Princip evolucije?

Road SD

Evo par pitanja na koje može da odgovori i dete od pet godina - a ti nećeš moći da odgovoriš:
- Da li životinja koja živi u džungli, prilikom pomeranja savane na račun džungle od 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara godišnje, može da se pomeri 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara za tu godinu i da i dalje živi u džungli, ILI - mora da ostane ukotvljena na mestu na kom se zatekla pri toj zameni sredine i da se prilagodjava novoj okolini-sredini?
- Da li životinja koja živi u savani, prilikom pomeranja pustinje na račun savane od 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara godišnje, može da se pomeri 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara za tu godinu i da i dalje živi u savani, ILI mora da ostane zabetonirana na mestu na kom se zatekla pri menjanju sredine i da se prilagodjava novoj okolini-sredini?
- Da li životinja koja živi u pustinji, prilikom potapanja pustinje vodom susednog mora od 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara godišnje, može da se pomeri 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara za tu godinu i da i dalje živi u pustinji, ILI - mora da ostane zakovana na mestu na kom se zatekla pri promeni sredine i da razvija škrge i peraja , ne bi li mogla da preživi?

Već sam naglasio da me linkovi ka engleskim tekstovima ne interesuju - jer ne govorim engleski jezik.
Obraćam ti se na srpskom, pa bi bilo dobro da i ti obrazložiš, svojim rečima (ili prevedi bukvalno) te zabeležene promene u morfologiji i na koji način su dobijene.

Posmatrana evolucija novih organa i promene u izgledu zivotinja, sve je nastalo mutacijama.

1. Nacrtati na koji način se može šapa postepenim promenama pretvoriti u krilo, a da dotične jedinke uvek budu u stanju da prežive takvo menjanje, tj da su sposobne da se kreću i love.
2. Da li je iko do sada, uspeo da u laboratoriji pomeša gasove zamišljene nekadašnje Zemljine atmosfere i kao krajnji produkt niza reakcija dobije jednoćelijski organizam?
3. Da li je iko ikada zabeležio neku korisnu anatomsku mutaciju (dakle mutaciju na nekom genu ili grupi gena), obzirom da se celokupna priča evolucije zasniva na tome?
4. U koliko primera ste, ukrštanjem jedinki sa mutacijama i normalnih jedinki - dobili da se mutirani geni prenose na poto
mstvo?

Evolucija kojih organa?
Kod kojih životinja?
Kakvim mutacijama?
Gde išta od toga ima u tvom postu?
Gde je obrazloženje tvrdnje?

To je naucna literatura, za detaljnije trazi sam, treba da ti i prevodim jos.

Jedan primer : Gusteri koji su bili dovedeni u novu sredinu su u nekoliko generacija dobili vece glave i evoluirali su im novi ventili u stomacima zbog promene ishrane.

Kod jednih morskih zivotinja ( sea squirt ) je evoluiralo funkcionalno srce sa vise pretkomora i tako dalje, ne mogu da ti prevodim.

sve ovo je posmatrano za vrlo kratko vreme, a cak i da nije, dokazi su dovoljno cvrsti.

4. U koliko primera ste, ukrštanjem jedinki sa mutacijama i normalnih jedinki - dobili da se mutirani geni prenose na potomstvo?

Ovo je ključno za evoluciju.
A lako je eksperimentalno utvrditi.
Koji je vaš odgovor?
U koliko slučajeva ste dobili, da se mutacije prenose na potomstvo?
(Parenjem normalne jedinke i jedinke sa mutacijom)

To je naucna literatura, za detaljnije trazi sam, treba da ti i prevodim jos.

Jedan primer : Gusteri koji su bili dovedeni u novu sredinu su u nekoliko generacija dobili vece glave i evoluirali su im novi ventili u stomacima zbog promene ishrane.

Kod jednih morskih zivotinja ( sea squirt ) je evoluiralo funkcionalno srce sa vise pretkomora i tako dalje, ne mogu da ti prevodim.

sve ovo je posmatrano za vrlo kratko vreme, a cak i da nije, dokazi su dovoljno cvrsti.

Ne treba meni da prevodiš.
Kada iznosiš neke tvrdnje - onda sam treba da se trudiš da ih potkrepiš dokazima.
Inače ćeš ispasti neozbiljan sagovornik.
Čita ovo još neko, osim mene i tebe.

"Gušteri su dobili veće glave"?
Moj komšija ima duže noge od svog oca, njegov sin još duže.
Nova vrsta?

Kakvi ventili u stomacima?
Obrazloži.
I o kakvoj se promeni ishrane radi?

itd.

Ne treba meni da prevodiš.
Kada iznosiš neke tvrdnje - onda sam treba da se trudiš da ih potkrepiš dokazima.
Inače ćeš ispasti neozbiljan sagovornik.
Čita ovo još neko, osim mene i tebe.

"Gušteri su dobili veće glave"?
Moj komšija ima duže noge od svog oca, njegov sin još duže.
Nova vrsta?

Kakvi ventili u stomacima?
Obrazloži.
I o kakvoj se promeni ishrane radi?

itd.

Nisi trazio da ti pokazujem nove vrste, nego nove organe, nove vrste sam okacio 20 puta.
Ne znam tacno koji ventili, pise koji je organ ali ne znam ja koji je " cecal valves".
Nije bitno o kakvoj se ishrani radi, promenili su je i prilagodili se novoj.
Sto se tice mog potkrepljivanja dokazima, nista ne ide u naucnu literaturu ako prethodno nije provereno da je dokaz.

Nisi trazio da ti pokazujem nove vrste, nego nove organe, nove vrste sam okacio 20 puta.
Ne znam tacno koji ventili, pise koji je organ ali ne znam ja koji je " cecal valves".
Nije bitno o kakvoj se ishrani radi, promenili su je i prilagodili se novoj.
Sto se tice mog potkrepljivanja dokazima, nista ne ide u naucnu literaturu ako prethodno nije provereno da je dokaz.

"Nova vrsta" se odnosilo na moje komšije.
Da li to što potomak neke jedinke, ima malo veću glavu, duže noge, duži kljun,..... znači da je to sada nova vrsta?

Pa kako onda znaš da je to tačno - ako nisi razmotrio iznesene tvrdnje?
Veruješ da su tačne?

Bitno je i te kako.
Kako su promenili ishranu, zašto, kako su se prilagodili novoj....gomila pitanja.
Neće moći to tek tako - "piše tako i gotovo".
Kod mene to ne prolazi.

Veruješ da je tako?

Ti si dobar Vernik Lazo, ali nikakav Naučnik.
Vernik veruje u nešto što kaže autoritet, Naučnik preispituje svaku tvrdnju.

"Nova vrsta" se odnosilo na moje komšije.
Da li to što potomak neke jedinke, ima malo veću glavu, duže noge, duži kljun,..... znači da je to sada nova vrsta?

Pa kako onda znaš da je to tačno - ako nisi razmotrio iznesene tvrdnje?
Veruješ da su tačne?

Bitno je i te kako.
Kako su promenili ishranu, zašto, kako su se prilagodili novoj....gomila pitanja.
Neće moći to tek tako - "piše tako i gotovo".
Kod mene to ne prolazi.

Veruješ da je tako?

Ti si dobar Vernik Lazo, ali nikakav Naučnik.
Vernik veruje u nešto što kaže autoritet, Naučnik preispituje svaku tvrdnju.

Nikada nisam rekao da sam naucnik, tebi dajem linkove iz naucne literature ( koja je proverena bezbroj puta od pravih eksperata u tim poljima, sam si rekao da preispituju svake tvrdnje, oni se i proslave tako sto obore neku jaku tvrdnju ).
Opet ponavljam, nisi mi trazio nove vrste, ako hoces nove vrste na istom sajtu imas primer kako se u jednoj vrsti biljaka desila mutacija ( duplirao se broj hromozoma ) i vrsta se odvojila u jednoj generaciji, nije vise mogla da se pari sa roditeljskom vrstom, samo sa svojom, to je posmatrano radjanje novih vrsta.

Sveto, vec smo pisali o evoluciji krila i sam si skrenuo na drugu temu da bi se sada vracao sa istim prekopiranim pitanjima na koja si dobio odgovor ali ti se nije svideo i sada ponovo gusis.
Na pitanja koja su na nivou dece predskolskog uzrasta sam ti odgovorio onoliko koliko je moguce sa obzirom da si neka pitanja postavio onako kako ti shvatas evoluciju pa si trazio objasnjenja tvog pogresnog shvatanja, jos malo ces poceti da trazis odgovor na pitanje sta je neki Australopitekus Zika doruckovao onog jutra kad su popadala drva. Na takva pitanja iskreno nemam odgovor...

Nikada nisam rekao da sam naucnik, tebi dajem linkove iz naucne literature ( koja je proverena bezbroj puta od pravih eksperata u tim poljima, sam si rekao da preispituju svake tvrdnje, oni se i proslave tako sto obore neku jaku tvrdnju ).
Opet ponavljam, nisi mi trazio nove vrste, ako hoces nove vrste na istom sajtu imas primer kako se u jednoj vrsti biljaka desila mutacija ( duplirao se broj hromozoma ) i vrsta se odvojila u jednoj generaciji, nije vise mogla da se pari sa roditeljskom vrstom, samo sa svojom, to je posmatrano radjanje novih vrsta.

Svako ko proučava neku oblast nauke je naučnik.
Ako se javljaš na temama iz biologije - onda se valjda razumeš u tu oblast.
Inače, ne vidim smisla da iznosiš bilo kakve tvrdnje - ako se u neku oblast uopšte ne razumeš.

kako se u jednoj vrsti biljaka desila mutacija ( duplirao se broj hromozoma ) i vrsta se odvojila u jednoj generaciji
Zanimljivo vidjenje "vrste".
Ono tele sa pet nogu, ili zmija sa dve glave više nisu pojedinačni primerci vrsta sa mutacijama - već nove vrste?

A ako nisi u stanju da obrazložiš svojim rečima neku tvrdnju koju zastupaš, zašto onda repliciraš na tudje postove?
Nisam te ja vukao za rukav da mi protivurečiš.
Meni su besmisleni postovi tipa:
"nisi u pravu, ali ne mogu ja sada tebi da objašnjavam"
"imaš sve lepo ovde dato linkovima..."
Ali ja ne mogu da vodim raspravu sa linkovima - već samo sa živim ljudima.
Pod uslovom da su oni sposobni za istu.

Osnove evolucije smo učili u školi, ali mene zanima kako nastaju nove vrste:

Da li je došlo do promene DNK na primerku stare vrste te se 'rodi' primerak nove vrste.
Tada je to školski primer GMO-a.

Ili je došlo do promene/prilagodbe na primerku stare vrste?
U tom slučaju je ta evolucija stvarno veličanstvena jer se ta promena utisnula i u DNK
toga primerka te su se rađali primerci nove vrste!?:think:

Doslo je do promene na hromozomu stare vrste.

Ako je ta promena za vrstu pozitivna - nastavila se i u sledecim generacijama...

Ako nije takva jedinka je iscezavala.

Stvara se podjednak broj pozitivnih i negativnih mutacija.

Sveto, vec smo pisali o evoluciji krila i sam si skrenuo na drugu temu da bi se sada vracao sa istim prekopiranim pitanjima na koja si dobio odgovor ali ti se nije svideo i sada ponovo gusis.
Na pitanja koja su na nivou dece predskolskog uzrasta sam ti odgovorio onoliko koliko je moguce sa obzirom da si neka pitanja postavio onako kako ti shvatas evoluciju pa si trazio objasnjenja tvog pogresnog shvatanja, jos malo ces poceti da trazis odgovor na pitanje sta je neki Australopitekus Zika doruckovao onog jutra kad su popadala drva. Na takva pitanja iskreno nemam odgovor...

Šta si pisao o evoluciji krila?
Daj mi bar deo tog tvog teksta.
Gde ti je crtež, kako se od šape dobija krilo, postepenim, postupnim promenama?
Dao si životinju sa šapama, životinju sa opnom medju udovima i životinju sa već gotovim krilima.
Šta to znači?
Evolucija u tri generacije?
Biće sa šapom je rodilo biće sa opnom medju udovima, a ono biće sa gotovim krilima?
Nije tako?
Išlo je u više faza?
Kojih?
Kako izgledaju bića iz tih faza?

Pitao sam te:
- Da li životinja koja živi u džungli, prilikom pomeranja savane na račun džungle od 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara godišnje, može da se pomeri 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara za tu godinu i da i dalje živi u džungli, ILI - mora da ostane ukotvljena na mestu na kom se zatekla pri toj zameni sredine i da se prilagodjava novoj okolini-sredini?
- Da li životinja koja živi u savani, prilikom pomeranja pustinje na račun savane od 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara godišnje, može da se pomeri 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara za tu godinu i da i dalje živi u savani, ILI mora da ostane zabetonirana na mestu na kom se zatekla pri menjanju sredine i da se prilagodjava novoj okolini-sredini?
- Da li životinja koja živi u pustinji, prilikom potapanja pustinje vodom susednog mora od 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara godišnje, može da se pomeri 100 metara, 1 kilometar ili 10 kilometara za tu godinu i da i dalje živi u pustinji, ILI - mora da ostane zakovana na mestu na kom se zatekla pri promeni sredine i da razvija škrge i peraja , ne bi li mogla da preživi?

Ako nisi u stanju da odgovoriš na pitanja "na nivou dece predškolskog uzrasta" - koji je tvoj uzrast?

Inače, ne vidim smisla da iznosiš bilo kakve tvrdnje - ako se u neku oblast uopšte ne razumeš.

kako se u jednoj vrsti biljaka desila mutacija ( duplirao se broj hromozoma ) i vrsta se odvojila u jednoj generaciji
Ono tele sa pet nogu, ili zmija sa dve glave više nisu pojedinačni primerci vrsta sa mutacijama - već nove vrste?

A ako nisi u stanju da obrazložiš svojim rečima neku tvrdnju koju zastupaš, zašto onda repliciraš na tudje postove?

Broj hromozoma moze da se duplira i da vrsta ostane ista.

Mi mozemo da dupliramo vestacki broj hromozoma na biljkama.

Doslo je do promene na hromozomu stare vrste.

Ako je ta promena za vrstu pozitivna - nastavila se i u sledecim generacijama...

Ako nije takva jedinka je iscezavala.

Stvara se podjednak broj pozitivnih i negativnih mutacija.

Otkud ti znaš da se nastavila promena u sledećim generacijama?
Da li ste eksperimentalno utvrdili da se mutirani geni prenose u sledeće generacije?
Na koliko primera?
U kom procentu pokušaja se to desilo?
Gde su vam dokazi za ovakve tvrdnje?

Gde se stvara jednak broj pozitivnih i negativnih mutacija?
Na papiru evolucionističkih knjiga i časopisa?
Pa, sami evolucionisti, za potrebe svoje teorije, Pretpostavljaju, da je svaka 10.000-ta mutacija korisna (pozitivna).
Još kada bi je neko i zabeležio u stvarnosti.

- - - - - - - - - -

Broj hromozoma moze da se duplira i da vrsta ostane ista.

Mi mozemo da dupliramo vestacki broj hromozoma na biljkama.

Vrsta?
Kome duplirate broj hromozoma?
Vrsti - ili pojedinim primercima te vrste?

Otkud ti znaš da se nastavila promena u sledećim generacijama?
Da li ste eksperimentalno utvrdili da se mutirani geni prenose u sledeće generacije?
Na koliko primera?
U kom procentu pokušaja se to desilo?
Gde su vam dokazi za ovakve tvrdnje?

Gde se stvara jednak broj pozitivnih i negativnih mutacija?
Na papiru evolucionističkih knjiga i časopisa?
Pa, sami evolucionisti, za potrebe svoje teorije, Pretpostavljaju, da je svaka 10.000-ta mutacija korisna (pozitivna).
Još kada bi je neko i zabeležio u stvarnosti.

Ne zelim da objasnjavam nikom da je 2 + 2 = 4.

To je vec davno dokazano.

95% svih naucnika na zemlji su evolucionisti.

Nisu evolucionisti samo jadni i zatucani talibani svih religija.

Ne zelim da objasnjavam nikom da je 2 + 2 = 4.

To je vec davno dokazano.

95% svih naucnika na zemlji su evolucionisti.

Nisu evolucionisti samo jadni i zatucani talibani svih religija.

O tome se ovde i ne raspravlja.
Pitanje je konkretno:
U koliko primera ste, parenjem jedinke sa mutacijom i normalne jedinke, dobili da se mutirani geni prenose na potomstvo?
Jer - bez toga nema evolucije.
Ne dobih odgovor ni od jednog od vas.

A za procenat evolucionista....
Na kom državnom fakultetu, u kojoj zemlji, danas, možeš da postaneš doktor biologije - a da si protivnik teorije evolucije?
U kojoj od tih država možeš da dobiješ posao profesora ili da ti se finansira istraživanje - ako si protivnik teorije evolucije?

Odgovori.
A onda odgovori samom sebi.

Na kom državnom fakultetu, u kojoj zemlji, danas, možeš da postaneš doktor biologije - a da si protivnik teorije evolucije?
U kojoj od tih država možeš da dobiješ posao profesora ili da ti se finansira istraživanje - ako si protivnik teorije evolucije?

Odgovori.

U ni jednoj drzavi.

Ako si KRETEN - ko ti moze dati titulu da nesto istrazujes ili ucis decu?

U ni jednoj drzavi.

Upravo tako.
Ako hoćeš posao i novac - moraš biti evolucionista.
Tek tih, (recimo) 5 posto hrabrih ljudi, koji su obraz stavili ispred zarade, su se usudili da kažu nešto protiv dotične teorije.
(a i oni su morali da, prvo, završe fakultete učeći o dotičnoj gluposti)

Izgleda da nisi video prvi deo posta, pa da ga ponovim:
Pitanje je konkretno:
U koliko primera ste, parenjem jedinke sa mutacijom i normalne jedinke, dobili da se mutirani geni prenose na potomstvo?
Jer - bez toga nema evolucije.
Ne dobih odgovor ni od jednog od vas.

Šta si pisao o evoluciji krila?
Daj mi bar deo tog tvog teksta.
Gde ti je crtež, kako se od šape dobija krilo, postepenim, postupnim promenama?
Dao si životinju sa šapama, životinju sa opnom medju udovima i životinju sa već gotovim krilima.
Šta to znači?
Evolucija u tri generacije?
Biće sa šapom je rodilo biće sa opnom medju udovima, a ono biće sa gotovim krilima?
Nije tako?
Išlo je u više faza?
Kojih?
Kako izgledaju bića iz tih faza?

Pitao sam te:

Ako nisi u stanju da odgovoriš na pitanja "na nivou dece predškolskog uzrasta" - koji je tvoj uzrast?
Trazis da ti pisem ponovo ono sto je pisano par stranca unazd, vrati se lepo i vidi. Dobio si mnogo bolji prikaz od crteza, dobio si slike fosila dinosaurusa sa pticijim karakteristikama i ptica sa dinosauruskim, i to sa sve krilima i kandzama na njima u paketu, dobio si slike zivih zivotinja raznih rodova koje su prilagodjene sto duzem boravku u vazduhu(jedrenju) sto je ono sto su radili i preci ptica pre nego sto su postali vesti letaci, sto je odgovor na tvoje pitanje kako bi takva zivotinja mogla da se krece i hrani... dao sam ti ih kao foslni dokaz i kao zivi.
I koje tri generacije, sta ti pricas? Sta je krilo tetrapoda nego prednji ud tj. ono sto ti verovatno podrazumevas kao sapa. Krilo slepog misa je prilagodjena prednji ud i saka sa koznom membranom, krilo ptice je prednji ud obrastao perijem sa manje ili vise zakrzljala i srasla tri prsta koje su imali njihovi preci...

Ja ne zelim da odgovaram na pitanja na nivou dece predskolskog uzrasta jer ovo nije tema za to.
Da ti ponovim i utuvi u glavu, tvoja pitanja su tvoja predstava evolutivnog toka i nemam potrebu da ti dozvolim da me uvlacis u svoj film.
Pitao bih te dali mislis da moze biti bitne razlike u padavinama na udaljenosti od100m, 1km, 10km (pricamo o istim ili slicnim nadmorskim visinama)? Sta mislis ako se na vrhuncu susnog perioda suma smanjila duplo ili troduplo na nivou kontinenta, dali su sve sumske zivotinje mogle otici u taj sumoviti deo kontinenta?

Опрости ми, али да би неко био научник, прво мора да има одговарајућу диплому из високошколске установе, а затим и да има одговарајуће звање, а потом да се бави струком, облашћу или специјалношћу за коју има напред поменуту диплому, те на крају и постиже резултате у својој струци, области или специјалности и на крају да те резултате објављује у одговарајућим научним гласилима.
Колико сам ја приметио, ти си се јављао на више различитих тема које се баве одређеним научним питањима из више различитих наука, те би, следећи принцип који си горе изложио, могли да закључимо да, у најмању руку имаш неколико завршених факултета из области природних и техничких наука.

Ово последње није пример нове врсте, јер скоро увек није у стању да остави потомство са истим особинама (ако је уопште у стању да остави потомство).

У потпуности се слажем са овим што си казао и подржавам такав став.

Evolucija kojih organa?
На пример, органа пробавног система.

Kod kojih životinja?
На пример, једне врсте гуштера чији је латински назив Podarcis sicula.

Kakvim mutacijama?
На пример, оним које доводе до промена на генима који утичу на настанак, формирање и развој пробавног система.

Gde išta od toga ima u tvom postu?
Gde je obrazloženje tvrdnje?
Опрости ми, али мислим да се то налази на везама које су приложене. Међутим, како не знаш енглески језик, нажалост ту је и крај комуникације, сем ако неко нема довољно воље и времена да ти преведе наведене научне радове.

1. Nacrtati na koji način se može šapa postepenim promenama pretvoriti u krilo, a da dotične jedinke uvek budu u stanju da prežive takvo menjanje, tj da su sposobne da se kreću i love.

Опрости ми на шали, али заиста не умем да цртам.

2. Da li je iko do sada, uspeo da u laboratoriji pomeša gasove zamišljene nekadašnje Zemljine atmosfere i kao krajnji produkt niza reakcija dobije jednoćelijski organizam?
Не, али тиме се ионако не бави теорија еволуције, већ абиогенеза.

3. Da li je iko ikada zabeležio neku korisnu anatomsku mutaciju (dakle mutaciju na nekom genu ili grupi gena), obzirom da se celokupna priča evolucije zasniva na tome?
Да, сасвим довољно да можемо да прихватимо важење оба принципа еволуције.

4. U koliko primera ste, ukrštanjem jedinki sa mutacijama i normalnih jedinki - dobili da se mutirani geni prenose na potomstvo?
Ја ни у једном, јер се тиме не бавим.
Са друге стране, на пример, за научнике који користе винску мушицу (лат. Drosophila melanogaster), мислим да је ред величине од неколико стотина, па навише - у зависности од тога колико се дуго баве својом струком.

- - - - - - - - - -

Odgovori.
На пример, у Сједињеним америчким државама.
Што питаш?

Naravno da ne zelis linkove, jer linkovi sa naucnih sajtova imaju dokaze koji idu protiv tvoje vere.
Kada tele sa 5 nogu bude moglo da ima potomke sa 5 nogu i ti potomci isto, i kad tele sa 5 nogu ne bude moglo da se pari zbog genetske razlike sa svojom roditeljskom vrstom, onda bi bilo druga vrsta, za sada nije, i nema veze sa ovim sto ja kucam ( pokazujes osnovno neznanje o temi kada pises takve gluposti ).

http://www.teorijaevolucije.com/mutacije.html Evo ti sve o mutacijama, objasnjeno mnogo bolje nego sto bi ja objasnio, imas i na drugim sajtovima na srpskom, samo treba ukucati.

Back