Problem nekih ljudi sa istinom

Perem ruke

Primećen član
Banovan
Poruka
663
Zasto toliko ljudi sve vise u modernom svetu ima problem sa time da im drugi govore iskreno i istinu?
Postoji sve veca tendencija pogotovo na netu ne samo za cenzurom nego insistrianjem za samocenzurom gde oni hoce da ti samoinicijativno lazes da bi udovoljio neku ispraznu formu.
Isto se preliva i u javnosti gde su vecina kukavice a javni duskurs preuzima ulogu moralne policije gde ako odstupis od onoga sto oni kazu da je ispravno "jer oni kazu da jeste" onda si sve najgore moguce i zahteva se tvoje izopstavanje i cenzura nepodobnog misljenja.
Da li je to slaba psiha ili licemerje, pokusaj da se ugusi tudje misljenje, stvori jednomulje?
Koji je motiv da se dopusti takav bolestan nacin razmisljanja i delovanja da dominira u javnosti?

Recimo meni totalno puc.a ***** kako ce neko da dozivi moje stavove.
Odakle potice to privilegovano ocekivanje da necije misljenje ne sme nikog da uvredi?
Ako te moje misljenje nekog vredja to je njegov problem ko god bio i sta god ja reko.
I koliko glup i ogranicen neko mora da bude da veruje da njegove vrednosti i shvatanje moralnog jedino ispravno i sve ostalo mora da se ugusi. lol

Ima tu i nesto do patologije likova koji imaju power trip i stalno bi nesto nekom da zabranjuju i odredjuju sta je ispravno i ne.
Ubedljivo naj forum na kome sam bio clan je gde se apsolutno nista ne cenzurise, mozes da pises sta god hoces a ako nekom smeta ko ga yebe.
Ideja da je nesto "uvedljivo" na kraju uvek spadne na torturu u kojoj je sve uvredljivo.

Neki ljudi nisu spremni da se suoce sa istinom ili jednostavno ne zele. Vise vole da ih lazu i da im se govori sto njihovim usima prija.
A tu je kao neizostavni faktor sujeta, ego, kompleksi...
Vise cenim ljude koji ce mi reci iskreno sta misle nego slatkorecive.

Zasto toliko ljudi sve vise u modernom svetu ima problem sa time da im drugi govore iskreno i istinu?
Jedan duhovni velikan je rekao da je istina poput koplja za ljude nespremne da se sioče sa istinom nezavisno na kom polju se radi o istini.
Jednostavno, bojimo se da će nas istina povrediti, ne želimo da se suočimo sa sobom i svojim unutarnjim stanjem koje bi se moralo menjati a mi nismo dozreli...

zasto mislis da je tvoja "istina" = dogma?

da li mozes da prihvatis da neki ljudi, evo ja na primer, krstu korise kao ventil iz bilo kog razloga?
svestan sam da sam "lud" po jednim merilima
po drugim "ukalupljen"
po trecim "retardiran" ....
zabole me za tudje misljenje na krsti zasto?
zato sto je dozivljavam kao dete koje treba da se pravda roditeljima jer je ukralo zvaku.

da istina boli, sto kaze partizanovac, al hajde sad razmisli o pojedinim dijalozima u toku dana sa bilo kime...bio si iskren 100% ja licno u to sumnjam.
ljudska priroda je takva varljiva pa bio principijalan istinoljubiv nazovi kako god.

Markiz de Sad je pisao svasta nesto, ISKRENO, pa proglasen ludim...izguglaj kad je ziveo.

Ima tu i nesto do patologije likova koji imaju power trip i stalno bi nesto nekom da zabranjuju i odredjuju sta je ispravno i ne.
Ubedljivo naj forum na kome sam bio clan je gde se apsolutno nista ne cenzurise, mozes da pises sta god hoces a ako nekom smeta ko ga yebe.
Ideja da je nesto "uvedljivo" na kraju uvek spadne na torturu u kojoj je sve uvredljivo.

daj link

zasto mislis da je tvoja "istina" = dogma?

da li mozes da prihvatis da neki ljudi, evo ja na primer, krstu korise kao ventil iz bilo kog razloga?
svestan sam da sam "lud" po jednim merilima
po drugim "ukalupljen"
po trecim "retardiran" ....
zabole me za tudje misljenje na krsti zasto?
zato sto je dozivljavam kao dete koje treba da se pravda roditeljima jer je ukralo zvaku.

da istina boli, sto kaze partizanovac, al hajde sad razmisli o pojedinim dijalozima u toku dana sa bilo kime...bio si iskren 100% ja licno u to sumnjam.
ljudska priroda je takva varljiva pa bio principijalan istinoljubiv nazovi kako god.

Markiz de Sad je pisao svasta nesto, ISKRENO, pa proglasen ludim...izguglaj kad je ziveo.
Daleko od toga da sve o sebi treba okačiti na rukav da drugi mogu videti.
Potpuno se slažem sa tobom da unutarnje stanje jedne osobe jeste svetinja, međutim, ovde ne aludiram na to naše "prolazno" stanje. Prolazno je, nadam se da ćeš me ispratiti, zato što će nas nova iskustva, možda za godinu, možda ze deset ili pedeset a možda tek u nekom od narednih života, naterati da svoj unutarnji stav menjamo. Ne zbog drugih već zbog nas lično.
Ovo upravo kaže da svoje unutarnje stanje menjamo onda kada mi "želimo" ispravnije je, kada se pripremimo za promenu.
Iz tih razloga svaklo ovde dolazi sa svojim stavovima koji su njegova potpora ili njegov 'dom' u kojem se najbolje oseća ali i najsigurnije.

Inače, verujem da svako od nas dolazi ovde iz svojih razloga, ali to nam ne daje za pravo da ne vodimo računa jedni o drugima, istovremeno, da jedni na druge ne nasrćemo.
Vidim i ja da neko dolazi da se "ispriča" ili na svoj način "našali" ali volim takve ljude ostaviti sa tim jer im želim dati za pravo.
Istovremeno, ima i onih koji bi hteli nešto i saznati, nešto pitati i dobiti valjan odgovor, tada, ukoliko je to u mojim okvirima, osećam se ispunjenim da ponudim ono što toj osobi može u tom trenutku biti ono što joj treba. Da, nekada nam treba neko saznanje više nego hleba.

Nadam se da ćemo se složiti da nas ima onoliko različitih koliko nas posećuje ove stranice i nadam se da za svakog ima mesta gde će dobiti ono što mu treba u datom trenutku.

Sada, na kraju ono što je bilo kod tebe na početku.
Čovek obično kreće sa stavom da je jedino njegov stav i saznanje ili razumevanje vrh života a da svi ostali pogrešnop vide, ili, kako ti reče, da svi drugi jure za svojom 'dogmom'.
Tu ću reći da svačije verovanje ma koliko bilo kompletno ili ne-kompletno u sebi ima izvesnu dozu dogme, osim onda kada jedna osoba dosegne najviše stanje svesti, koje, svesno ili ne jeste naš cilj. Eto, ovo što rekoh, može velikom broju ljudi zvučati kao 'dogma' ipak za mene to je nešto što vredi dosegnuti.
Poštovanje!

Istina kao jedna nije vise u modi....zato se umoljavaju svi da se lepo ponasaju i puste i druge istine i istine drugih da lepo pustaju lisce i pupoljke...

Ako vam smeta tudja istina, pomislite zasto?
Ako ste ugrozeni poslovno zbog tudjeg biznisa, onda je sigurno dozvoljeno da odgovorite na to jacanjem svog biznisa i istina vezanih za njega.
Ako smatrate da tudja istina nije istina, onda nije na vama da odredjujete sta je drugima prihvatljivo ili tacno...tj vi ste onda diktator a protiv takvih se treba bez srama postaviti ostro i eliminaciono.
Ako vam je zao sto tudja istina nanosi nekima stetu , onda je na vama da zastitite sebe i vodite svoj zivot kako vi mislite da treba i tako ce i drugi...
I na kraju ako tudja istina nanosi stetu vasem plasiranju vasih lazi koje vam donose dobit ili zastitu, takodje je dozvoljeno da pojacate napore da osusite i zaglusite te druge istine....
Niti je samo jedna istina ostala zaglusena niti je prva....

Uvedimo pojam srpska istina. Objasnicemo ga kasnije..

Dodje covek koji isporucuje namirnice , dostava i vi ga zamolite da vam snese neke flase i tegle do kontejnera...on kaze 10e, i vi se slozite.

I tako par puta i vise, svi se osecaju ugodno u novoformiranim odnosima.

A onda dodje dan kad pozelite da posaljete nesto tj da se odnese nesto u agenciju koja je tu na pocetku ulice.
I decko iz isporuke kaze 40e....vama je to neopisani bezobrazluk.

On vam objasni da vidi da vam je to jako vazno da bi nastavili sa svojim zivotom i da smatra da vam to vredi mnogo vise od 40e.
Vama je to toliki bezobrazluk da cete ili otici sami , ili dati bilo kome ko moze i da baci to sto treba da odnese u smece a uzeti novac...

Ocigledno uplitanje srbizma u oznacavanje sta je istina....
Vasa procena sta je bezobrazluk iako je ocigledno istina da vam to vise vredi od tih 40e tj tacno je objasnjenje raznosaca.

Ne znam na koju vrstu istine banovani postavljač teme misli, ali ljudima generalno ne odgovara ništa što ne ide u korist njima samima. I tako je od pamtiveka, osim ako nije izmanipulisani fanatik, mada čak i tad sve tumači u prilog svojoj ideji i doživljaju sveta. Ako mu nešto odgovara odmah će pronaći opravdanje, ako ne odgovara ma kako istinito bilo ima da unižava i pravda svoj izbor. Ljudi nemaju sklonost objektivnosti uopšte, ako tebi nešto odgovara ili tvojima neće te zanimati opšti dometi toga. Ljudi su mnogo sebičniji nego što se misli, i šta god da rade često prvo polaze od sebe.

Istina se kod obicnog naroda ustanovljava na osnovu logike, a logiku uopste ne razvijaju, sledi , postaju vrlo nekompetentni za otkrivanje sta je istina da je ona jedna....A ako nije jedna, kao sto je slucaj u kapitalizmu danasnjice nego je demokratski dogovor, dogovor rulje, e onda imamo vise istina, jer bitna je korist , ne objektivnost i istina..

Ipak treba reci da to nije vezano iskljucivo za ljudsku rasu, tj covek moze biti usmeren da zeli manje lazi, ali nikad da ne zeli laz..laz je potrebna i pitanje istine treba izbegavati dok se dobro ne shvati pitanje lazi..

Decica misle da laz nastupa nemogucnoscu otkrivanja istine, ali zaplet je mnogo dublji..

Posto je ovo srpski logicki reon , to vazi i posledica tj srpska istina...
Ona zavisi od trenutka i posto je narod jako slab u IQ , onda se i ta zavisnost od trenutka tumaci totalno drugacije nego sto je neophodna sustina te zavisnosti...sto donekle i nije dalje od sustine, ali onemogucava uspostavljanje kompenzacija i zaobilazenje tih lazi..
Zato imamo ceo narod koji svoju egzistenciju, svoje vaspitanje dece i svoju privrednu i medjunacionalnu aktivnost zasniva na licemerju a ne na politikantstvu..
Zvuci slicno ali je totalno razlicito...

Problem nekih ljudi sa istinom je što ne žele da im istinu sasipaju razni huligani koji misle da su direktno usbom prikačeni na vanvremenski izvor iste

Zamislite tu gordost osobe koja kaže za sebe da ona zna istinu i ide okolo i širi jevanđelje

Pa ja za istinu koja je bila apsolutna pre koju godinu mog života ne mogu više da tvrdim da je apsolutna, a kamoli neko drugi ko stoji sa strane i ne proživljava moj život iz prvog lica

Back