Problem na laptopu

JAGGE®™

Zainteresovan član
Poruka
295
Pozdrav.
Pre par dana uzeo sam (kupio sam) od nekog tipa laptop sa neispravnom maticnom. Tacnije receno, sa problemom na grafickom cipu. Nisam ljubitelj kuglanja i slicno, tako da sam isao na varijantu da kupim drugu maticnu plocu.
Nisam napomenuo da laptop nije novije generacije sa grafikom u procesoru. U pitanju je klasika od laptopa. Sve je posebno i sve je integrisano. Model radjen jos za windows vistu. Acer aspire 5650.
I tako, pronadjem opet na internetu odgovarajucu plocu za, pomenuti laptop. Zamenijem je sa starom na kojoj je kao sto sam rekao otisao graficki cip, a koji nikad ranije nisam palio, jer kao neispravnog sam ga i kupio.
upakujem ja sve to lepo, ubacim procesor sa stare maticne, takodje i memoriju (3GB DDR2), HDD, prikacim na punjac i upalim ga.
Laptop sasvim normarno reaguje. dopusta ulaz u bios, dopusta podesavanje u istom, prosto nikakve mane se ne uocavaju.
S obzirom da na HDD-u nije bilo sistema, ubacim instalacioni disk sa namerom da podignem sistem.
Normalno pocne, dopusti mi podesavanja u vezi izbora jeziga, particije i izbora sistema i na nekih 40 i nesato % stane. Ponasa se kao da se muci da procita podatke sa optickog uredjaja, no ukoliko se izvadfi instalacioni disk, laptop to ne uocava. takodje ne dopusta rad sa misom niti bilo cime. jednostavno stoji "zaledjen" i osim gasenja na power tasteru nista drugo ne dopusta.
Menjao sam optiku. Nsta.
Menjao sam dvd-e sa sistemima, opet nista, odnosno opet je sve isto. Pocne i zaledi se.
Menjao sam i HDD, no nista sa tim nisam postigao.
Znaci, da rezimiram. Sta god da uradim isto se dogadja. Laptop se "zaledi" nekada na 15%, nekada na 30 i nesto %. Uopste nema pravila.
Moje je pitanje sledece:
Sta mislite zbog cega se ovo sa njim desava?
Da li je do memorije, procesora lli maticne ploce?
Do optike i HDD-a nije, jer to sam proverio?
Zaboravio sam da napomenem da kad se "zaledi", a ja ga tako ostavim da vidim sta ce se dogoditi, on se posle nekih otprilike 5 do 10 minuta sam restartuje i istu pricu pocne izpocetka.
Zahvalan sam svim onima koji mi mogu dati bilo kakav savet.

Probaj neki linux da dignes.
podrzavam ovo za memoriju sto je rekao @OvajOnaj

Мени се десило да на рачунар Виндовс неће, а Линукс иде глатко и ако је Виндовс радио некада на њему. Никада нисам одгонетнуо зашто. :think: Уствари могла је само нека верзија Виндовс сервера, сад се не сећам која...

Ја иначе у оваквим проблемима користим hirens boot са УСБ-а и проверим да ли ради процесор, РАМ и плоча.

Procesor se normalno hladi s obzirom da kuler radi. Naravno, nekad brze, nekad sporije, sve od neophodne potrebe u datom trenutku. Nije ni HDD s obzirom da sam probao sa 100% ispravnim hardom iz drugog laptopa. Cak nije ni do memorije, jer probao sam sa vise modula i u raznim kombiacijama.
Mislim da je do maticne, mada opet ko ga zna.

Procesor se normalno hladi s obzirom da kuler radi. Naravno, nekad brze, nekad sporije, sve od neophodne potrebe u datom trenutku. Nije ni HDD s obzirom da sam probao sa 100% ispravnim hardom iz drugog laptopa. Cak nije ni do memorije, jer probao sam sa vise modula i u raznim kombiacijama.
Mislim da je do maticne, mada opet ko ga zna.
Prekontroliraj hlađenje:)
Nisu sve hlađene komponente direktno vezane uz brzine vrtnje ventilatora. Obično vidim takve probleme kada ljudi maknu termalnu spužvicu i stave pastu umijesto nje.
Mislim da bi za početak trebao probati s HBCD. Na taj način možeš eliminirati nekoliko mogućih uzroka te prekontrolirati temperature.

Na Linuxu fumkcionise. Testirao sam ga par sati i samo jednom je zabrljao sliku kao da je u pitanju grafika. I Pored toga je i dalje radio, no morao sam da restartujem laptop kako bi ponovo dobio normalnu sliku. Samo bog zna sta je sa ovim laptopom.

Back