Problem pucnjave u vagonu i ekvivalentnost referentnih sistema?

Nakon više meseci mozganja, lupanja glavom, lutanja i prevrtanja raznih formula, mislim da je ovo nekakva konačna uvodna verzija Dinamike u Vasinoj Fizici:

Pogledajte prilog 783603
Sada malo objašnjenja koja su dovela do uvođenja Zakona Ekvivalentnosti Energija: Beskućniku koji u onom svom buretu na peronu greje vodu za kafu treba 4,19 džula (J) da ugreje gram vode za jedan stepen, kao i konobaru za isto to i u brzom japanskom vozu koji protutnji kraj toga bureta. I beskućnik teoretski može da vidi tu razliku i na termometru u vozu! Zar ne bi to trebalo da vredi i za kinetičku energiju?

Ako konobar puca u smeru vožnje voza, utvrdiće da je metak preko brzine dobio neku količinu energije. Ako je u vožnji pucao u to bure, beskućnik preko brzine voza i metka treba moći utvrditi da je isti taj metak pri pucanju dobio ISTU tu količinu energije! A to nije moguće ako je kinetička energija proporcionalna KVADRATU brzine jer je ( v1 + v2 )^2 = v1^2 + 2 v1 v2 + v2^2.

Nakon više meseci mozganja, lupanja glavom, lutanja i prevrtanja raznih formula, mislim da je ovo nekakva konačna uvodna verzija Dinamike u Vasinoj Fizici:

Pogledajte prilog 783603
Još malo razmišljanja na temu sile i snage: F = m a, tj. F = m dv / dt. Rečima, uz istu masu i vreme, veća sila će masi dati veću brzinu. Uz istu masu i brzinu, veća sila će to da obavi u kraćem vremenu.
A šta je sa snagom? Zar ne vredi slično/ISTO? uz istu masu i vreme, veća snaga će masi dati veću brzinu. Uz istu masu i brzinu, veća snaga će to da obavi u kraćem vremenu.
Sila i snaga, isti klinac?

Da se podsetimo: Temu sam počeo jer mi se činilo da pri pucanju iz vagona u smeru vožnje metak dobija nekakvu fantomsku energiju, tj. više od uložene! Uz temeljni postulat Dinamike Vasine fizike je taj problem (valjda konačno) rešen, ali se pojavio novi problem 'MANJKA' energije!? Sada moram mozgati kuda nestaje ta energija!? :klap:PS: sve štima kada se puca u smeru vožnje ili u suprotnom smeru!

pucnji22.PNG

Da se podsetimo: Temu sam počeo jer mi se činilo da pri pucanju iz vagona u smeru vožnje metak dobija nekakvu fantomsku energiju, tj. više od uložene! Uz temeljni postulat Dinamike Vasine fizike je taj problem (valjda konačno) rešen, ali se pojavio novi problem 'MANJKA' energije!? Sada moram mozgati kuda nestaje ta energija!? :klap:PS: sve štima kada se puca u smeru vožnje ili u suprotnom smeru!

Pogledajte prilog 784887
Биће још весеља, само напред.

Pogledajte prilog 784887
Da istaknemo: Baratanje energijama među raznim referentnim sistemima u Vasinoj fizici se svodi na baratanje vektorima impulsa sile jer je energija skalar, tj. intenzitet toga vektora! I sve je jednostavno i jasno ako su ti vektori kolinearni, tj. ugao je nula ili 180 stepeni.

To se lako proveri ako se iz vagona puca u smeru vožnje. U izrazima koristimo K = 1 jer je to samo 'ujednačavanje' mehaničke energije sa toplotnom ili električnom. Recimo da se vagon kreće brzinom v = 1 m/s sa metkom mase m = 1 kg. Za posmatrača na peronu ima energiju E = m v = 1 J. Onda putnik npr. ravnomernim ubrzanim kretanjem ispali metak silom F = 1 N koja za jednu sekundu metku da relativnu brzinu vm = 1 m/s. U Vasinoj fizici je A = F t, pa je uloženi rad 1 J. Posmatrač na peronu meri brzinu metka vz = 2 m/s, te računa energiju Ez = 2 J. Početna energija plus uložena pri ubrzanju.

Ako se puca 'unazad', energija pucnja se gledano iz sistema posmatrača na peronu, ustvari troši na usporavanje metka pa na kraju za njega metak ima brzinu i energiju nula.

Specifičan slučaj je ako se iz vagona brzine 1 m/s puca pod uglom od 120 stepeni prema smeru vožnje metkom brzine 1 m/s. Tada posmatrač na peronu, mereći samo brzinu metka, utvrđuje da nema promene energije jer ta tri vektora impulsa sila čine istostranični trougao! Matematikom bi se (valjda) moglo dokazati da i tada važi Zakon održanja energije jer je brzina ustvari vektor, a svaka promena intenziteta ili pravca vektora može da nastane samo kao posledica UBRZANJA, a za to treba da se utroši neki rad!

Znači, čak bi opstao i Zakon Ekvivalentnosti Energije ako posmatrač na peronu uz brzinu vagona i metka, u obzir uzme i ugao pod kojim se kreće metak u odnosu na vagon!

Back