Princ Đorđe Karađorđević

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Боже, опрости му што је так сад сазнао за принца Ђорђа Карађорђевића...

1969. година... Ја, клинка од 8...

То ми је један од доживљаја из детињства који никад нећу заборавити... У Македонској, код "Политике", пролазимо моја бака и ја...
"Ено га принц Ђорђе" - рече ми она у једном часу, показујући на сувоњавог, старог, али „жилавог" човека с беретком, који је управо прелазио улицу код апотеке, мало даље од нас. А ја упитах: "Чији принц је то"? "Па, онај, наш, српски, сећаш се, што деда Јова једнако прича, син краља Петра Првог, старији брат Александра, који му је преотео престо и стрпао га у лудницу на правди Бога...

(Моји баба и деда баш нису Александра волели, били су велики обреновићевци, па им се може опростити лака доза субјективности)

И онда ми ту бака одмах укратко понови и подсети, и опширније исприча...

Касније смо га често исто тако виђали како шета улицама Београда...

Ипак, кад је умро, ни то није било званично објављено.

Њега су и титоисти толерисали само у мери колико је потребно додати на оцрњивању Карађорђевића као таквих.

Znaš li zbog čega i kada je prozvan "Ludi Đorđe" ?
Kada je stojeći na konju, u punom galopu, projahao ulicom Miloša Velikog.
Od "Lodona" do Nemanjine....
Такође је коњем прелазио преко залеђене Саве или Дунава, не сећам се тачно. Свакако, Ђорђу нико није оспоравао личну храброст и говорило се да је по прекој нарави најсличнији Карађорђу, и по речима краља Петра, та комбинација са деспотском нарави његовог деде краља Николе је била убитачна. Међутим, у 20. веку такво понашање није приличило будућем краљу. Друго, иако у мемоарима он препричава да га је отац, приватно, одвраћао од абдикације, јавно је прилично олако прешао преко тог чина.
Истина је, изгледа, да млади краљ Петар или није ни знао да има стрица или му је подметнута прича о његовом лудилу, али је пошао по Ђорђа кад је са владом пошао из земље. Ђорђе у мемоарима наводи да је и то одбио. Немци га јесу ослободили из Топонице али му се немачки официр, као резервном потпуковнику обратио речима, Височанство, Ви сте заробљеник!
Уосталом, треба прочитати његове мемоаре и чути његову страну приче, јер није ништа прескочио, Колаковића, Пашићеву заверу, Александра и Павла итд.

Piše li kako ga je Mika Alas pečatio otpozadi?!

Изгледа да ниједна тема не може без глупих коментара и још глупљих алузија.Значи ако је Алас био нежења,онда је сигурно био дерпе? Глупог ли размишљања.
Мало сам се позабавио том причом о хомосексуалној вези принца Ђорђа и Мике Аласа. То потиче од интервјуа почетком 60-их година са принцом Павлом који је са њим наводно направио новинар Драгољуб Голубовић Пижон. Тај Пижон је био чувени скандалмајстор и митоман свога времена и човек невроватно талентован за измишљотине. Ваљда ће бити доста ако кажем да је он аутор "Креманског пророчанства". Ни најмање ме не би изненадило да Голубовић принца Павла није ни видео.

Ту причу је доста неопрезно поново пустио у промет историчар Предраг Марковић једним чланком (или је беше био интервју) у српском "Плејбоју" пре десетак година..

Мени је симпатична једна анегдота везана за Ђорђа из времена послијератног Београда када су се животне намирнице дијелиле на тачкице. Ипред неке продавнице у бесконачном реду стоји и принц Ђорђе а неки безобразни тинејџер пролази преко реда и иде право на шалтер. Народ гунђа, псује, негодује а мали дрско рече "Мој тата је био партизан. Имам право да идем преко реда" А тада Ђорђе дрекну из позадине "И мој тата је био краљ па опет чекам у реду. Марш назад!"

Мало сам се позабавио том причом о хомосексуалној вези принца Ђорђа и Мике Аласа. То потиче од интервјуа почетком 60-их година са принцом Павлом који је са њим наводно направио новинар Драгољуб Голубовић Пижон. Тај Пижон је био чувени скандалмајстор и митоман свога времена и човек невроватно талентован за измишљотине. Ваљда ће бити доста ако кажем да је он аутор "Креманског пророчанства". Ни најмање ме не би изненадило да Голубовић принца Павла није ни видео.

Ту причу је доста неопрезно поново пустио у промет историчар Предраг Марковић једним чланком (или је беше био интервју) у српском "Плејбоју" пре десетак година..

Да...

Марковић је написао и некакву књигу о хомосексуалцима у Срба, колико сам начуо, и у њу ставио и Ђорђа Карађорђевића.
Очигледно да Марковић није ни прелистао мемоаре краљевића Ђорђа, у којима се потанко износи једна емоционална веза са младом београдском дамом са Бањице, са којом се упознао преко једног колеге официра . Иза псеудонима тог колеге, ''поручник В.'', крије се нико други, до главом и брадом Воја Танкосић: ондашња варош је брујала да необично пријатељство се развило управо зато што је прекаљени четнички војвода краљевића упознавао са младим дамама.
Ђорђе наводи да је управо током свог последњег сусрета са братом, Александра пецнуо речима да треба да припази мало гардисте од ''Пере'' /Живковића/, с обзиром шта се све прича по чаршији.

Током, ако се не варам, 1907. аустијска штампа је писала о томе како се тадашњи престолонаследник запутио у Аустро-Уграску, само како би пратио турнеју Народног позоришта...односно једне глумице.

Постоје добре индиције да је краљевић Ђорђе , током конфинације у Топоници, са девојком која му је спремала собу добио и дете.

Иначе, партизански генерал и дисидент Павле Јакшић у својој књизи Над успоменама наводи да је краљевића често сретао у загушљивим аутобусима ГСП-а , где је овај имао обичај да отвара прозоре и суграђанима који су звоцали због промаје, одговара да промаја не постоји.

Наводно је имао неку килу,па се после ударца све то закомпликовало и довело до смрти.

У званичном извештају чувеног хирурга др Романа Сондермајера, који је и оперисао Колаковића , стоји да је узрок смрти перфорација слепог црева.

Poslednja izmena:
iskreno rečeno, ni ja nisam znao da je kralj petar imao još jednog sina..

kažu da bi bio pravi kraj da se sudbina nije poigrala sa njim

kažu da bi bio kralj srbije pre ww2 a ne kralj jugoslavije

kažu da nije bilo šanse za saradnju sa okupatorom da se on zatekao 1941 god kao kralj

kažu da je jedini od kraljevske porodice koji nije izbegao 1941 i da je ceo rat proveo u beogradu

kažu da je posleratno vreme, titovo vreme, bio poštovan !

da li bi ceo rat 1941 - 1945 bio vodjen drugačije ?

- - - - - - - - - -

Djordje-Karadjordjevic-1-670x1093.jpg

- - - - - - - - - -

Život se poigrao sa kraljevićem Đorđem Karađorđevićem, a ujedno se time poigrao i sa našom istorijom.

Da je on - prgav, Srbenda, patriota par ekselans, hrabar kao Herakle - nasledio svog oca kralja Petra I na srpskom tronu, svakako ne bismo videli Jugoslaviju ali čega bi se drugog nagledali to sam Bog zna

- - - - - - - - - -

Djordje-Karadjordjevic-3-670x1018.jpg

- - - - - - - - - -

restolonaslednik, kasnije kraljević, Đorđe, bio je omiljena ličnost u srpskom narodu. Posle kralja Petra daleko najomiljenija. Da biste shvatili zašto, morate uzeti u obzir neke stvari koje vam još uvek nismo rekli o njemu.
Princ-Djordje-na-polozaju-670x1050.jpg
Istina je da princ djordje kao jedini karadjordjevic koji nije pobegao ostao da zivi u jugoslaviji ali treba biti iskren i reci da nije ni mogao pobeci jer je rat docekao zatvoren u dusevnoj bolnici gde ga je strpao rodjeni brat u otimanju oko vlasti

Bio je neuravnotežen. Oslobodili su ga (iz ludnice) Nemci aprila 1941. Ponudili su mu da bude kralj okupirane Srbije. Odbio je. Ponudili su mu da bude regent Petru Drugom. Odbio je. Pitali su ga šta mogu da učine. Tražio je da iz zarobljeništva puste njegovog prijatelja, mentora i ljubavnika Miku Alasa. Pustili su ga.
Nemci su mu dali auto. Partizani su mu oktobra 1944. uzeli auto. Otišao je Peku Dapčeviću i žalio se. Peko je odmah nazvao onoga što je zaplenio auto i naredio mu da ga vrati.
Nije mu Tito dao penziju. Bio je aktivni potpukovnik Bivše jugoslovenske vojske i zaradio je penziju.
Često sam ga viđao krajem šezdesetih u Pionirskom parku. Nosio je obično bere i mantil. Beograđani su se učtivo javljali princu. Pamtili su da je bio teško ranjen kao oficir na Mačkovom kamenu.
Prgava, pradedina krv.

Pa sad . Diskutabilno je koliko je princ djordje bio dusevno zdrav, tukao je slugu do smrti , govorka se da je bio nastran zaista je pitanje koliko je bio mentalno uravnotezen
по свему судећи био је
бар далеко од Аце и Павлека

некоме је требало да га оцрни
како то да посље рата он није правио никакве изгреде нити је био у душевној болници?

Bio je neuravnotežen. Oslobodili su ga (iz ludnice) Nemci aprila 1941. Ponudili su mu da bude kralj okupirane Srbije. Odbio je. Ponudili su mu da bude regent Petru Drugom. Odbio je. Pitali su ga šta mogu da učine. Tražio je da iz zarobljeništva puste njegovog prijatelja, mentora i ljubavnika Miku Alasa. Pustili su ga.
Nemci su mu dali auto. Partizani su mu oktobra 1944. uzeli auto. Otišao je Peku Dapčeviću i žalio se. Peko je odmah nazvao onoga što je zaplenio auto i naredio mu da ga vrati.
Nije mu Tito dao penziju. Bio je aktivni potpukovnik Bivše jugoslovenske vojske i zaradio je penziju.
Često sam ga viđao krajem šezdesetih u Pionirskom parku. Nosio je obično bere i mantil. Beograđani su se učtivo javljali princu. Pamtili su da je bio teško ranjen kao oficir na Mačkovom kamenu.
Prgava, pradedina krv.
I to koliko je u njemu bila prgava prandedina ( vozdova) krv je diskutabilno . Istina vozd je svojerucno obesio brata marinka i pucao ocu u ledja kad je ovaj hteo da se vrati iz jedne od vozdovih bezanija , podseticu vas da je vozd pobegao kad je bilo gusto djordje nikad nije bezao doduse istini za volju nije ni mogao da pobegne kao ostali karadjordjevici jer je rat docekao zatvoren u ludari!

по свему судећи био је
бар далеко од Аце и Павлека

некоме је требало да га оцрни
како то да посље рата он није правио никакве изгреде нити је био у душевној болници?
Ne znam mozda djordje i nije bio bas zreo za ludaru , vlast kvari coveka to je dokazana cinjenica mozda je samo bio opijen moci dok je bio predstolonaslednik kad su ga lisili polozaja i vlasti to je za njega bilo lekovito , upravo zbog toga vlast treba da se menja !!!
To sto ga je rodjeni braz strpao u ludaru na pravdi boga da bi sebi osigurao vlast pa to nije nista u odnosu na ono sto su radili nasi kraljevi pre njega. Nemanjici su redovno dizali ratove brat protiv brata otac protiv sin otac je sinu kopao oci zbog vlasti a sin je dao da mu se zadavi ptac zbog otimanja oko vlasti!
Tako da je nesretni djordje jos dobro prosao mada je pokazivao znake ozbiljne nervne labilnosti ( slucaj kad je ubio slugu od batina)

Back