Kafić Pričamo, dakle postojimo...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisu uspešniji od mene. Jer, meni ne treba bogomolja, da bih postigao mir u sebi koji sam postigao, samokontrolu i svoj smisao spoznao.
Ljudi iz neznanja Metronomu fantaziraju da ti ja rečem, nemaju kontrolu nad sobom i nad svojim odsustvom zanja, tada fantazija preuzima kontroliu, oni to dopuštaju, oni su slabi pojedinci, većina ljudi je takva, ništa to nije čudno.
Učitelji koji odstupaju tako od vjere koju propovjedaju to rade iz razloga jer njihovo inteligentno biće iznutra ipak vremenom spoznaje iluziju fantazije u kojoj se nalaze, olako se prepuštaju "grehu", jer osećaju da ga nema, i da im nikakva fantazija neće suditi, ali po moralnom načelu, oni postaju licemjeri prema ljudima koji još žive u fantaziji tako da oni u realnosti sude njima, kao ti sada, ne bog.
O, pa gospodine Gejts svaka cast....ovde ste inkognito?
Svakako ne razumes sta coveku, porodici, drustvu, covecanstvu znaci duhovna i moralna vertikala, jer se boris za opstanak i bitne su ti samo zivotne stvari, tako da o tome ne vredi ni pricati sa uspesnim ljudima.

Svakako ne razumes sta coveku, porodici, drustvu, covecanstvu znaci duhovna i moralna vertikala, jer se boris za opstanak i bitne su ti samo zivotne stvari, tako da o tome ne vredi ni pricati sa uspesnim ljudima.
Znači im ono što su im drugi nametnuli da treba da im znači. Ne naziva biblija džabe vernike Božijim stadom.

Није смешно и није исто.
Објаснићу ти за тамо, преко..
То што ри мислиш да ће ти остати у џепу измамиће ти на овај и онај начин и узећеш следећи кредит за ауто или следећу кућу.
Неће те пустити да не потрошиш све до последње паре. Ако приштедиш, уплашићете довољно да то уложиш негде, па чеш поново вредно радити да прикупуш следеће...И тако док не остариш. Тада сви схвате колико ничему све то не вреди јер су само радили да отплаћују кредите и у старости и ако имају довољно да пристојно живе без рада, немају здравља, снаге ни жеље да више живе.

Гледала сам оне прастаре амере и енглезе што иду на крстарења па их шетају кроз градове, а они са штаповима, шеталицама, једва живи. Хебе им се за историју града о којој им прича водич, само би да легну, поједу нешто али.... То крстарење им је потврда да нису промашили живот, а све мислим да буде обрнуто, да тек тада схвате да су ту требали да дођу док су били млади. Да се опусте, не мислећи о рати кредита за следећу кућу, да попију, да се крешу под месечином крај мора (не замери, љисовка 😁)... И схватају на шта им је живот прошао.

У Србији има посла још како за оне који хоће да раде. Када би у Србији радили тим темпом којим се ради на западу имали би и више него тамо. Тамо се ради од јутра до сутра, овде би сви да буду менаџери и правници итд..

Већ сам помињала, један познаник је живео у Лондону и папире добио, много је радио и добро зарађивао и само га одједном чежња за морем натерала да размисли.
Спаковао се и вратио. Каже да је израчунао да је толико сати месечно радио код куће, на свом имању, (колико је тамо радио) скоро исто би зарађивао и био код куће. Схватио да му треба мање пара а више себе.

Стижемо до оног што је истина о ропству, да и наша власт покушава да пригрли тај западни систем поробљавања користећи потрошачки менталитет и тога се плашим.

Док смо свесни да радом за један стан и један ауто можемо да зарадимо а да се успут дружимо, славимо са фамилијом и пријатељима, летујемо (макар и камповали или провели лето у селу) да одшколујемо децу а да их не запостављамо као ни родитеље и док нам не крећу бале на бајке о западу, луксузу, крузерима... бићемо ми добро.
Njihovi penzosi idu na krstarenja, ljisuju po tajlandu sa omladinom, a naši čeprkaju po kontejnerima...
Nije sve kako se čini, ni sa tvoje strane, ni sa moje, ali zahvalnije je zaključivati iz ličnog iskustva.

Pa Metrole ono što pominjem kao svoj uspijeh je pre svega duhovne prirode, pored prethodno nabrojanog, osjećaj slobode sam izostavio da pomenem, i to sam dostigao, mnogo bitna stavka. Trudiš se da me ubijediš u suprotno, i to mene o meni? Ajd da me ubjedjuješ o nečemu drugom pa da shvatim, ovako ne shvatam... odgovori na Natino pitanje sada, zašto se toliko trudiš da me ubijediš u svoje mišljenje i da si u pravu? Mogu li da ostanem u ne u pravu, smem li?

Usko gledaš. Namerno sam naveo majstore za primer... Oni nisu robovi ovde, tamo možda jesu..
Razlika je znaš i sam, ako radiš za nekoga i ako radiš za sebe. Majstor koji radi za sebe je car i tamo i onamo i onde i ovde.
Evo vam primjer, ja sam radio u startu, prvi posao, sa jednim majstorom, $20 po satu, ali on čoek pošto je majstor radi po ugovorenom poslu, on može ovde da kasira za sedam dana oko $2000-3000-4000 otprilike tako je i uzimao. Računali smo, on može, a tako je ponekad i radio, da radi tri dana sedmično, a četiri da odmara i troši, pa sad vi vidite.
Znam takodje još jednog majstora, prijatelj mi je, radi sam za sebe 6 mjeseci u americi, a 6 mjeseci putuje po svijetu i tako radi već oko 10 godina.
Dobri električari i vodoinstalateri koji za sebe rade mislim da uzimaju najveću lovu, $6000-10000 mjesečno. Rad na satnicu je nešto drugo...

Гледала сам оне прастаре амере и енглезе што иду на крстарења па их шетају кроз градове, а они са штаповима, шеталицама, једва живи. Хебе им се за историју града о којој им прича водич, само би да легну, поједу нешто али.... То крстарење им је потврда да нису промашили живот, а све мислим да буде обрнуто, да тек тада схвате да су ту требали да дођу док су били млади. Да се опусте, не мислећи о рати кредита за следећу кућу, да попију, да се крешу под месечином крај мора (не замери, љисовка 😁)... И схватају на шта им је живот прошао.
IMG_5036.JPG

Dobro jutro..
Lepo je to što Zapad nudi.. kliše od zabave,.. roštilj vikendom,.. paa, pijanka vikendom,.. (higijena u svakom segmentu života, .. izvesnu budućnost, povoljne kredite,..) ali mene to tvoje, više asocira na
"Ostajte ovdje " ili "T'ga za Jug"

De gustibus non.. " diskutabant,.. ili disputandum...

Hvala @Steinadler , za sve...
Ja nisaam i ne bih mogao tamo..

Imali smo mi, elektroinženjeri - drugari - najbolji i
-aktiv,..
i mnogi su otišli preko,.. Novi Zeland, Kanada, Švica,.. Holandija,
ali se ja nikada nisam pokajao što sam ostao... mogao sam, da nas se skupilo 10…-ak familija, pa da obrazujemo tamo doseljeničku koloniju.. k'o Ameri, il' Englezi, a ovako samostalno,. bez druga, brata..(Šerbedžija to dobro recituje u svom pijanstvu ." Ne marim da pijem,..al' sam pijan ĉesto.."
Prijatan vikend (petak je ;) )

Poslednja izmena:
Машем вам и 🤗, за вас остављам вече, сад ме зове сунце. Шуња се лето, мора форма да се врати. 😁
Не орлу, не због љиса и изгледа 🙄 већ због радних задатака :rotf:
a jesam pomislio na prva dva... vaistinu mnogo ti zamršeno, rebusno, zvuči ova zadnja rečenica, može da se tumači od strane sudskih forumskih tumača na mnogo načina... :]
Pa ti to Nato na vrijeme, ako ako... drva se cepaju leti za zimu, a Nata zimi, za leto... se sprema... :]

Poslednja izmena:
Да вас не цитирам...

Гледам и наше старе, нисам написала да је добро, нити да је боље, само да ни оно друго није сјајно.

Није тачно да наши стари копају по контејнерима, има их али их има и на западу, зар не?
Нигде не може без рада и домаћинског односа према дому, породици да се у старости има за пристојан живот.
Истина да су пензије бедне, ал искрено никад се много није ни радило...
Наши стари имају свој кров над главом, дал је дедовина или стан, или су успели кућу да направе, али огроман проценат има. Мало баштице ако има двориште, бригу деце, унучади, комшија.

Ујутру кафица и ракијица...
Већина није незадовољна, можда неко види као ману ту скромност, али сам ја све склонија скромном животу и спокоју у души.

Школовати и васпитавати децу никада није промашај. Промашај је школовати децу ради звања а не према склоности. На силу гомилати правнике, менаџере и очекивати да им држава обезбеди посао.

Друга је прича што државни апарат допушта факултетима енормне цифре студената (за нашу економију) беспотребних,, стручњака".
Ко ће храну да производи, гради, поправља ако сви буду махали факултетским дипломама и седели кући чекајући неки посао из снова док им родитељи који раде на грађевини или ноћу месе бурек дају по 500 динара за пиће или кладионицу?

Ту је основна грешка школства али и васпитања. Да се не мучи дете...
Зашто да се не мучи, никад млађи и јачи неће бити. Нека проба да ради физички, па ће сваки лакши посао умети да цени и поштено да ради.

Треба их научити да буду људи, а не господа.

И не не говорим теоретски, ја сам моју децу тако васпитавала, да знају да се радити мора. Ако имаш прохтеве, мораш да зарадиш.

Добар мајстор не мора да иде у иностранатво да ради, Србија нема мајстора довољно и ко уме и хоће да ради, богами може озбиљно да заради.

Многи наседну на причу да се на западу новац бере на дрвећу, па оду и црнче и ћуте док не скупе нешто новца да се не врате без ичега а онда и они причају бајке.

Рекох да сам видела и колико раде и како тамо живе да би уштедели, није то живот.

Друга је ствар са младим породицама које су отишле да остану, изградили живот тамо, лепо им је, то су желели и то поштујем само ми се не допада прича да су најбољи отишли...

Није фер према нашој деци која нису отишла а имала су могућност избора. Изабрали су да остану и овде раде и стварају.

U mom selu više nema pustih (praznih, napuštenih) kuća.
Pokupovaše BeVograđani. Selo je uz reku..poprodavaše stančuge u BG. - dadoše malo para i deci,. ima se i za crne dane...
Moja mati još radi i sama prekopava baštu (ima 2 ara) održava kuću, veliko dvorište, a ima 86, prati serije,. TV joj je glavno društvo..
i mušterije za jaja,.. ima i uvek je imala koke, kucu, macu,..
A jaja skuplja neg u Lidlu ohoho,.. ali ekološka,.. kupuju Beograđani,.. još da je još..

Poslednja izmena:
Рад никога није убио. Свако ко је активан, далеко је здравији и дуговечнији.
Оно што убија је незадовољство, стрес тај чувени, а то је само до човека и полупуне или полупразне чаше.
Ми смо себи и болест и лек.

Школовати и васпитавати децу никада није промашај. Промашај је школовати децу ради звања а не према склоности. На силу гомилати правнике, менаџере и очекивати да им држава обезбеди посао.

Друга је прича што државни апарат допушта факултетима енормне цифре студената (за нашу економију) беспотребних,, стручњака".
Ко ће храну да производи, гради, поправља ако сви буду махали факултетским дипломама и седели кући чекајући неки посао из снова док им родитељи који раде на грађевини или ноћу месе бурек дају по 500 динара за пиће или кладионицу?

Зашто да се не мучи, никад млађи и јачи неће бити. Нека проба да ради физички, па ће сваки лакши посао умети да цени и поштено да ради.

И не не говорим теоретски, ја сам моју децу тако васпитавала, да знају да се радити мора. Ако имаш прохтеве, мораш да зарадиш.

Добар мајстор не мора да иде у иностранатво да ради, Србија нема мајстора довољно и ко уме и хоће да ради, богами може озбиљно да заради.

Многи наседну на причу да се на западу новац бере на дрвећу, па оду и црнче и ћуте док не скупе нешто новца да се не врате без ичега а онда и они причају бајке.

Рекох да сам видела и колико раде и како тамо живе да би уштедели, није то живот.

Друга је ствар са младим породицама које су отишле да остану, изградили живот тамо, лепо им је, то су желели и то поштујем само ми се не допада прича да су најбољи отишли...

Није фер према нашој деци која нису отишла а имала су могућност избора. Изабрали су да остану и овде раде и стварају.
Da se razumemo, ne mislim da je loša stvar školovati decu. Naravno treba im obrazovanje, ali ovo današnje školstvo još uvek funkcioniše po davno zastarelom modelu i zato smatram da su to bačene pare niz vetar.

Pa Metrole ono što pominjem kao svoj uspijeh je pre svega duhovne prirode, pored prethodno nabrojanog, osjećaj slobode sam izostavio da pomenem, i to sam dostigao, mnogo bitna stavka. Trudiš se da me ubijediš u suprotno, i to mene o meni? Ajd da me ubjedjuješ o nečemu drugom pa da shvatim, ovako ne shvatam... odgovori na Natino pitanje sada, zašto se toliko trudiš da me ubijediš u svoje mišljenje i da si u pravu? Mogu li da ostanem u ne u pravu, smem li?
Samo ti prikazujem ono sto ti ovde pises, a sve sto pises je budalastina.....prozivas me i procenjujes od kada si dobio lentu, do tada si povremeno nesto i ubacio.
Ne fali da se malo skines i prosetas okolo, cisto da vidis gde se nalazis.

Da se razumemo, ne mislim da je loša stvar školovati decu. Naravno treba im obrazovanje, ali ovo današnje školstvo još uvek funkcioniše po davno zastarelom modelu i zato smatram da su to bačene pare niz vetar.
Па не знам да је наше школство икад било функционално, свака промена га све дубље заглибила. Слажем се да је лоше, зато је важно да деца схвате да је диплома само дозвола за даље учење, практично учење и напредовање, да су фактички почетници и незналице а не да им диплома обезбеђује одмах посао као да су попили сву памет на факултету.

Мада је доста факултета почело да обезбеђује добру праксу завршним годинама, па тако и стекну искуство и брзо се запосле, али то су и такве струке. ФОН, фармацеутски, електротехнички...

Много сам разговарала са децом, па и сад их испрескачем да видим како размишљају 😁
Имамо добре деце, баш добре и паметне, само их треба усмерити.

Bio sam za 1. Maj u Stokholm, kod prijatelja,...
On je reporter, snima i šalje priloge raznim TV kanalima.. Poklonio mi je dobru kameru... njegovu...
Jedog jutra ide na zadatak... idem i ja da vidim kako to sve izgleda... Šalje za najgledaniji nemački kanal..
Protesti u centru Stokholma.. Socijalisti protestvuju.. nema ih više od stotinak, .. miting, ozvučenje , transparenti...
Snimi on,.. i ja malo da isprobam kameru..
Pitam Majka ,( Mike Taivonen)
-A, protiv čega je protest?

- Protiv stanja u opštinskoj upravi, školstvu i zdravstvu ! - je odgovor.

ps: Na svečanosti povodom 1. Maja oni protestvuju,.. ne roštiljaju kao mi..
Moj prvi snimak iz Stokholma:

https://youtu.be/Ybc3kfVCEug

Да вас не цитирам...

Гледам и наше старе, нисам написала да је добро, нити да је боље, само да ни оно друго није сјајно.

Није тачно да наши стари копају по контејнерима, има их али их има и на западу, зар не?
Нигде не може без рада и домаћинског односа према дому, породици да се у старости има за пристојан живот.
Истина да су пензије бедне, ал искрено никад се много није ни радило...
Наши стари имају свој кров над главом, дал је дедовина или стан, или су успели кућу да направе, али огроман проценат има. Мало баштице ако има двориште, бригу деце, унучади, комшија.

Ујутру кафица и ракијица...
Већина није незадовољна, можда неко види као ману ту скромност, али сам ја све склонија скромном животу и спокоју у души.
Pemzija je premala, mnogi pemzosi žive od dječijeg dodatka (pomoć djece roditeljima), kako s 18 iljade? Ali i obrnuto, roditelji djeci pomažu otprilike do 40te dok se ne osamostale i krenu samostalno u život. Oni sami bez ikoga su tek nadrljali...
Na zapadu su kopači drugi profil ljudi, kod nas kopaju ljudi normalni, radnici koji su doprinosili nekada...

Komunistički duh je ostao u roditeljima koji su bili u tom sistemu, završiš čkolu i čeka te posao, pa i stan se dobijao nekad, morgen sada. Prajvat čkole, tj. fakulteti opet s vlašću prave dil, zato se i dopušta toliko čkolovanje... rekao bih da je trenutno u srb bolje i korisnije u većini slučajeva završiti kurs za postavljanje klima uredjaja nego faks.
To mučenje je donekle i paradoks, sad zavisi šta se fizički rmbači, fizikalija dosta održava zdravlje i produžuje život, ali 8h na stolici ne mučiti se, zlo...

Samo ti prikazujem ono sto ti ovde pises, a sve sto pises je budalastina.....prozivas me i procenjujes od kada si dobio lentu, do tada si povremeno nesto i ubacio.
Ne fali da se malo skines i prosetas okolo, cisto da vidis gde se nalazis.
Naljutio si se na mene jednom pre, a vjerujem da te jesam tada malo provocirnuo, ali nije to da sebe podižem ili tebe da unizim ne, nego čisto iz dosada iz eto da se podgreje malo priča u kafani i sa nekom provokacijicom i to je ljucki... pa i Natu smo bockali, ali ona tako ne reagije, tebe još drži ljutilo, rekao sam od tada sebi pošto se ljutiš tako, neću ti dati ni jedan razlog više za to, svaki moj odg. tebi će biti blag i prijateljski.

Back