Приватни вртићи - екстра профит

Na duge staze daleko daleko skuplje. Pogotovo sa sadasnjim cenama.
za 30 dece ( dorucak+uzina+rucak ) da narucujes nece biti ispod 15000din svaki dan
Па, већина вртића тако ради.
Прво, не улажу у кухињу, која мора да буде прописна и не ангажују запослене са испуњеним санитарним условима.
Друго, не врше набавку сировина, нема трошкова енергената за кување, спремање и чување намирница.
На основу простора који уштину од кухиње имају могућност да приме више деце а како наплаћују пун износ без обзира да ли дете дође или не у вртић, мислим да им се исплати.
Спремање хране на велико је јефтиније, осим тога, деца не поједу кафанску порцију, него две-три кашике пиреа, неког варива, 50 г меса и сл.

Па, већина вртића тако ради.
Nisam.bas siguran, ovaj sada sto je u bisvoj kuci od brata ima kuhinju I sve spremaju tamo, isto kao I ovaj preko puta mene..
Прво, не улажу у кухињу, која мора да буде прописна и не ангажују запослене са испуњеним санитарним условима.
Sanitarne uslove nije tesko dobiti, kuhinja u start kosta to je tacno al daleko vise znaci kada kazes domaca hrana.....
Друго, не врше набавку сировина, нема трошкова енергената за кување, спремање и чување намирница.
Sto je opet manje od cene narucivanja
На основу простора који уштину од кухиње имају могућност да приме више деце а како наплаћују пун износ без обзира да ли дете дође или не у вртић, мислим да им се исплати.
Ili da povecaju cenu sa dobrom reklamom I domacom kuhinjom?
Спремање хране на велико је јефтиније, осим тога, деца не поједу кафанску порцију, него две-три кашике пиреа, неког варива, 50 г меса и сл.
Upravo, mogu da spreme za nedelju dana I da zamrznu, kada narucuju mora da bude novo I sveze... Zavisi koje dete, ovaj moj je sa 6god mogao da ppjede sam veliku pizzu...

vidi...ja vec u glavi imam oko toga milion ideja cak i slike kako bi to izgledalo...
inspirisala me tema :malav:
Pogledaj dal imas neke subvencije za tvoju opstinu, pogledaj kako se pravi biznis plan, sastavi lep, smislio sto vise stvari, zasto bas takav vrtic, sta time dobijaju deca/opstina. Napisi kako promovises zdrav zivot, osamostaljenje dece, da ih ucis raznim stvari a, da prezentujes opstinu na lep nacin....

Nisam.bas siguran, ovaj sada sto je u bisvoj kuci od brata ima kuhinju I sve spremaju tamo, isto kao I ovaj preko puta mene..
У Београду се вртићи отварају по становима. Вероватно тамо где постоји добра инфраструктура може и кухиња у оквиру вртића.
Sanitarne uslove nije tesko dobiti, kuhinja u start kosta to je tacno al daleko vise znaci kada kazes domaca hrana.....
Није тешко, али кошта. А коштају и кувари, сервирке, овде санитарна инспекција има фину ефикасност.
Sto je opet manje od cene narucivanja

Ili da povecaju cenu sa dobrom reklamom I domacom kuhinjom?
Па, цене су и сад високе, али сигурно би постојала клијентела која би могла да приушти и више. Само, такви иду у енглеске, француске, руске вртиће.
Upravo, mogu da spreme za nedelju dana I da zamrznu, kada narucuju mora da bude novo I sveze... Zavisi koje dete, ovaj moj je sa 6god mogao da ppjede sam veliku pizzu...
Не знам да ли постоји неки правилник о храни за вртиће, али рачунај да је вртић за разне узрасте, не само за један.

Машала за клинца, само нека је жив и здрав.

pogledaj kako se pravi biznis plan
https://mojbiznisplan.com/biznis-planovi/biznis-plan-za-vrtic/

У Београду се вртићи отварају по становима. Вероватно тамо где постоји добра инфраструктура може и кухиња у оквиру вртића.
Sto samo lud zakon moze da dozvoli. Ne bih dete nikada poslao u akav vrtic... Treba doneti zakon o min m2 po broju dece, da mora da ima kuhinju, toliko i toliko toaleta / broj dece, sopstveno ogradjen dvoriste....
Није тешко, али кошта. А коштају и кувари, сервирке, овде санитарна инспекција има фину ефикасност.
naravno al ko garantuje da katering nece usrati motku?
Па, цене су и сад високе, али сигурно би постојала клијентела која би могла да приушти и више. Само, такви иду у енглеске, француске, руске вртиће.
Jesu, dok ima ovaca bice i sisanja. Podji to od ovoga. Koliko kosta sat da ti babysitter-ka cuva dete, koja kuva, ne pusi, ne pije, zna prvu pomoc, hoce da radi sa detetom, vodi ga u setnje, igra se sa njim...?
Не знам да ли постоји неки правилник о храни за вртиће, али рачунај да је вртић за разне узрасте, не само за један.
mas balaviste i vrtic :)
Машала за клинца, само нека је жив и здрав.
:)

Pa iskreno sumnjam da kosta manje od prosecne mesecne plate.

https://www.supersiterka.com/siterke

Gledam ovu prvu, 300-400din/sat, znaci 8 sati dok su roditelji na poslu je 2400din/dan minimum 24 radna dana to je preko 57k dinara
Да, и при томе, како си рекао, питање кувања, шетње, рада сигурно диже цену.

Pa malo ste okasnili , ljudi koji su mesari , farbari , moleri sad su vlasnici vrtica, cak su kupovali diplome vaspitacica, to je ranije bilo pedagoski fakultet a sad nije...ima za vaspitacice.....

Jedno vreme ih je oko BG , znaci ne mora dobro mesto uopste...mora da ima dobar auto prilaz i parking od 5,6 mesta, a moze da bude zavuceno skroz...obicno je skroz ogradjeno visokom ogradom....bilo isto kao kockarnica..
Sad je vise kockarnica, ali se i dalje trazi mesto visak....

Ne znam kako stoji sa radnicima, ali kazem da se tu cesto smulja, brate nije doktorat, a doktorat smuljaju za 3 meseca, a nece vaspitacicu...
Niko od otvorenih nije zatvorio osim jedne...a gledam ih 20 stalno...takva mi putanja, pa vidim na prosecnom putu od 10km 20 vrtica...
Uzmite u obzir da vrtic moze imati obicno do 30 dece...retki su veliki vtici jer to nije isplativo...veci rizik...
Moj skolski je odavno otvorio vrtic, kupio diplomu , ima 13 godina, prodavao kokice , pa da popuni budzet prepodne...kod njega je i igraonica popodne, a odlicno je i za prodaju kokica uvece...spojio je sve...deca vide poznato lice...prepodne je od 8 do 13, to je valjda obavezno nesto , mora da dete pred skolu ide bar godinu dana ili 6 meseci u zabaviste...
E sad kod njega je to pomesano , tj deca su od 4 godine do 7 pre podne a u igraonici od 13 su dozvoljena i deca do 12 i uz izuzetak i 14 godina (deca sa smetnjama , ili slicno)..

On ne povecava kapacitet, jer kaze da nije ekonomski opravdano....a nema mu obdaniste, tj zabaviste dvoriste nego je sve u stanu , tj kuci koja je stan...

I nema problema sa posecenoscu...

A i trend je da za decu mora da se ima sve...
Deca iz prve smene su odlicni kupci kokica , lizalica , cokolada, smokija , nema veze sto ima smokija i preko puta njega u ideji...nadje on nacin da ima slicnu cenu...

E sad, da li treba biti posebno nezan sa decom?
Ne, kako ce se naviknuti na Srbiju odraslih...
Tako da ne treba nekog preteranog nasilja, ali deca lepo prihvataju mnogo vise nasilja nego u SFRJ....jer to dobijaju od svojih vrsnjaka..

Obavezno se desavaju sukobi i cupanja i udaranja izmedju dece u vrticu...
To ko kaze da se ne desavaju , nije u kontaktu sa svojom decom...deca to zaborave za 2h...ako je obicno udaranje..
Da ne primete druga deca...

Sada razmiljam da pod stare dane budem babysitter :) 800din/sat al ukljucuje kuvanje, setnja deteta, rad sa detetom.... 1000e kao iz topa
Ovde se vec zezas...
Prvo zato sto ti trebaju reference, a nemas ih, znaci neko mora na poverenje da ti da dete..
Drugo zato sto si musko....
Trece , nema trece sad...a hteo sam da kazem da treba da znas pedagogiju, ali precrtaj to , treba da znas deciju prvu pomoc, ali precrtaj i to....
Tako da nema trece...

Ja sam bio bejbi siter slucajno , dovodili tetki koja je vrhunski bejbi siter, a ja sam dobar pedagog....ali ona je vrhunski bejbi siter....tako da sam ja silom prilika prisustvom kod nje za 3 meseca naucio dosta toga sta mora da znas (ukljucuje vadjenje mesa iz dusnika deteta, koje natrpa alavo komad i pocne da guta a dugacka je nit i pocne da se davi....)

Vecina bejbi siterki ovako vrlo cenjenih i placenih , blage veze nema takve stvari....niti da primete pocetak alergije (nisu sve alergije da se nadujes, to su ekstremi)...
Ali u odnosu na bosansko obdaniste, ajd dete mars napolje i igraj se , nemoj da mi dobujes da ti ne bi ebo mater...sve je odlicno..

Ja ne ocekujem kvalitet usluge u Srbiji pa je kvalitet u vrticima zadovoljavajuc, a sve probleme su resili mash hranom, tj nema komada, ne rade zubici...
Bejbi siterke su mahom pasivne...tj ne razvijaju decu , nema tu neke komunikacije, vise je druzenje ili bas nadgledanje....push tehnika a ne pull...

Ovde se vec zezas...
Prvo zato sto ti trebaju reference, a nemas ih, znaci neko mora na poverenje da ti da dete..
Drugo zato sto si musko....
Trece , nema trece sad...a hteo sam da kazem da treba da znas pedagogiju, ali precrtaj to , treba da znas deciju prvu pomoc, ali precrtaj i to....
Tako da nema trece...
Pa pazi cuvao decu od komsija, rodjaka brace, imam dete... sta ces vece reference od tog. Pola babysitter-ka nema pojma pelene da zameni, koji lek kada da da i slicno.
Da i muskarci manje panice od zena, jacu su, stalozeniji, bolji kuvari, stroziji....
PPZ moze da se polozi, da znam pedagogiju ok, mislis da ove od 20god sto rade znaju?
Ja sam bio bejbi siter slucajno , dovodili tetki koja je vrhunski bejbi siter, a ja sam dobar pedagog....ali ona je vrhunski bejbi siter....tako da sam ja silom prilika prisustvom kod nje za 3 meseca naucio dosta toga sta mora da znas (ukljucuje vadjenje mesa iz dusnika deteta, koje natrpa alavo komad i pocne da guta a dugacka je nit i pocne da se davi....)
Sve je to ok....
Vecina bejbi siterki ovako vrlo cenjenih i placenih , blage veze nema takve stvari....niti da primete pocetak alergije (nisu sve alergije da se nadujes, to su ekstremi)...
Ali u odnosu na bosansko obdaniste, ajd dete mars napolje i igraj se , nemoj da mi dobujes da ti ne bi ebo mater...sve je odlicno..
Da a kao roditelj sigurno oko toga znam bolje nego neka splavarka?
Ja ne ocekujem kvalitet usluge u Srbiji pa je kvalitet u vrticima zadovoljavajuc, a sve probleme su resili mash hranom, tj nema komada, ne rade zubici...
Bejbi siterke su mahom pasivne...tj ne razvijaju decu , nema tu neke komunikacije, vise je druzenje ili bas nadgledanje....push tehnika a ne pull...
Upravo to jer nemaju isustvo sa svojom decom ( mladje ).

Iskreno bila je zezancija al radije bih da mi neko ko je bio roditelj izveo decu na dobar put cuva dete nego klinka koja sdi i gleda u mobilni a nema pojma ni supicu iz kesice da napravi

A usput, moja rodjaka je izvela na uspesan put jedno dete...
Uspesan znaci da je sad bogat...vrlo bogat....bio je malo kriminalan, ali je sad bogat...kako to i ide u Srbiji.
Ali ja ne bih dao njoj da vaspitava neko dete ni u ludilu...znaci ona je tako vaspitavala svoje dete da je rodjak drzao hranu u ustima po 4h ....
Mlatila ga od batina nevidjeno...posle je bio kao najmladji navijac zvezde ili partizana, tuko se ko lud , stalno neke modrice po telu kad je bio u osnovnoj...imao tri preloma...rebara valjda..

Drugi primer je vec zanimljiviji...oba roditelja su izuzetno posveceni , ali strogi...ne prestrogi...ali imaju uzas reakcije...meni je bilo dosta 3h gostovanja da se zgrozim recenicama..

Necu njihove da iznosim nego da kazem onu seosku , kad malom detetu koje je golo i igra se na betonu sljapka po baricama i trckara i kupa se u bazenu kazu nedaj to nikom......da se posale....
To cujem masovno na selu....a to nedaj to nikom shvataju kao dobru preventivu od seksualne zloupotrebe , medjutim to je uzas za psihologiju licnosti koje dete nece primetiti nikad...tj postojace blokada prema stupanju u seksualne odnose a nikad nece znati zasto....cak da je sve ostalo idealno..

A ovi pomenuti su pruzajuci materijalno , znaci razmaze decu , unuke, ali su uzasni u smislu vaspitanja, nista lose ne vaspitavaju u smislu ideologija nego u smislu usadjivanja nesigurnosti , zbunjenosti , inata, antagonizama u osobi...
Uzas , to je blago receno sta ja pomislim kad vidim takve brizne, a jesu brizni, posvecene, a ja mislim i posesivne, staraoce, nisu samo roditelji.
I kad pomislim da neko tako iz nesvesti radi drugoj deci , jer mora da zaradi...a sigurno se to desava..
Ja sam prognozirao oboma dece tih roditelja da ce imati probleme i u braku i u zivotu....a da ce biti finansijski situirani...Nazalost mislim da se to ostvaruje...
To je ono kad vidis da postoje nevidljive sugestije vrednosti a niko ne vidi...

Posto sam sad za nekog ko je visok IQ lansirao tezu...red je da je i razradim.
Znaci ja kao malo dete sam bio cuvan od 3 bake iz komsiluka totalno razlicite, kad je majka isla u kupovinu , znaci to nije puno , parcici od 2h, 3h.
Totalno razliciti psiholoski i vaspitni profili...
To je prava stvar...
Jedna uciteljica, racionalna, emotivna (moze oba, na zalost umrla je zato sto joj je poginuo unuk pa je presvisnula eto koliko moze zajedno i racionalnost i emotivnost)...
Druga je bila vernica naglasena, ali opet umerena i mudra, bez sujeverja, zena lekara, sto je tada znacilo da moras da budes na nivou lekara, jer je lekar bio privatna praksa...
Treca je bila Srpkinja prava danasnja...znaci ogovara, prica svasta, laprda, trazi pogodnog dedu, njen je oteran, deca joj nevaspitana....

Jos su me cuvale dve zene istih godina kao majka, obe sa vrsnjacima kao ja, sto je valjda normalno.
Ali i to je bitno ....jedna prava patrijarhalna ali na mestu , sto ce reci dominantna ali patrijarhalna.....
A druga seksualni trofej...tj riba i po, mada kao detetu to ne znaci nista, prosecna bejbi siterka...jer kad imas vrsnjake onda ne dolaze do izrazaja tete koje te cuvaju osim ako nije mnogo restriktivno...a obicno nije.

Tako da zaebano je biti bejbi siter.....ali u Srbiji nije, jer i da unakazis dete nece niko primetiti..
A veruj mi , nema vise onakvih sitera kao sto su bile te bake...ili ta moja pokojna tetka...vreme je stresno tako se to kaze...niko nema zivaca, a ustvari znanja.

Znao sam da je dobra para, ali 270e po djetetu, vau!
ako neko udje u sve to, toplo bih savjetovao da se registruje kao privredno društvo. Ovako, kao fizičko lice, da se neko dijete ne daj Bože povrijedi ili otruje hranom, pred sudom bi vas roditelji masakrirali sa tužbama, ostali bi bez te kuće.
nije ni to baš jednostavno, velika je odgovornost.

Koliko djece se može smjestiti u neki objekat od 100-200-300m2?

Pa kolko je po detetu 50€,moze da se izracuna koliko ostaje,treba sagraditi ga,koliko ima zaposlenih,struja,porezi neki,hrana
vrtić "Majmunče" :heart:

A usput, moja rodjaka je izvela na uspesan put jedno dete...
Uspesan znaci da je sad bogat...vrlo bogat....bio je malo kriminalan, ali je sad bogat...kako to i ide u Srbiji.
Ali ja ne bih dao njoj da vaspitava neko dete ni u ludilu...znaci ona je tako vaspitavala svoje dete da je rodjak drzao hranu u ustima po 4h ....
Mlatila ga od batina nevidjeno...posle je bio kao najmladji navijac zvezde ili partizana, tuko se ko lud , stalno neke modrice po telu kad je bio u osnovnoj...imao tri preloma...rebara valjda..

Drugi primer je vec zanimljiviji...oba roditelja su izuzetno posveceni , ali strogi...ne prestrogi...ali imaju uzas reakcije...meni je bilo dosta 3h gostovanja da se zgrozim recenicama..

Necu njihove da iznosim nego da kazem onu seosku , kad malom detetu koje je golo i igra se na betonu sljapka po baricama i trckara i kupa se u bazenu kazu nedaj to nikom......da se posale....
To cujem masovno na selu....a to nedaj to nikom shvataju kao dobru preventivu od seksualne zloupotrebe , medjutim to je uzas za psihologiju licnosti koje dete nece primetiti nikad...tj postojace blokada prema stupanju u seksualne odnose a nikad nece znati zasto....cak da je sve ostalo idealno..

A ovi pomenuti su pruzajuci materijalno , znaci razmaze decu , unuke, ali su uzasni u smislu vaspitanja, nista lose ne vaspitavaju u smislu ideologija nego u smislu usadjivanja nesigurnosti , zbunjenosti , inata, antagonizama u osobi...
Uzas , to je blago receno sta ja pomislim kad vidim takve brizne, a jesu brizni, posvecene, a ja mislim i posesivne, staraoce, nisu samo roditelji.
I kad pomislim da neko tako iz nesvesti radi drugoj deci , jer mora da zaradi...a sigurno se to desava..
Ja sam prognozirao oboma dece tih roditelja da ce imati probleme i u braku i u zivotu....a da ce biti finansijski situirani...Nazalost mislim da se to ostvaruje...
To je ono kad vidis da postoje nevidljive sugestije vrednosti a niko ne vidi...

Posto sam sad za nekog ko je visok IQ lansirao tezu...red je da je i razradim.
Znaci ja kao malo dete sam bio cuvan od 3 bake iz komsiluka totalno razlicite, kad je majka isla u kupovinu , znaci to nije puno , parcici od 2h, 3h.
Totalno razliciti psiholoski i vaspitni profili...
To je prava stvar...
Jedna uciteljica, racionalna, emotivna (moze oba, na zalost umrla je zato sto joj je poginuo unuk pa je presvisnula eto koliko moze zajedno i racionalnost i emotivnost)...
Druga je bila vernica naglasena, ali opet umerena i mudra, bez sujeverja, zena lekara, sto je tada znacilo da moras da budes na nivou lekara, jer je lekar bio privatna praksa...
Treca je bila Srpkinja prava danasnja...znaci ogovara, prica svasta, laprda, trazi pogodnog dedu, njen je oteran, deca joj nevaspitana....

Jos su me cuvale dve zene istih godina kao majka, obe sa vrsnjacima kao ja, sto je valjda normalno.
Ali i to je bitno ....jedna prava patrijarhalna ali na mestu , sto ce reci dominantna ali patrijarhalna.....
A druga seksualni trofej...tj riba i po, mada kao detetu to ne znaci nista, prosecna bejbi siterka...jer kad imas vrsnjake onda ne dolaze do izrazaja tete koje te cuvaju osim ako nije mnogo restriktivno...a obicno nije.

Tako da zaebano je biti bejbi siter.....ali u Srbiji nije, jer i da unakazis dete nece niko primetiti..
A veruj mi , nema vise onakvih sitera kao sto su bile te bake...ili ta moja pokojna tetka...vreme je stresno tako se to kaze...niko nema zivaca, a ustvari znanja.
a tebe tvoji jel su vodili.po tim putevima?

Znao sam da je dobra para, ali 270e po djetetu, vau!
ako neko udje u sve to, toplo bih savjetovao da se registruje kao privredno društvo. Ovako, kao fizičko lice, da se neko dijete ne daj Bože povrijedi ili otruje hranom, pred sudom bi vas roditelji masakrirali sa tužbama, ostali bi bez te kuće.
nije ni to baš jednostavno, velika je odgovornost.
Изгледа да није баш све тако. Иако скоро сви вртићи имају видео надзор, тешко неко са стране може доћи до снимка који би могао да компромитује рад запослених или неки њихов превид услед којег је дошло до, рецимо, повреде.
Осим тога, многе васпитачице су у позицији да правдају свашта јер уколико не успеју да смире родитеља, врло је вероватно да следи отказ.
Кад испуни све законске услове, власник нема баш неку велику одговорност. Знам да је, по списку акредитованих приватних вртића, можда и преко 50% регистровано на физичко лице.
Koliko djece se može smjestiti u neki objekat od 100-200-300m2?
Много зависи од распореда и величина простора.
Неки користе једну велику собу (30-40м2) за све и свашта, само замене имобилијар.
Тако та просторија може да буде и трпезарија, и играоница, и сала за физичко. Поред тога, једна мања просторија за спаваоницу и треба ти двориште, тоалетни чворови, углавном је то све.
Да кажемо на 200м2 око 50-торо деце у 4 групе.
50х270 = 13.500 месечно

Back