PRIJEM POVODOM 50 GODINA NEZAVISNOSTI JAMAJKE

hogarius

Elita
Poruka
15.124
Bio sam prisutan na pomenutom prijemu pa cu vam preneti neke utiske.

“Velika mi je cast i zadovoljstvo da vam prenesem tople pozdrave sa Jamajke i da se pridruzim nasem domacinu gospodinu Mirku Miljusu, pocasnom konzulu Jamajke u Srbiji i da vam pozelim dobrodoslicu na proslavu 50 godina nezavisnosti moje zemlje.” Ovim recimaa se gospoda Dzoj Viter, ambasadorka Jamajke u Srbiji, sa sedistem u Berlinu, obratila uvazenim gostima. I dok je u istom toplom i veoma emotivnom tonu nastavila svoj govor, kulturna, intelektuaalna, privredna i politicka srpska elita nije prestajala da glalsno razlgovara pocev od privih tonova srpske i jamajcanske himne i tokom pozdravnog govora g. Mirka Miljusa, pocasnog konzula Jamajske u Srbiji i ambasadorke Dzoj Viter.

Da napomenem jos par neoprostivih gafova srpske kulturne, privredne, politicke i ine elite, brojni gosti se jednostavno nisu pozdravili sa domacinom i njegovom goscom ambasadorkom Viter, koji su ih docekivli na ulazu u salu za prijeme, prolazeci pored njih kao, sto bi nas narod rekao, pored turskog groblja.. Druga neobicna slika srpske elite je da su preko 50 posto gostiju dosli u majicama ili razdrljenih kosulja, mnogi muskarci neobijanih lica, a zene u pantalonama i majicama, sa sandalama na nogama. Zapanjujuci gemis neukusno do nepristojno obucenih “elitnih” gostiju uglavnom iz beogradskog zivotnog milje.

Kao dete Titovog diplomate, upoznat sa diplomatskim protokolom, bio sam i zbunjen i posramljen ko i kako kulturno prestavlja moju zemlju na najvaznijoj manifestaciji jedne strane diplomatske misije, na prijemu povodom nezavisnosti odnosne drzave. Gospodin Miljus je ucinio veliki napor da ova manifestacija prodje u najboljem redu, sto mu je i poslo za rukom, ali je dobar broj njegovih zvanica pokazao svoju nevaspitanost i provincijski prostakluk.

Da li smo, kao drustvo, zaista, do krajnje mere izgubili osecaj pristojnosti? Da li mozemo sebe smatrati civilizovanim narodom ili smo jos uvek veoma "prirodni"?

Poslednja izmena:
Ви сте директни кривци за стање у српском друштву.
Ne lupetaj. Ne znas sta govoris. Srbija je 1945. godine bila seljaska zemlja sa 83% ruralnog stanovnistva. Sada nas ova demoSkratija ponovo tera na selo. Idioti upropastili skolstvo, zdravstvo, privredu, moral sveli na najnize grane, a ti iznosis budalaste zakljucke. Ne razmisljas sta pises.

Mozda ih je domacin castio dobrom gandzom, pa su se isuvise opustili?
??? Ostadoh bez teksta.

Ovo standardno glasno razgovaranje i ne obracanje paznje na onog ko prica se kod nas i ne smatra za prostakluk.
Ipak, to je bio, jeste i bice prostakluk, nekultura ili provincijska kultura. Cak ni himne nisu ispostovali. Ocigledno da su na prijem dosli da bi se najeli i napili.

Živeo daleki ali bratski narod sa ja majke
Ipak, ne treba biti cinik. Ta mala karipska drzava je iznedrila svetski poznatog i obozavanog kreatora i interpretatora reggae muzike. U Srbiji je Bob Marli bio i ostao voljen i rado sluzan. Drugo, jedina statua Boba Marlija u Evropi je podignuta u Srbiji i odrzava u njegovu cast se svake godine odrzava Rock Village Festival u Banatskom Sokolcu. Jamajka je, inace, poznata i kao najbucnije ostrvo na svetu, jer se muzika cuje na svakom koraku.

Jamajka je, takodje, veoma atraktivna i kao turisticka destinacija sa izuzetnim prirodnim lepotama i veoma gostoprimljivim stanovnistvom. Uzgred, i veoma atraktivnom omladinom.

I na kraju, slavu Jamajke su poneli i njeni atleticari – prvaci sveta u trcanju na kratkim stazama.

Ako volite reggae tonove, poslucajete ih na nize navedenom linku.

http://www.jango.com/music/Bob+Marley?l=0

Prijatno vam slusanje i uzivanje u reggae tonovima, ritmu i pesmama.

Back