PRIJE

kojote

Elita
Poruka
18.634
Dve majke sede pored bračnog kreveta svoje dece i štrikaju. Jedna je mladoženjina majka, druga je mladina. Pošto majka uvek sve najbolje zna, dve majke znaju još više. Što da se znanje ne duplira. Kćerkina majka prebacuje petlju s igle na prst, zabacila je glavu kao pijanista.
"Zete, nemoj da mi gnječiš ćerku."
Druga majka tiho kašljuca. Pročišćava grlo. Klupko se vrti oko njenih nogu. Nije skinula ni kaput. Sedi u spavaćoj sobi sa beretkom na glavi, bojkotuje snajinu kuću. Savetuje.

"Sine, ne preteruj, ne zamaraj se. Znaš da sutra rano treba da nosiš mokraću na pregled. Evo, mama je donela sterilisanu flašu." (Vadi ispod kaputa polalitarsku flašu, besprekorno čistu i bez etikete.) "Kada budeš mokrio, propusti sine prvi mlaz, tako treba, znaš da sam tati stalno nosila urin na pregled, zbog bilirubina."
"Prijo", obraća joj se druga majka, "pustite decu na miru, valjda znaju da mokre."
Obe se zadubljuju u štrikeraj. Štrikaju pa razgledaju rad. Malo ga razvuku da procene mustru.
"Sine", tiho će majka, "zašto stenješ, pile mamino, da ti nije dobro? Bešika, znači, kao kod tate. Najbolji je ugrejan crep, umotaš ga peškirom da se ne opečeš."

Druga majka zamišljeno: "Kad sam ja u svoje vreme mokrila za laboratoriju, mokraća bistra kao suza, nema leukocita, miriše na narcise. U našoj familiji svi imaju dobre bešike i mokraćne puteve."
Nastave da štrikaju. Čuje se kuckanje igala. Iz kreveta se više ne čuje stenjanje. Sa zida otkucava sahat stari.

Nude-With-Hat.jpg
 

Back
Top