Problem sa laptopom

JAGGE®™

Zainteresovan član
Poruka
295
Na laptopu marke Sony Vaio iz serije SVE, tacnije, pun naziv modela je SVE1511B1EW pojavio se problem sa boot opcijom, ili tacnije receno sa tim problemom sam ga i kupio, naravno ne znajuci za isti.
Bivsi vlasnik najverovatnije ni sam nije znao za taj problem, s obzirom da je koliko mi se cini on samo bio prolazna "stanica", laptopa koji je najverovatnije donesen iz inostranstva.
No da ne duzim pricu o tome gde sam i kako kupio pomenuti laptop, vec da se fokusiram na sustinu problema kako bih vam sto vernije opisao svaki njegov segment, verujuci da ce te tako lakse moci da spoznate sta u tom laptopu ne valja, i kazete mi da li se to moze i na koji nacin resiti.
Laptop normalno pali. Normalno dopusta ulazak u bios stiskanjem tastera F2, takodje dopusta menjanje vremena, datuma, pa i podesavanje uredjaja sa kojim ce da startuje. Problem je sto NECE DA ZAPAMTI podesavanje. Tacnije receno, vreme i datum mogu da se podese i njih zapamti, no u BOOT opciji sta god da postavim kao prvo, posle izlaska iz biosa preko opcije zapamti i izadji, on automatski vrati na HDD. Pokusavao sam da pronadjem taster koji sluzi kao precica za boot opciju i isprobao sa svim tasterima od "Esc", F1, F3, F4, ... F12, pa sve do tastera "Del", no uzalud. Negde sam procitao da je na tom modelu precica za boot taster F11, no stiskajuci pomenuti taster, laptop se direktno restartuje. Znaci, na F11 mi ne otvara boot opciju, vec restartuje laptop. Cak ni opciju "Assist" nece da otvori. Problem sam pokusao da resim na taj nacin sto sam resetovao bios vadeci iz laptopa CMOS bateriju. To mi je donelo samo ponistavanje datuma i vremena, ali ne i mogucnost da podesim zeljenu boot opciju. Na kraju sa sistem podigao na drugom laptopu, pa vratio hard na Sony i instalirao neophodne drajvere, koiko da mogu da ga privremeno koristim. I na kraju, moje pitanje je : Da li neko zna sta je uzrok svega navedenog i da li moze da se popravi?
Unapred sam Vam zahvalan.

Verovatno nist uocio u gornjem tekstu da sam napisao da sam bateriju od biosa vadio i da sam time samo izbrisao vreme i datum, i da posle vracanja baterije laptop se isto ponasa.
Update bios nisam radio. Pomislio sam da to moze da resi problem, no nisam bas tome vican. Strah me je da nesto ne s*ebem.

Uđi u BIOS i nađi opciju "F12 network boot" i stavi je na "enabled" sačuvaj podešavanja i kada se bude palio stisni F12 i dobićeš boot meni.

ili ovo

1. shutdown the computer then HOLD the bottom: "ASSIST"
2. F2 to inter the BIOS
3. chnage the option of SECURITY BOOT from "ENABLE" to "DISABLE"
4. change the option of External boot From "DISABLE" to "ENABLE"
5. change the boot Order (first boot : External device)

Poslednja izmena:
Uđi u BIOS i nađi opciju "F12 network boot" i stavi je na "enabled" sačuvaj podešavanja i kada se bude palio stisni F12 i dobićeš boot meni.

ili ovo

2. F2 to inter the BIOS

Sve je to vec probano, no uvek me vraca na ono sto je bilo i pre toga. Kao da je neko pre mene pokusao da uradi update bios-a, pa mu nije uspelo, tako da su bas u biosu ostale posledice.
Nije u pitanju ni tastatura. probano je i to.

ili ovo

2. F2 to inter the BIOS

Sve je to vec probano, no uvek me vraca na ono sto je bilo i pre toga. Kao da je neko pre mene pokusao da uradi update bios-a, pa mu nije uspelo, tako da su bas u biosu ostale posledice.
Nije u pitanju ni tastatura. probano je i to.

Pa onda nadogradnja, fleš..

Slazem se da za sve postoji pravo mesto i da je nosenje kompjutera u servis najsigurnije i najbolje resenje. U svakom slucaju bolje no da se na istom ucimo mi obicni smrtnici koji jedva da umemo da ukljcimo laptop ili desktop.
No, postavlja se pitanje, "A u koji servis da odnesemo?". Kao prvo, ima nas koji ne zivimo u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nisu, Subotici, ... vec smo negde u nekoj maloj sredini, da ne kazem vuko'ebini u kojoj jednostavno tih servisa nema, a najblize mesto u kome ih ima je nekih 30-50km.
Kao drugo, koliko znam u svim oblastima, pa i u it svetu postoje "majstori" koji su negde nabavili nekakvu diplomu i okacili je na zid. Od servisiranja jedino znaju ono sto i vecina nas zna, a to je da podignu sistem, a od hardvera da "ubodu" memoriju u slot, grafiku takodje, pa i procesor.
Za ono sto je malo komplikovanije i gde zaista treba vise znanja treba pronaci pravi servis.
Na kraju krajeva, da ne sirim mnogo pricu, samo cu reci da niko od nas nije dovoljno bogat da se igra sa stvarima koje vrede, no ukoliko ne postoji drugi izbor, onda se mora cackati i ono sto se ne sme.
Uostalom, i ja bih voleo da vozim BMV, no eno dole pored plota stoji moj Jugic i ceka me jer zna da nemam para za nesto sto je skuplje od njega.

Slazem se da za sve postoji pravo mesto i da je nosenje kompjutera u servis najsigurnije i najbolje resenje. U svakom slucaju bolje no da se na istom ucimo mi obicni smrtnici koji jedva da umemo da ukljcimo laptop ili desktop.
No, postavlja se pitanje, "A u koji servis da odnesemo?". Kao prvo, ima nas koji ne zivimo u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nisu, Subotici, ... vec smo negde u nekoj maloj sredini, da ne kazem vuko'ebini u kojoj jednostavno tih servisa nema, a najblize mesto u kome ih ima je nekih 30-50km.
Kao drugo, koliko znam u svim oblastima, pa i u it svetu postoje "majstori" koji su negde nabavili nekakvu diplomu i okacili je na zid. Od servisiranja jedino znaju ono sto i vecina nas zna, a to je da podignu sistem, a od hardvera da "ubodu" memoriju u slot, grafiku takodje, pa i procesor.
Za ono sto je malo komplikovanije i gde zaista treba vise znanja treba pronaci pravi servis.
Na kraju krajeva, da ne sirim mnogo pricu, samo cu reci da niko od nas nije dovoljno bogat da se igra sa stvarima koje vrede, no ukoliko ne postoji drugi izbor, onda se mora cackati i ono sto se ne sme.
Uostalom, i ja bih voleo da vozim BMV, no eno dole pored plota stoji moj Jugic i ceka me jer zna da nemam para za nesto sto je skuplje od njega.
Budi uporan i potrazi na You Tube-u sve o BIOS-u za tvoju masinu,ja sam trazio,ali nisam nasao bas tacno za tvoju marku,sem ono za reset BIOS-a,a za apdejt,nisam uspeo,ali ti obecavam da cu jos traziti dok ne nadjem.Drugacije je kad imas takvo upustvo,manje je sanse da nesto pogresis.Opet sam za to da ti neko ko dobro poznaje taj proces apdejta pred tobom sve to uradi i objasni ti sta treba,a sta ne raditi.Kad vidis to i uradis,onda mozes ti nekom drugom pomoci i tako dalje.Zato i postoje forumi da se ljudi pomazu medjusobno.

Na laptopu marke Sony Vaio iz serije SVE, tacnije, pun naziv modela je SVE1511B1EW pojavio se problem sa boot opcijom, ili tacnije receno sa tim problemom sam ga i kupio, naravno ne znajuci za isti.
Bivsi vlasnik najverovatnije ni sam nije znao za taj problem, s obzirom da je koliko mi se cini on samo bio prolazna "stanica", laptopa koji je najverovatnije donesen iz inostranstva.
No da ne duzim pricu o tome gde sam i kako kupio pomenuti laptop, vec da se fokusiram na sustinu problema kako bih vam sto vernije opisao svaki njegov segment, verujuci da ce te tako lakse moci da spoznate sta u tom laptopu ne valja, i kazete mi da li se to moze i na koji nacin resiti.
Laptop normalno pali. Normalno dopusta ulazak u bios stiskanjem tastera F2, takodje dopusta menjanje vremena, datuma, pa i podesavanje uredjaja sa kojim ce da startuje. Problem je sto NECE DA ZAPAMTI podesavanje. Tacnije receno, vreme i datum mogu da se podese i njih zapamti, no u BOOT opciji sta god da postavim kao prvo, posle izlaska iz biosa preko opcije zapamti i izadji, on automatski vrati na HDD. Pokusavao sam da pronadjem taster koji sluzi kao precica za boot opciju i isprobao sa svim tasterima od "Esc", F1, F3, F4, ... F12, pa sve do tastera "Del", no uzalud. Negde sam procitao da je na tom modelu precica za boot taster F11, no stiskajuci pomenuti taster, laptop se direktno restartuje. Znaci, na F11 mi ne otvara boot opciju, vec restartuje laptop. Cak ni opciju "Assist" nece da otvori. Problem sam pokusao da resim na taj nacin sto sam resetovao bios vadeci iz laptopa CMOS bateriju. To mi je donelo samo ponistavanje datuma i vremena, ali ne i mogucnost da podesim zeljenu boot opciju. Na kraju sa sistem podigao na drugom laptopu, pa vratio hard na Sony i instalirao neophodne drajvere, koiko da mogu da ga privremeno koristim. I na kraju, moje pitanje je : Da li neko zna sta je uzrok svega navedenog i da li moze da se popravi?
Unapred sam Vam zahvalan.
1. U sonijevoj podršci nema modela tvoga laptopa već samo model SVE1511BVE postoji . molio bih te da proveriš šta si otkucao ti.i šta ti piše na laptopu.
2. neznam na osnovu čega si procenio da je tastatura ispravna? jer po meni ako neko stisne f11 na tastaturi a laptop se restartuje -znači da je nešto trulo u zemlji dembeliji , ona može biti delimično ispravna ali to ne znači da jeste sve dok ona ne funcioniše na laptopu u potpunosti onako kako treba

- - - - - - - - - -

http://download.sony-europe.com/pub/manuals/swt/Z001/Z001841111.pdf

Svi modeli iz serije SVE15... imaju potpuno istu maticnu plocu. S obzirom da sam imao priliku da ovakve laptopove otvaram, uocio sam da je bar sto se maticne ploce tice na svim modelima je identicna, s tim so na nekim ima integrisanu Nvidia grafiku, a na nekima to mesto stoji prazno sa rupicama za garficki cip, ali ti modeli koriste Intelovu grafiku koja je u procesoru.
Znaci, za sve modele iz SVE15... ploca je ista, ali i bios (to sam proverio na netu).
Razlika od modela do modela se sagleda u dodacima na laptopu.
kao sto rekoh, neki imaju integrisanu grafiku, dok je drugima u procesoru. Takodje, razlika je i u samom procesoru. Ima ih sa Intel Celeronom, pa do intel i7. Skoljka je apsolutno identicna za sve pomenute modele, osim nalepnica na njoj, a ostalo je za ovu pricu o modelu nebitno, s obzirom da kao sto rekoh svi imaju istu maticnu plocu.
SVE je serija, a ova 15.-ica koja sledi u nazivu oznacava velicinu panela,sto znaci da recimo SVE13 ima panel od 13 '', SVE17... od 17,3 i t.d.
Oznaka svih maticnih ploca za pomenute modele iz serije SVE15... je DA0HK5MB6F O - MBX269, a verzije biosa su R0180E5, u novijim modelovima ili u modelima u kojima je bios osvezen je R0200MB
U ovoj mojoj je R0180EB, i prilikom pokusaja da apdatujem novu verziju biosa, izbaci obavestenje da se bios updejtuje, ali na prozoru koji to pokazuje, kockice koje treba da se "popunjavaju" uopste se i ne pojave. Posle nekog vremena laptop se restartuje kao da je uspesno uradio update, no kada ga ponovo upalimm i pogledam koju verziju biosa ima u sebi, vidim da jos uvek stoji ona stara.

Back