Prirodne ili tehničke nauke? :)

Lady_N

Početnik
Poruka
5
Želela bih da vas pitam, šta je po vašem mišljenju bolje upisati, šta je prerspektivnije? Matematički ili građevinski fakultet u Beogradu?
Ja nikako ne mogu da odlučim. Bojim se da će mi matematika biti monotona, mada je baš volim, a građevina je nekako svestranija, ili mi se bar tako čini, mada svi kažu da je preteška. I da napomenem, do sada nisam imala dodira sa građevinom, pošto završavam ekonomsku školu. :neutral:

Želela bih da vas pitam, šta je po vašem mišljenju bolje upisati, šta je prerspektivnije? Matematički ili građevinski fakultet u Beogradu?
Ja nikako ne mogu da odlučim. Bojim se da će mi matematika biti monotona, mada je baš volim, a građevina je nekako svestranija, ili mi se bar tako čini, mada svi kažu da je preteška. I da napomenem, do sada nisam imala dodira sa građevinom, pošto završavam ekonomsku školu. :neutral:

"Zavisi mlada šta vi želite":lol:. Genijalna rečenica iz filma "Ko to tamo peva", koja ti daje odgovor na sva ovako postavljena pitanja.

Moraš pojasniti šta podrazumevaš pod perspektivom? Hoćeš li da imaš dobro plaćen posao ili da se baviš onim što voliš, dok ti materijalna strana nije bitna? Hoćeš li da budeš profesor, istraživač, ili se baviš nečim praktičnim što je tehničke prirode? Da li si više sklona praktičnim stvarima ili teoretisanju? Da li voliš samo zadatke iz matematike, ili ti se sviđa i teorija? Da li voliš formalizovan način izlaganja ili ne tako strogo izlaganje? Da li si imala susreta sa nacrtnom geometrijom? Koliko je matematika u tvojoj školi "jaka"? Kakva su tvoja predznanja iz predmeta kao što su matematika i fizika? Zašto se bojiš da bi matematika mogla da bude monotona ako ti se sada sviđa? Da li si marljiva? Koliko bi vremena odvajala za učenje?

Pošto na ova pitanja odgovoriš verovatno će mi biti jasnije i šta tražiš i gde ćeš to pre dobiti. Imam dosta drugova na oba fakulteta tako da sam jako dobro upućen u to što se tamo radi, bar u prvoj godini, pošto sam i sam kao i pomenuti tek prva godina, ali kao godina adaptacije ona te verovatno najviše i zanima, mada mi je poznato i šta oni znaju o težini preostalih godina.

Pa ja bih najradije da se bavim onim što volim, a da to usput bude dobro plaćeno. :D Teoriju nikako ne volim, a matiš kako matiš obožavam. :) Zanimljivo mi je da rešavam zadatke, ako neki ne mogu "iz prve" ja se udubim u to dok ga ne uradim. Matematika u mojoj školi je manje-više bzv. ali sam sigurna da mogu da je spremim odlično za oba faksa. A što se tiče toga čime bih konkretno volela da se bavim.... Sa jedne strane bih volela da budem profesor, po mogućnosti na nekom fakultetu, mada mi to zvuči preambiciozno pošto kažu da se do tog mesta teško dolazi. :) Ili možda da proračunavam neke rizike npr. u banci, pošto mi je ekonomija bliska, obzirom da završavam ekonomsku srednju. A sa druge strane da pokrenem neki privatni posao, možda nešto u vezi građevine, (sa kojom inače nisam imala nikakvog kontakta) da radim neke nacrte ili proračune. :) Ne bih baš da visim na gradilištu. ;) Uz to, volela bih da mi je diploma faksa priznata i u inostranstvu. :) Ma uopšte nisam ambiciozna. ;)

Ambicioznost uopšte nije loša stvar. Bar po meni. Smatram da je čak i poželjna osobina, a svakako i preduslov da bi se u životu nešto značajnije uradilo. Nisi pomenula koliko si skolna radu, tj. da li si trudoljubiva i marljiva ili kampanjac. Na fakultetu, bar na dva koja ti pominješ, jako je teško uspeti ako odgovaraš ovom zadnjem profilu. Rad je osnovna forumula za veliki uspeh, dok se predispozicije podrazumevaju. Njih, ako sam dobro razumeo, imaš, pa ti onda ne bi trebalo da predstavlja problem taj aspekat, za radne navike ne znam, ali mi nekako idu uz ambicioznost, pa ću pretpostaviti da i njih poseduješ.

Pošto pod perspektivom podrazumevaš sklop finansijske ispunjenosti i interesantnog posla, moram primetiti da mnogo tražiš. Ja sam fakultet birao ove godine i odlučio sam se za nešto što najviše volim, iako to možda ne donosi neki veliki novac u budućnosti, ali odricanje je deo života. Iako su mi mnogi govorili da u poziciji da biram između fakulteta usko prirodnog i strogo tehničkog usmerenja, ja uopšte nisam imao dilemu da je za mene bolje ovo prvo, iako su mi mnogi odlučno ponavljali da grešim. Tvoje dvoumljenje mi je dakle delimično blisko, s tim što sam ja dobro znao šta hoću, a mene su velikom većinom ljudi ubeđivali u obratno. Ipak ja sam ostao dosledan svojoj odluci da ću se baviti naukom, a ne praktičnim disciplinama zato što to više volim (ne kažem da ne volim ovo drugo, ali me znatno manje privlači).

Što se tiče matematike na Matematičkom fakultetu, ja ću možda surovo zvučati, ali to nije isto što i u srednjoj školi. Pogotovo stručnoj, mada ni gimnazija ne može da se poredi s tim. Naime, pristup matematici se prilično razlikuje, jer se gradivo jako formalno izlaže. Prosto se koristi jako kocizan jezik, koji nije ni nalik onim prostim ilustracijama iz srednje. Možeš da pogledaš recimo udžbenik "Matematička analiza 1", pre svega način izlganja i zadatke koje se tamo daju. Tako ćeš najbolje videti koliko ti je to blisko i da li možeš da držiš iskorak sa tim. Inače, moj drug koji tamo studira je pre uvek govorio da voli zadatke, a mrzi teoriju, a upisavši MATF je promenio redosled tih uloga
smile1.gif
. Ne želim da te ovim plašim, samo hoću da kažem da fakultet zahteva mnogo truda, jer inače uspeh izostaje. Mislim da može da ti postane monotona, ali možda je još više zavoliš... Zavisi... To je jako teško proceniti. I mada znam neke koji se žale da je teško, niko nije nezadovoljan što je to upisao, a da se znanje tamo daje, daje se... Ja baš pažljivo pratim njihov program da me ne nadmaše u znanju i mogu ti reći da jako dobro i detaljno rade apsolutno sve. Što se znanja tiče tu ga neće biti u manjku. Znači kad završiš MATF u Beogradu ti ćeš stvarno jako dobro poznavati materiju i ako ti je stalo do znanja možeš ga dobiti u velikim količinama, možda i većim od onih koje uopšte možeš da poželiš.

Opet, pitanje je koji smer ćeš odabrati. Imaš dosta zanimljivih smerova na Matematičkom fakultetu, a neki od njih, uz dobar prosek na kraju studiranja nude mnogo dobrih perspektiva. Na sajtu Matematičkog fakulteta imaš dosta informacija o svemu, pa ako te zanima možeš malo da tražiš šta ti smerovi nude, a ujedno i da vidiš kakvog su tipa kolokvijumi, ispiti i sl. Računarski smer je perspektivan, bar koliko sam ja upoznat sa tim. Mislim da postoji i smer za statistiku, ili nešto slično, pošto si odabrala ekonomsku na nivou srednje trebalo bi da ti je to blisko, pa je i to jedna zanimljiva solucija.

Što se građevine tiče, rekao bih da ona uopšte nije teža od matematike. Neću sad da ih poredim, ali nemoj preuveličavati težinu građevine. Matematika i fizika, bar u prvoj godini, su tu jako lake. Nacrtna je ono što nekima zadaje probleme. Mada kažu da nije toliko teška koliko izgleda. Ipak pre nego što se odlučiš za građevinu dobro razmisli da li to stvarno voliš. Raspitaj se šta rade ljudi koji su završili taj fakultet, listaj malo udžbenike, raspitaj se malo po forumima tih fakulteta pod uslovom da isti postoje (MATF ima svoj forum, za Građevinski fakultet ne znam) i oko težine studiranja i oko mogućnosti koje ćeš imati kada prođeš kroz to... Važno je da prikupiš što više informacija, jer inače će ti izbor biti suviše proizvoljan.

Izbor profesije nije naivna stvar i jako je teško ljudima savetovati šta da rade, čak i kada ih poznajemo, a pogotovo ovako... Ono što je sigurno, perspektiva, i to velika, postoji na oba fakulteta ako uspeš da se probiješ na sam vrh. Da li si za to kadra i uopšte voljna da se tome u toj meri posvetiš samo ti znaš. Ja sve ovo navodim iz najboljih namera, čisto kao nekoliko mišljenja koje ne treba da shvatiš kao savete nego više kao sugestije na tačke oko kojih treba da porazmisliš i one čak ne moraju da budu tačno odabrane. Ono što jeste moj savet, ali samo to i ništa više je da ne zanemariš činjenicu da se treba baviti onim što voliš, jer inače, ma koliko te plaćali, nećeš biti ispunjena do kraja. Ako uspeš da uskladiš te dve stvari još bolje. Šta ćeš odabrati je ipak samo tvoj izbor i na kraju treba da poslušaš sebe. A ako budeš sigurna da si odabrala pravu stvar, i ako joj se zaista do kraja posvetiš onda ćeš verovatno i uspeti.

Nadam se da sam ti bar malo pomogao. Ako imaš još neka pitanja slobodno ih postavi, rado ću odgovoriti, a ako treba i postaviti pitanja prijateljima sa tih fakulteta koja te interesuju. Inače, koliko ti je ostalo vremena do izbora fakulteta (tj. da li si maturantkinja ili imaš još više vremena za razmišljanje)?

Poslednja izmena:
Ostalo mi je još veoma malo vremena. Da, maturantkinja sam, kako to čudno zvuči. :D Već sam počela da se spremam, pošto znam da ću upisati neki od ova dva faksa, a na oba se polaže matematika. :)
Što se tiče građevine, ne preuveličavam ja, nego samo prenosim šta su mi drugi rekli, jer ja baš nisam ni imala dodira sa njom. Kažu da je neki predmet ,,beton" pretežak... A ta nacrtna geometrija mi izgleda veoma zanimljivo, gledala sam kod nekog druga, mada on uči srednju građevinsku pa to verovatno nije ni blizu kao na faksu.
A matematika... Gledala sam smerove.... Ja bih verovatno onu finansijsku matematiku (tu sa statistikom i aktuarstvom) ili primenjenu. :)
Hvala ti na savetima, veoma si mi pomogao. :)

Kao što rekoh, ne bi bilo loše da pročitaš iskustva onih koji studiraju tamo na forumima MATF-a i Građevinskog fakulteta. Proverio sam, oba imaju svoje forume, pa ti zato savetujem da se raspitaš tamo i pročitaš i neke ranije diskusije. Tamo imaš još više informacija nego ovde. Takođe predlažem da malo pogledaš i šta ima na Infostudu o ovim fakultetima i smerovima koji te zanimaju.

Što se tiče upisa, prijemni je ove godine na Matematičkom fakultetu bio nešto teži nego prethodnih godina, verovatno zbog toga što je interesovanje bilo veće, pa je trebalo napraviti selekciju. Mislim ne mnogo teško, pa da moraš da znaš matematiku ne znam kako, ali trebalo je da se razmišlja:). Kada je reč o zbirkama za pripremu prijemnog iz matematike, postoji zbirka koju izdaje Matematiskop, mogla bi je potražiti. Takođe postoji i jedna dobra zbirka "Zadaci iz matematike u obliku testova", izdavač je Zavod za udžbenike, a autori su Dobrilo Tošić i Nina Stanković. Tu su dati prijemni ispiti počev od 1990 do 2008 godine sa većine Beogradskih fakulteta na kojim se polaže matemtika pri upisu i detaljna rešenja svih zadataka. Ja bih ti čak preporučio ovu drugu, ona je dobra za prelaz sa nivoa srednje stručne na nivo nešto naprednije matematike. Dakle moje tople preporuke za tu knjigu. Kada rešiš sve te zadatke već ćeš biti dobro pripremljena. A onda možeš da proradiš i tu prvu koju sam pomenuo, ne znam koji su autori i kako se tačno zove, ali i ona je dobra, tu ima i težih zadataka, sa finim dosetkama za rešavanje.

Te zbirke možeš koristi bez obzira na šta se odlučiš. Možeš da polažeš i na oba fakulteta, da ti ostane drugi ako ne jednom ne upadneš na budžet, ali to samo ako se datumi prijemnog ne poklope. Možeš i oba da upišeš, ali to ti ne bih nikako preporučio, jer treba ostaviti vremena za sve ostalo, studnetski život ipak nije samo studiranje:). Inače nećeš imati vremena ni da dišeš:lol: Uostalom, bolje je dobro znati nešto, nego znati više ali površno. Tu je i praktičan razlog, ne mogu se studirati dva na teret budžeta.

Verujem da ćeš izabrati ono što ti više odgovara. Ja bih na tvom mestu verovatno odabrao MATF, ali to ne znači da je to i bolji izbor. Samo ti dobro razmisli i uradićeš pravu stvar. Mada, s obzirom oko kojih fakulteta se dvoumiš, mislim da šta god odabereš naćićeš ono što želiš. Srećno pri izboru fakulteta, priprema i polaganju prijemnog, pa i daljem studiranju. Ako budeš imala pitanja vezana za fakultete slobodno ih postavi ovde. Ako ti pri pripremi prijemnog bude trebala pomoć oko matematike i ako budeš imala neku nejasnoću, evo ti teme na ovom forumu gde ja i još neki odgovramo na matematičke nedoumice u rešavanju zadataka:
http://forum.krstarica.com/showthre...ezno-pročitati-uputstva-u-prvom-postu)/page33

Kada se odlučiš, obavezno napiši ovde šta si izabrala.

Poslednja izmena:
@ pera kojot
Pa nisam još ništa, pijemni je tek krajem juna. :D

@MathPhysics
Hvala na savetima i informacijama. Pomogle su mi iako sam se već raspitivala na drugim mestima i čitala razne forume, posećivala sajtove.... Javiću vam, naravno, koji faks sam na kraju upisala. :)

Back