prilazak...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Dee Lite

Domaćin
Poruka
4.299
ne želi da priča ni o čemu, a u takvim je godinama da mu treba pričati...jednostavno ne želi da sasluša savet...ne mora da posluša, želim samo da sasluša...a neće ni to...
kako da mu priđem...?

ne želi da priča ni o čemu, a u takvim je godinama da mu treba pričati...jednostavno ne želi da sasluša savet...ne mora da posluša, želim samo da sasluša...a neće ni to...
kako da mu priđem...?

Позови неког рођака или познаника да му каже оно што би ти хтео да му кажеш (и још понешто), људе са стране не може тако да одјебе.

Poslednja izmena od moderatora:
kako da mu priđem...?

изокола и полако
надам се да нема неки конкретан проблем који треба хитно решавати

Нисам се ни ја поверавао и имао сам фазу: шта има за ручак и - довиђења.
Фаза као фаза, пробајте да одете негде на викенд, пар дана заједно, па учестај време које проводите вас двојица заједно и полако га, без присиле, отварај.
На блискости треба радити. Не знам шта мене у том периоду одрастања деце чека.

:think: i moj je zatvoren....ja kazem sta imam i kad ne pita i znam da sma mu smor ali jedini nacin koji tu vidim da se kaze to sto treba je na silu....nekad se ljuti sto pricam, nekad cuti i slusa nekad nesto kaze....i mislim, valjda je ponavljanje dobar nacin sa takvim osobama....

kako da mu priđem...?

Ne pokušavaj na silu
što više pokušavaš više će te odHebavati pa ćeš se ti nervirati pa ćete se svađati
eventualno probaj
da napraviš kao slučajno vas dvojica sami da ostanete, tipa idete ne znam ni ja gde, nateraš ga da krene s tobom
i onda mu pričaš neku random priču, malo krene čet razumeš
i onda taktično uletiš na nešto teže
al pazi, ako nigde onda ćeš tu morati da prikažeš svu veštinu govorništva koju su te naučile te desetine hiljada postova koje si sakupio
dakle nije uvek jednako efikasan jedan retorski manevar
čak je vrlo verovatno da bi ako se postaviš na pravi način postigao mnogo više
moraš pokazati nekakvu legitimnost u njegovim očima
hebiga sad sam malo konfuzan al probaj intuitivno da skopčaš

- - - - - - - - - -

:think: i moj je zatvoren....ja kazem sta imam i kad ne pita i znam da sma mu smor ali jedini nacin koji tu vidim da se kaze to sto treba je na silu....nekad se ljuti sto pricam, nekad cuti i slusa nekad nesto kaze....i mislim, valjda je ponavljanje dobar nacin sa takvim osobama....

Tvoj je zatvoren jer si majka
a odnos majka-sin je fundamentalno drugačiji od otac-sin
i ćerke su zatvorene prema očevima mahom

Poslednja izmena:
sa cerom sam oduvek imala prikljuchak,..a sa sinom sam umela,jednostavno sam se nekako ubacivala u njegove godine,razmishljala otprilike kako bi on razmishljao...inache je sad pomalo zatvoren ali i sad uspem da izvuchem od njega chak ni ono shto ne zeli da kaze...samo finro bez prisile,ne vredjam ga iako bi mu nekad sve po spisku...otac je tvdja linija,tako da sam ja Na Drini cuprija...:lol:

kako da mu priđem...?

Nemoj da navaljujes,sigurno da mu je neprijatno kad pokusavas da razgovaras nesto sa njim iako to ne pokazuje. Pusti ga neko vreme. Najbolje bi bilo da ga navedes da se sam zainteresuje za nesto o cemu si hteo da razgovarate. Zavisi koja je tema u pitanju i koliko ustvari ima godina. Pozdrav:cool:

A da ti njega pitaš o nečemu što ti ne znaš,da ti objasni,pokaže?Šta znam,muški svet ima drugi način sporazumevanja,ima tu igara tipa ko je jači,brži,neko takmičenje tu vlada u odnosima.Nije loše da otac pokaže i slabost pred sinom,onda ovaj shvati da je tata čovek,a ne bog i batina,uvek u pravu.

kako da mu priđem...?
Iskreno, niko od nas ne voli savete, a narocito ih nismo voleli kao deca, a narocito narocito narocito ako su bili roditeljski.

Isto tako svako zeli da prica. Ti kazes da ne zeli, ali u mnogim slucajevima ono sto mi smatramo razgovorom roditelja i deteta predstavlja roditeljski monolog.
Ako se pokrenu neke sasvim neutralne teme, onda deca hoce da pricaju, vole da se izjasne, a najvise vole kada su pitana sta o necemu misle, a da se ne tice njih licno nego o necem neutralnom. Kada se stvori navika da se razgovara onda se moze postepeno postaviti i poneko pitanje o kome zelimo razgovor ali tako da se postavi na neki neutralan teren ne razgovarajuci o samom deteu nego o drugim ljudima. Dobro je pri tom iskoristiti priliku i pohvaliti dete dok kritikujete nekog drugog u vezi sa tim. Tako ce steci poverenje, osetice se vaznim i otpor ce biti manji. I dalje ce ga povremeno biti, ali sve manje... Potrebno je vreme i strpljenje, ali je roditeljstvo najvazniji i najodgovorniji posao, tako da je svakako vredno truda pozabaviti se ozbiljno komunikacijom sa detetom.

Meni je kao roditelju otvorila oci u vezi sa tim prica jedne moje koleginice koja se zaglavila na fakultetu. Roditelji su je jednom prilikom u nekom razgovoru kada je i ta tema nenametljivo dosla na red pitali "kako mozemo da ti pomognemo?". To je sustinski razlicito. Traziti misljenje, znaci uvaziti dete, pitati ga kako da mu se pomogne stavlja dete u aktivnu ulogu i navodi ga da pocne da trazi resenje i preuzme odgovornost. Ona kaze da ju je to pogodilo vise nego bilo kakva kritika, delovalo mnogo bolje nego bilo kakav savet i pokrenulo da pocne da razmislja aktivno o svom problemu i da ga resava.

Ne bih da detaljisem mnogo o svojoj koleginici, ali od tog trenutka veoma cesto dete pitam "sta mogu da uradim za tebe? kako da ti pomognem? Sta bi ti uradio da si na mestu osobe xy..." tek tada se pojavljuje interesovanje u pogledu i komunikacija, za razliku od praznog pogleda i cekanja da zavrsim pricu kada krenem da "drzim predavanje"

Tema:

Kroz igru DL ili kroz zajednicki rad ako je dete veliko. Gledajte film zajedno pa uz film ubaci nenametljivo po koju rec da zvuci kao razgovor a ne kao pametvanje ili ga npr uci vozizi automobil pa u voznji, opet nenametljivo, nadji nesto sto ga zanima i potrudi se da to isto zainteresuje i tebe. I to sto nece da saslusa, to je privid. Cuje on i te kako samo glumi, sve to ostaje negde u njemu i iscupace on to kad tad.

I s pamecu razgovaraj. Polako.

Nikad,ali nikad nije kasno da se s tim krene.Dete raste menja se,menja se i roditelj kako stari.Pa kad bi ostajali isti ceo život,nikad ništa ne bi naučili.Promena je zdrav napredak,al mu je caka najveća u pubertetu,to k'o tornado da duva 24h.Nema ni sramote,za svoje dete oca ne treba da bude sramota ničega,makar obukao roze helanke.

Evo da razbijem monotoniju, slažem se da je zakasnio
Kontakt sa detetom se stvara od malena, baš da bi se prevazišao takav stadijum u određenom uzrastu
Takođe se slažem da nikad nije kasno ...da se greška ispravi i ostvari kontakt

добро сад, неки дечији психолози кажу да све што смо урадили--урадили смо до 7. па чак и до 5. године
мислим да је то претеранно, па људи се мењају цео живот

и да...дај Боже да уствари нема проблема

kako da mu priđem...?

па јел такав одувек?
можда се радије поверава мајци?

Nigde ne pise da nikada nisu ostvarili kontakt nego je dete u godinama kada je normalno da se buni protiv svake vrste autoriteta pa i roditeljskog. I da su odvek bili kao najbolji drugovi ovo je uzrast kad se stvari menjaju.

Nije u pitanju los i dobar roditelji ili lose i dobro dete. Faza u odrastanju, faza u roditeljstvu. Teske obe za sve.

ma ok glumite vi dobre roditelje nikog ne znate ko je uspeo da promeni tinejdzera da se on sam nije probudio,i ovde ne vidim nikakav problem ako je zatvoren ni prema roditeljima ni prema okolini svako prodje tu fazu aj cao

Нисам схватила да овде ико икога жели да ''мења''. Поента је у томе што се бринемо за људе које волимо, и да се забринемо ако видимо да се неко повлачи у себе, да одбија разговор са најближима. Када неког волиш, па био то родитељ, рођак, пријатељ, а поготово рођено дете, и видиш да му је тешко и да га нешто мучи, наравно да ћеш свим начинима покушати да му се приближиш, да му ставиш до знања да ти је стало, да може да ти се отвори, да си ту да га разумеш и да му помогнеш!

Па ти сам стално кукаш како не успеваш да нађеш заједнички језик са мајком! Шта си радио све ове године? Или још боље рећи: шта је она радила све ове године када вас двоје не можете да се сложите и разумете ни после толико времена???

upravo ono u cemu gresi svi roditelji..misle da se ONI trebaju promeniti ili MI da bi nasli zajednicki jezik..a to je nemoguce..znaci cisto foliranje da bi im savest bila mirna..da se sad kao popismane i popuste u necemu ne bi li ispravili krivu drinu..a dobro kazes..ako vidimo da se povlaci u sebe..pa ko je slep bio sve vreme sad nek gleda u pasulj sto je zakasnio i sto se zajebo ako nije na vreme dete socijalizovao..to su obicno profili jednog od roditelja ili komsije i nema tu ispravke

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back