magneto jr
Početnik
- Poruka
- 5
Treba vrlo strpljivo i mudro razmisliti svojom glavom-šta je najbolje za tebe-kada nekome daješ svoj novac i svoju imovinu.Ne treba nikome verovati.Ljudi su pokvarena đubrad.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Klasicna laz i navlaka za ljude. Molim te obrazlozi i dokazi svoju laz ovde pred svima. Sta zanci zasticeni? Ko ih stiti? Da li mislis na privatno fizicko obezbedjenje?
Privatni penzioni (a ne penzijski) fondovi su obicna pravna lica (ponekad i akcionarska drustva) koja su u najboljem slucaju takodje osigurana kod svojih ortaka isto takvih osiguravajucih kuca.
Ne, nisu penzioni, vec penzijski. Vidi zakon: http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_dobrovoljnim_penzijskim_fondovima_i_penzijskim_planovima.html
I ne, nisi u pravu.
Firma koja upravlja dobrovoljnim privatnim penzijskim fondom je jedno pravno lice i po zakonu su to firme akcionarska drustva zatvorenog karaktera. O tome sta to znaci mozes citati na google koliko hoces, ukratko receno to znaci da akcije tih AD nisu na prodaji. Fond je racun kod kastodi banke na kome se nalaze sredstva (novac) clanova privatnog penzijskog fonda. Ni fond ni Drustvo koje upravlja Fondom nisu osigurani. Brkas penzijski fond sa osiguranjem. Penzijski fondovi nisu vrsta osiguranja, vec fond. Ako ne znas, mozes naci deficiniju reci FOND takodje na google.
Takodje teska izmisljotina. Nismo ih imali 12 bilo ih je mnogo vise a dobar deo njih je propao i ljudima taj novac nestao.(konkretan primer: Winner broker) Drugo NBS "preuzima" samo u slucaju stecaja u smislu organizuje se stecajni upravnik i krene rasprodaja stvari. Molio bih da za ove izmisljene tvrdnje dostavis linkove sa sajta Narodne Banke Srbije gde se konkretno kaze da je to tako ili jos bolje citat iz Zakona.
Da, ipak ih je bilo 11, izvini. Evo i dokaza:
http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/cirilica/62/penzioniFondovi.html
Kao sto vidis, Winner nije na spisku, zato sto Winner nema dozvolu za otvaranje penzijskog fonda, Winner i slicni su osiguravajuca drustva i nude ljudima zivotno i druga nezivotna osiguranja, ali ne i penzije. Cesto zaposleni u winneru zivotno osiguranje predstave kao privatnu penziju, jer se novac po isteku polise zivotnog osiguranja, moze podici kao penzija. Ali sistem je daleko drugaciji nego kod penzijskih fondova, ali o tome drugi put... To su nebo i zemlja.
Njihov novac nije propao, vec je ceo fond, ukljucujuci svakog pojedinca koji je imao novac u tom fondu, kod tog Drustva, prebacen u drugi Fond kod drugog Drustva gde se dalje okamacuje. Evo i konkretan primer:
http://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=6200&konverzija=yes
Takodje, NBS prezuima i stecajni upravnik...
Da u osiguravajucim kucama , ali u penzijskim fondovima ne. Ne postoji stecajni upravnik, jer fond koji se zatvara preuzima NBS i dodeljuje drugom Drustvu na upravljanje i investiranje. Evo i dokaz:
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_dobrovoljnim_penzijskim_fondovima_i_penzijskim_planovima.html - clan 53 i 54 i primer iz prakse:
http://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=6200&konverzija=yes
Primer Univerzal Banke
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...612-U-Postansku-po-stednju-iz-Univerzal-banke
U ovom tekstu pise, citiram:
Obaveze prema štedišama iznose oko 80 miliona evra. Svi ulozi, prema zakonu osigurani su do 50.000 evra po deponentu. Isplata se obavlja nakon prebijanja eventualnog potraživanja banke prema deponentu. Štediše mogu podneti zahteve za svoj novac u filijalama i ekspoziturama Poštanske štedionice.
Ali nigde ne pise da su poceli sa isplatama stednih uloga, vec da se podnose zahtevi.
Primer Agrobanke (kada je Agrobanka propala)
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Stedise-Agrobanke-podizu-novac-bez-problema.lt.html
Sto se tice Agrobanke, isplate stedisama je preuzela Postanska stedionica, jer je tako dogovoreno i potpuno je neovisno od garancije drzave za stedne uloge do 50.000 evra. Nisu sve banke koje su propale imale takav aranzman.
Poredis babe i zabe. Poredis novac iz jednog sistema sa drugim sistemom. Naravno evo odmah da kazem ako propadne kapitalizam puci ce i sadasnji sistem i banke i privatne penzije i sve kompletno. A ako budemo u novom sistemu nista od toga necete dobiti.
Ovde jedini ti poredis babe i zabe. Brkas zivotno osiguranje u osiguravajucim kucama sa dobrovoljnim penzijskim fondovima u Drustvima za upravljanje. To su dva totalno razlicita sistema i ako zelis mogu da ti pojasnim i argumentujem zakonskim odredbama po kojima posluju i jedan i drugi. Odatle je proistakao i ceo tvoj dalji monolog u vezi sa Wiennerom. Potpuno pogresna osnova, tako da necu ni da komentarisem Wiener, jer oni nisu Drustvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, niti imaju svoj penzijski fond. Njihova osnova je osiguravajuce drustvo i po tim pravilima i zakonima posluju. A gore sam ti argumentovala spiskom svih penzijskih fondova sa sajta NBS koji vrsi kontrolu tromesecno nad radom svih penzijskih fondova u zemlji da Winner nije na tom spisku.
Ja bih tebi predlozila da posetis neki penzijski fond u zemlji kao i NBS imas na sajtu NBS gde i kako proveriti informacije o penzijskim fondovima, ima cak i call centar osnovan u NBS o tome, pa proveri podatke.
http://webservices.nbs.rs/FinancialCalculatorOfficeSite/SerCyrl/FinancialCalculator/Penzije.aspx[/url]
ali ako ja mogu sa 2000 dinara stvoriti penziju za celu duzinu svog radnog veka 30 godina radnog staza, penziju u iznosu od 40.000 dinara, onda to znaci da sam se sa tako malim odvajanjem, obezbedila za starost, odnosno ako sam za 30 godina sa smesnim ulaganjem na mesecnom nivou, od 720 hiljada napravila 4 miliona, onda sam svakako profitirala.
samo ako stedis u stranoj valuti a ovde pricamo o dinarima.- na isplate stednih depozita iz banke, placas porez na kapitalni dobitak od 15%, a na isplate iz penzijskih fondova se ne placa porez na kapitalni dobitak
samo ako stedis u stranoj valuti a ovde pricamo o dinarima.
Vidim da Vi, Tamariso izlazite na forum sa gotovo minucioznim podacima kojima trenutno ne mogu parirati niti ih kompetentno opovrgavati. Iz toga zaključujem da na neki način raditite u nekom od privatnih penzijskih fondova i naravno protiv toga nemam ništa.
Zainteresovanim bih skrenuo pažnju na stav vodećih ekonomskih stručnjaka u našoj zemlji da se za rad privatnih penzijskih fondava kod nas još nisu stekli uslovi, koje ranije pomenuh najopštije Evo http://gojko-prevareniodvinaera.blogspot.com/2011/08/blog-post.html.
Onima koji bi da se ipak u to upuste savetujem da ugovor ne potpisuju bez detaljne analize i konsultacije stručnom osobom, nekim ekonomskim veštakom, advokatom i sl.
Pa podaci koji su izneti, kao i način njihovog prezentiranje, svakako ne upućuju na laika. Informacije mogu putovati kako bi se razvila diskusija i ljudi stekli znanje, sve dok ne postoji direktna reklama firme.
Zena uplacuje 30 godina mesecno 100 evra, znaci godisnje 1200 evra u privatno penzijsko osiguranje. Kada napuni 65 godina ( pre ne moze jer je to starosna granica)
dobija mesecnu penziju izmedju 182 i 212 evra. Ako umre posle dve godine, nikom nista. Od njenih uplata ce profitirati oni koji dozive 99-tu.
Po meni je ovo totalna besmislica, a sume su ovakve kakve sam gore navela (mogu da budu i vece, ali su kamate vec godinama jako niske).
Mnogo je bolje uplacivati u zivotno osiguranje, sa 60 iili 65 godina dobijes neku sumu ( mozda i 100.000 evra), a i tako uplacujes u drzavni penzijski fond
pa ces neku penziju imati koju u slucaju smrti muza nasledjuje udovica, kod ovih privatnih nema nikakvog nasledjivanja.
Slazem se samo sto ono jeste pomenula ime firme ;-) gde "navodno uplacuje" a htela da je da kaze to vam je ekstra ovde (da ne pominjem tu firmu) uplacujte i nema nista da brinete![]()
Ja sam navela samo primer iz drzave gde je sve to jasno regulisano i gde osiguranika stiti zakon, drzave gde to postoji mozda i sto godina.
Primer zene koja uplacuje 100 evra mesecno sa svojih 35 godina je neki uzorak za instuciju koja se bavi analazima kojekakvih proizvoda od shampona sa kosu
do osiguranja za pse.Znacilo bi to da je moj primer savrsen, ali ako neko zeli da uplacuje u kineskim juanima i srpskim dinarima i da ocekuje bogatstvo, pa to je njegov
problem, nikako ne i moj.
tvoj primerak bi bio savrsen kad bi navela tj. prepisala iz toga tacne podatke i kada bi navela o kojoj vrsti osiguranja se radi.
Ja ne pricam o Nemackoj i njenim penzijskim fondovima, vec o Srbiji i njenim penzijskim fondovima. Pojma nemam koliko ostvaruju prinosa nemacki fondovi ili neke druge drzave. I da li je u Nemackoj regulisano nasledstvo privatne penzije, ne zanima je, jer u Srbiji je regulisano i navela sam ti argumente za to direktno iz Zakona.
Je ne znam zasto u nedostatku svojih argumenata, imas predrasude o ljudima sa kojima raspravljas - tipa ne znam nemacki a ni engleski. Za mene su ljudi poput tebe propustili puno u zivotu upravo zbog tih predrasuda. Sigurna sam posle razmene svih komentara sa tobom, da nisi procitala ni zakon o penzijskom fondu privatnom u Srbiji niti si procitala makar brosuru sa sajta NBS o tome koja ima samo 2 strane sa sve slikama. Prema tome, po meni, javila si se na temu o kojoj ne znas dovoljno, vec nagadjas na osnovu informacija koje si nacula o privatnoj penziji u Nemackoj, jer ni te tamo nisi cak proverila, a kamoli ove u Srbiji.
Sta se desi sa tim novcem ako umres (ili pogines) pre penzije?