Prijemni ispit za srednje skole 2010-2011 - Generacija 1995!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo, danas sam malo obnavljao srpski, i, evo zadataka koji mi nisu jasni (oblasti sintaksa i pravopis):
143. pitanje - Da li je potrebna tacka na kraju recenice, ili ne?
162. pitanje - Da razdvojim vrstu odnosa i sluzbu zarezom, ili crticom?
182. pitanje - Da li mogu da pisem malim slovima ove brojeve?

143. - ma ne treba na kraju tacka, nije recenica
162. - ja zarezom, ali mislim da nije bitno priznace i jedno i drugo
182. - moze malim :)

143. - ma ne treba na kraju tacka, nije recenica
162. - ja zarezom, ali mislim da nije bitno priznace i jedno i drugo
182. - moze malim :)

Hvala puno! Sta sam hteo, da, koja je razlika izmedju slicnosti i Talesa? Slicnost je kad trougao ima iste uglove, a razlicite stranice, a tales je kada dve neparalelne prave secu 2 paralelne prave?
Ako se o tome razdi, ja upotrebljevam obadva, jer se izuzetno lako pamti....;)

143. sigurno ne treba tačka jer se yamenjuje samo deo rečenice.
162. zarez nije najsrećnije rešenje. Možeš tačka-zarez (;) ili još bolje dugom crtom, kako je dato u rešenjima. To nije kratka crtica, jer ona nije rečenični znak.
182. naravno da može malim slovima, ako i inače tako pišeš test

Blago tebi Sveznalo. Svake godine neki ljudi tačno znaju šta će biti, iako neki drugi u to sumnjaju...

143. sigurno ne treba tačka jer se yamenjuje samo deo rečenice.
162. zarez nije najsrećnije rešenje. Možeš tačka-zarez (;) ili još bolje dugom crtom, kako je dato u rešenjima. To nije kratka crtica, jer ona nije rečenični znak.
182. naravno da može malim slovima, ako i inače tako pišeš test

Blago tebi Sveznalo. Svake godine neki ljudi tačno znaju šta će biti, iako neki drugi u to sumnjaju...

A kako izgleda ta dugacka crtica? Ne pisem tako test, jer pisem stampanim slovima.

ovo je duga crta – i ona je duga otprilike kao dve male; piše se sa razmakom od jednog slovnog znaka sa obe strane.
Ako sve pišeš štampanim slovima, možeš tako i brojeve. Samo obrati pažnju na one rečenice u pravopisu u kojima se isključivo zahteva da budu napisane pisanim slovima i gde striktno mora da se poštuje veliko i malo slovo. Takodje, zarezi moraju da budu pravilni, kao devetke, a ne onako kao crtice koje samo spustumo kad pišemo nabrzinu.

ovo je duga crta – i ona je duga otprilike kao dve male; piše se sa razmakom od jednog slovnog znaka sa obe strane.
Ako sve pišeš štampanim slovima, možeš tako i brojeve. Samo obrati pažnju na one rečenice u pravopisu u kojima se isključivo zahteva da budu napisane pisanim slovima i gde striktno mora da se poštuje veliko i malo slovo. Takodje, zarezi moraju da budu pravilni, kao devetke, a ne onako kao crtice koje samo spustumo kad pišemo nabrzinu.
Hvala za zareze... Ipak cu ja onde staviti zareze...umesto crtica. A znaci, nema veze ako nije napisano sve velikim ili sve malim slovima, u slucaju da pisem stampanih...pa super onda....
pa pricaaaaj!!!
sta ce biti????!!!!!!!!!

Ma ne lazi! Ozbiljno?
Pa sada ti zavidim! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja msm da nas Sveznalo samo pali. Ali kao kaze, i to bude stvarno, onda mu skidam kapu. Ako ne kaze, a posle ispita kaze da je znao sve, onda mu sigurno necu verovati...:rtfm: :hahaha::hahaha::hahaha:

Pre ulaska u učionicu đaci ostavljaju stvari koje im nisu potrebne, među kojima je i mobilni telefon...
Osmacima koji u ponedeljak i utorak polažu kvalifikacioni ispit za upis u srednje škole savetuje se da na ispit dođu siti i naspavani, da ne budu brzopleti i da pre rešavanja pažljivo pročitaju test. Preporuka je da prvo reše zadatke koje sigurno znaju, a da one koji im prave problem ostave za kraj, kako im ne bi oduzimali dragoceno vreme.

KONCENTRACIJA - Kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika polaže se u ponedeljak, a iz matematike u utorak i traju po dva sata, od 10 do 12 časova. Svršenim osnovcima savetuje se da na ispit ne krenu u poslednjem trenutku, kao i da se dobro naspavaju.
- Savet za đake je da ne idu gladni na ispit. Najbolje je da ujutru pojedu sendvič i popiju jogurt, a preporučuje se i nekoliko kockica čokolade. Treba da imaju i flašicu vode. Pred ispit bi trebalo da spavaju šest do osam sati. Ne treba da ustanu u poslednjem trenutku na dan ispita, već od kuće da krenu ranije - kaže za „24 sata” dr Nada Macura iz Hitne pomoći.
S obzirom na to da je kvalifikacioni ispit prvi veliki ispit za svršene osnovce, savet je da već ujutru budu skoncentrisani i pre izlaska iz kuće provere da li su poneli đačku knjižicu, grafitnu i hemijsku olovku i pribor za matematiku.
- Pre ulaska u učionicu đaci ostavljaju stvari koje im nisu potrebne, među kojima je i mobilni telefon. Stvari se čuvaju i biće im vraćene posle prijemnog. Deci savetujemo da pre početka rešavanja testa zastanu nekoliko minuta, da se skoncentrišu, pročitaju test i prvo rešavaju zadatke koje znaju. Ne treba da žure i treba dobro da prekontrolišu test pre nego što ga predaju. Svaki zadatak mora da bude napisan hemijskom olovkom. Treba da najpre pišu grafitnom olovkom, da bi mogli da promene ako vide da su pogrešili, i na kraju podebljaju hemiskom, kako ne bi gubili vreme u brisanju. Precrtavanje i žvrljanje se ne priznaju - kaže za „24 sata” Snežana Cerović, direktorka OŠ „Isidora Sekulić”.
Od naredne godine umesto kvalifikacionog biće uveden model završnog ispita.

NE ZABORAVITE
đačku knjižicu, grafitnu olovku, hemijsku olovku, pribor za matematiku
da doručkujete i ponesete flašu vode i čokoladu
da ne smete da prepisujete, jer ćete biti izbačeni sa testa
da pažljivo pročitate pitanje pre nego što ga rešite
da sve podebljate hemijskom olovkom pre nego što predate test

SAVETI
prvo pročitajte ceo test
prvo rešavajte pitanja koja znate
ostavite vreme da proverite da nešto niste zaboravili
ne žvrljajte i ne precrtavajte zadatke

UPIS U BROJKAMA
20 zadataka iz srpskog jezika
17 zadataka iz matematike
80.000 osmaka
87.500 mesta u srednjim školama
21. juna je test iz maternjeg jezika
22. juna je test iz matematike
28. juna konačni rezultati
29. i 30. jun popunjavanje liste želja
7. i 8. jula upis
12. jula drugi upisni rok

(24 sata)

Evo ovako. Pitala sam za dokaze. Pre nego što vam kažem moram da vam obrazložim moje mišljenje u vezi TAMO NEKOG TALESA.
Sličnost je preslikavanje figure F u figuru F1 ali tako da su stranice srazmerne a uglovi jednaki. Te dve figure mogu da imaju nešto zajedničko(stranicu, ugao...) ali mogu da budu i potpuno odvojene tj. da nemaju ništa zajedničko.
Kod Talesove teoreme OBAVEZNO moraju da postoje dve prave koje se seku i još dve paralelne prave koje seku prethodne dve.
To na neki način znači da je Talesova teorema "stroža" u svojim zahtevima. Zato iako je Talesova teorema MOŽE SE DOKAZATI PREKO SLIČNOSTI ali se zato neke sličnosti NE MOGU DOKAZATI PREKO TALESOVE TEOREME.
Iz tog razloga su SAMO PRVA DVA ZADATKA urađena preko Talesove teoreme dok su ostali zadaci dokazani preko sličnosti. U školi mi kažu da deca ne mogu da prave razliku između ta dva ali kako su zadaci takvi da svuda "pali" sličnost onda se tako i tera.
SAMO DA NAPOMENEM DA JE U PITANJU DRUGI STAV A NE PRVI STAV SLIČNOSTI međutim vi nemate obavezu da napomenete o kojem stavu se radi ali zato imate obavezu da naglasite zašto mislite da su posmatrani uglovi jednaki.
I OPET NAPOMINJEM DA U KLJUČU STOJI DA SE ZADATAK 278. NE MOŽE PRIHVATITI BEZ ONOG DOKAZA KOJI SAM VEĆ DALA

Evo ovako. Pitala sam za dokaze. Pre nego što vam kažem moram da vam obrazložim moje mišljenje u vezi TAMO NEKOG TALESA.
Sličnost je preslikavanje figure F u figuru F1 ali tako da su stranice srazmerne a uglovi jednaki. Te dve figure mogu da imaju nešto zajedničko(stranicu, ugao...) ali mogu da budu i potpuno odvojene tj. da nemaju ništa zajedničko.
Kod Talesove teoreme OBAVEZNO moraju da postoje dve prave koje se seku i još dve paralelne prave koje seku prethodne dve.
To na neki način znači da je Talesova teorema "stroža" u svojim zahtevima. Zato iako je Talesova teorema MOŽE SE DOKAZATI PREKO SLIČNOSTI ali se zato neke sličnosti NE MOGU DOKAZATI PREKO TALESOVE TEOREME.
Iz tog razloga su SAMO PRVA DVA ZADATKA urađena preko Talesove teoreme dok su ostali zadaci dokazani preko sličnosti. U školi mi kažu da deca ne mogu da prave razliku između ta dva ali kako su zadaci takvi da svuda "pali" sličnost onda se tako i tera.
SAMO DA NAPOMENEM DA JE U PITANJU DRUGI STAV A NE PRVI STAV SLIČNOSTI međutim vi nemate obavezu da napomenete o kojem stavu se radi ali zato imate obavezu da naglasite zašto mislite da su posmatrani uglovi jednaki.
I OPET NAPOMINJEM DA U KLJUČU STOJI DA SE ZADATAK 278. NE MOŽE PRIHVATITI BEZ ONOG DOKAZA KOJI SAM VEĆ DALA

Ma idi bezi i ti Tales, fazon, nabubaj napamet i kraj... :hahaha::hahaha: sta se bre sad cimas toliko oko jednog zadatka... :)

Imam jedno veoma vazno pitanje!!!
Da li mozda neko zna da li ce se na prijemnom iz sprskog menjati samo redosled u zadatku (mislim promene a i c i promene b i d...) ili ce menjati cele recenice, poput:

Primer:

Ima zadatak da podvuces neakcentovane reci:

a) lako TI JE BEZ tojage proci KROZA selo U kom pasa nema.
b) sve SE znade sta JE I kako JE: svako djelo dodje NA vidjelo.

i ja sam sad naucio: ti je bez kroza u se je i je na i onda ako promene a i b znacu, ali ako promene cele recenice onda mozda i ne bih znao...

Imam jedno veoma vazno pitanje!!!
Da li mozda neko zna da li ce se na prijemnom iz sprskog menjati samo redosled u zadatku (mislim promene a i c i promene b i d...) ili ce menjati cele recenice, poput:

Primer:

Ima zadatak da podvuces neakcentovane reci:

a) lako TI JE BEZ tojage proci KROZA selo U kom pasa nema.
b) sve SE znade sta JE I kako JE: svako djelo dodje NA vidjelo.

i ja sam sad naucio: ti je bez kroza u se je i je na i onda ako promene a i b znacu, ali ako promene cele recenice onda mozda i ne bih znao...

ne mogu da ti promene recenice, a i, taj zadatak nece biti! :mrgreen:

:hahaha: optimista... :hahaha:

e ljudi, necu da vam ostavljam ovde, svima cu na pp, da me ne bi u aps stavili.... :D

za svaki slucaj, a? ;)

ti neces dobiti! :p :hahaha:

recimo da zna od 450, 42 koji ce biti... ;)

mmmm, dobro, videcemo... :hahaha:

oho, sto se brzo menjamo... :mrgreen:

cekaj... sad kad sam u poziciji... :rotf::rotf:

eee, ma reci cu i tebi, opusteno... sad trazim matu da nadjem... :)

neces ni ti dobiti! :hahaha:

recimo da je zena u "tim" krugovima... :mrgreen:

e sad, salu na stranu, svako ko bude hteo pitanja, nek mi se javi na pp, ali nemojte ni slucajno da ostavljate ovde na forumu, da nas ne bi poapsili... :mrgreen:
msm, naravno, nije sigurno, ali u opticaj ulaze svi zadaci, tacnije sve proslogodisnje kombinacije, tako se prica svuda, kada se sve izvuce, iz tih kombinacija ima 42 zadatka otprilike... u sustini nemate nista da izgubite, naucite ih pa sta bude, bude, znam fazon celu zbirku napamet, ali ove cu jos bolje nauciti! :mrgreen:

P. S. Nisam ja za dzabe Sveznalo... :)

Sveznalo,registrovala sam se da bi tebe kontaktirala i po mogucnosti dobila pitanja. E sad,nikad nisam bila na krstaricinom forumu,tako da se bas i ne snalazim,sto se tice privatnih poruka. Da li bi ti mogao meni da posalje kao pp pitanja?

Ma idi bezi i ti Tales, fazon, nabubaj napamet i kraj... :hahaha::hahaha: sta se bre sad cimas toliko oko jednog zadatka... :)

U pravu si, ne trebam da se cimam oko jednog zadatka. Naročito ne zbog osobe koja buba matematiku jer nema sposobnost da je shvati i nauči a na kraju i primeni. Međutim, ja sam to uradila zbog pametnih ljudi koji rade zadatke sa razumevanjem i kojima je važan svaki zadatak. Takvih je ovde mnogo i ja im :klap:. Ne moraš se uvek smatrati prozvanim a naročito ne kada ja pišem...:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back