Problem sa zvukom na Ubuntu

Poruka
7.101
Ne radi mi zvuk na Ubuntu nikako, ne znam zbog cega. Ni na netu ju tjubu ni ovako, nestalo mi je ono Sound u Control Centar za podesavanje zvuka, odradio sam sva upustva sa ovog sajta: http://www.unixmen.com/2012003-howto-resolve-nosound-problem-on-ubuntu/

ali i dalje nista ne radi.

Posto imam i sedmicu na kompu dual boot dakle, restartovao sam komp pa usao tu cisto da proverim da nije do zvucne kartice, ali tu sve radi.

Pitao sam ove na Ubuntu Srbija forumu, nisu mi pomogli. Kucao sam i
Kod:
aplay -l

ali sve je u redu, tako da ne znam gde problem.
Koristim inace Ubuntu 15.10 Mate.

Hvala svima unapred.

Реинсталирај драјвер као што је предложено у линку који си поставио.

Обриши сво џубре које се накупило у Убунту са BleachBit.

https://www.bleachbit.org

Нашао си ко да ти помогне, Убунту Србија... :hahaha:

Poslednja izmena:
Pa to sam i uradio, sve sto je lik napisao sam odradio i nista, sve isto, jeziva tisina.
Ако си пробао и да почистиш све у систему што не ваља, и након тога ниси успео, онда свакако мораш реинсталирати Убунту.

Таква су моја искуства. И ја сам почетком мог дружења са Линуксом покушао са Убунту, и кад сам видео шта је Убунту и чему служи, одмах сам прешао на на други Линукс, тј, користио Линукс дустрибуције са КДЕ окружењем, баш искључиво због звука и графике.

Занимљиво је кад неко ко користи Минт и куне се у њега каже да је раскрстио са Убунтуом... А разлика је само у шминки... Код верзије са КДЕ окружењем, разлике су још мање...

Мате радно окружење представља наставак развоја ранијег Гном 2 радног окружења и колико се сећам исто је постојао баг и у Гном 2 окружењу, решаво сам га једноставним поновним покретањем апликације за звук - просто се дода пречица на панел и тон појача на жељен ниво.. бар је тако било на Убунту 10.10 који је последњи долазио са Гном 2 окружењем.

Што се тиче Убунту заједнице у Србији бар док сам редовно пратио дешавања нисам приметио да редовни чланови имају икаквих проблема са помагањем и решавањем проблема... С друге стране ваља имати на уму да је Убунту Мате тек пројекат мале групе заљубљеника у Гном 2 радно окружење те су стога очекивани и проблеми...

Занимљиво је кад неко ко користи Минт и куне се у њега каже да је раскрстио са Убунтуом... А разлика је само у шминки... Код верзије са КДЕ окружењем, разлике су још мање...

Мате радно окружење представља наставак развоја ранијег Гном 2 радног окружења и колико се сећам исто је постојао баг и у Гном 2 окружењу, решаво сам га једноставним поновним покретањем апликације за звук - просто се дода пречица на панел и тон појача на жељен ниво.. бар је тако било на Убунту 10.10 који је последњи долазио са Гном 2 окружењем.

Што се тиче Убунту заједнице у Србији бар док сам редовно пратио дешавања нисам приметио да редовни чланови имају икаквих проблема са помагањем и решавањем проблема... С друге стране ваља имати на уму да је Убунту Мате тек пројекат мале групе заљубљеника у Гном 2 радно окружење те су стога очекивани и проблеми...
Не заебавај...

Минт и Убунту као око и дупе... :)

Сад си се налупао за сва времена, поготово упоређујући КДЕ са ГНОМЕ/УНИТИ. :)

То није оправдање зато што неможеш помоћи човеку око проблема звука у Убунту. :)

Убунту Србија, сад почео и дебело да лажеш??? :think:

Јел, а које МИНТ има окружење? :think:

Шта је са тобом друже? :lol:

Poslednja izmena:
Једног дана ћеш можда и приметити да је основа дистрибуције иста у већини варијанти (уз одређене измене у зависности од намене) тако имаш Убунту који долази са различитим радним окружењима прединсталираним и подешеним за рад по подизању система (Убунту са Јунитом, Кубунту са КДЕ, Убунту Гноме са Гном 3, Убунту Мате са Мате, Лубунту са ЛМДЕ, КсУбунту са ИксФЦЕ радним окружењем) али имаш и специјализоване верзије као што су Убунту Студио (ИксФЦЕ) намењен за мултимедију и Едубунту - намењен за децу од предшколског узраста па до средње школе...

Такође, ако ниси знао инсталацијом једне од верзија могу се додати и разне друга радна окружења - тј било које од набројаних али и гомила других па чак и Цимет (који развија екипа око Минта). Можда ниси знао али постоји посебно складиште које се може придодати у којем се налазе најфришкији пакети Цимета те у исто време можеш имати исту верзију Цимета и на Убунту као и на Минту...

Такође требао би да знаш да Минт користи Убунтуова складишта са додатком свог складишта за пакете везане за Цимет и нешто изворно Минтових пакета.... Другим речима Минт јесте Убунту са другачијом шминком...

И ја нисам упоређивао КДЕ са Гномом, и Јунитијем већ Кубунту (Убунту са прединсталираним КДЕ ) и Минт са КДЕ.

Једина већа разлика између Минта и Убунтуа јесте била у томе што је Минт имао и верзију са власничким кодецима која је била резервисана за оне делове света где коришћење нпр мп3 формата није био ограничено али је у претходних неколико година и то постало неважно обзиром да је убунту омогућио инсталацију свих потребних кодека у току инсталације система.

Све у свему малко се више упусти у разгледање складишта уз помоћ Синаптика - неке ствари ће ти бити јасније.... Можда ћеш и схватити размишљања које стоје иза формирања различитих радних окружења и могућношћу да различити корисници једног рачунара имају могућност сопственог избора...

А што се помоћи тиче- рекох ли како се дати проблем решавао на гном 2 радном окружењу? Требало би да је у питању исти баг и на Матеу...

А то за лагање нисам те баш схватио? Рекох док сам редовно пратио форум нисам приметио да је неко безразложно шиканиран, вређан, или омаловажаван или да се на конкретно изнет проблем није потражило решење. Мада увек има ликова који увек ураде супротно од датог упутства у онда кукају као им нике не жели помоћи...

E momci resio sam, taman sam jutros mislio da pravim backup fajlova i da reinstaliram sistem, kad reko ajd da probam ponovo da resim, ako kartica radi i svi drajveri tu mora da se nesto u podesavanjima zeznulo, udjem u Ubuntu Software Centar i nadjem GNOME Alsa Mixer, skinem, otvorim, kad sve mutirano u njemu. Odmutiram, pojacam, pustim muziku kad hvaljena nebesa iz zvucnika udarise prijatni talasi hevi metala i mene obuze sreca.

Moguce da nisam primetio u alsamixer-u kad sam otvorio kroz terminal da mi je sve mutirano, ali bilo kako bilo spasao sam dan trosenja vremena i dosadnog posla.

E momci resio sam, taman sam jutros mislio da pravim backup fajlova i da reinstaliram sistem, kad reko ajd da probam ponovo da resim, ako kartica radi i svi drajveri tu mora da se nesto u podesavanjima zeznulo, udjem u Ubuntu Software Centar i nadjem GNOME Alsa Mixer, skinem, otvorim, kad sve mutirano u njemu. Odmutiram, pojacam, pustim muziku kad hvaljena nebesa iz zvucnika udarise prijatni talasi hevi metala i mene obuze sreca.

Moguce da nisam primetio u alsamixer-u kad sam otvorio kroz terminal da mi je sve mutirano, ali bilo kako bilo spasao sam dan trosenja vremena i dosadnog posla.

Дакле исти баг који је постојао на Убунту 10.10 тј на последњој верзији Гном 2 радног окружења.

Добра страна линукса јесте што су проблеми најчешће решиви без реинсталације система. Или као у овом случају кроз кориснича подешавања.

Pozdrav Forumasima !

Da budem iskren slabo hodam po forumima,i internetu uopste , skontao sam windows pa ne moram da smaram ljude da mi pomazu !
Uglavnom drugar me popalio na Linux - konkretno Ubuntu,elem on ima srece da kod njega radi zvuk,normalno ni on nema pojma
kako da podesim zvuk ili resim problem sa istim,pa sam prinudjen da trazim pomoc !!!

Pocetnik sam sa Ubuntom,nakon instalacije sve mi savrseno radi jedino mi zvuk pravi problem.
Prvo sam instalirao Ubuntu 14.04 - 32bit, zbog problema sa zvukom instalirao sam Ubuntu 15.10
-32bit,ali se problem ponovio.
Problem je sledeci , IMAM zvuk , ali kao da zavija,ili da je zguzvan,probao sam sa GNOME alsa mixerom,ali nije bilo poboljsanja.
Kartica je integrisana : Chard - HDA Intel
Chip - Realtek ALC662 rev1
Probao sam sve sto sam nasao na forumima ali uvek isto !
Pozdrav
Goran

Imam pitanje za Легенда_001 i ostale forumase :
Koji je to Linux sa KDE distribucijom koji ti koristis ili ostali forumasi,ne moram koristiti ubuntu !!
Pozdrav
Goran

Поздрав Горане, наравно да немораш да користиш Убунту, увек имаш могућност избора, како између различитих дистрибуција тако и између самих радних окружења.
С тим у вези КДЕ је једно од радних окружења које чини одређен скуп програма...
Већина дистрбуција у својим складиштима има и друга радна окружења која можеш инсталирати по жељи упоредо са за одабрану дистрибуцију основним радним окружењем.
Лично престао сам да користим Кубунту (Убунту са КДЕ окружењем) већ користим Сербиан (додуше са тестинг складиштима). Сербиан је базиран на Дебиану али са другачијим избором унапред уграђених програма и КДЕ окружењем.
Наравно и сам Дебиан се може инсталирати са КДЕ окружењем.
Осим набројаних има и других дистрибуција са КДЕ окружењем ....

Hvala ti na objasnjenu jer sam novi u Linuxu generalno ovo do sada sto se zezam sa Ubuntom mi je stvarno nesto novo i odusevljen sam,ionako vise ne koristim
odredjene programe u windowsu tako da necu plakati za njim,sve sto mi treba imam u Ubuntu ili kasnije cu probati neku drugu verziju po tvom savjetu.

Sada mi Ubuntu pravi sledeci problem !!!
Dali je neko instalirao Viber na ubuntu 15.10 - 32bita i kako ?
Ja sam probao sve sa neta ali ne ide,normalno stavio sam Wine,najdalje sam dosao je do
upisa broja telefona,ali onda mi javlja poruku da nema internet konekcije
Pozdrav
Goran

Poslednja izmena:
Sada mi Ubuntu pravi sledeci problem !!!
Dali je neko instalirao Viber na ubuntu 15.10 - 32bita i kako ?
Ja sam probao sve sa neta ali ne ide,normalno stavio sam Wine,najdalje sam dosao je do
upisa broja telefona,ali onda mi javlja poruku da nema internet konekcije
Pozdrav
Goran

Вајбер за Линукс долази само у 64битној верзији, зашто је то тако треба питати њих. 64битна верзија за линукс ради без већих проблема . Што се тиче коришћења Винеа за овакве акробације нисам сигуран да ће успети.
Лично у последње време више се крећем ка Телеграму обзиром да им апликација ради одлично и на телефону и на рачунару...

МИНТ Линукс КДЕ, Опен СУСЕ, РОСА Линукс, ЦхалетОС...

Ја лично препоручујем ChaletOS i ROSA Linux. :)

https://sites.google.com/site/chaletoslinux/download

http://www.rosalab.com[/QU

Pozdrav LEGENDO !

Svidja mi se Rosa prvenstveno jer su je razvili Braca Rusi - malo sam sentimentalan,znaci zanima me operativni sistem gdje ce raditi svakodnevne
zezalice tipa : skajpa,vibera,PDF citaca,libra ili nesto slicno njoj-ne mora boti office, itd,..da se moze instalirati bez puno skakutanja po forumima.
Pozdrav
Goran

МИНТ Линукс КДЕ, Опен СУСЕ, РОСА Линукс, ЦхалетОС...

Ја лично препоручујем ChaletOS i ROSA Linux. :)

https://sites.google.com/site/chaletoslinux/download

http://www.rosalab.com[/QU

Pozdrav LEGENDO !

Svidja mi se Rosa prvenstveno jer su je razvili Braca Rusi - malo sam sentimentalan,znaci zanima me operativni sistem gdje ce raditi svakodnevne
zezalice tipa : skajpa,vibera,PDF citaca,libra ili nesto slicno njoj-ne mora boti office, itd,..da se moze instalirati bez puno skakutanja po forumima.
Pozdrav
Goran
Поздрав Горане :)

Драго ми је да ти се допала РОСА, и ја је сво време користим. :)

Што се тиче програма које ти желиш да имаш инсталирано, које нема по дефолту, имаш у бази софтвера, софтвер менађменту.

Ево овде сам изнео основне кораке за инсталацију:

http://forum.krstarica.com/showthre...d-overview?p=31887125&viewfull=1#post31887125

Pozdrav Legendo !!!

Zaboravih te pitati moze li se Rosa instalirati u dual boot-u , kao sto mi je sada ubuntu sa windowsom ?

Pozdrav
Goran

Наравно да може, и то сасвим лако и без проблема. :)

Потребно је да прво имаш инсталиран Виндовс или који већ ОС, и онда покренеш инсталацију РОСА Линукс.

Може и обрнуто, само што онда се мора реинсталирати ГРУБ Лоадер. :)

Poslednja izmena:

Наравно да може, и то сасвим лако и без проблема. :)

Потребно је да прво имаш инсталиран Виндовс или који већ ОС, и онда покренеш инсталацију РОСА Линукс.

Може и обрнуто, само што онда се мора реинсталирати ГРУБ Лоадер. :)

Pozdrav Legendo !

Vec sam instalirao Rosu i mnogo mi se svidja , pri butovanju za razliku od ubunta pamti koji si zadnji sistem koristio pa pri restartu ne moras da budes uz kompjuter,vec se digne zadnji sistem koji si koristio !!!
Od sada , nadalje i ubuduce , jeste da sam pocetnik sto se tice Linuxa ali koristicu Rosu , u svakom slucaju bar meni lezi raspred programa,hocu reci u odnosu na ubuntu mi je mnogo preglednija , mada sam na ubuntu bio stavio Budgie desktop 10 ,ali bez pristrasnosti na Rosi u ovom osnovnom obliku bez podesavanja preglednije mi je i jednostavnije , mada cu se i sa time poigrati.
Zvuk me i dalje muci kao i na ubuntu,ali mislim da je to do ovog mog krsa od kompjuterea,mada na win 10 zvuk je u redu.
Usao sa u alsamixer u Konzoli - tamo podesio sta se podesiti moze (jedno pitanje kada odaberm zvucnu karticu kod mene je HDA Intel - Realtek ALC662 rev1,(Rosa je detektuje) - potvrdim sa ENTER zatim ESCAPE,onda ponovo pokrenem Konzolu , meni su CARD i CHIP na Pulseaudio a ne na INTEL-REALTEK),jel radim sta pogresno ?)
Inace stavio sam i GnomeAlsaMixer i odcekiro sto je bilo na MUTE !
Uglavnom npr., na youtb-u neki mi daju cist zvuk,neki prigusen i kao da ga guzva,Klementina neke pjesme sa harda daje mi jasno a neke kao i sa youtub-a , prigusene i zguzvan zvuk , inace slusam jedan radio preko neta,njegov zvuk se ne cuje,mada se vidi na ekvilajzeru da zvuka ima,ali se uopste ne cuje.
Mada cu djeci na njihov laptop takodje da instaliram Rosu pa cu vidjeti kako ce se tamo zvuk ponasati,laptop je noviji od mog kompjutera,inace klinke su odusevljene sa Rosom lakse se nakon jednog dana snalaze u njoj nego u ubuntu.
Za ubuntu ima mnogo linkova za pomoc na netu,tako sam naletio i na ovaj , pa na tebe da me posavjetujes,nego ako znas nekih linkova za podesavanje Rose ,
da me uputis na njih.
Mada ne planiram instalirati windows programe na Rosu , samo radi informacije , moze li se na Rosu staviti : Wine ili Playonlinux ? ili vec postoji neki program samo se drugacije zove u Rosi !

Puno pozdrava
Goran

Back