ниским резолуцијама.

Нове верзије Линукс дистроа као што си и видео горе у мом приказу, и јесу оријентисани за мобилне уређаје, јер непрепознају ни АТИ основну конфигурацију, ХД процесоре и уређаје...

Зато и рекох да је та графичка бофл роба.

Да нисам инсталирао тај драјвер нВидие о коме говориш, неби имао ту резолуцију коју сам сликом приказао, погледај мало боље. :)
Добро, ја нисам сликовито и јасно објанио, али разумечеш... :)

Сада сам инсталирао поново РОСА Линукс на основној, ХД конфигурацији, без нВидиа графичке, где РОСА даје потпуну подршку са АТИ драјвером:

snapshot1.jpg
snapshot2.jpg
snapshot3.jpg

И остајем на даље са РОСА дистроем, нај је! :super:

Poslednja izmena:
Ала си га закомпликовао али ипак није тако компликовано само ти и даље није јасно шта је шта... ...
Мада сад је мени мало јасније зашто је толика папазјанија настала. Па да кренемо редом:
-имаш магичну комбинацију амд ати процесор са интегрисаном ати Радеон графичком картицом и додатном енвидиа графичком картицом- за линуксаше комбинација за самоубиство из заседе...
Елем за Ати радеон картице бољи су слободни драјвери који омогућавају пуну резолуцију али не и потпуне могућност графичке картице, што се тиче власничких драјвера... Уххх, кажу они што их користе, мада кажу и да се лагано поправљају...
Код енвидие малко другачије, слободни драјвери су тек толико да омогуће коришћење монитора док су власнички у могућности да терају игре и све оне занимљиве лепршаве додатке...
Коришћење додатне енвидиа графичке картице уз активну интегрисано могуће је само уз помоћ посебног програма (bumblebee). Просто енвидиа неће да омогући аутоматско укључивање њихове картице при повећаном оптерећењу интегрисане као што то ради на виндовсу...
Иначе у самом линукс језгру унесени су слободни драјвери за графичке картице и зато имаш омогућено коришћење истих (у оквиру већ наведе их могућности).

Дакле обриши власничке драјвер за енвидиу и остани само на интегрисаних графичких карти, инсталиран bumblebee с тим да провери упутство за његову инсталацију на РОСА линуксу да би утврдио које пакете треба потом да инсталиран како би добио могућност коришћења и енвидијине графичке карте (али тачно за операције за које ти желиш да је активираш).

Poslednja izmena:
:roll::roll::roll:

Страва сте Амеро натовци!

БЕСЕДА

о Цару над царевима

Мном цареви царују, и владаоци постављају правду. Мном владају кнезови и поглавари и све судије земаљске. Ја љубим оне који мене љубе (Приче Сол. 8, 15—17)
Да не помисли цар, да својом силом и мудрошћу царује, јер ће поруган бити од безсилних и безумних. Да не помисли владар, да по својој памети и вољи правду поставља међу људима, да не помисли лудост, смешну и за децу. Да не помисле кнезови и поглавари и судије, да владају по нечијој вољи и милости мимо Божје воље и милости, јер ће се угрувати до смрти на поледици, којим се клизају сви они што Бога заборављају.
Ја љубим оне који мене љубе, говори Господ. То Господ говори на првом месту царевима и кнезовима и судијама људским. Јер ако они љубе Господа, мили су Господу веома. Ако они љубе Господа, љубиће Га и народи, над којима они владају и суде. А ако народи љубе Господа, љубиће и своје цареве и кнезове и судије.
Уколико је један човек уздигнут влашћу и чашћу над људима, утолико треба да је ближи Богу од људи над којима је уздигнут.
О браћо моја, Господ се распео за нас на крсту, и тиме је показао Своју љубав према нама. Онај који се распео за нас, ваистину више нас љуби од онога, ко се само весели с нама за трпезом. Па кад љубимо толико своје пријатеље око трпезе, како да не љубимо Онога, ко се из љубави према нама распео на крсту!
О Господе благословени, отвори нам вид духовни, да бисмо видели сву неизмерну дубину љубави Твоје, и да бисмо се и ми разгорели љубављу према Теби! Теби слава и хвала вавек. Амин.

http://www.pravoslavnikalendar.iz.rs

Back