Prisustvujemo padu "najvećih plata u istoriji" Srbije: Ekonomisti upozoravaju nastaviće se

pillula

Primećen član
Banovan
Poruka
809
Prosečna plata u Srbiji je u padu, iako građani za nju slušaju da je "najveća u istoriji". Tako je u aprilu ona iznosila 83.812 dinara, a samo mesec dana ranije 85.485 - pad od ukupno 1.673 dinara. Nasuprot optimizmu u koji nas vlast ubeđuje, ekonomisti nemaju naročito dobre vesti i predviđaju da pad prosečne plate u Srbiji može da se nastavi.

Prosečna bruto zarada u Srbiji za april ove godine iznosila je 115.631 dinar, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa, neto zarada, bila 83.812 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku. U martu je prosečna bruto zarada bila 117.669 dinara, a neto 85.485 dinara. Bez obzira na to što nas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali uveravaju u suprotno, tu se, prema predviđanjima ekonomista, ovaj slobodan pad ne završava.

„Ne živimo zlatno doba“

Sagovornici Nova.rs, iskusni ekonomski stručnjaci, saglasni su da pad plata pokazuje da u Srbiji ne živimo u „zlatnom dobu“ i da srpska privreda nije sjajna koliko je prikazuje vrh vlasti.

1646831847-ljubodrag-savic02-foto-n1.jpeg

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Nova.rs da je pad prosečne zarade rezultat krize, odnosno da je to prirodna reakcija na probleme na tržištu.

Kako navodi, firme koje se bave proizvodnjom trenutno su u najvećem problemu, jer je kupovna moć ljudi izuzetno opala.

Firme, na globalnom nivou, usled krize i sve manje mogućnosti za dobro poslovanje, priča Savić, zaposlenima smanjuju plate i na kraju eventualno – otpuštaju radnike.

Takva situacija po pitanju firmi koje se bave proizvodnjom, prema rečima Savića, utiče na državnu kasu i na opšti pad plata, napominjući da to ne važi samo konkretno za Srbiju već je tako na globalnom nivou.

Očekuje, kako kaže, nastavak pada prosečnih plata u Srbiji.

„Ne mogu da tvrdim da će se nastaviti, ali očekujem da hoće. I ne možemo znati koliko će to trajati, ali znamo da ova kriza neće biti kratkotrajna“, kaže Savić.

Prema njegovim rečima, u Evropskoj uniji (EU) teško da će neke zemlje zaobići ekonomska kriza.

Možda zaobiđe neke turističke zemlje, koje mnogo zarađuju od turizma, priča Savić, navodeći da je „i to pitanje“ – jer je kupovna moć ljudi u padu.

https://nova.rs/vesti/biznis/prisus...i-srbije-ekonomisti-upozoravaju-nastavice-se/
Čistićete ulice!
Akademici Ljubodrag Savić i Dušan Nikezić pokazuju da su radikali osiromašili zemlju.
Glad uveliko kuca na vrata SRJ!

Ваистину тачно.
Чим је Њемачка малкице закорачила у рецесију, Тигар је почео да тоне.
Прерађивачка индустрија пада већ годину дана, што је директна последица претераног форсирања "страних" инвестиција на рачун домаћих пореских обвезника-предузетника.

a som zadužuje državu samo da bi kupovao glasove i održao svoj rejting,rejting soma je najvažnija stvar u ovoj državi tako ispada
som mora otići

Као по обичају, ради исто оно за шта 12 година лаје на Тадића и жуте да су радили, кад су се задуживали да би повећали пензије... :hahaha:

Смејем се, а плакао би.

Додуше, мени неће бити ништа, пошто од државе не зависим, али видим да сендвич популацију чекају озбиљни проблеми.

Као по обичају, ради исто оно за шта 12 година лаје на Тадића и жуте да су радили, кад су се задуживали да би повећали пензије... :hahaha:

Смејем се, а плакао би.

Додуше, мени неће бити ништа, пошто од државе не зависим, али видим да сендвич популацију чекају озбиљни проблеми.
za ovih 11 godina nazadnjaci su zadužili državu za preko 20 milijardi evra i ne misle da staju na kraju će daju zemlju i rudna bogatsva kada ne budu mogli da vraćaju dugove već viđeno idemo ka tome

za ovih 11 godina nazadnjaci su zadužili državu za preko 20 milijardi evra i ne misle da staju na kraju će daju zemlju i rudna bogatsva kada ne budu mogli da vraćaju dugove već viđeno idemo ka tome

Задужили би и неки други да су уместо њих. Ови су, ајде, бар део тих пара утрошили на неку кључну инфраструктуру.

Него се ради о томе што ови 11 година систематски гуше домаће предузетнике (осим тајкуна, наравно), који су успели и да преживе и просперирају и 90-те и после 2000-те, како би стимулисали странце. Ок, стимулиши странце, али онда паралелно олакшавај пословање домаћима, смањуј намете, смањуј рекете...

Сад када дође до стани-пани, добар део тих страних инвестиција има проблем, јер је направљен само ради учешћа у међународним ланцима снабдевања, нема никакво упориште на домаћем и околним тржиштима која су за Србију кључна, јер на њима остварује суфицит.

Задужили би и неки други да су уместо њих. Ови су, ајде, бар део тих пара утрошили на неку кључну инфраструктуру.

Него се ради о томе што ови 11 година систематски гуше домаће предузетнике (осим тајкуна, наравно), који су успели и да преживе и просперирају и 90-те и после 2000-те, како би стимулисали странце. Ок, стимулиши странце, али онда паралелно олакшавај пословање домаћима, смањуј намете, смањуј рекете...

Сад када дође до стани-пани, добар део тих страних инвестиција има проблем, јер је направљен само ради учешћа у међународним ланцима снабдевања, нема никакво упориште на домаћем и околним тржиштима која су за Србију кључна, јер на њима остварује суфицит.
A ti baš imaš ruski avatar

Isto kao što se Vučić pokvareno smeje s Putinom

Од Савића сам чуо још и то да нису били успешни разговори наше и кинеске делегације о репрограму дуга и отпису дела дуга. Изгледа да Кинези много боље познају нашу економију него што је ова власт мислила и да добро знају у каквом је стању.
Колико сам прочитао дугови нису уопште мали. Толико о успешној економији и тигру са Балкана.

Од Савића сам чуо још и то да нису били успешни разговори наше и кинеске делегације о репрограму дуга и отпису дела дуга. Изгледа да Кинези много боље познају нашу економију него што је ова власт мислила и да добро знају у каквом је стању.
Колико сам прочитао дугови нису уопште мали. Толико о успешној економији и тигру са Балкана.

Цене кључних сировина и хране на светском тржишту месецима падају, код нас цене расту.

Јасно је да се динари штампају.

Ако Немачка мало јаче заглиби, враћамо се на штицовање курса.

Цене кључних сировина и хране на светском тржишту месецима падају, код нас цене расту.

Јасно је да се динари штампају.

Ако Немачка мало јаче заглиби, враћамо се на штицовање курса.
Власт очигледно неће вршити измену привредне структуре тј неће много форсирати нашу, домаћу, привреду. Више ће се ослонити, као и до сада на стране инвеститоре тако да они имају две могућности: Прво - да предају у руке странцима још преосталих рудника (злата, литијума....) и део јавних предузећа (ЕПС, хидро и термо електране, Србија шуме, водопривресду ....) што изгледа и хоће.и Друго - да почну са повлачењем државних резерви и тако покривају део дуга а део гурају у привреду. Наше резерве су око 21,5 милијарди евра.

Власт очигледно неће вршити измену привредне структуре тј неће много форсирати нашу, домаћу, привреду. Више ће се ослонити, као и до сада на стране инвеститоре тако да они имају две могућности: Прво - да предају у руке странцима још преосталих рудника (злата, литијума....) и део јавних предузећа (ЕПС, хидро и термо електране, Србија шуме, водопривресду ....) што изгледа и хоће.и Друго - да почну са повлачењем државних резерви и тако покривају део дуга а део гурају у привреду. Наше резерве су око 21,5 милијарди евра.

Ово прво. Резерве ће се користити за одбрану курса. А и то је везано са првим.

Ово прво. Резерве ће се користити за одбрану курса. А и то је везано са првим.
У привреди сам, тј грађевинарсту, али смо јако везани за привреду и могу да ти кажем да ми се не свиђају неки трендови који су почели да се дешавају од скоро (5-6-7 месеци), наиме, почеле су фирме много да дугују једна другој. У контакту сам са доста фирми и радим са многима и готово сви свима дугују и то цифре које нису наивне.
Фирма где радим је у истој ситуацији и били смо познати по томе да заиста нисмо никоме дуговали. Сада су дугови према нама озбиљно нарасли па смо и ми почели да дугујемо осталима. Зовем дужнике и сви кажу да и њима остали дугују и да они имају проблеме.
Ово ми се уопште не свиђа. Видећемо на шта ће то да изађе али .....

У привреди сам, тј грађевинарсту, али смо јако везани за привреду и могу да ти кажем да ми се не свиђају неки трендови који су почели да се дешавају од скоро (5-6-7 месеци), наиме, почеле су фирме много да дугују једна другој. У контакту сам са доста фирми и радим са многима и готово сви свима дугују и то цифре које нису наивне.
Фирма где радим је у истој ситуацији и били смо познати по томе да заиста нисмо никоме дуговали. Сада су дугови према нама озбиљно нарасли па смо и ми почели да дугујемо осталима. Зовем дужнике и сви кажу да и њима остали дугују и да они имају проблеме.
Ово ми се уопште не свиђа. Видећемо на шта ће то да изађе али .....

Камате су скочиле, кредити су драстично поскупели. А у агроиндустријском сектору, од кога код нас креће ток новца у целој привреди, протекле две године је било озбиљних поремећаја. И све то полагано кумулативно долази на наплату. Ја сам у специфичном послу, где фактички целу годину унапред улажемо да би кад дође време добили сировину. Никад више новца нисмо гурнули на терен авансно него ове године, за мојих скоро 20 година у овом послу.

Back