PROANA??????

ne nego poslati na lecenje...to su devojke (a i muskarci) koji obicno pored toga sto sebe ekstremno izgladnjuju obicno imaju i sklonost da istovremeno mrze sebe, samopovredjuju se, osecaju se neprihvacenim,bezvrednim itd...i u izgladnjivanju nalaze jedini nacin da kontrolisu nesto u svom zivotu...nije to ni najmanje naivno i njima je potrebna pomoc kao i bilo kome ko ima psihicki problem...jos gore u celoj prici je sto oni tvrde da je to izbor i stil zivota, a ne problem :neutral:

ne nego poslati na lecenje...to su devojke (a i muskarci) koji obicno pored toga sto sebe ekstremno izgladnjuju obicno imaju i sklonost da istovremeno mrze sebe, samopovredjuju se, osecaju se neprihvacenim,bezvrednim itd...i u izgladnjivanju nalaze jedini nacin da kontrolisu nesto u svom zivotu...nije to ni najmanje naivno i njima je potrebna pomoc kao i bilo kome ko ima psihicki problem...jos gore u celoj prici je sto oni tvrde da je to izbor i stil zivota, a ne problem :neutral:

Da... u periodima koji su mi bili najteži izgladnjivala sam sebe... nikad nisam stigla do stadijuma kaheksije, nisam imala ništa dijagnostikovano, ali sam imala 44 kg. Posle toga sam bila i mršavija. Nisam stala na vagu... Nije me zanimala kilaža, nisam mislila da lepše izgleda, samo sam htela da budem gladna i da sebi ne dozvolim da nešto stavim u usta. I dok god bi me želudac boleo ja sam gladovala, čim bi on prestao da boli ja sam počinjala da jedem, pa opet gladovala i tako u krug.
Urzok anoreksiji vrv jeste ugledanje na neke standarde, ali je to zanemarljiv broj.
Osobe koje boluju od anoreksije imaju dubljih problema, a to je uglavnom teški oblik depresije. Ne postavljaju se za dž pitanja o ishrani kada se rade testovi na depresiju.

To sto postoji i nesto gore, ne znaci da ovo nije jako ozbiljno.
A ono sto je najstrasnije od svega je sto se jedno bolesno stanje propagira kao pozitivan obrazac. Tema je preobimna, ali ako pogledas pocetak i linkove koji su postavljeni, vidi se da ovde nije rec ni o anoreksiji, ni o dijetama, vec upravo o jednoj vrsti nakazne ideologije koja se veoma dobro primila. Vakjda ce i tome uskoro doci kraj.

To sto postoji i nesto gore, ne znaci da ovo nije jako ozbiljno.
A ono sto je najstrasnije od svega je sto se jedno bolesno stanje propagira kao pozitivan obrazac. Tema je preobimna, ali ako pogledas pocetak i linkove koji su postavljeni, vidi se da ovde nije rec ni o anoreksiji, ni o dijetama, vec upravo o jednoj vrsti nakazne ideologije koja se veoma dobro primila. Vakjda ce i tome uskoro doci kraj.

Nakaznim ideologijama nikada nece biti kraj, jer su ljudi slabi, i potrebno je nesto za sta ce da se drze. To sto neko narusava svoje fizicko zdravlje zbog psihickoh problema- pa to skoro svi mi radimo.

Jedno je kad neko izvrsi npr samoubistvo zbog psihickog problema, a nesto sasvim drugo kad stojis pored samoubice i podstices ga da skoci. Ovde je tema ovo drugo.

Pa jeste, ali kada se neko kljuka benzosima, ili se sunca na suncu, pusi, pije alkohol, a da ne pominjem neke stvari koje su manje primetne jer nemaju psihicki pokazatelj koji je uocljiv i sl; sve su to bolesne aktivnosti koje su uslovljene nekakvom bolesnom psihom. Kada bi pomagala svima da se oslobode toga, zivot bi se sastojao samo u pomaganju bolesnim ljudima. Anoreksija je na posebnom tapetu jer od nje boluju uglavnom mladje zene, ali kada su u pitanju jos teze bolesti kod starijih osoba, na njih niko ne obraca paznju. Svi smo mi bolesni, samo mnogi od nas nauce da svoju zavisnost i slabost kontrolisu u nekim prihvatljivim granicama.

Znaci, kad me slog nije strefio! :confused:

Citam Cosmo i procitam tekst o PROANI!!!!
PROud to be ANorexic!
SESTRINSTVU DEVOJAKA OBOLELIH OD ANOREKSIJE!
Radi se o tome da je net pun sajtova koji promovisu anoreksiju kao najbolji stil zivota. Devojke razmenjuju savete o izgladnjivanju, svojoj opsednutosti. Al' to nije sve! Pazi kako im se na jednom od sajtova obracaju za dobrodoslicu::shock:

"Dozvoli mi da ti se predstavim. Moje ime, ono kojim me 'doktori" zovu je Anoreksija. Ali ti me mozes zvati Ana. Nadam se da cemo postati dobri partneri. Od sad ulozicu mnogo vremena u tebe, ali ocekujem isto za uzvrat.
Roditelji i prijatelji ti kazu da si lepa, pametna, odrasla, osoba puna potencijala? Znas da to govore zato sto te vole i nisu objektivni. Trosis svoje vreme sa njima, a oni te lazu. Ali to nigde ne vodi. Ti nisi savrsena i ne trudis se dovoljno. Ali od sada, ja cu ti pomoci da postanes bolja!"

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

"Ana je moja najbolja prijateljica, moja zastita i uteha. Ana kontrolise moj zivot i daje mi snagu da istrajem do cilja. Jedino me ona razume, jedino ona zna koliko sam bezvredna i beskorisna."

:confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused:

Meni ovo zvuci kao sekta! Imaju i narukvice koje sluze kao tajni znak raspoznavanja. Dakle, pitanje je, KO PRAVI TAKVE SAJTOVE I ZASTO????
I sta je to u psihologiji jedne devojke sto je vodi u anoreksiju?????

Koliko su danasnja deca sklona uticaju kojekakvih sektasa,ja ne mogu da verujem,zalosno... :( Hahaha,ja cu ti pomoci,trosis vreme slusajuci roditelje...I tako roditelji gube autoritet,a najgore je kad roditelj nema autoritet nad detetom,a ovakvih slucajeva je sve vise i vise... :sad2:

Моја је драга другарица умрла од анорексије.
И није то болест коју неко добије, него живот који изабере, на почетку.
Кад пређе у болест, може да буде касно.

:neutral: prvi put čujem za ovo
jes, sekta
ne volEm sekte nikakve
i jes, treba svi da budemo kost i koža da bi nas drugi voleli
brate, zlatna sredina
ne možeš da imaš 2 metra i 40 kila
ali ne možeš ni sa metrom i pola šumske jagode da naguraš 80
jok jok

Anoreksija i bulimija su psihološki poremećaji, tj. postoji psihološki okidač koji dovodi do fizičkih oboljenja. Niko se ne probudi jedno jutro sa idejom da postane anoreksičan, to je dug put koji krene željom da se postane poput lica/tela iz časopisa i sa reklame za donji veš, pa onda kreneš sa dvopek-narandža dijetom i u nekom momentu izgubiš kompas, lik u ogledalu je konstantno debeo dok ti kopniš i pretvaraš se u živi leš. Ako roditelji, prijatelji, partner skontaju bolest na vreme, osoba se vrati na pravi put (mada je taj povratak spor). Ako ne, kraj može biti tragičan.

Back