prijateljstvo

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
Naime imam problem sa sticanjem prijatelja. imao sam drustvo sa kojima sam odrastao u komsiluku i to je puklo,imao sam posle drugo drustvo sa kojima sam proveo osnovnu i pola srednje i to je puklo,skoro mi je puklo trece prijateljstvo sa novim ljudima jer oni kao da su se promenili. Ono sto su prezirali sada su poceli da rade i ja to ne mogu da trpim. Radi se o ispalama tipa treba da se nadjemo negde,ja dodjem i tebe nema sat vremena i ti posle dodjes i pravis se lud,potapses me po ramenu i kao ok je. E sad,ja sam svestan da ljudi cirkulisu i da je prijateljstvo stvar interesa,ali primecujem druge ljude koji imaju dugogodisnja prijateljstva,a ja ne mogu da sklopim nijedno i pocinjem da razmisljam i preispitujem sebe da li je samnom sve u redu. Imam dosta poznanika,ne patim ni od jednog poremecaja ponasanja,normalno izgledam,normalno se oblacim,nemam nikakvih fizickih ni psihickih mana da bi me neko izbegava,glup nisam,svi hoce sa faksa samnom da odu na kafu ali jednostavno niko nece ozbiljnije da se druzi. Ne znam da li je to do danasnjih ljudi,ali nekako niko mi ne odgovara. Nekako niko ne deli moj kodeks ponsanja koji je izrazito fer i posten,svi su nekako jajare,ljudi koji ne drze rec,oni koji ogovaraju,koji su spremni da izjebu kad god mogu,koji bi da te ponizavaju,a do pre par trenutaka su bili sa tobom ok i osecam se odbijenim od drustva. Generalno imam problem sa svima. Ne otvorene konflikte,ali u sebi besnim jer me ljudi uvek razocaraju i poceo sam da se zatvaram u sebe,da se ogradjujem od drugih,da mrzim sve ostale,ne zato sto sam odbijen,vec zato sto smatram da sam bolji,uzviseniji,posteniji od ostalih i ne zelim da imam kontakt sa stokom! Posle ovoliko propalih pokusaja cini mi se kao da vise nema potrebe truditi se da se sprjateljis sa nekim! Jesu ljudi zaista tako losi ili sam ja prolupao? Sebi,ukucanima i poznanicima delujem normalno i sebi delujem normalno i zato mi je problem da uocim da li negde gresim ili su ostali problem?

Naime imam problem sa sticanjem prijatelja. imao sam drustvo sa kojima sam odrastao u komsiluku i to je puklo,imao sam posle drugo drustvo sa kojima sam proveo osnovnu i pola srednje i to je puklo,skoro mi je puklo trece prijateljstvo sa novim ljudima jer oni kao da su se promenili. Ono sto su prezirali sada su poceli da rade i ja to ne mogu da trpim. Radi se o ispalama tipa treba da se nadjemo negde,ja dodjem i tebe nema sat vremena i ti posle dodjes i pravis se lud,potapses me po ramenu i kao ok je. E sad,ja sam svestan da ljudi cirkulisu i da je prijateljstvo stvar interesa,ali primecujem druge ljude koji imaju dugogodisnja prijateljstva,a ja ne mogu da sklopim nijedno i pocinjem da razmisljam i preispitujem sebe da li je samnom sve u redu. Imam dosta poznanika,ne patim ni od jednog poremecaja ponasanja,normalno izgledam,normalno se oblacim,nemam nikakvih fizickih ni psihickih mana da bi me neko izbegava,glup nisam,svi hoce sa faksa samnom da odu na kafu ali jednostavno niko nece ozbiljnije da se druzi. Ne znam da li je to do danasnjih ljudi,ali nekako niko mi ne odgovara. Nekako niko ne deli moj kodeks ponsanja koji je izrazito fer i posten,svi su nekako jajare,ljudi koji ne drze rec,oni koji ogovaraju,koji su spremni da izjebu kad god mogu,koji bi da te ponizavaju,a do pre par trenutaka su bili sa tobom ok i osecam se odbijenim od drustva. Generalno imam problem sa svima. Ne otvorene konflikte,ali u sebi besnim jer me ljudi uvek razocaraju i poceo sam da se zatvaram u sebe,da se ogradjujem od drugih,da mrzim sve ostale,ne zato sto sam odbijen,vec zato sto smatram da sam bolji,uzviseniji,posteniji od ostalih i ne zelim da imam kontakt sa stokom! Posle ovoliko propalih pokusaja cini mi se kao da vise nema potrebe truditi se da se sprjateljis sa nekim! Jesu ljudi zaista tako losi ili sam ja prolupao? Sebi,ukucanima i poznanicima delujem normalno i sebi delujem normalno i zato mi je problem da uocim da li negde gresim ili su ostali problem?

Ajd pročitaj to boldovano još jednom i videćeš gde je problem.:aha:

Ajd pročitaj to boldovano još jednom i videćeš gde je problem.:aha:

to je doslo posle ili bolje do ove svesti je doslo posle raspada silnih prijateljstvava iz razloga jer sam bio vredjan,ispaljivan,radjeno mi je iza ledja,dobio sam razne "komplimente" koji nemaju veze sa mozgom jer sam dosta cinio za te ljude, a dobijao sam te "komplimente" tipa ti si gowno od coveka jer eto nisam doneo to vece pice jer nisam mogao,vec sam doneo sledece i sl.
Onda kad promenis tolike ljude i vidis da sto si bolji prema njima (jer sam ja takav,dobar)to su drugi gori prema tebi onda proizilazi da sam ja dobar i posten,a da su ostali losi,a dobri likovi su uvek pozitivni i bolji su od losih. Valjda... U filmovima je barem tako. Izvinjavam se zbog mogucih teskoca citanja postova. Msm MZ ne mozes samo citati povrsno i drzati se samo reci i izvlaciti ih iz konteksta tek tako. Da je tako lako ja bih sebi pomogao vec pre ih,hi,hi godina ili svako bi mogao biti psiholog. :)

Koliko misliš da ima logike u priči koja kaže ,,Ja sam dobar - svi ostali su loši''? Osim toga svet nije crno - beo i ne možeš deliti ljude na dobre i zle. Možeš ih prihvatiti sa svojim manama kojih može biti manje ili više. Da li su ljudi generalno zla bića...niko ti ne može reći. Ako zaista imaš problem sa time da uočiš gde je problem, ja ti najiskrenije savetujem da popričaš sa nekim stručnijim malo (konkretno terapeutom), i on će ti pomoći da zajedno detaljnije i adekvatnije sagledate problem iz više različitih uglova.

to je doslo posle ili bolje do ove svesti je doslo posle raspada silnih prijateljstvava iz razloga jer sam bio vredjan,ispaljivan,radjeno mi je iza ledja,dobio sam razne "komplimente" koji nemaju veze sa mozgom jer sam dosta cinio za te ljude, a dobijao sam te "komplimente" tipa ti si gowno od coveka jer eto nisam doneo to vece pice jer nisam mogao,vec sam doneo sledece i sl.
Onda kad promenis tolike ljude i vidis da sto si bolji prema njima (jer sam ja takav,dobar)to su drugi gori prema tebi onda proizilazi da sam ja dobar i posten,a da su ostali losi,a dobri likovi su uvek pozitivni i bolji su od losih. Valjda... U filmovima je barem tako. Izvinjavam se zbog mogucih teskoca citanja postova. Msm MZ ne mozes samo citati povrsno i drzati se samo reci i izvlaciti ih iz konteksta tek tako. Da je tako lako ja bih sebi pomogao vec pre ih,hi,hi godina ili svako bi mogao biti psiholog. :)

Eto vidiš ti čak i mene napadaš a nemaš nikakvog razloga...čak se i ne poznajemo....pročitala sam ja vrlo dobro to što si napisao i jasno mi je sve, samo iz svega ja sam samo mogla da zaključim da si gord....jer kad neko kaže ja sam bolji od ostalih šta drugo da mislim...razumem ja da si možda povređen ali mislim da nisi ni malo fleksibilan s ljudima ako nije po tvom neće ni biti...ok je biti dobar ali verovatno si nešto preskočio u svoj ovoj priči zašto su ljudi takvi prema tebi....msm nekako mi je nemoguće da su svi od reda tako ponašaju prema tebi.:aha:

Koliko misliš da ima logike u priči koja kaže ,,Ja sam dobar - svi ostali su loši''? Osim toga svet nije crno - beo i ne možeš deliti ljude na dobre i zle. Možeš ih prihvatiti sa svojim manama kojih može biti manje ili više. Da li su ljudi generalno zla bića...niko ti ne može reći. Ako zaista imaš problem sa time da uočiš gde je problem, ja ti najiskrenije savetujem da popričaš sa nekim stručnijim malo (konkretno terapeutom), i on će ti pomoći da zajedno detaljnije i adekvatnije sagledate problem iz više različitih uglova.
Znaci tvoj stav je da trebam da prihvatim ljude onakve kakvi su,ma koliko ne posteni prema meni bili i sl? Mozda zato i drugima opstaju prijateljstva,ja preko toga ne mogu da predjem. Nisam savrsrn,ali znam da se izvinim i iskupim kad zaebem,a takvu osobu nisam sreo. Ako zaebu,nasmese se,potapsu po ramenu i kao u redu je. Nije u redu i necu da bude u redu.
Eto vidiš ti čak i mene napadaš a nemaš nikakvog razloga...čak se i ne poznajemo....pročitala sam ja vrlo dobro to što si napisao i jasno mi je sve, samo iz svega ja sam samo mogla da zaključim da si gord....jer kad neko kaže ja sam bolji od ostalih šta drugo da mislim...razumem ja da si možda povređen ali mislim da nisi ni malo fleksibilan s ljudima ako nije po tvom neće ni biti...ok je biti dobar ali verovatno si nešto preskočio u svoj ovoj priči zašto su ljudi takvi prema tebi....msm nekako mi je nemoguće da sw svi od reda tako ponašaju prema tebi.:aha:
Ne napadam,vec samo ne zelim da mi zatvore temu jer nije dobar odgovor. Mislim da sada ima neke istine u boldovanom,ali ne znam kako da budem fleksibilan? Ne mogu da se pomirim sa time da budem fleksibilan,da trpim. Ovo je vec bolji odgovor,sad vec pomazes.

Znaci tvoj stav je da trebam da prihvatim ljude onakve kakvi su,ma koliko ne posteni prema meni bili i sl? Mozda zato i drugima opstaju prijateljstva,ja preko toga ne mogu da predjem. Nisam savrsrn,ali znam da se izvinim i iskupim kad zaebem,a takvu osobu nisam sreo. Ako zaebu,nasmese se,potapsu po ramenu i kao u redu je. Nije u redu i necu da bude u redu.

Ne kažem da bi trebalo da prihvatiš ljude ako su nepošteni prema tebi. Kažem da bi trebalo da porazgovaraš sa nekim psihoterapeutom pa da zajedno vidite zašto konstantno nalećeš na takve ljude, da li su svi ti ljudi zaista takvi ili je možda ipak do tebe jer nemoguće je da do sada nisi sreo nikoga ko bi ti bar malo odgovarao. Glupo je da nagađamo ovde i dajemo ti savete, ovo su neke stvari o kojima bi trebalo malo detaljnije pričati.

Ne napadam,vec samo ne zelim da mi zatvore temu jer nije dobar odgovor. Mislim da sada ima neke istine u boldovanom,ali ne znam kako da budem fleksibilan? Ne mogu da se pomirim sa time da budem fleksibilan,da trpim. Ovo je vec bolji odgovor,sad vec pomazes.

Pazi niko ti neće zaključati temu zato što ima pogrešnih odgovora samo je pitanje kako ti to doživljavaš msm odgovore... jer ako nekoga nešto pitaš na ovakav način kao što je to na forumu onda treba sve da pročitaš jer dve glave su ipak pametnije od jedne...možda iz svega izvučeš neki zaključak koji će ti pomoći da stvar nekako koriguješ.Biti fleksibilan nije nužno i trpeti....ali ti nemaš čak ni malu dozu tolerancije prema drugima...zašto onda misliš da je ti zaslužuješ? :aha:

Poslednja izmena:
Svi su ti ljudi odgovarali,ali jednostavno posle nekog vremena kao da se promene u ponasanju prema meni,a nemaju razloga za to. Ma ti psihoterapeuti su idealni da ti izmuzu par soma eura. Nemam ti ja prijatelju pare,a ni vreme za te stvari.

Pazi niko ti neće zaključati temu zato što ima pogrešnih odgovora samo je pitanje kao ti to doživljavaš msm odgovore... jer ako nekoga nešto pitaš na ovakav način kao što je to na forumu onda treba sve da pročitaš jer dve glave su ipak pametnije od jedne...možda iz svega izvučeš neki zaključak koji će ti pomoći da stvar nekako koriguješ.Biti fleksibilan nije nužno i trpeti....ali ti nemaš čak ni malu dozu tolerancije prema drugima...zašto onda misliš da je ti zaslužuješ? :aha:

Malo Zvocalo,ako nisi primetila na kraju posta sam stavio :) sto znaci da ne zelim da ti kazem da si glupa,da te mrzim i sl vec da se ne slazem sa tobom na umeren nacin koji si ti protumacila kao da hocu da te bijem. Drugacije si rezonovala,ali u sustini dobar post. Otvorena je tema da mi kazete sta hocete,necu se ljutiti,mogu progutati nesto,jer kad sam ne znam dobro je svacije misljenje!

Svi su ti ljudi odgovarali,ali jednostavno posle nekog vremena kao da se promene u ponasanju prema meni,a nemaju razloga za to. Ma ti psihoterapeuti su idealni da ti izmuzu par soma eura. Nemam ti ja prijatelju pare,a ni vreme za te stvari.

Pa sad ako će ti pomoći da bolje funkcionišeš i sačuvaš mentalno zdravlje onda ovo i nisu neke pare! Naravno, tvoje je pravo da imaš probleme psihičke, telesne ili...kakve god prirode, niko te ne može naterati da to promeniš...

Pa sad ako će ti pomoći da bolje funkcionišeš i sačuvaš mentalno zdravlje onda ovo i nisu neke pare! Naravno, tvoje je pravo da imaš probleme psihičke, telesne ili...kakve god prirode, niko te ne može naterati da to promeniš...
Kako da objasnim... Trazim misljenja,tvoja,njena,nekog drugog coveka,zene,znaci vase vijuge,vas stav,vas mozak a ne tamo nekog terapeut. Da sam hteo terapeuta ne bih ni otvorio temu! Ako te boli stomak,prvo pogledas kako mozes sebi pomoci,vidis dokle ce trajati i sl,a ne ides kod hirurga odmah da ti vadi slepo crevo.:)

Kako da objasnim... Trazim misljenja,tvoja,njena,nekog drugog coveka,zene,znaci vase vijuge,vas stav,vas mozak a ne tamo nekog terapeut. Da sam hteo terapeuta ne bih ni otvorio temu! Ako te boli stomak,prvo pogledas kako mozes sebi pomoci,vidis dokle ce trajati i sl,a ne ides kod hirurga odmah da ti vadi slepo crevo.:)

Ali tebe stomak već dovoljno dugo boli da bi trebalo da odeš kod hirurga :)...Pozdrav i sve najbolje!

Malo Zvocalo,ako nisi primetila na kraju posta sam stavio :) sto znaci da ne zelim da ti kazem da si glupa,da te mrzim i sl vec da se ne slazem sa tobom na umeren nacin koji si ti protumacila kao da hocu da te bijem. Drugacije si rezonovala,ali u sustini dobar post. Otvorena je tema da mi kazete sta hocete,necu se ljutiti,mogu progutati nesto,jer kad sam ne znam dobro je svacije misljenje!

Ti mi svakim svojim narednim postom samo dokazuješ da sam u pravu u onome što sam ti rekla ali si i uporan u svom zavlačenju glave u pesak.Dobro ti je Dača R predložio da bi bolje bilo da porazgovaraš sa nekim stručnjakom o tvom problemu.Ovo ti ljudi sa foruma ne mogu rešiti.:aha:

Ti mi svakim svojim narednim postom samo dokazuješ da sam u pravu u onome što sam ti rekla ali si i uporan u svom zavlačenju glave u pesak.Dobro ti je Dača R predložio da bi bolje bilo da porazgovaraš sa nekim stručnjakom o tvom problemu.Ovo ti ljudi sa foruma ne mogu rešiti.:aha:

Ljudi zasto ste tako komplikovani? Zar je tesko razmisliti,reci nesto,bilo sta a da nema veze sa cikama u belom mantilu? Hteo bih da pricam sa ljudima,da cujem misljenja,stavove jesu li ljudi takvi ili ne,a ne da me neko salje na terapiju. bravo Kolumbo otkrio si toplu vodu,kao da ja ne znam da to postoji. Ma ebi te se,uspeo sam i vas da zamrzim! :lol:

Poslednja izmena:
Ljudi zasto ste tako komplikovani? Zar je tesko razmisliti,reci nesto,bilo sta a da nema veze sa cikama u belom mantilu? Hteo bih da pricam sa ljudima,da cujem misljenja,stavove jesu li ljudi takvi ili ne,a ne da me neko salje na terapiju. bravo Kolumbo otkrio si toplu vodu,kao da ja ne znam da to postoji. Ma ebi te se,uspeo sam i vas da zamrzim! :lol: Moze tema pod katanac slobodno!

hahahahahah

pa kad bRu zli nije dao odgovor!
hahahah

Sacekaj malo napisacu ti ja odgovor!

Nije problem u tebi!
Znam te slucajeve...
Nije dzabe receno da prijatelji mnooogo vrede - ali ne prijatelji kao sto svi imaju - to nisu prijatelji.....Zato se i kaze prijatelju su veeeliko bogatstvo - ko ima bogat je a to je veeeoma tesko...Znaci retko ko ima prijatelje i do veoma dobre, ali retko ko hoce da prizna...sve se to svede na uzajamno podsvesno iskoristavanje - da imas kod koda da blejis, da imas sa kim da izadjes, da ima ko da ti pozajmi pare, da ima ko da ti dodje na slavu, da ima ko da ti nabaci drugaricu, da IMA KOGA DA ODVEDES KAD SE CASTI........
To su sve pseudoprijatelji....Pravi prijatelj je onaj koji ti se nadje kad ti je najteze i kad ispostuje sve tvoje mane bilo kakve da su....Ako nekom ti nesto kazes i on ne ispostuje to nije prijatelj - popishao se na tebi,,,Kao sto si i rekao lupe te po ramenu i u sebi kazu aj ne k e nj aj pa sta ako me cekas sat vremena ko t e j e b e ........A tebi to znaci - nije to sto si ga cekao najboljeg druga bi cekao koliko hoces dugo nego neuvidjanje sa njegove strane i ne cenjenje tebe kao licnosti sa nekim stavom .

Pa ne gresis svi su realno povrsni i nek se oni potrude da nadju prijatelja..slicni se trebaju pronaci a ne da od njih pravis nesto sto nisu i ne osecaju grizu savesti za takvo ponasanje

Isti sam i ja, samo sto ja jos uvijek nikog nisam mrzio....
Sto si bolji prema ljudima to su oni gori prema tebi, nekad me se cini da bih bolje prosao u nekim situacijama da sam bio necovjek, a ne da se uvijek trudim da budem covjek prema svima iako ne nalazim na istu reakciju od ostalih....
Stoka izgleda vise postuje neljude....

Poslednja izmena:
Izgleda da su ovakva "prijateljstva" postala praksa.I ja se trudim da vidim i nadjem razlog zasto su ljudi tako povrsni i niko ne ume da preopzna pravog prijatelja, i ako ga prepozna ... odbaci ga.Nekako sto si bolji prema ljudima, i sto se vise dajes, to te manje cene, a nije mi jasno zasto.Tema je ekstra, samo je sad isuvise kasno...

IH NEMOJTE SVI SAD KAO NA KALUP!

SAD SVI VELICAJU DECKA OD KAD JE CIKA BRU ZLI POZNATI SRPSKI PSIHOLOG REKAO DA JE PROBLEM U SVIMA OSTALIMA A NE U DECKU,

A DO MALOPRE SVI ALI SVI OD PRVOG DO ZADNJEG SU PRICALI DA JE DECKO KRIV DA JE LUD DA JE OVO DA JE ONO I SLALI GA KOD RAZNIH PSIHIJATARA I PSIHOTERAPEUTA. (KOD PSIHOLOGA GA NISU SLALI JER JE ON TOLIKO "LUD" DA MU PSIHOLOG NE MOZE POMOCI HAHAHHA )

A NAJSMESNIJI JE OVAJ STUDENT PSIHOLOGIJE U NISU KOJI BILO STA DA NE ZNA KAZE - NAJBOLJE DA SE OBRATIS PSIHOTERAPEUTU - U PREVODU JA NEMAM BLAGE VEZE STA STUDIRAM OBRATI SE ONOM KO ZNA I KO JE ZAVRSIO FAX I ONO STO JE UCIO ZAPAMTIO I STO JE JOS NAJBOLJE, ONO STO JE I U PRAKSI POTVRDIO!

Ako zelis prijateljstvo, onda moras da imash jednu osnovu koja se zasniva u nesebicnoj ljubavi. Drugara, prijatelja, brata moras da volis tako da ti ne smetaju njihove greske prema tebi, vec da ih tolerises i izvlacis iz njih njihovu dobru stranu tako sto ces im biti tu. Ako vec osecas sebe kao nekog ko zrelije razmislja onda se i ponasaj zrelije prema njima. Ne smes da gledas odnos dvoje kao neku matematicku jednicinu ko je kome koliko dao ili pruzio. Jednostavno to nije prijateljstvo vec nazalost samoobmana da imas prijatelja. Takav odnos je cisto usputni odnos i odraz nase potrebe za socijalizacijom.

Oni tebe sa ovim tvojim mislima i ne vide kao prijatelja niti se osecaju kao da si im pravi prijatelj vec kao usputni drug. Da bih to promenio moras prvo sebe malcice da promenis. Znam da nije lako da dodvoravas nekom, ali to i jeste onaj pravi test za ljude koji shvataj i vide prave vrednosti. Uprsti prstom i osuditi nekog je najlakse ali pitanje je "sta mi mozemo uciniti povodom toga da to promenimo". Ako hoces da imas druga moras da ga volis i postujes kao osobu.

Sad moras samo u sebi da vidis s kim mozes s kim ne mozes. Ne moze se ni sa svakim, ali nije toliko koliko ti to iskazujes :).

Ako ne mozes da nadjes prijatelja budi prijatelj.

Poslednja izmena:
Ako zelis prijateljstvo, onda moras da imash jednu osnovu koja se zasniva u nesebicnoj ljubavi. Drugara, prijatelja, brata moras da volis tako da ti ne smetaju njihove greske prema tebi, vec da ih tolerises i izvlacis iz njih njihovu dobru stranu tako sto ces im biti tu. Ako vec osecas sebe kao nekog ko zrelije razmislja onda se i ponasaj zrelije prema njima. Ne smes da gledas odnos dvoje kao neku matematicku jednicinu ko je kome koliko dao ili pruzio. Jednostavno to nije prijateljstvo vec nazalost samoobmana da imas prijatelja. Takav odnos je cisto usputni odnos i odraz nase potrebe za socijalizacijom.

Oni tebe sa ovim tvojim mislima i ne vide kao prijatelja niti se osecaju kao da si im pravi prijatelj vec kao usputni drug. Da bih to promenio moras prvo sebe malcice da promenis. Znam da nije lako da dodvoravas nekom, ali to i jeste onaj pravi test za ljude koji shvataj i vide prave vrednosti. Uprsti prstom i osuditi nekog je najlakse ali pitanje je "sta mi mozemo uciniti povodom toga da to promenimo". Ako hoces da imas druga moras da ga volis i postujes kao osobu.

Sad moras samo u sebi da vidis s kim mozes s kim ne mozes. Ne moze se ni sa svakim, ali nije toliko koliko ti to iskazujes :).

Ako ne mozes da nadjes prijatelja budi prijatelj.

A sta se desava onda kad das sve od sebe, tolerises tudje greske, menjas sebe zbog drugih tj. trudis se da im se sto vise priblizis i pokazes koliko si im dobar prijatelj, a oni prosto to ne zele da prihvate?
Mislim da je u takvim situacijama bolje sacekati da dodje pravi prijatelj, nego uzalud trositi snagu na nekog ko je toliko sebican da mu je tesko da bude drug.Pristalica sam teze, da je bolje imati jednog jedinog pravog prijatelja nego deset laznjaka.

Back