Problem sa ostarelim roditeljima

monbel

Zainteresovan član
Poruka
147
Ispričaću vam onako kako sam ja čuo, što od strica, što od babe.

Deda ima 92 godine a baba 88. Žive u svom stanu. Stric ima stan
blizu njih i brine se o njima.

Pre pola godine su počeli problemi. Svađe između dede i babe su se pojačale. Prebacuje
mu sve čega se seti iz njihove prošlosti.
A onda baba otkriva da su joj nestala neka ćebad.
Zapravo, prvo je otkrila da su joj zamenjena 2 ćebeta koja je namenila za sahranu.
Za zamenu (mađije, nečiste sile) je okrivila stričevu ženu. Stric joj kupuje 2 nova ćebeta.
Baba, posle nekoliko dana, otkriva da su joj nestala još 2 ćebeta. Plače, trese se. što je
pokradena od najbližih (snahe). Povremeno se smiri nekoliko dana pa opet isto.
Stric joj kupuje još 2 ćebeta da bi je smirio i izgledalo je da će baba to preboleti.

Posle desetak dana baba mi kuka da joj je zapravo nestalo ili zamenjeno 9 komada
nešto ćebadi, nešto posteljine. Proklinje snahu, svađa se sa dedom što je ne uzima u
zaštitu i ne prisili snahu da joj se izvine i vrati stvari.

Ja savetujem strica da im potraži psihijatrijsku pomoć jer ona ne spava, stalno plače a
deda gubi na kilaži, kako bi se malo stabilizovali. Imamo čak i nekog bivšeg komšiju psihijatra
sa kojim smo se družili, posećivali.

A onda je i deda pomahnitao. Odlazi kod strica i strine i strašno ih izvređa. Zatim u svađi
sa babom preti da će ubiti i nju i sebe, Ne žele da ih poseti prijatelj - psihijatar jer kažu oni
nisu ludi, ne žele nikakvo lečenje već žele da umru kad su ih već svi izdali i niko im ne
veruje da su pokradeni.

Psihijatar želi da dođe ali kaže da bi bez njihove saglasnosti to imalo kontraefekat. Jedini način je
da porodica privoli babu i dedu da prime psihijatra a to ne izgleda moguće.

Da li je ko imao slične slučajeve u porodici? Šta učiniti? Bojimo se da će se stanje samo pogoršati.
Da li postoje kakve institucije kojima bi se mogli obratiti za pomoć.

moji baba i deda su umrli od posledica mozdanog udara, baba ubrzo nakon dedine smrti, i to bas iz istog razloga, oni su bili vezani za krevet i ona mu je svakodnevno prebacivala stvari iz proslosti. nakon vise godina zivota sa njima, ono sto mogu da dam kao savet je da prihvatanje njihovih izjava kao tacnih i obracajuci im se kao da znaju o cemu govore, iako ne znaju, je jedino sto je meni pomoglo a i njima da se smire

poznata stvar kod devedesetogodisnjaka, babi nestaju stvari a dedi alat iz supe. nema tu psihijatar posla, to je staracka demencija iliti izlapelost. morate da ih razumete da je to jace od njih i jbg brzo ce na onaj svet.

Ali oni pate, ona cele noći ne spava, nekakav lek za spavanje i opuštanje bi im pomogao.
Kada si neispavan onda si još više nervozan i konfliktan...

poznata stvar kod devedesetogodisnjaka, babi nestaju stvari a dedi alat iz supe. nema tu psihijatar posla, to je staracka demencija iliti izlapelost. morate da ih razumete da je to jace od njih i jbg brzo ce na onaj svet.
Savet je odlican.U pitanju je starcka demencija.Do sada nije pronadjen ni jedan lek,za ovu strasnu bolest.Dementni su u starosti bili:Cercil,Predsednik
SAD Mr.Regan,Premijerka Vel Britanije Margaret Tacer itd,itd Kada za osobe na najvisim polozajima u drzavi,nije bilo leka,sta je ostalo za anonimne
bolesne osobe,od navedene bolesti....

Pre pola godine su počeli problemi. Svađe između dede i babe su se pojačale. Prebacuje
Zapravo, prvo je otkrila da su joj zamenjena 2 ćebeta koja je namenila za sahranu.
Za zamenu (mađije, nečiste sile) je okrivila stričevu ženu. Stric joj kupuje 2 nova ćebeta.
Baba, posle nekoliko dana, otkriva da su joj nestala još 2 ćebeta. Plače, trese se. što je
Stric joj kupuje još 2 ćebeta da bi je smirio i izgledalo je da će baba to preboleti.

Posle desetak dana baba mi kuka da joj je zapravo nestalo ili zamenjeno 9 komada
nešto ćebadi, nešto posteljine. Proklinje snahu, svađa se sa dedom što je ne uzima u

Ja savetujem strica da im potraži psihijatrijsku pomoć jer ona ne spava, stalno plače a
deda gubi na kilaži, kako bi se malo stabilizovali. Imamo čak i nekog bivšeg komšiju psihijatra

A onda je i deda pomahnitao. Odlazi kod strica i strine i strašno ih izvređa. Zatim u svađi
sa babom preti da će ubiti i nju i sebe, Ne žele da ih poseti prijatelj - psihijatar jer kažu oni
nisu ludi, ne žele nikakvo lečenje već žele da umru kad su ih već svi izdali i niko im ne
veruje da su pokradeni.

Psihijatar želi da dođe ali kaže da bi bez njihove saglasnosti to imalo kontraefekat. Jedini način je

Da li je ko imao slične slučajeve u porodici? Šta učiniti? Bojimo se da će se stanje samo pogoršati.

Problem se javio pre pola godine? Znaci u vreme korone kada nisu
smeli i mogli da izlaze? Ja prosto ne verujem da su se od danas na sutra promenili nego su zatvoreni kao u kavezu vec godinu dana.
Demencija se ne manifestuje od danas na sutra.
Trebalo bi da se kao prvo vakcinisu, a onda i da izlaze napolje.

Savet je odlican.U pitanju je starcka demencija.Do sada nije pronadjen ni jedan lek,za ovu strasnu bolest.Dementni su u starosti bili:Cercil,Predsednik
SAD Mr.Regan,Premijerka Vel Britanije Margaret Tacer itd,itd Kada za osobe na najvisim polozajima u drzavi,nije bilo leka,sta je ostalo za anonimne
bogami, kako vidim ni ti nisi daleko

veruje da su pokradeni.

Mislim da im je potrebna pažnja i nežnost.
Uplašeni su, sami su, stari su i bespomoćni.
Kao porodica, trebali bi da ih obilazite češće, svaki dan po mogićnosti.
I da ih slušate s pažnjom, ma koliko njihove priče zvučale čudno. Da im date na značaju pa makar i glumili.

Ovi koje ti pominjes ( Za Cercila se ne zna tacno kako je i sta bilo)
stvarno su imali Alchajmer, ovaj bracni par iz uvodnog posta nema
nista u smislu neke dijagnoze. Mozda su se glodali i sa svojih 50
godina zivota nego niko na to nije obracao paznju.

68 god. braka.
Jesu ali nikad ekstremno (tuče isl).
doktorka je verovatno u pravu ali su oni sada prepuni
negativne energije, kivni na porodicu, da je jako teško prići im.
Ubeđeni su da je svet onakav kakvim ga oni vide i gotovo.
Posle susreta sa njima i mi se uznemirimo. Isisavaju energiju,

"Glodanje u braku,nema veze sa ovom tipicnom demencijom.Nema razlike izmedju staracke demencije i Alchajmerove bolesti.Strasne su obe i prestrasne

68 god. braka.
Jesu ali nikad ekstremno (tuče isl).
doktorka je verovatno u pravu ali su oni sada prepuni
negativne energije, kivni na porodicu, da je jako teško prići im.
Ubeđeni su da je svet onakav kakvim ga oni vide i gotovo.
Posle susreta sa njima i mi se uznemirimo. Isisavaju energiju,
Probajte polako.
Malo po malo. Nemate drugog izbora. Ne oponirajte im ništa, sve im povlađujte. I neka osobe koje im inače nisu bile simpatične kroz život, a čine familiju, sad ne prilaze.

Back