Problem sa iscrpljenoscu

KnezNez

Zainteresovan član
Poruka
142
Pozdrav ljudi. Imam problem sa preopterecenoscu.
4. sam razred srednje skole. Pored silnog gradiva sa izbornih predmeta, redovnih ucim i programiranje.
Medjutim ne ucim programiranje tek tako jednom u sedmici ili slicno. Ljudi fanatik sam. Pored redovne nastave pohadjam i kurs za programiranje. Tehnicki pratim dvije nastave. Cinjenica je da sam dosta napredovao, mnogo toga naucio medjutim ljudi ponekad sam na ivici pucanja. Socijalni zivot sam tek sada aktivirao. Ljeto 2020. godine mogu na prste nabrojati koliko sam puta izasao u "ludi" nocni provod. Mnogi iz mog okruzenja me cijene i postuju zbog toga sto radim ko nenormalan ali druga strana medalje je previse tamna. Sto se tice mog rada on izgleda ovako. Radim sve dok me ne uhvati jaka glavobolja i jaka depresija. E onda jedva dolazim do sebe. Znam da sam se oporavio onog trenutka kada mi usne prirodno idu prema gore( kao osmijeh) e tada nastavljam sa radom. Uzori su mi elon musk, jeff bezos i slicno. Al aj nebitno ko su mi uzori da vas ne smaram s tim, svi znamo da ovo nije normalno a to govori sljedeci primjer.
Prije 3-4 mjeseca baka mi je imala korona virus. Bilo je pitanje trenutka kada ce umrijeti. Taj dan sam radio programiranje i matematiku tako sto sam plakao i lomio se od boli. Problem je ovdje sto sam unatoc teskoj situaciji radio. Oprostite mi nisam naveo svoj konkretan cilj. Cilj mi je da jednog dana postanem uspjesan programer i da kreiram firmu koja ce biti tehnoloski gigant u necemu. Na stranu taj cilj mene brine moje zdravlje.
Mozete li mi predlozit neki nacin razmisljanja, neku aktivnost koja ce mi pomoci da se relaksiram malo jer sam pod stalnim pritiskom. Zimski raspust sam proveo radeci..
U zadnje vrijeme sam poceo cesce izlaziti. U izlascima se otkinem od alkohola samo zato da bi se rijesio pritiska. Mozak mi radi odlicno u poredjenju sa mojim vrsnjacima( Inteligencija mi se daleko povecala). Ali zato zdravlje je pod znakom pitanja...
Interesuje me neki vas savjet ako mozete da mi pruzite. Lijeppp pozdraaavv!

I sam vidis da tu nesto nije u redu.Kljucna stvar u svemu je umjerenost.Rad treba da ti predstavlja zadovoljstvo,pogotovo sto jos nisi ni zaposlen,a vec pretjerujes.Ljudi nisu masine.Da bi sve postigao,prije svega treba da budes zdrav,Bez zdravlja ti nista nije vrijedno.Osim zdravlja,su bitni i socijalni kontakti,druzenje sa vrsnjacima,djevojke.To vrijeme ti se nece nikad vratiti,a prodje i brze nego sto mislis.
Znaci,ne dozvoli da te to programiranje toliko okupira da ne vidis nista drugo oko sebe.Ogranici vrijeme za to,npr.dva sata dnevno.Ostatak vremena se bavi nekom fizickom aktivnoscu,druzi se,izlazi.Utapanje u alkoholu ti je najgora varijanta.
Nekad,kad sam bila u tvojim godinama,odredim sebi koliko cu vremena da ucim.Kad zavrsim,zatvorim knjigu i apsolutno ne mislim vise o tome.Bavim se nekim drugim aktivnostima.Tako se i mozak odmara.Lijepo je imati cilj...ali nemoj do tog cilja da unistis sebe.

Izabrao si pogrešne uzore koji su ti dali iluzorne ciljeve.
Da bi razumeo o čemu pišem evo par redova..
Elon Musk je moderni prodavac zmijskog ulja. Stare ideje preimenuje i prodaje je ih kao svoje (hyperloop, obnovljive rakete itd). Čovek ima jake veze i dobija milijarde u subvencijama samo od savezne države Kalifornije. Jedino u čemu je on zaista uspešan je prodaja svog imidža.
Bezos manje više uspeva na sličan način, njegovi radnici ne zarađuju dovoljno za život nego dobijaju deo beneficija od države.

Meni izgelda kao da si problem već identifikovao, poradi na tome. Dobro je da čovek ima ciljeve ali se živi dan po dan.
Priče o milijarderima imaju dve strane, jedna je za javanost a druga je ona istinita.

^^ Kao prvo-sve to si sam izabrao. Kao drugo-sa 17-18 godina ti imas problem sa zdravljem? Uh pa to bas nije dobro...Ja imam 45 sad, sa 20 + tacnije do 2000te-do 24te, 5te goidine lek nisam popio NIKAD NIKAKAV. Pa i onda-naredne godine nisam imao problem sve do zadnnjih nekoliko godina. ALi OK konkretno saveti-MORAS biti fizicki akttivan-kretati se, voziti bicikli, trcati, setati(DINAMICNIJE setati i to 2-3 sata bar), vezbe razgibavanja/meditacije takodje pomazu dosta...Vreme za to-MORAS naci! Bar 3x nedeljno...Ja sam trenirao Realni Aikido, izlazio, crtao, i radio i nikad mi nista falilo nije. Tamo neke...Ne znam vise ni sam 2000 + godine :) ALi OK ti imas zahtevniji malo cilj-i tu je za TOP rezultat potrebna i odredjena zrtva-e sad pitanje na koliku zrtvu si spreman...? I pitanje je-da li ce te cisto znanje dovesti do toga? Ima tu i malo faktora srece,sposbnosti, poznanstava itd... Srecno u svakom slucaju. E da-stolica za sedenje je JAKO bitna za sedece poslove-bas zbog polozaja gl;ave/vrata=cirkulacije=koja direktno utice na glavobolje a kicmu da ne pominjem...

Pozdrav ljudi. Imam problem sa preopterecenoscu.
4. sam razred srednje skole. Pored silnog gradiva sa izbornih predmeta, redovnih ucim i programiranje.
Medjutim ne ucim programiranje tek tako jednom u sedmici ili slicno. Ljudi fanatik sam. Pored redovne nastave pohadjam i kurs za programiranje. Tehnicki pratim dvije nastave. Cinjenica je da sam dosta napredovao, mnogo toga naucio medjutim ljudi ponekad sam na ivici pucanja. Socijalni zivot sam tek sada aktivirao. Ljeto 2020. godine mogu na prste nabrojati koliko sam puta izasao u "ludi" nocni provod. Mnogi iz mog okruzenja me cijene i postuju zbog toga sto radim ko nenormalan ali druga strana medalje je previse tamna. Sto se tice mog rada on izgleda ovako. Radim sve dok me ne uhvati jaka glavobolja i jaka depresija. E onda jedva dolazim do sebe. Znam da sam se oporavio onog trenutka kada mi usne prirodno idu prema gore( kao osmijeh) e tada nastavljam sa radom. Uzori su mi elon musk, jeff bezos i slicno. Al aj nebitno ko su mi uzori da vas ne smaram s tim, svi znamo da ovo nije normalno a to govori sljedeci primjer.
Prije 3-4 mjeseca baka mi je imala korona virus. Bilo je pitanje trenutka kada ce umrijeti. Taj dan sam radio programiranje i matematiku tako sto sam plakao i lomio se od boli. Problem je ovdje sto sam unatoc teskoj situaciji radio. Oprostite mi nisam naveo svoj konkretan cilj. Cilj mi je da jednog dana postanem uspjesan programer i da kreiram firmu koja ce biti tehnoloski gigant u necemu. Na stranu taj cilj mene brine moje zdravlje.
Mozete li mi predlozit neki nacin razmisljanja, neku aktivnost koja ce mi pomoci da se relaksiram malo jer sam pod stalnim pritiskom. Zimski raspust sam proveo radeci..
U zadnje vrijeme sam poceo cesce izlaziti. U izlascima se otkinem od alkohola samo zato da bi se rijesio pritiska. Mozak mi radi odlicno u poredjenju sa mojim vrsnjacima( Inteligencija mi se daleko povecala). Ali zato zdravlje je pod znakom pitanja...
Interesuje me neki vas savjet ako mozete da mi pruzite. Lijeppp pozdraaavv!

Zasto Bezos i Mask? Zasto ti nije uzor ekipa oko Bll Gejtsa ukljucujuci i Stiv Jobs-a. Oni su pronalazaci,
kreatori, Bezos je spretan prodavac, Mask nije nikakav pronalazac.
Zavrsices ove godine srednju skolu pa ces se baviti samo programiranjem, ne bi bilo lose da imas
neku ekipu sa kojom bi zajedno radio, tebi to sve pricinjava i zadovoljstvo jer da nije tako batalio bi
programiranje. Ukoliko mislis da si kreativan idi na leto na praksu u firmu Nordeus, mozda ces tamo naci sebe.

moraš malo da nađeš vremena i za sebe,da se odmoriš,posvetoiš se nečemu što te opušta,društvu...najbolje da napraviš sebi raspored i u njega ubaciš pauzu od bar nekih 2h dnevno...a možda i jedan ceo dan nedeljno posvetiš samo sebi...na primer vikend

Zasto Bezos i Mask? Zasto ti nije uzor ekipa oko Bll Gejtsa ukljucujuci i Stiv Jobs-a. Oni su pronalazaci,
kreatori, Bezos je spretan prodavac, Mask nije nikakav pronalazac.
Zavrsices ove godine srednju skolu pa ces se baviti samo programiranjem, ne bi bilo lose da imas
neku ekipu sa kojom bi zajedno radio, tebi to sve pricinjava i zadovoljstvo jer da nije tako batalio bi
programiranje. Ukoliko mislis da si kreativan idi na leto na praksu u firmu Nordeus, mozda ces tamo naci sebe.
Jobs je takodje bio samo inteligentan manipulator. Nista od toga nije on izmislio. On je samo manipulisao ljudima, organizovao.

Sve sto nosis lose u sebi,ti bi da to isteras sto pr dok si u drustvu i pijes dosta.Medjutim kada se otreznis,cekaju te isti problemi i tako ih samo odlazes.Treba da izlazis sa drustvom,ali da se opustis i da sutradan znas sta si radio u drustvu i koliko si se smejao i opustao od svakodnevnih obaveza.Mozda bi mogao poneka da odredis vreme za setnju,sam i da ne razmisljas o problemima,vec o samoj okolini,ma kakva bila.Uzmi neku zanimljivu knjigu i kada osetis pritisak rada,knjiga zna da opusti coveka i to dobro.Moras polako krenuti misliti o sebi,a ne samo o obavezama,koje te kako se vidi preopterecuju.Znam da zelis da budes najbolji,ali to moze da teodvede u drugu nesigurnu stranu.Moras naci neko vreme koje mozes posvetiti sebi.

Back