Problem instalacije XP na novijem lapopu (SATA)

Windows XP SP3 Profesional nema drajvere za SATA hard disk. Da bi ga koristio, potrebno je ili iskljuciti opciju ACHI u BIOS-u ili pomocu nLite programa ubaciti SATA drajvere. Znaci, ti ili imas iskljucen SATA mod ili imas instalaciju win-a sa SATA drajverima u sebi.

A moja preporuka autoru ove teme je, ako imas mogucnosti za Windows 7 instaliraj ga!! Mnogo bolje iskoriscava novije procesore od XP-a. Lepsi interfejs, jednostavniji rad i podjednako je stabilan kao i XP SP3.
Cvrle , još od windows xp sp2 su integrisani SATA drajveri u windows tako da ... a onaj xpsp3 što ti imaš je verovatno neko govance sa neta gde se neko pravio prepametan.

Naterace te ma da instliram Win Xp Sp1 ..pa da vas uverim lol ;)

Ne znam sta drugo lol

Sp1 sam instalirao jedno 20 i kusur puta na tom PC-u ..kada mi je napr bio inficiran PC virusom ..pa sam morao tako da spasavam podatke lol

Mene ne moraš , nema svaki SP1 sata drajvere zašto zato što postoje dva servis paka jedan se zvao SP1 i on je izašao prvi i posle par meseci je izašla velika kumulativna dopuna SP1-A .SP1-A je imao integrisane sata drajvere u sebi , pored SP1-A je izašao i poseban xp cd sa dopunama windows programa i sl. tako da.
Inače od SP2 sata drajveri su integralni deo XP-a.

Vidim da se ovde vode neke intelektualne rasprave,a vrlo je jednostavno. Ako neko tvrdi da na svakom laptopu može da se instalira bilo kakav XP bez problema a ne sa SATA drajverima taj skoro nije kupio novi laptop .
Naravno da ne , neki proizvođači više ne daju podršku za XP , tako da i ne proizvode drajvere za xp za novije laptopove , i to im je postala praksa od 2008 godine. Jednostavno računar nije namenjen za XP OS.

Snejks, decko pazi sta pricas, zamolio bih te. To "govance" od sp3 je sa zvanicnog sajta Microsoft-a, ako tu nije bilo drajvera, onda koju ti verziju imas? Neku, koju je cika Bil napravio samo za tebe? Samo na ovom forumu sam cuo da SP2 ima SATA drajvere, ako je tako, ako ukljucite malo logiku, zasto onda SP3 nema SATA drajvere? Vec samo vas nekoliko to ima. Opet ponavljam, da je tako mnogo pametniji ljudi bi nagovestli na to jos pre 2-3 godine, a ne bi pravili tutorijale u kojima stoji da Windows XP SP3 nema drajvere za SATA i da postoje 2 ili 3 nacina da se to resi. Ovo stoji na svim jakim forumima u regionu, cak i na stranim sajtovima.

Ako ste u pravu, sto na to niste skrenuli paznju od ranije, jer ovaj problem nije nov, nego ste sad dosli i pricate nesto?

Samo na ovom forumu sam cuo da SP2 ima SATA drajvere, ako je tako, ako ukljucite malo logiku, zasto onda SP3 nema SATA drajvere? Vec samo vas nekoliko to ima.

@cvrlebg SP2 ima integrisane generičke sata drajvere i potpuno su u pravu. Ja sam nekoliko puta morao instalirati sp2 pa ga kasnije nadograditi sa sp3 dodatkom .Da bi izbjegao dupli posao sa nLite programom sam ubacio sata drajvere u XP SP3. Međutim, kod njega je možda problem sa chipsetom a ne sa sata diskom....

Snejks, decko pazi sta pricas, zamolio bih te. To "govance" od sp3 je sa zvanicnog sajta Microsoft-a, ako tu nije bilo drajvera, onda koju ti verziju imas? Neku, koju je cika Bil napravio samo za tebe? Samo na ovom forumu sam cuo da SP2 ima SATA drajvere, ako je tako, ako ukljucite malo logiku, zasto onda SP3 nema SATA drajvere? Vec samo vas nekoliko to ima. Opet ponavljam, da je tako mnogo pametniji ljudi bi nagovestli na to jos pre 2-3 godine, a ne bi pravili tutorijale u kojima stoji da Windows XP SP3 nema drajvere za SATA i da postoje 2 ili 3 nacina da se to resi. Ovo stoji na svim jakim forumima u regionu, cak i na stranim sajtovima.

Ako ste u pravu, sto na to niste skrenuli paznju od ranije, jer ovaj problem nije nov, nego ste sad dosli i pricate nesto?
ALOOOOOOOOOOO SAMI SERVIS PAKOVI NEMAJU SATA DRAJVERE , ALI INSTALACIJE WINDOWSA SA SP2 I SP3 IMAJU.

Cvrle ti si upravo osporio mojih par stotina instalacija koje uradim svake godine u 99% slučajeva su sata hdd-ovi u pitanju, tako da nemam reči , mislim ...

Nije me mrzelo da trazim, pa sam malo lutao po netu i prikupljao neke podatke.

Kao prvo, za snejks-a, service pack podrzava i drajvere, ne podrzava instalacija, jer kako si ti mogao da nemas drajvere za SATA u SP1, a imas ih u SP2, ako nisi morao da skines zakrpu!? Razmisli malo. A evo i male definicije sta kaze Microsoft za to:

A service pack (SP) is a Windows update, often combining previously released updates, that helps make Windows more reliable. Service packs can include security and performance improvements and support for new types of hardware. Make sure you install the latest service pack to help keep Windows up to date.

Dalje, nasao sam sta je popravljeno u SP3, ali sta ima u SP2 nisam mogao da nadjem, jer to Microsoft, kao da krije. Sta je sve ubaceno u SP3 mozete pogledati ovde. Na zvanicnom Microsoft-ovom sajtu, gde pruzaju pomoc korisnicima, kada ljudi izjave da imaju problem sa instalacijom na SATA hard disk oni im savetuju neke od ovih stvari:

1. http://social.answers.microsoft.com...l/thread/f88d2273-2358-4948-85db-8aaf9b4d5514
2. http://social.answers.microsoft.com...l/thread/7ffc786c-47bf-4938-a34d-f81fb2cb7b23

Slican je odgovor na HP-ovom forumu: http://h30434.www3.hp.com/t5/Deskto...indows-XP-SP2-contain-SATA-drivers/td-p/36215

Ovo su samo neki od primera sta ljudi predlazu, ukucajte u Google, pa cete videti rezultate, nigde nisam video da je neko rekao: "Pa XP ima drajvere za SATA, kako ti ne prepoznaje hard!?" Imam jedno pitanje za ljude koji imaju SP2 sa SATA drajverima, da li ste se zapitali, mozda, da vi niste nabavili Windows XP SP2, koji je malo modifikovan i da je vec neko ubacio te drajvere? Pretpostavljam da ste skinuli sa neta ili uzeli od nekog dobrog druga, a da li ste vi licno na SP1 instalirali SP2, pa SP3 koji su na zvanicnom sajtu Microsoft-a?

I da, snejks, ne koristim neku bednu verziju sp3, vec onu, koja i dan danas stoji na sajtu proizvodjaca, a to je WindowsXP-KB936929-SP3-x86-ENU. I ja instaliram moj win na stotine racunara godisnje i ljudima traje po 2-3 godine, sa normalnim odrzavanjem sistema i sta sad? Ja tebe ne ubedjujem da ti nemas SP2 sa SATA drajverima, ali ti mene ubedi da je to Microsoft ubacio, a ne ti ili neko drugi.

Pazite ljudi, ne zelim sad ja jedini da pametujem i sad da izmisljam toplu vodu, ali upitajte se barem malo, ovaj operativni sistem je star poprilicno, da li mislite da za to ne bi se znalo odavno? I da li ste vi jedini ljudi koji su skinuli neke verzije XP-a koji imaju SATA drajvere, a nas, na hiljade nismo?

Stvarno mi je krivo, sto ne mogu da nadjem sta sve obuhvata SP2, ali ***, kad ga je negde Microsoft zavukao.

Ovako , stvarno na microsoftovom sajtu nigde decidno nije napisano šta sve sadrži xp sa pacovima.
Ali postoji uputstvo i savet na tom istom microsoftovom kao i ne tech.suport sajtu za slipstriming sata drajvera u instalacije xp-a , i to nije od juče urađeno već negde od 2004-e godine posle pojavljivanja servis paka 2 , ja sam još 2004-e godine napravio sopstveni cd sa xp sp2 (radi brže instalacije sistema) koji je glat prolazio instalaciju na sata hdd-ovima , a tada su sata hdd-ovi tek nadolazili.
Sve sledeće distribucije od Microsofta -a za XP sp2 su imale integrisane sata drajvere.

Pa da, znaci oni su dali uputstvo kako da se ubaci SATA drajver, jer ga nije bilo. Znaci, samo SP3 bi trebalo da ima te zakrpe, ali kod dosta ljudi nema. Ovde ne pricamo samo o mojoj verziji windows-a i SP3-a, vec mnogo ljudi ima isti problem. Prosto mi je cudno to da vecina ljudi ima problem sa tim, a vi nemate, nije valjda da su svi poskidali osakacene verzije Windows-a? Ja sam SP3 skinuo sa Microsoft-ovog sajta, preko onih "finih" nacina jos odavno, postojala je fora da se kroz registre aktivira win i da radi update, pa mi je sad cudno kako to da ja na ovoj temi tvrdim da nema SATA drajvere, a svi vi tvrdite da ima, a do juce su svi govorili kad neko ima problem sa instalacijom XP-a na SATA hard disk da iskljuce ACHI mod ili ubace drajvere u instalacionu verziju win-a ili da preko floppy diskete ubace drajvere.

Poslednja izmena:
Pa da, znaci oni su dali uputstvo kako da se ubaci SATA drajver, jer ga nije bilo. Znaci, samo SP3 bi trebalo da ima te zakrpe, ali kod dosta ljudi nema. Ovde ne pricamo samo o mojoj verziji windows-a i SP3-a, vec mnogo ljudi ima isti problem. Prosto mi je cudno to da vecina ljudi, ali velika vecina ima problem sa tim, nije valjda da su svi poskidali osakacene verzije Windows-a? A da je vas nekoliko skinulo prave verzije? Ja sam SP3 skinuo sa Microsoft-ovog sajta, preko onih "finih" nacina jos odavno, postojala je fora da se kroz registre aktivira win i da radi update, pa mi je sad cudno kako to da ja na ovoj temi tvrdim da nema SATA drajvere, a svi vi tvrdite da ima, a do juce su svi govorili kad neko ima problem sa instalacijom XP-a na SATA hard disk da iskljuce ACHI mod ili ubace drajvere u instalacionu verziju win-a ili da preko floppy diskete ubace drajvere.
Pazi uputsto postoji od 2004-e godine još za sp2 , ja sam sebi pravio prvi cd sa integrisanim sata drajverom još 2004 , ali posle toga sve instalacije xp-a koje su izašle u prodaju sa integrisanim sp2 su imale integrisane sata drajvere.

Cekaj, ti u jednom komentaru kazes jedno u drugom drugo. Prvo si rekao
Ali postoji uputstvo i savet na tom istom microsoftovom kao i ne tech.suport sajtu za slipstriming sata drajvera u instalacije xp-a , i to nije od juče urađeno već negde od 2004-e godine posle pojavljivanja servis paka 2 ...
, a sad kazes za vreme. Kad je Microsoft objavio SP2 drajvera za SATA je bilo, jel tako? Ako je tako, zasto bi onda SP3 imao problema sa SATA drajverima i dosta ljudi se zalilo na taj problem, valjda bi trebalo to da bude normalna stvar? Ko prodaje taj SP3? Microsoft?

Poslednja izmena:
Cekaj, ti u jednom komentaru kazes jedno u drugom drugo. Prvo si rekao , a sad kazes za vreme. Kad je Microsoft objavio SP2 drajvera za SATA nije bilo, jel tako? Ako je tako, zasto bi onda SP3 imao problema sa SATA drajverima i dosta ljudi se zalilo na taj problem, valjda bi trebalo to da bude normalna stvar? Ko prodaje taj SP3? Microsoft?
da razjasnimo do kraja , sp2 je izašao negde u oktobru 2004 , istoga meseca malo kasnije je izbačena tehnologija integracije servis pakova u instalacije (čak je i na ovom forumu postojalo uputstvo za to) kao i slipstriming sata drajvera ujedno sa servis pakom 2, i tek posle mesec dana je puštena u prodaju i verzija xp-a sa igrisanim sata drajverima i servis pakom zajedno.
Naravno da MS prodaje te xp-e , naravno preko posrednika prodavaca ključevi prolaze validaciju bez problema na MS sajtu , sada se zarađuje lova a i prilika za legalni softver ko želi da ga ima , iako je MS zvanično napustio xp u oktobru posle godine , posle par dana je MS najavio produženje podrške za xp za još 10 godina jer mnogi veliki potrošači ne žele još da menjaju OS koji radi i da prelaze na win7 jer bi morali da menjaju i konfiguracije a to bi odnelo previše para u uslovima krize.

Ево, ја сам вам живи доказ да постоје ORIGINAL инсталације Windows XP SP2 са "фабрички" интегрисаним SATA драјверима! CD сам набавио још 2005. од ортака који је тада радио у продавници компјутерске опреме и до дан-данас се служим њиме без икаквих проблема са инсталацијом на било којој макини. Ја сам му пре годину и нешто дана само интегрисао SP3. Постоје дакле и оригинални дискови, али су реткост. Углавном су људи имали "проблеме" са инсталацијом система на SATA дискове.

Ne znam vise sta da mislim, do juce se niko nije javljao da prica o ovome, a danas se ljudi javljaju i pricaju kako su jos 2004. godine postojali drajveri za SATA hard diskove. Nista da ja ne budem jedini koji nesto kontrira, a i ne mogu da nadjem valjanu dokumentaciju da se uverim u sve ovo, zato odustajem. Izvinjavam se ako sam nekog uvredio, ali ako neko ima neku valjanu dokumentaciju o ovom problemu, neka postavi.

Back