Pozorište "Pristanak" - Atelje 212

mr Kiza

Ističe se
Poruka
2.121
https://atelje212.rs/predstave/pristanak-2/

Ova drama me je malo podsetila na "Junake doba krize" (duzina trajanja od preko dva sata bez pauze, scenografija, i koncept likova iz vise klase koji dobrim delom diskutuju o dubokim temama), ali je svakako dinamicnija i interesantnija. No, ako je u najavi receno da ce se drama baviti osetljivom temom silovanja, nekako je to ostalo u drugom planu (Sofija Jurican koja glumi zrtvu silovanja najmanje se pojavljuje na sceni, doduse i najupecatljivije su njene dve pojave na samom pocetku i kraju) i sluzi vise kao pogonsko gorivo za razradu glavnog toka price, koja se sustinski vrti oko tri musko-zenska para nazovi "prijatelja" iz vise klase advokata i tuzilaca, na dinamici njihovih kako medjusobnih, tako i unutrasnjih toksicnih odnosa - od zavisti, uzajamnih svaleracija, fizickih nasrtaja, do "pomirenja". Nema tu nijednog pozitivnog lika (Bojan Zirovic je odlicno odglumio odurnog advokata koji prvo oslobodi silovatelja, a zatim i sam u bracnoj svadji siluje svoju zenu Tamaru Dragicevic, pa je na kraju na kolenima moli da mu se vrati, iako joj je pretio osvetom i oduzimanjem deteta; dok je Tamara takodje odlicno odglumila licemernu zenu koja se svalerise sa najboljim prijateljem svog supruga (Marko Grabez), kako bi se svom muzu osvetila za raniju prevaru, ali na kraju joj "drustvo" ipak savetuje da se vrati svom muzu), te iako u predstavi ima i crnog humora, ona je ipak pretezno oslikana tamnim bojama. Svakako je vredi pogledati, mada mi deluje da je mozda malcice i precenjena u kritikama.

Back