Problem sa Linuxom

mbScorpio:
Evo ni ovo mi ne ide od ruke.
Na disku na koji hoću da instaliram XP, ostale su vjerovatno neke stvari od Linuxa. Kad ubacim instalacioni CD dobijem sledeće:
CDR101: Not readyreading drive X
Abort, Retry, Fail?
Šta da uradim sa tim HDD ?
Prema ovome što si napisao, nije problem u hard disku već u CD-u sa koga pokušavaš da instaliraš XP.

Ukoliko si uklonio disk na kome je instaliran Linux, proveri kako su ti podešeni uređaji koji su ostali povezani. To je najlakše videti prilikom pokretanja računara, jer BIOS prikazuje tačno koji je PATA uređaj nađen i gde.

Da bi otklonili sve ono što potencijalno može da napravi problem podesi uređaje da imaš sledeću kofiguraciju:
Pri. Master : LBA, ATA 66, 10110 MB
Pri. Slave : None
Sec. Master : DVD-RW, PIO 4
Sec. Slave : CD-RW, PIO 4
i instaliraj Windows OS na taj jedini disk koji je prisutan. Pretpostavljam da je to disk na kome možeš da napraviš dovoljno veliku particiju za instalaciju Windows-a.

Probao sam da odvojim oba diska posebno i u BIOSU i fizički. Suština je ta da ne mogu da instaliram Windows na ni jedan disk. Linux mogu na oba. Moj zaključak je da je neispravan CD(što sumnjam, jer je bio dobar do ove situacije) ili Linux na neki način to spriječava(jer postoje Linux particije na oba diska).
Mogu li ja obrisati ili formatirati odgovarajući disk iz sadašnjeg Linuxa....ili šta već mogu......ili da kupim nov HDD

Može li malo detaljnije gde prilikom pokušaja instalacije, instalacija prestane da radi tj. zašto ne možeš da instaliraš Windows? I nemoj to nikako pokušavati sa diskom na kome su se nalazili podaci koje pokušavaš da spaseš. Taj disk za sada stavi negde sa strane.

Ja sam sad na Linuxu tj. na disku na kojem mi je bio Windows. Tamo gdje namjeravam instalirati Windows po drugi put tj. drugi disk, ne mogu pristupiti. Šta da uradim sa tim diskom da ga pripremim za instalaciji? Još mi jedino preostaje da ga razbijem. Ako večeras to ne riješim sutra kupujem drugi disk, pa ću sigurno znati da li je do CD-a ili do HDD.

Hm, pitanje da li će ostati bilo šta za spašavanje, ako i dalje koristiš taj Linux koji je "pregazio" Windows. Kako ne možeš da pristupiš disku? Otkačiš ovaj disk na kome ti je Linux, na tom disku od 10GB prebaciš jumpere da bude master i povežeš samo njega na priarnu granu IDE kontrolera. Potom pokreni instalaciju Windows-a i kada ti prikaže postojeće, obriši ih sve (ukoliko ti ne trebaju), napravi novu i na nju instaliraj Windows.

Ja mislim da nije bitno da li je master ili slave. Jednom sam nešto slično radio. i nije bilo problema. Samo sam fizički odvojio disk koji mi nije bio potreban.
Moj skype nick je mbscorpio. Ako mžeš na taj način. Ovako preko foruma, nikad kraja.......
I hvala ti na strpljenju

Back