Problem sa podiyanjem szstema na Acer Aspire 3020

zarec44

Zainteresovan član
Poruka
129
Na Acer aspire 3020 pao je system i ne mogu da ga reinstaliram jer ne prepoznaje hard disk.
Trazio sam podatkle i xp drajvere 32 bit za maticnu plocu ali je nisam uspio naci.
Podaci za :
Aspire 3020WLMI
Model no:MS2171
Planirao sam da drajvere integisem sa NLite u instalacioni CD sa Sata i tako podignem system.Molim pomoc i ,savjet kako ovo rijesiti.
Hvala

Подигни неки Линукс са ДВД, или флеша, па провери да ли види хард диск. Ако невиди, онда носи у сервис.

Ако види хард, онда га из Линукса потпуно обриши и форматирај на ФАТ32, изађи из Линукса, и угаси комп.

Припреми инсталациони ЦД са ВИН ХП, и покрени инсталацију. Направи партиције и форматирај са НТФС.

Ево ти драјвери, скини их негде и сачувај на флеш или ЦД/ДВД:

http://www.downloadlaptopdrivers.net/2013/08/acer-aspire-3020-drivers-windows-xp.html

Пример Линукс:

РОСА Линукс МАТЕ 32 бита

http://en.rosalinux.com/downloads/

Poslednja izmena:
Подигни неки Линукс са ДВД, или флеша, па провери да ли види хард диск. Ако невиди, онда носи у сервис.

Ако види хард, онда га из Линукса потпуно обриши и форматирај на ФАТ32, изађи из Линукса, и угаси комп.

Припреми инсталациони ЦД са ВИН ХП, и покрени инсталацију. Направи партиције и форматирај са НТФС.

Ево ти драјвери, скини их негде и сачувај на флеш или ЦД/ДВД:

http://www.downloadlaptopdrivers.net/2013/08/acer-aspire-3020-drivers-windows-xp.html

Пример Линукс:

РОСА Линукс МАТЕ 32 бита

http://en.rosalinux.com/downloads/

Hvala puno !
Skidam Linux ali mi ovo lici na problem sa maticnom plocom.
Ovaj HD se,inace grijao i zbog toga sam htio da ga zamijenim.
Na drugoj Aspiri on funkcionise alio na ovoj ne.
Probao sdam i sa HD od 20Giga ,sigurno ispravan io isto!
Probao sam instalaciju Win 7 mini i poslije skeniranja systema trazio mi je drajvere...nisam ih uspio naci!
U User manualu nasao sam podatke (mislim da su z maticnu)

SST 39SF040A, 512KX8 CMOS Boot Block Flash Memory

VGA BIOS Ver BK-ATI VER008.025M.000.000

Ako maicna nije crkla???

Нагађаш, ово оно... :)

Провери дали постоји новија верзија биоса, ако постоји, инсталирај.

Успут, обично се овакве ситуације дешавају код старих рам меморија, тј, дуго коришћених. Препоручујем ти да извадиш рам меморију и обришеш лепо, контакте. Након 10 и више минут врати. Па онда настави са даљим радом...

Пожељно је да се цео лаптоп очисти од прашине, као и сви контакти.

У сваком случају, у којем ти је стању комп, ја бих да сам на твом месту инсталирао Линукс, и њиме се служио, и тако неможеш да играш јаче игрице на том твом компу. :)
И нечеш имати прегревања која си имао до сад.

А и у Линуксу имаш много занимљивих игрица које могу да се играју без проблема.

Такође Линукс има све драјвере већ интегрисане, који се уаутоматски инсталирају са системом.
Такође фирмваре који поседује Линукс врши исправку свих грешака у хардверу.

Poslednja izmena:
Нагађаш, ово оно... :)

Провери дали постоји новија верзија биоса, ако постоји, инсталирај.

Успут, обично се овакве ситуације дешавају код старих рам меморија, тј, дуго коришћених. Препоручујем ти да извадиш рам меморију и обришеш лепо, контакте. Након 10 и више минут врати. Па онда настави са даљим радом...

Пожељно је да се цео лаптоп очисти од прашине, као и сви контакти.

У сваком случају, у којем ти је стању комп, ја бих да сам на твом месту инсталирао Линукс, и њиме се служио, и тако неможеш да играш јаче игрице на том твом компу. :)
И нечеш имати прегревања која си имао до сад.

А и у Линуксу имаш много занимљивих игрица које могу да се играју без проблема.

Такође Линукс има све драјвере већ интегрисане, који се уаутоматски инсталирају са системом.
Такође фирмваре који поседује Линукс врши исправку свих грешака у хардверу.

Acer je skoro detaljno ociscena ostalo cu odraditi.
Nisam koristio Linux ali vidjecu kako radi kada ga instaliram.
Hvbala jos jednom a javim se opet kako ghod bilo-uspio ili ne.

Acer je skoro detaljno ociscena ostalo cu odraditi.
Nisam koristio Linux ali vidjecu kako radi kada ga instaliram.
Hvbala jos jednom a javim se opet kako ghod bilo-uspio ili ne.

Napokon sam uspio!
Ispostavilo se da je problem bio u memoriji ili memorijskom slotu!
Tek kada sam izbacio jednu od 1 giga pojavila se mogucnost da nesto instaliram -prepoznao je sve komponente ali mi je dugo trebalo da podesim boot na CD-rom
Pokusao sam instalirati ROSU ali nije prosla-Global distroof European origin, Copiyng filles (sznc)falled wit code 23.
Na kraju sam instalirao xp !
Hvala ,za mene novo iskustvo...sa memorijom!
Ipak,cudno je da je ova Asopira godinama radila i to dobro sa istom konfiguracijom i sa 2 Giga rama.

mozda nekom pomogne sve ovo

Честитам на успеху, драго ми је да си успео. :klap:

Као што рекох, и сад се као и вечином случајева испостави да је у питању рам меморија. :)

Што се тиче РОСА Линукса, негде си омануо, или је гречка код скидања, или грешка у резању ЦД/ДВД-а.

Пожељно је да се приликом скидања Линукса као и нарезивања на медиј, искључи антивирус. :)

Честитам на успеху, драго ми је да си успео. :klap:

Као што рекох, и сад се као и вечином случајева испостави да је у питању рам меморија. :)

Што се тиче РОСА Линукса, негде си омануо, или је гречка код скидања, или грешка у резању ЦД/ДВД-а.

Пожељно је да се приликом скидања Линукса као и нарезивања на медиј, искључи антивирус. :)
Rosa nije prosla zbog loseg DVD
Cudno mi je ovo sa ramom je,kako sam vec naveo,radila godinama sa 2Giga
Hvala jos jed jednom i pozdrav!

Back