Privatna penzija

Klasicna laz i navlaka za ljude. Molim te obrazlozi i dokazi svoju laz ovde pred svima. Sta zanci zasticeni? Ko ih stiti? Da li mislis na privatno fizicko obezbedjenje?
Privatni penzioni (a ne penzijski) fondovi su obicna pravna lica (ponekad i akcionarska drustva) koja su u najboljem slucaju takodje osigurana kod svojih ortaka isto takvih osiguravajucih kuca.

Ne, nisu penzioni, vec penzijski. Vidi zakon: http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_dobrovoljnim_penzijskim_fondovima_i_penzijskim_planovima.html
I ne, nisi u pravu.
Firma koja upravlja dobrovoljnim privatnim penzijskim fondom je jedno pravno lice i po zakonu su to firme akcionarska drustva zatvorenog karaktera. O tome sta to znaci mozes citati na google koliko hoces, ukratko receno to znaci da akcije tih AD nisu na prodaji. Fond je racun kod kastodi banke na kome se nalaze sredstva (novac) clanova privatnog penzijskog fonda. Ni fond ni Drustvo koje upravlja Fondom nisu osigurani. Brkas penzijski fond sa osiguranjem. Penzijski fondovi nisu vrsta osiguranja, vec fond. Ako ne znas, mozes naci deficiniju reci FOND takodje na google.

Takodje teska izmisljotina. Nismo ih imali 12 bilo ih je mnogo vise a dobar deo njih je propao i ljudima taj novac nestao.(konkretan primer: Winner broker) Drugo NBS "preuzima" samo u slucaju stecaja u smislu organizuje se stecajni upravnik i krene rasprodaja stvari. Molio bih da za ove izmisljene tvrdnje dostavis linkove sa sajta Narodne Banke Srbije gde se konkretno kaze da je to tako ili jos bolje citat iz Zakona.
Da, ipak ih je bilo 11, izvini. Evo i dokaza:
http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/cirilica/62/penzioniFondovi.html
Kao sto vidis, Winner nije na spisku, zato sto Winner nema dozvolu za otvaranje penzijskog fonda, Winner i slicni su osiguravajuca drustva i nude ljudima zivotno i druga nezivotna osiguranja, ali ne i penzije. Cesto zaposleni u winneru zivotno osiguranje predstave kao privatnu penziju, jer se novac po isteku polise zivotnog osiguranja, moze podici kao penzija. Ali sistem je daleko drugaciji nego kod penzijskih fondova, ali o tome drugi put... To su nebo i zemlja.
Njihov novac nije propao, vec je ceo fond, ukljucujuci svakog pojedinca koji je imao novac u tom fondu, kod tog Drustva, prebacen u drugi Fond kod drugog Drustva gde se dalje okamacuje. Evo i konkretan primer:
http://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=6200&konverzija=yes
Takodje, NBS prezuima i stecajni upravnik...
Da u osiguravajucim kucama , ali u penzijskim fondovima ne. Ne postoji stecajni upravnik, jer fond koji se zatvara preuzima NBS i dodeljuje drugom Drustvu na upravljanje i investiranje. Evo i dokaz:
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_dobrovoljnim_penzijskim_fondovima_i_penzijskim_planovima.html - clan 53 i 54 i primer iz prakse:
http://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=6200&konverzija=yes

Primer Univerzal Banke
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...612-U-Postansku-po-stednju-iz-Univerzal-banke
U ovom tekstu pise, citiram:
Obaveze prema štedišama iznose oko 80 miliona evra. Svi ulozi, prema zakonu osigurani su do 50.000 evra po deponentu. Isplata se obavlja nakon prebijanja eventualnog potraživanja banke prema deponentu. Štediše mogu podneti zahteve za svoj novac u filijalama i ekspoziturama Poštanske štedionice.

Ali nigde ne pise da su poceli sa isplatama stednih uloga, vec da se podnose zahtevi.

Primer Agrobanke (kada je Agrobanka propala)
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Stedise-Agrobanke-podizu-novac-bez-problema.lt.html
Sto se tice Agrobanke, isplate stedisama je preuzela Postanska stedionica, jer je tako dogovoreno i potpuno je neovisno od garancije drzave za stedne uloge do 50.000 evra. Nisu sve banke koje su propale imale takav aranzman.

Poredis babe i zabe. Poredis novac iz jednog sistema sa drugim sistemom. Naravno evo odmah da kazem ako propadne kapitalizam puci ce i sadasnji sistem i banke i privatne penzije i sve kompletno. A ako budemo u novom sistemu nista od toga necete dobiti.
Ovde jedini ti poredis babe i zabe. Brkas zivotno osiguranje u osiguravajucim kucama sa dobrovoljnim penzijskim fondovima u Drustvima za upravljanje. To su dva totalno razlicita sistema i ako zelis mogu da ti pojasnim i argumentujem zakonskim odredbama po kojima posluju i jedan i drugi. Odatle je proistakao i ceo tvoj dalji monolog u vezi sa Wiennerom. Potpuno pogresna osnova, tako da necu ni da komentarisem Wiener, jer oni nisu Drustvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, niti imaju svoj penzijski fond. Njihova osnova je osiguravajuce drustvo i po tim pravilima i zakonima posluju. A gore sam ti argumentovala spiskom svih penzijskih fondova sa sajta NBS koji vrsi kontrolu tromesecno nad radom svih penzijskih fondova u zemlji da Winner nije na tom spisku.

Ja bih tebi predlozila da posetis neki penzijski fond u zemlji kao i NBS imas na sajtu NBS gde i kako proveriti informacije o penzijskim fondovima, ima cak i call centar osnovan u NBS o tome, pa proveri podatke.

http://www.nbs.rs/export/sites/defa...ospekti/100_prva_privatna_penzija_brosura.pdf
takodje sa NBS: http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/62/62_3/faq_zakon_penzijski_fondovi.pdf

Na koji način su fondovi zaštićeni?
Imovina dobrovoljnog penzijskog fonda je odvojena od imovine društva koje upravlja tim fondom. Ukoliko se
nad društvom za upravljanje pokrene stečajni postupak, imovina penzijskog fonda ne može postati predmet
prinudnog izvršenja, niti zaloge. Ova imovina ne može ući u sastav likvidacione ili stečajne mase društva za
upravljanje, kastodi banke ili drugih subjekata, niti može biti korišćena za izmirenje obaveza člana
dobrovoljnog penzijskog fonda i drugih lica prema trećim licima. Redovno izveštavanje je jedan od ključnih
elemenata zaštite članova penzijskih fondova. Finansijski izveštaji se izrađuju i predaju Narodnoj banci Srbije
mesečno, polugodišnje i godišnje. Na osnovu tih izveštaja Narodna banka Srbije kontroliše da li se imovina
fonda ulaže u skladu sa ograničenjima propisanim Zakonom, podzakonskim aktima i prospektom fonda.

Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima, cl 29:
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_dobrovoljnim_penzijskim_fondovima_i_penzijskim_planovima.html
Imovina dobrovoljnog penzijskog fonda

Član 29

Imovina dobrovoljnog penzijskog fonda u svojini je članova fonda, srazmerno njihovom udelu u imovini fonda.

Imovina dobrovoljnog penzijskog fonda je odvojena od imovine društva za upravljanje.

Imovina dobrovoljnog penzijskog fonda se obavezno vodi na računu kod kastodi banke.

Imovina dobrovoljnog penzijskog fonda ne može biti predmet prinudne naplate, zaloge, hipoteke, ne može se uključiti u likvidacionu ili stečajnu masu društva za upravljanje, kastodi banke ili drugih lica, niti koristiti za izmirivanje obaveza člana dobrovoljnog penzijskog fonda i drugih lica prema trećim licima.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, imovina člana u dobrovoljnom penzijskom fondu može se koristiti kao garancija za obaveze člana dobrovoljnog penzijskog fonda prema Republici Srbiji i bankama u vezi sa kupovinom prvog stana, u skladu sa aktom Vlade.

Pravo glasa na osnovu akcija koje čine imovinu dobrovoljnog penzijskog fonda ostvaruje društvo za upravljanje koje organizuje i upravlja tim fondom.

I na kraju obracun privatne penzije sa sajta nbs:
Калкулатор за пензије

Уз помоћ овог калкулатора можете израчунати колико новца бисте имали за пензију уколико сада почнете да штедите. Све што треба да урадите јесте да одговорите на питања у вези са износом новца који планирате да издвајате за пензију и калкулатор ће вам приказати износ по садашњој вредности новца који би требало да остварите у периоду када одете у пензију.

Резултати су дати на дну странице.
Са колико година бисте почели да уплаћујете доприносе у ДПФ? 30
Са колико година бисте започели повлачење средстава? 60
Којом динамиком бисте вршили уплате доприноса? Месечно
Колике износе бисте уплаћивали (укључујући и средства која уплаћује Ваш послодавац)? 2000 динара
Колика је годишња стопа приноса фонда (у %)? 10%
Колику накнаду за управљање друштво наплаћује (у %)? 2 %
Колику накнаду наплаћује друштво при уплати доприноса (у %)? 2.8 %
Одаберите једну од опција за исплату акумулираних средстава: Програмирана
Колико бисте желели да Вам траје период исплате (у годинама)? 15
Која Вам је жељена динамика исплата? Месечно

Резултати
Укупно уплаћено 720.000 динара
Акумулирана средства 4.042.154 динара
Висина месечне исплате 42.377 динара
Укупно исплаћено 7.627.942 динара
evo ga i kalkulator sa sajta nbs, pa nek svako ubaci svoje parametre
http://webservices.nbs.rs/FinancialCalculatorOfficeSite/SerCyrl/FinancialCalculator/Penzije.aspx
ali ako ja mogu sa 2000 dinara stvoriti penziju za celu duzinu svog radnog veka 30 godina radnog staza, penziju u iznosu od 40.000 dinara, onda to znaci da sam se sa tako malim odvajanjem, obezbedila za starost, odnosno ako sam za 30 godina sa smesnim ulaganjem na mesecnom nivou, od 720 hiljada napravila 4 miliona, onda sam svakako profitirala.

takodje ako poredis penzijski fond i stednju u banci, vodi racuna o:
- kamatu od 11,5% dobijes ako ti je depozit 100.000 dinara min.
- u penzijskom fondu dajem 2000 din mesecno za kamatu od 13%
- na isplate stednih depozita iz banke, placas porez na kapitalni dobitak od 15%, a na isplate iz penzijskih fondova se ne placa porez na kapitalni dobitak
- na uplatu u banku, odvajam od zarade koja je vec oporezovana, dakle, nemam poresku olaksicu
- na uplatu u penzijski fond, odvajam od zarade, ali ne placam porez na dohodak, imam poresku olaksicu od 10%, pa mi je jedna uplata godisnje fakticki gratis, jer sam imala toliku ustedu.

Takodje, privatnu penziju moze da ti uplacuje i firma, i mnoge firme u Srbiji je uplacuju svojim zaposlenima, ako se ne varam evo ti konkretnih primera: Infostan, Bayer, Cistoca, Zelenilo, Agrobanka, Aik Banka, Medicinski fakultet, Roche, Adidas itd...

http://webservices.nbs.rs/FinancialCalculatorOfficeSite/SerCyrl/FinancialCalculator/Penzije.aspx[/url]
ali ako ja mogu sa 2000 dinara stvoriti penziju za celu duzinu svog radnog veka 30 godina radnog staza, penziju u iznosu od 40.000 dinara, onda to znaci da sam se sa tako malim odvajanjem, obezbedila za starost, odnosno ako sam za 30 godina sa smesnim ulaganjem na mesecnom nivou, od 720 hiljada napravila 4 miliona, onda sam svakako profitirala.

Quotovanje ti nije bas jaca strana. Ne znam sta su komentari a sta nisu. U svakom slucaju nisi nista profitirala zbog inflacije. Jer ti samo racunas "dobit" a inflaciju ne oduzimas. LOL. Tako vi i varate ljude bukvalno na tu foru.

Sad uzmi i od te sume oduzmi "inflaciju" za zadnjih 15 godina (napravi prosek) i izracunaj na 30 godina.
Ajde da kazemo 5% (a mnogo je vise). To bi bilo ovako od isplacenih sredstava treba oduzeti inflaciju za 30 godina dakle od 7.627.942 динара

2014+ 30 godina = 2044. godina ta suma (pod uslovom da dinari jos uvek budu postojali) ce vredeti isto kao danas.

Dakle 2044. godine suma od 7.627.942 ce vredeti isto kao danas 1,764,933 dinara.
E sad da li se isplati da neko daje 720.000 dinara da bi dobio 1764933 dinara za 30 godina? hahaha
Sta god drugo da kupis vise ces zaraditi na tolikom periodu.
http://www.buyupside.com/calculators/inflationjan08.htm

- - - - - - - - - -

- na isplate stednih depozita iz banke, placas porez na kapitalni dobitak od 15%, a na isplate iz penzijskih fondova se ne placa porez na kapitalni dobitak
samo ako stedis u stranoj valuti a ovde pricamo o dinarima.

Poslednja izmena:
samo ako stedis u stranoj valuti a ovde pricamo o dinarima.

Penzijski fondovi su stednja u valuti. Sve ti je obracunato u investicionim jedinicama, to je valuta penzijskih fondova. Imas svaki dan izvestaj u dnevnim novinama kao i izvestaj o kursu evra, funte dolara, tako i investicione jedinice penzijskih fondova. Funkcionise na potpuno isti nacin. Tako da cela tvoja prica o inflaciji pada u vodu.

Privatni ili dobrovoljni penzioni fondovi mogu korektno i pošteno funkcionisati samo u stabilnom ekonimskom okruženju u državama sa visokim BDP-om po glavi stanovnika, sa minimalnom korupcijom.
Dakle tamo gde možete unapred planirati gde će se novac investirati, koliko će se oploditi, tj. s kakvim će se prinosom vratiti.

Sve ostalo su prazne priče, prevare, prodajne tehnike.. O prodajnim tehnikama možete se na zabavan način upoznati u filmu Atomski zdesna Srđana Dragojevića - prodaja sirotinji Tajm šer turističkih aranžmana na 99 godina, prodajnu životnog osiguranja možete videti ovde https://docs.google.com/document/pub?id=1bxNv533vIMjoFudK5LYXKzmtidPxKulpLSPBkKb2834.

Osiguranje kao i penzijski fondovi funkionišu po principu velikih brojeva. Što više ljudi uplaćuje to bolje. Kada je država u investicionom zamahu da se novac iz tih fondova ulaže u kapitalne državne investicije i vraća se nakon 10 , 20 , 30 godina sa malom ali izvesnom i sigurnom dobiti. Toga zasada kod nas nema ali ako Bog da pa ovaj Vučić uradi ono što govori, možda od toga nešto i bidne. Kad su propali zdravstveni i penzioni državni fondovi zarličitim malverzacijama i nenamenskim trošenjem sredstava šta očekivati od privanih stranih fondova koji imaju malu bazu a velike troškove, treba isplatiti zakupe poslovnog prostora, plate, provizije auta, odakle?

Gojko,
ako niste upuceni penzijski privatni fondovi u Srbiji posluju vec 12 godina. Oni i jesu upravo ta mala ulaganja sa izvesnom i sigurnom dobiti. Savet NBS na njihovom sajtu je da prinos uvek racunate kao realan od 8%, a proteklih 5 godina prinosi su se kretali u vodecem fondu od 7,4-15.8%. Ja i dalje racunam na tih 8% realnih i ako i ostane na tom nivou, bicu zadovoljna. Moje stanje na racunu nakon 8 godina stednje u penzijskom fondu, mi govori u prilog tome da sam izabrala dobru stednju. Vrlo lako moze da se uradi pregled, evo bukvalnog primera, ne projekcije sta bi bilo u buducnosti, vec sta je bila cinjenica u proslosti:
uzmete cifru od 3000 dinara, i uzmete npr. poslednjih 5 godina da radite analizu. Sa sajta NBS uzmete kurs Evra i krenete: Da sam na dan svaki prvi u mesecu poslednjih pet godina tih 3000 dinara odvojio od zarade i ucinio sledece:
1. kupio evre i stavio u slamaricu
2. kupio evre i stavio na stednju u banku sa kamatom
3. stavio u dinarima taj iznos od 3000 dinara na stednju u banku
4. kupio u penzijskom fondu investicione jedinice i pustio da se oplodjuju, tj. da Fond investira tvoje pare i pripisuje prinos
I izracunajte gde biste imali danas 5 godina kasnije vise novca i sta Vam je od toga sigurnije.
Za ovakav obracun, imate sve dostupne informacije na internetu - imate kurseve evra, imate kolike su bile kamate po bankama u tih poslednjih 5 godina, koliki je bio kurs invest. jedinica u penzijskim fondovima.

Takodje, Gojko, pominjete zdravstvene, penzione drzavne fondove, koji su propali, naravno, kad za razliku od privatnog penzijskog fonda posluju pod potpuno drugacijim pravilima i zakonima i osnovama. Pitate i odakle fondovima da isplate zakupe, plate itd... Samo da VAs obavestim da to rade od provizije koja iznosi 2,8% od svake uplate i od dokapitalizacije maticne kuce. Svetski prosek je da drustvo koje upravlja privatnim penzijskim fondom prvih 8 godina nema zaradu, vec je na teret maticnoj kuci osnivacu. Iz tog razloga su se zatvorili Triglav, Hypo, DDOR, Societe penzijski fondovi, jer u dugorocnom planu ne mogu stici sa veoma malim brojem clanova na pozitivnu nulu i njihove maticne kuce osnivaci su donele odluku da ih zatvore i fond prebace drugim Drustvima na dalje upravljanje i investiranje.

Privatni fondovi su teska navlakusa prevaranata kao i osiguranja. Evo vam samo probajte da realizujete osiguranje u delta generali osiguranju pa cete videti koliko ste bili naivni pri potpisivanju ugovora.

Dang, navedite tacno o kom se osiguranju radi, zivotno, penzijsko, nezivotno? Nemojte ovako generalizovati. Delta ima sirok dijapazon osiguranja, navedite nam tacno sa vase polise odnosno ugovora o kom se osiguranju radi i zbog cega mislite da ste prevareni. Hajmo malo sa argumentima.

Vidim da Vi, Tamariso izlazite na forum sa gotovo minucioznim podacima kojima trenutno ne mogu parirati niti ih kompetentno opovrgavati. Iz toga zaključujem da na neki način raditite u nekom od privatnih penzijskih fondova i naravno protiv toga nemam ništa.
Zainteresovanim bih skrenuo pažnju na stav vodećih ekonomskih stručnjaka u našoj zemlji da se za rad privatnih penzijskih fondava kod nas još nisu stekli uslovi, koje ranije pomenuh najopštije Evo http://gojko-prevareniodvinaera.blogspot.com/2011/08/blog-post.html.

Onima koji bi da se ipak u to upuste savetujem da ugovor ne potpisuju bez detaljne analize i konsultacije stručnom osobom, nekim ekonomskim veštakom, advokatom i sl.

Gojko
Vi u ovom linku opet o Winner osiguranju, oni nemaju penzijski fond i nemojte brkati babe i zabe. To su ponavljam stoti put ovde, dva potpuno razlicita proizvoda.
Takodje, savetujem vam da stvarno na linku NBS koji ste dali, na njihovom kalkulaturu stvarno i ubacite podatke i vidite koliku penziju mozete imati u privatnom penzijskom fondu. Probajte sami, ja jesam i gore sam napisala iznose.
ggjay, i pisem po drugim temama

Zena uplacuje 30 godina mesecno 100 evra, znaci godisnje 1200 evra u privatno penzijsko osiguranje. Kada napuni 65 godina ( pre ne moze jer je to starosna granica)
dobija mesecnu penziju izmedju 182 i 212 evra. Ako umre posle dve godine, nikom nista. Od njenih uplata ce profitirati oni koji dozive 99-tu.

Po meni je ovo totalna besmislica, a sume su ovakve kakve sam gore navela (mogu da budu i vece, ali su kamate vec godinama jako niske).
Mnogo je bolje uplacivati u zivotno osiguranje, sa 60 iili 65 godina dobijes neku sumu ( mozda i 100.000 evra), a i tako uplacujes u drzavni penzijski fond
pa ces neku penziju imati koju u slucaju smrti muza nasledjuje udovica, kod ovih privatnih nema nikakvog nasledjivanja.

Vidim da Vi, Tamariso izlazite na forum sa gotovo minucioznim podacima kojima trenutno ne mogu parirati niti ih kompetentno opovrgavati. Iz toga zaključujem da na neki način raditite u nekom od privatnih penzijskih fondova i naravno protiv toga nemam ništa.
Zainteresovanim bih skrenuo pažnju na stav vodećih ekonomskih stručnjaka u našoj zemlji da se za rad privatnih penzijskih fondava kod nas još nisu stekli uslovi, koje ranije pomenuh najopštije Evo http://gojko-prevareniodvinaera.blogspot.com/2011/08/blog-post.html.

Onima koji bi da se ipak u to upuste savetujem da ugovor ne potpisuju bez detaljne analize i konsultacije stručnom osobom, nekim ekonomskim veštakom, advokatom i sl.

Pa podaci koji su izneti, kao i način njihovog prezentiranje, svakako ne upućuju na laika. Informacije mogu putovati kako bi se razvila diskusija i ljudi stekli znanje, sve dok ne postoji direktna reklama firme.

Pa podaci koji su izneti, kao i način njihovog prezentiranje, svakako ne upućuju na laika. Informacije mogu putovati kako bi se razvila diskusija i ljudi stekli znanje, sve dok ne postoji direktna reklama firme.

Slazem se samo sto ono jeste pomenula ime firme ;-) gde "navodno uplacuje" a htela da je da kaze to vam je ekstra ovde (da ne pominjem tu firmu) uplacujte i nema nista da brinete :hahaha:

Zena uplacuje 30 godina mesecno 100 evra, znaci godisnje 1200 evra u privatno penzijsko osiguranje. Kada napuni 65 godina ( pre ne moze jer je to starosna granica)
dobija mesecnu penziju izmedju 182 i 212 evra. Ako umre posle dve godine, nikom nista. Od njenih uplata ce profitirati oni koji dozive 99-tu.

Po meni je ovo totalna besmislica, a sume su ovakve kakve sam gore navela (mogu da budu i vece, ali su kamate vec godinama jako niske).
Mnogo je bolje uplacivati u zivotno osiguranje, sa 60 iili 65 godina dobijes neku sumu ( mozda i 100.000 evra), a i tako uplacujes u drzavni penzijski fond
pa ces neku penziju imati koju u slucaju smrti muza nasledjuje udovica, kod ovih privatnih nema nikakvog nasledjivanja.

1. U penzijski fond ne moze da uplacuje u Evrima, iskljucivo u dinarima.
2. Starosna granica je 58 godina, a ne 65 kao sto navodite, sto samo znaci da ipak niste dovoljno informisani. Za mene, kao i druge clanove koji su sklopili ugovor pre 2011. godine starosna granica za podizanje je 53 godine i za muskarce i za zene.
Dokaz: clan 62 Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima, http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_dobrovoljnim_penzijskim_fondovima_i_penzijskim_planovima.html
citiram:
V POVLAČENJE I RASPOLAGANJE AKUMULIRANIM SREDSTVIMA
Član 62
Pravo člana dobrovoljnog penzijskog fonda, odnosno penzijskog plana na povlačenje i raspolaganje akumuliranim sredstvima stiče se sa navršenih 58 godina života.
Akumulirana sredstva mogu se povući jednokratnom isplatom, programiranom isplatom, kupovinom anuiteta ili kombinacijom ovih načina.
3. Ako umrem nakon dve godine, sve sto ja nisam podigla, dobice moji naslednici i isplata je odmah po donosenju kopije umrlice ako sam dala izjavu o naslednicima. Ako nisam dala u toku stednje izjavu o naslednicima isplata je odmah sve sa racuna nakon ostavinske rasprave na kojoj ce se odrediti naslednici mog novca.
Dokaz, clan 62, Zakona o dobr. penz. fondovima:
U slučaju smrti člana dobrovoljnog penzijskog fonda, sredstva na njegovom računu prenose se licu koje je prethodno odredio, a ukoliko nije odredio takvo lice ili nije poznato ili nema takvog lica, postupa se u skladu sa zakonom kojim se reguliše nasleđivanje.
4. Besmislica ti je zato sto nisi informisana.
5. Kamata od 13,7% nije niska, posebno ne kada se poredi sa bankarskim kamatama na stednju od 2000 dinara mesecno.
Dokaz:

6. Zivotno osiguranje moji naslednici dobijaju u slucaju moje smrti. Znaci ako umrem u toku uplacivanja polise, oni ce dobiti oko 35.000 evra (ne 100 hiljada kao sto si navela) i to pod uslovom da nisam propustila nijednu uplatu, da sam uplacivala 50 Evra u evrima mesecno.

Nemojte osudjivati i navoditi detalje o proizvodu kojeg ne poznajete dovoljno. Raspitajte se i onda komentarisite. Ovde samo ja navodim argumente. volela bih da vidim vase.

- - - - - - - - - -

Gojko je prevaren od strane zivotnog osiguranja kod kuce Wiener stedise. A ovde je tema privatna penzija odnosno privatni penzijski fondovi, sto je potpuno drugaciji proizvod, ni po cemu nisu slicni. Raspitajte se bolje kakve podatke prezentujete. Ovaj Gojko jos uvek nije ukapirao razliku izmedju privatne penzije i winer stedise osiguranja kod kog je prevaren.

- - - - - - - - - -

Da li sam ja ikad napisala: uplacujte? I nema da brinete?
Sta ste vi naveli kao vas argumente Dejane? Gde su clanovi zakona i dokazi za Vase tvrdnje? Molim Vas konkretno!

Poslednja izmena od moderatora:
Ja sam navela samo primer iz drzave gde je sve to jasno regulisano i gde osiguranika stiti zakon, drzave gde to postoji mozda i sto godina.
Primer zene koja uplacuje 100 evra mesecno sa svojih 35 godina je neki uzorak za instuciju koja se bavi analazima kojekakvih proizvoda od shampona sa kosu
do osiguranja za pse.Znacilo bi to da je moj primer savrsen, ali ako neko zeli da uplacuje u kineskim juanima i srpskim dinarima i da ocekuje bogatstvo, pa to je njegov
problem, nikako ne i moj.

Ja sam navela samo primer iz drzave gde je sve to jasno regulisano i gde osiguranika stiti zakon, drzave gde to postoji mozda i sto godina.
Primer zene koja uplacuje 100 evra mesecno sa svojih 35 godina je neki uzorak za instuciju koja se bavi analazima kojekakvih proizvoda od shampona sa kosu
do osiguranja za pse.Znacilo bi to da je moj primer savrsen, ali ako neko zeli da uplacuje u kineskim juanima i srpskim dinarima i da ocekuje bogatstvo, pa to je njegov
problem, nikako ne i moj.

tvoj primerak bi bio savrsen kad bi navela tj. prepisala iz toga tacne podatke i kada bi navela o kojoj vrsti osiguranja se radi.

tvoj primerak bi bio savrsen kad bi navela tj. prepisala iz toga tacne podatke i kada bi navela o kojoj vrsti osiguranja se radi.

Tamariso, ja zivim u Nemackoj, vise od dve decenije, vrlo sam pismena, a bogami i visprena.

Ovde ( u Nemackoj) postoje neke institucije koje se bave poredjem i ispitivanjem " proizvoda", a proizvod je i privatna penzija, privatno zdrtavstveno
osiguiranje, shampon za kosu, krema za lice, usisivac za prasinu, pa cak boja za kosu ili osiguranje za psa. Te institucije se finasiraju iz nekih subvencija
od drzave ( znaci nemaju tu nikakvog uticaja neke kompanije prozvodjaci). Tako kada zelim da saznam koje je najbolje i najjeftinije osiguranje za psa
ja samo ukuckam "zaduzbina za uporedjivanje proizvoda" i dobijem odiguranje koje je 50 evra, a ne 120 koje sam kao blesava placala skoro pa i deset gpodina.
A ima takvih institucija nekoliko , ima i reportaza na TV jer nisu svi ljudi ludi za googlom i netom, kao recimo ja. Ima i u stampi barem jednom nedeljno
upozorenje da je prevara na svakom cosku.

Ja sam lepo napisala da se radi o zeni koja radi i koja je sigurna da ce raditi do svoje 65-godine, a sada ima 35 godina i uplacuje mesecno 100 evra
i tako ih uplacuje 30 godina. Uzet je neki prosek, idealan primer pa je napravljena racunica.

Svakako da cu ti rado dati izvor, ali ti verovatno ne znas nemacki,. a izgleda ni engleski jer je to sve dostupno svakome ko makar i razume
neki strani jezik.

Ja ne pricam o Nemackoj i njenim penzijskim fondovima, vec o Srbiji i njenim penzijskim fondovima. Pojma nemam koliko ostvaruju prinosa nemacki fondovi ili neke druge drzave. I da li je u Nemackoj regulisano nasledstvo privatne penzije, ne zanima je, jer u Srbiji je regulisano i navela sam ti argumente za to direktno iz Zakona.
Je ne znam zasto u nedostatku svojih argumenata, imas predrasude o ljudima sa kojima raspravljas - tipa ne znam nemacki a ni engleski. Za mene su ljudi poput tebe propustili puno u zivotu upravo zbog tih predrasuda. Sigurna sam posle razmene svih komentara sa tobom, da nisi procitala ni zakon o penzijskom fondu privatnom u Srbiji niti si procitala makar brosuru sa sajta NBS o tome koja ima samo 2 strane sa sve slikama. Prema tome, po meni, javila si se na temu o kojoj ne znas dovoljno, vec nagadjas na osnovu informacija koje si nacula o privatnoj penziji u Nemackoj, jer ni te tamo nisi cak proverila, a kamoli ove u Srbiji.

Ja ne pricam o Nemackoj i njenim penzijskim fondovima, vec o Srbiji i njenim penzijskim fondovima. Pojma nemam koliko ostvaruju prinosa nemacki fondovi ili neke druge drzave. I da li je u Nemackoj regulisano nasledstvo privatne penzije, ne zanima je, jer u Srbiji je regulisano i navela sam ti argumente za to direktno iz Zakona.
Je ne znam zasto u nedostatku svojih argumenata, imas predrasude o ljudima sa kojima raspravljas - tipa ne znam nemacki a ni engleski. Za mene su ljudi poput tebe propustili puno u zivotu upravo zbog tih predrasuda. Sigurna sam posle razmene svih komentara sa tobom, da nisi procitala ni zakon o penzijskom fondu privatnom u Srbiji niti si procitala makar brosuru sa sajta NBS o tome koja ima samo 2 strane sa sve slikama. Prema tome, po meni, javila si se na temu o kojoj ne znas dovoljno, vec nagadjas na osnovu informacija koje si nacula o privatnoj penziji u Nemackoj, jer ni te tamo nisi cak proverila, a kamoli ove u Srbiji.

Koga je jednom zmija ujela i gustera se plasi.
A srpski zakoni, narocito oko bankarstva, za mene imaju vaznost i smsiao pa i sigurnost kao i vremenska prognoza.
Moz da bidne, al ne mora da znaci, pri cemu vise verujem vremenskoj prognozi jer ipak bazira na nekim cinjenicama.

Nego, ja ne shvatam zasto si ti toliko uporna da nam ovde objasnjavas nesto za sta svako od nas zna da nije tako?

Sta se desi sa tim novcem ako umres (ili pogines) pre penzije?

Nasledan je.
Rayela, zato sto iznosis dezinformacije, a da pri tom nisi nijednu stavku koju sam argumentovala - nisi proverila, a takvi ljudi kao ti, koji pricaju napamet i sire predrasude, me strasno iritiraju jer su odraz nepromisljenih ljudi, zatucanih ljudi, koji veruju novinskim natpisima umesto proverenim podacima i cinjenicama. Ja sam tebi i ovde prisutnima iznela argumente, dokaze o tacnosti onoga o cemu pricas, ati i dalje tvrdis da znas da to nije tako. Iznesi argumente i dokaze tvojim tvrdnjama! Uveri me da si u pravu! Probaj makar!

Back