Prirodni priraštaj

Путин012

Aktivan član
Poruka
1.585
Zašto je u Srbiji od 1991. pa do dana danas sve manji natalitet, a sve veći mortalitet? Čitao sam zvanične podatke i od 1991. godine konstantno smo u padu. Poslednja malo veća generacija je upravo moja 2003. kad se rodilo oko 80 hiljada dece, posle toga pad i danas smo do toga da se rađa 61-64 hiljade, a umire 100-110 hiljada ljudi. Zašto se tolicno rađa? Da li je ekonomija problem ili nešto drugo? Ja sam još uvek previše mlad da bih razumeo, a studiraću demografiju, pa me zanima viđenje vas starijih od mene, šta to koči rađanje?

Zašto je u Srbiji od 1991. pa do dana danas sve manji natalitet, a sve veći mortalitet? Čitao sam zvanične podatke i od 1991. godine konstantno smo u padu. Poslednja malo veća generacija je upravo moja 2003. kad se rodilo oko 80 hiljada dece, posle toga pad i danas smo do toga da se rađa 61-64 hiljade, a umire 100-110 hiljada ljudi. Zašto se tolicno rađa? Da li je ekonomija problem ili nešto drugo? Ja sam još uvek previše mlad da bih razumeo, a studiraću demografiju, pa me zanima viđenje vas starijih od mene, šta to koči rađanje?
Bolje pitanje je, otkud si taj Arbitar šta je dobro.

Možda je dobro da bude sve manji natalitet.

Pa 2003. je ubijen Djindjic i ljudi su jednostavno izgubili svaku nadu da ce drzava da se otme iz kandzi BIA, UDBA itd... i poceli da beze...

Bolje pitanje je, otkud si taj Arbitar šta je dobro.

Možda je dobro da bude sve manji natalitet.
Za Srbiju taj premali natalitet nije dobar nikako. Nemanje dece je najveći poraz Srbije, što nas je manje to će nas lakše ugroziti veliki. Usput po meni makar za Srbiju bi bilo idealno 9-11 miliona ljudi. Ovako su pusta sela, makar cela istočna Srbija je pusta. A jednom kad ti umru sela počeće i gradovi.

Pa 2003. je ubijen Djindjic i ljudi su jednostavno izgubili svaku nadu da ce drzava da se otme iz kandzi BIA, UDBA itd... i poceli da beze...
Šta znam. U doba Jugoslavije, do 1970. je konstantno raslo, pa čak i do 1980tih. Od 80tih do 91. je još uvek bilo dosta dobro rađanja, ali malo manje u odnosu na prethodno, a onda od 1991 Konstantan pad. Ne bih rekao da može smrt jednog čoveka toliko uticati, makar mislim.

Kontracepcija i moderan način života koji promoviše holivud. Ne zavaravajte se da je do ekonomije jer ni u Nemačkoj nije ništa bolje.
Pa u Srbiji možda jeste do ekonomije. Nisu srpski i nemački narod isto. Slovenski narod je više okrenut porodici od Germanskog. Tako da nije baš toliko to za uporediti. Mada dobro poštujem i to mišljenje jer ima veze, ali šta znam ja mislim da je kod njih više do kulture i na tome što se tamo mnogo manje emocija ispoljava, te su im deca i porodice sve manje bitna.

šta to koči rađanje?
politika!
dok novorodjence poraste i postane glasac prodje 18 godina, a tebi trebaju glasovi danas, danas korumpiras penzionere i punoletne, a deca te ne zanimaju jer si ogavni politicar
neces seljacima da izadjes u susret kazes neka pocrka narod od gladi pa zamisli onda ko ce da radja jos jedna gladna usta i zasta, za farmu i parove? potrosis silne pare za prenos sporta, opet da bleji svet u tv ko ne voli farmu

tv i politika, to koci
koga tv i politika ne zanimaju, taj ima sanse da se razmnozava, a ostali tesko
znam po sebi, ali ja sam emigrirao, pa zato, dok u srbiji bih isto bio izgubljen slucaj

ovde smo videli perspektivu, pa smo mogli da se razmnozimo, tv i politika nam nije smetala
pa samo zena kada uporedi porodjaj tu sa porodjajima ovde, .... pa onda trosi na prenose sporta, a nemoj na porodilista, i imaces jos manji natalitet

Poslednja izmena:
Video sam da piše da na areni stišavaju Vučiću što pevali, e pa to baš i nije istina. Odnosno istina je da na Areni utišavaju navijače, ali to je uvek tako, ne samo pri skandiranju protiv Vučka, već.iz nekog razloga u poslednjih par sezona je stišano, to su svi primetili i nikome nije jasno zašto.

Pa u Srbiji možda jeste do ekonomije. Nisu srpski i nemački narod isto. Slovenski narod je više okrenut porodici od Germanskog. Tako da nije baš toliko to za uporediti. Mada dobro poštujem i to mišljenje jer ima veze, ali šta znam ja mislim da je kod njih više do kulture i na tome što se tamo mnogo manje emocija ispoljava, te su im deca i porodice sve manje bitna.
Ma kakva ekonomija, do svesti je naroda. Taj mali procenat gastarbajtera što napravi decu ne bi mnogo promenio statistiku da je ovde.

Video sam da piše da na areni stišavaju Vučiću što pevali, e pa to baš i nije istina. Odnosno istina je da na Areni utišavaju navijače, ali to je uvek tako, ne samo pri skandiranju protiv Vučka, već.iz nekog razloga u poslednjih par sezona je stišano, to su svi primetili i nikome nije jasno zašto.
poenta je sto nije potroseno 600 miliona na porodilista, a utisavaju, zna se zasto, nece niko da vice djilasu lopove

Mali procenat gastarbajtera? Na svetu postoji približno 11 miliona ljudi koji se iznašnjavaju kao Srbi. U Srbiji živi približno 6 miliona Srba. Nije to baš mali procenat. Ali slažem se da je do svesti.
Pričam o ovima što su skorije otišli, a veći deo tih 11 miliona i nemaju neke veze sa Srbijom, to su Amerikanci, Nemci, Australijanci, za neku generaciju neće ni znati Srpski jezik ako ga uopšte znaju sad. Baš kao što dobar deo Amerike ne zna Nemački iako je nemačkog porekla.

Ma baš će se neka majka koja želi decu odlučiti da ne rodi zbog loših uslova u porodilištu. Babe su nam se na njivama porađale.
Nije zbog porodilišta, više je da treba da odgajiš dete novcem. Treba pelene da kupuješ, hraniš, odeća, obuća...
Sad ja lično mrzim materijalizam i uvek bih pre birao dete, ali ne misle svi tako, a možda i baš zato jer se boje da neće moći da mu pruže uslove pa se ne usude ni da ga imaju. Mada ja smatram da opet svako može bar 2 deteta imati.

Nije zbog porodilišta, više je da treba da odgajiš dete novcem. Treba pelene da kupuješ, hraniš, odeća, obuća...
Sad ja lično mrzim materijalizam i uvek bih pre birao dete, ali ne misle svi tako, a možda i baš zato jer se boje da neće moći da mu pruže uslove pa se ne usude ni da ga imaju. Mada ja smatram da opet svako može bar 2 deteta imati.
Izgovori. Promenili su se prioriteti.

Ma baš će se neka majka koja želi decu odlučiti da ne rodi zbog loših uslova u porodilištu. Babe su nam se na njivama porađale.
za sve kategorije drustva cemo da obezbedimo top zdravstvenu negu, a porodiljama i deci njiva?
pa ti si prvi kriv za negativan prirastaj.
svest ti je nakaradno formirana
Izgovori. Promenili su se prioriteti.
pa vidimo

Ja svest sam sebi formiram i po malo moj otac ima uticaj jer ga smatram inteligentnim čovekom. Ne razumem na šta misliš? Ne smetaju mi druge rase, sve rase su ravnopravne, ne razumem komentar.
pa, potura se ideja od ovog zike da su nam se zene razmazile i mi isto, ranije je i njiva mogla da bude porodiliste

znaci, svest nam je promenio zapad pod medijskim uticajem, zene sad oce standard
a mi muskarci, pa valjda i mi brinemo sta cemo sutra da priustimo toj deci

emigranti imaju nizi standard, niza ocekivanja od domaceg stanovnistva, to je bila moja poenta, manje su zahtevni, ali drustvo mora da pokaze koji su prioriteti, stadion ili porodiliste
Zika34:
zasto ne idete na njive/livade i igrate i gledate fudbal, nego trudnice saljete kao babe su tako radile?

i dede su igrale fudbal na njivi, ali je sebicluk da se trosi na stadion jer su tamo glasaci, a deca ne glasaju zato se u njih ne ulaze

Poslednja izmena:

Back