Kafić Pričamo, dakle postojimo...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Свима који ћуте могу да смислим десетине изговора и оправдања. Некоме није важно, неко не жели да се замера, неко се плаши освете...
Разумем разлоге за ћутање, али не оправдавам. За све лоше ствари су криви управо они што су ћутали и они који су ,,само радили свој посао".

Ја се нисам укључила да бих тебе подржала, као што су ме оптужили, мада разумем твој став и потребу у многоме се и слажем, већ да покушам да дискусија остане у људским пристојним оквирима.

Убеђена сам да разговором све може да се реши.

Ти и ја се не знамо, немам разлога да те подржавам, овде је више мени драгих људи на другој страни што не значи да су непогрешиви, зато сам се умешала да обема странама покажем шта види неко ко гледа са стране.

Разумем разлоге за ћутање, али не оправдавам. За све лоше ствари су криви управо они што су ћутали и они који су ,,само радили свој посао".
У праву си. И Ханс из Аушвица је "само радио свој посао", пуштао гас од 7 до 3. Није крив, примао плату, хранио децу. :(
Ја се нисам укључила да бих тебе подржала, као што су ме оптужили, мада разумем твој став и потребу у многоме се и слажем, већ да покушам да дискусија остане у људским пристојним оквирима.
Приђи ми мало ближе па ћеш осетити снагу и силу (али не тољаге неандерталца него пендрека наоружане).
Разговор између равноправних страна може све да реши.
Ако је, неким случајем, једна страна наоружана, разговор мења смер.
Разговор у коме наоружана страна пише оно шта мисли, а другој страни се педантно али врло селективно бришу поруке, на крају остаје трајно записан дијалог у коме "неандерталац", "пијанац" вређа фин свет и ни сам не зна шта хоће.
После три обрисане поруке четврта нужно мора бити псовка. Е, она се не брише.
Пијанац зна. И наоружана зна. Наоружаној је важно да то изгледа као да се брани од напада неандерталца са тољагом.
А онда пише "ех кад бисте ви знали какве гадости пишу у обрисаним порукама". То су она два минута снимка са наплатне рампе.
Ти и ја се не знамо, немам разлога да те подржавам, овде је више мени драгих људи на другој страни што не значи да су непогрешиви, зато сам се умешала да обема странама покажем шта види неко ко гледа са стране.
Хвала Ти.

A tamo gde zivis ljudi idu u crkvu, a idu zato sto znaju da ne znaju sve, znaci veruju da ima nesto iznad svesti i mnogo su uspesniji od tebe.
Polazeci od toga da smo svesni da covek ne zna mnogo toga i da ne moze da kontrolise svoj zivot, ljudi se opredeljuju da veruju da neko zna sta se desava i ima neku kontrolu nad ljudskim sudbinama.
Sa druge strane ucitelji vere uzimaju sebi pravo da kontrolisu zivot ljudi protivno ucenju religije u koju veruju, kao sto drzavni sluzbenici uzimaju na sebe pravo da budu drzava protivno zakonima drzave.
Najgore od svega je kada verski ucitelji pocnu da deluju u politicke, drzavne, svetovne poslove i usmeravaju vernike protivno hriscanskom ucenju. Onda ti shvatis da neki verski idol ima pametnih bisera iskljucivo zato sto je prihvacen od strane polutana (polupismenih, poluamerikanizovanih, polumoralnih ljudi) koji iskljucivo brinu o svojim interesima.
Nisu uspešniji od mene. Jer, meni ne treba bogomolja, da bih postigao mir u sebi koji sam postigao, samokontrolu i svoj smisao spoznao.
Ljudi iz neznanja Metronomu fantaziraju da ti ja rečem, nemaju kontrolu nad sobom i nad svojim odsustvom zanja, tada fantazija preuzima kontroliu, oni to dopuštaju, oni su slabi pojedinci, većina ljudi je takva, ništa to nije čudno.
Učitelji koji odstupaju tako od vjere koju propovjedaju to rade iz razloga jer njihovo inteligentno biće iznutra ipak vremenom spoznaje iluziju fantazije u kojoj se nalaze, olako se prepuštaju "grehu", jer osećaju da ga nema, i da im nikakva fantazija neće suditi, ali po moralnom načelu, oni postaju licemjeri prema ljudima koji još žive u fantaziji tako da oni u realnosti sude njima, kao ti sada, ne bog.

Ја читам све.

Да, ово сам већ прочитала, можда између редова. 😁
Није добро, слажем се, али ми више нисмо брига вас који сте отишли? Или ја грешим?
Твоја је брига сад маћеха, пусти мајку нама.

Била сам у тим маћехама... Хоћеш о Немачкој, јер ту ми је најбоље познавање терена, људи, прилика?
Двоумила сам се, својевремено, али та разлика у стандарду се плаћа дужничким ропством, тај привид равноправног члана друштва, вечитом носталгијом за својим људима, менталитетом.
Да, обраћаји ти се пристојно, ословљавају са госпођо, али те никада не сматрају себи равним и гарантујем да чекају (ћутећи јер им је забрањено, знамо због чега) дан када ће отворено тражити да сви који нису они оду.
Замисли Немце који су свесни да под утицајем Америке њихова влада мора да прихвата стотине хиљада избеглица које они никад не би прихватили, замисли тај нагомилани а скривени револт.
Они воле неког нашег радника? Воле неког нашег лекара?
Мислиш да не би летели у најкраћем року, само ако се промени амбијент.
Живи били па видели...
Америке? Рећи ћу ти само - здравствени систем. На такво тло не бих крочила никад са намером да зарађујем и плаћам порез једном од најокрутнијих друштвених система.
Немој да идеализујеш друге, нити да потцењујеш своје. Нигде није идеално ни сјајно.
Питај немце, питај американце, питај србе...
Свака медаља има две стране, али отићи па пљуцкати на оно што се називало твојим ми се јако не допада(да будем мутна и излевитирам 😊).
Nata vrijedi zlata.

Briga ste mi Nato, i za maćehu i za majku brinem, žao mi je zbog svih dobrih ljudi koji vrede i koji su ostali tu, zbog braće i sestara svojih, kumova, rodbine šire i dalje, zbog drugara, dobrih poznanika, sjećanja itd. a mnogo je toga ostalo, tako da brinem Nato...

Evropske zemlje su druga priča. Ne mogu da pričam iz ličnog iskustva o Allemagne, ali otprilike oni koji su mi pričali kako je tamo, zaključujem da imaju različita mišljenja, pozitivna i negativna, rekao bih pre ovo drugo, a najviše u smislu da se osjećaju kao gradjani drugog, trećeg reda, i da nema mnogo slobode. Mada mislim da je dosta toga individualno kako se ko tamo snadje i šta radi. Evropske zemlje su nacionalne zemlje, Srbija srbima, Rvacka rvatima, Germanija germanima, itd. Švica hm... tako da dodjoši se refleksno guraju ispod, ali to rade recimo i srbi srbima u Srbiji kada dodju s jednog kraja u drugi, znate i sami da ne lažem, i to je jako ružno složićete se. Ja sam bio u Francuskoj, sveukupno, bilo mi je dobro, rodjak mi je u Španiji, dobro mu, rodica, rodjak u Germaniji dobro im, mislim nebi se vraćali et...

Amerika je posebna priča. Sistem nije socijalan kao u evropi, ali opet niko neće od gladi d'umre. Sistem je fer, ako je čovjek vrijedan, sposoban, ima cilj, zna šta hoće i koliko može, onda će ga taj sistem nagraditi! Zdravstveno osiguranje ima, ono je opciono, ali treba da se plati ko hoće, a ko neće taj rizikuje, nije to neka posebno velika suma ali nije ni mala, ali uglavnom može svako to da plati! Nego ljudi sračunaju da će imati više love ako ne plaćaju, pa onda rizikuju pa šta bude. Pa iako bude nešto, ljudi tada bankrotiraju ima proces za to ovde da se odradi i to nije toliko strašno, mada nije dobro. Znam jednog koji je operisao bubreg, nije imao da plati, bankrotirao, ali je opet posle toga napravio svoju kuću ovde...
Pomalo jeste brutalan sistem ali je i najprirodniji, jer se bazira na iskonskom prirodnom sistemu opstanka jačeg, sposobnijeg, dovitljivijeg itd. nema tog socijalnog toplog krila za neradnike parazite koji sisaju od onih koji rade i doprinose.

Poslednja izmena:
Dužničko ropstvo je smešno Nato, jer da kažem ovde gde sam ja, ljudi mogu od svoje plate da otplaćuju, rentu, kredit za kola, hranu, da izadju u grad, i da im ostane u dzepu. Hrana u marketu ovde košta otprilike kao u Srb, ima skupljih marketa i jeftinijih, a ti u Srb treba da daš više od pola para za hranu, pre nego odeš u market kući praviš taktiku, gledaš akcije, cenoteku, ulaziš u market sa digitronom i spiskom, a na kraju opet nisi zadovoljan rezultatom...
U Srb nema dužničkog ropstva jer su ljudi već robovi koji i nemogu da se zaduže, radi se za hranu uglavnom, većina, zato se i prodaju za sendvič.

Па ти користиш ћирилицу 😊

Тога сам свесна, али ја и не циљам на оне који јесу погрешили, већ на оне који то јасно виде а ћуте.
Од таквих добијам најчешће питање зашто је битно да докажем да сам у праву.
Онда ја могу њих да питам зашто им је битно да не докажем да сам у праву.
Ali priznati grešku, je vrlina velikih i intelektuano jakih,... ostvarenih.
Ja je lako priznam, smeo bih reći uvek kad vidim da sam grešan.
Pa pogreši i konj, pa što ne bi magarac 😎

Dužničko ropstvo je smešno Nato, jer da kažem ovde gde sam ja, ljudi mogu od svoje plate da otplaćuju, rentu, kredit za kola, hranu, da izadju u grad, i da im ostane u dzepu. Hrana u marketu ovde košta otprilike kao u Srb, ima skupljih marketa i jeftinijih, a ti u Srb treba da daš više od pola para za hranu, pre nego odeš u market kući praviš taktiku, gledaš akcije, cenoteku, ulaziš u market sa digitronom i spiskom, a na kraju opet nisi zadovoljan rezultatom...
U Srb nema dužničkog ropstva jer su ljudi već robovi koji i nemogu da se zaduže, radi se za hranu uglavnom, većina, zato se i prodaju za sendvič.
Nije baš tako loše u Serbiji.. nego zahebavaju ovi sa tevelizije..
Toliko nas 'fale, da mi ovi moji iz Nemačke traže da im šaljemo malo evara, da i oni tamo lepše žive 😎

Krivo je more...
Ima toga, što navodiš, ali krivi su i oni koji ne gledaju ogledalo, a krive onog koji im pruža.

Nato, ćutanje je neutralnost, nesvrstanost.

Nije baš tako loše u Serbiji.. nego zahebavaju ovi sa tevelizije..
Toliko nas 'fale, da mi ovi moji iz Nemačke traže da im šaljemo malo evara, da i oni tamo lepše žive 😎
Pa poodavno je čmučić objasneo prolazak kroz faze F1, F4, S16, K3 kaizen ekonomskog unapredjenja, sada je pri kraju završna XYZ13, zato je švabaz instalirao u srb bosh-a, siemensa, megla, henkela, wackera, messera, i ostale, pa sve firme otamo sad u srb, u bavariji nema posla zato i propada i zapadna i istočna... šta si švabo doživio srb da ti poso uzema...

Nata vrijedi zlata.

Briga ste mi Nato, i za maćehu i za majku brinem, žao mi je zbog svih dobrih ljudi koji vrede i koji su ostali tu, zbog braće i sestara svojih, kumova, rodbine šire i dalje, zbog drugara, dobrih poznanika, sjećanja itd. a mnogo je toga ostalo, tako da brinem Nato...

Evropske zemlje su druga priča. Ne mogu da pričam iz ličnog iskustva o Allemagne, ali otprilike oni koji su mi pričali kako je tamo, zaključujem da imaju različita mišljenja, pozitivna i negativna, rekao bih pre ovo drugo, a najviše u smislu da se osjećaju kao gradjani drugog, trećeg reda, i da nema mnogo slobode. Mada mislim da je dosta toga individualno kako se ko tamo snadje i šta radi. Evropske zemlje su nacionalne zemlje, Srbija srbima, Rvacka rvatima, Germanija germanima, itd. Švica hm... tako da dodjoši se refleksno guraju ispod, ali to rade recimo i srbi srbima u Srbiji kada dodju s jednog kraja u drugi, znate i sami da ne lažem, i to je jako ružno složićete se. Ja sam bio u Francuskoj, sveukupno, bilo mi je dobro, rodjak mi je u Španiji, dobro mu, rodica, rodjak u Germaniji dobro im, mislim nebi se vraćali et...

Amerika je posebna priča. Sistem nije socijalan kao u evropi, ali opet niko neće od gladi d'umre. Sistem je fer, ako je čovjek vrijedan, sposoban, ima cilj, zna šta hoće i koliko može, onda će ga taj sistem nagraditi! Zdravstveno osiguranje ima, ono je opciono, ali treba da se plati ko hoće, a ko neće taj rizikuje, nije to neka posebno velika suma ali nije ni mala, ali uglavnom može svako to da plati! Nego ljudi sračunaju da će imati više love ako ne plaćaju, pa onda rizikuju pa šta bude. Pa iako bude nešto, ljudi tada bankrotiraju ima proces za to ovde da se odradi i to nije toliko strašno, mada nije dobro. Znam jednog koji je operisao bubreg, nije imao da plati, bankrotirao, ali je opet posle toga napravio svoju kuću ovde...
Pomalo jeste brutalan sistem ali je i najprirodniji, jer se bazira na iskonskom prirodnom sistemu opstanka jačeg, sposobnijeg, dovitljivijeg itd. nema tog socijalnog toplog krila za neradnike parazite koji sisaju od onih koji rade i doprinose.
На ово не бих даље, само ћу ти пожелети од срца добро здравље. 🍀

Није смешно и није исто.
Објаснићу ти за тамо, преко..
То што ри мислиш да ће ти остати у џепу измамиће ти на овај и онај начин и узећеш следећи кредит за ауто или следећу кућу.
Неће те пустити да не потрошиш све до последње паре. Ако приштедиш, уплашићете довољно да то уложиш негде, па чеш поново вредно радити да прикупуш следеће...И тако док не остариш. Тада сви схвате колико ничему све то не вреди јер су само радили да отплаћују кредите и у старости и ако имају довољно да пристојно живе без рада, немају здравља, снаге ни жеље да више живе.

Гледала сам оне прастаре амере и енглезе што иду на крстарења па их шетају кроз градове, а они са штаповима, шеталицама, једва живи. Хебе им се за историју града о којој им прича водич, само би да легну, поједу нешто али.... То крстарење им је потврда да нису промашили живот, а све мислим да буде обрнуто, да тек тада схвате да су ту требали да дођу док су били млади. Да се опусте, не мислећи о рати кредита за следећу кућу, да попију, да се крешу под месечином крај мора (не замери, љисовка 😁)... И схватају на шта им је живот прошао.

У Србији има посла још како за оне који хоће да раде. Када би у Србији радили тим темпом којим се ради на западу имали би и више него тамо. Тамо се ради од јутра до сутра, овде би сви да буду менаџери и правници итд..

Већ сам помињала, један познаник је живео у Лондону и папире добио, много је радио и добро зарађивао и само га одједном чежња за морем натерала да размисли.
Спаковао се и вратио. Каже да је израчунао да је толико сати месечно радио код куће, на свом имању, (колико је тамо радио) скоро исто би зарађивао и био код куће. Схватио да му треба мање пара а више себе.

Стижемо до оног што је истина о ропству, да и наша власт покушава да пригрли тај западни систем поробљавања користећи потрошачки менталитет и тога се плашим.

Док смо свесни да радом за један стан и један ауто можемо да зарадимо а да се успут дружимо, славимо са фамилијом и пријатељима, летујемо (макар и камповали или провели лето у селу) да одшколујемо децу а да их не запостављамо као ни родитеље и док нам не крећу бале на бајке о западу, луксузу, крузерима... бићемо ми добро.

Bitno, radi sledećeg poteza, tj. znati, biti u pravu. Istorija, u lošem smislu, često se ponavlja iz neprava, iz neznanja.
Слажем се, само сам хтела да и ти то потврдиш.
Krivo je more...
Ima toga, što navodiš, ali krivi su i oni koji ne gledaju ogledalo, a krive onog koji im pruža.

Nato, ćutanje je neutralnost, nesvrstanost.
Ћутањем се не постиже ништа. Имам благу одвратност према неутралности Швајцарске, рецимо 😊, настале благом гусара, убица а одржаном нацистичким златом отетим широм света.
Неутралност? Хмм

Зато подржавам разговор. Ућуткивање као и ћутање обично је знак да нешто смрди само се правимо да не осећамо.

Pa poodavno je čmučić objasneo prolazak kroz faze F1, F4, S16, K3 kaizen ekonomskog unapredjenja, sada je pri kraju završna XYZ13, zato je švabaz instalirao u srb bosh-a, siemensa, megla, henkela, wackera, messera, i ostale, pa sve firme otamo sad u srb, u bavariji nema posla zato i propada i zapadna i istočna... šta si švabo doživio srb da ti poso uzema...
Одавно не бистрим политику, бар не на тај начин и са разлогом.

Од када сам схватила да резултати избора нису наш избор, већ избор светских полицајаца који подрже или свргну или просто убију председника било које земље било где на свету зарад свог интереса.

Нама преостаје само да оне који већ јесу на власти натерамо да раде за добро народа и домовине. Протестима, побуном..

Није смешно и није исто.
Објаснићу ти за тамо, преко..
То што ри мислиш да ће ти остати у џепу измамиће ти на овај и онај начин и узећеш следећи кредит за ауто или следећу кућу.
Неће те пустити да не потрошиш све до последње паре. Ако приштедиш, уплашићете довољно да то уложиш негде, па чеш поново вредно радити да прикупуш следеће...И тако док не остариш. Тада сви схвате колико ничему све то не вреди јер су само радили да отплаћују кредите и у старости и ако имају довољно да пристојно живе без рада, немају здравља, снаге ни жеље да више живе.

Гледала сам оне прастаре амере и енглезе што иду на крстарења па их шетају кроз градове, а они са штаповима, шеталицама, једва живи. Хебе им се за историју града о којој им прича водич, само би да легну, поједу нешто али.... То крстарење им је потврда да нису промашили живот, а све мислим да буде обрнуто, да тек тада схвате да су ту требали да дођу док су били млади. Да се опусте, не мислећи о рати кредита за следећу кућу, да попију, да се крешу под месечином крај мора (не замери, љисовка 😁)... И схватају на шта им је живот прошао.

У Србији има посла још како за оне који хоће да раде. Када би у Србији радили тим темпом којим се ради на западу имали би и више него тамо. Тамо се ради од јутра до сутра, овде би сви да буду менаџери и правници итд..

Већ сам помињала, један познаник је живео у Лондону и папире добио, много је радио и добро зарађивао и само га одједном чежња за морем натерала да размисли.
Спаковао се и вратио. Каже да је израчунао да је толико сати месечно радио код куће, на свом имању, (колико је тамо радио) скоро исто би зарађивао и био код куће. Схватио да му треба мање пара а више себе.

Стижемо до оног што је истина о ропству, да и наша власт покушава да пригрли тај западни систем поробљавања користећи потрошачки менталитет и тога се плашим.

Док смо свесни да радом за један стан и један ауто можемо да зарадимо а да се успут дружимо, славимо са фамилијом и пријатељима, летујемо (макар и камповали или провели лето у селу) да одшколујемо децу а да их не запостављамо као ни родитеље и док нам не крећу бале на бајке о западу, луксузу, крузерима... бићемо ми добро.
Pogodila si me pravo u tanku žicu 😂 ...Ja sam na vreme shvatio da treba živeti onako kako želiš, da ne treba brinuti o rati kredita. Svakako da ne želim provesti život radeći od danas do sutra niti da budem menadžer ili ne daj bože pravnik. Dovoljno mi je da se bavim poslom koji volim, da zaradim onoliko koliko mi je potrebno i da uživam opušteno u svom životu ne robujući nikome.

Pogodila si me pravo u tanku žicu 😂 ...Ja sam na vreme shvatio da treba živeti onako kako želiš, da ne treba brinuti o rati kredita. Svakako da ne želim provesti život radeći od danas do sutra niti da budem menadžer ili ne daj bože pravnik. Dovoljno mi je da se bavim poslom koji volim, da zaradim onoliko koliko mi je potrebno i da uživam opušteno u svom životu ne robujući nikome.
Замисли сад када би сви живели тако.
Знам, утопија јер се власти одржавају на ропству материјалном. 😁

Морам да додам да одгајање деце, школовање захтева посвећеност па и више рада, више новца али наставити гомилање за будућност деце уместо их оспособити да сами стварају, зарађују, раде је тотални промашај.

Замисли сад када би сви живели тако.
Знам, утопија јер се власти одржавају на ропству материјалном. 😁

Морам да додам да одгајање деце, школовање захтева посвећеност па и више рада, више новца али наставити гомилање за будућност деце уместо их оспособити да сами стварају, зарађују, раде је тотални промашај.
Svakako nebi bilo dobro po državu, ali bi bilo dobro po narod. U svakom slučaju ja sam neko ko ne voli vlast i autoritet.

Školovanje dece u ovom današnjem svetu nažalost je baćen novac niz vetar.

Auuu, svaka čast omladino, ostaviste me bez teksta...
Malo se ne slažem, sa onim: " gledam one prastare Amere i Engleze.. "..
a gledate li naše?.. prastare ..
oni duže žive od nas... ima i to svojih razloga...
Zadovoljstvo se može naći svuda i zarada ,.. ko hoće da radi... sve i da ne zna, naučiće ako nije lenj.. Ovde je. majstorska dnevnica 55 eura .. za 8 sati.. na zapadu je za 10 sati (a obavezno radiš 11…). To pouzdano znam, jer sam protekle četiri godine zidao kuću.. uselio sam se .. Sebi sam napravio novu, deci ostavio staru...
Pre desetak godina sam imao napad pankreasa... bilo je pitanje života, pa je mlađa ćerka brisnula u plač.. (ako me izgubi..).
Utešio sam je rečima.: Pa ja sam živeo kako sam hteo, ni sa Mikom Antićem se ne bih menjao...
Preživeo sam i to i gore stvari... Za dve godine biću u penziji... I tada će mi dan biti kratak, kao i danas...
Proputovao sam dosta, ali putovaću još... Važno je i društvo,. vedrina duha, lepa domaća,... nemam se ja više kome dokazivati..
Skupilo se dovoljno do Jeseni...
Ne zavidim nimalo zapadnjacima..
Mnoge povratnike koji su radili u više država i kontinenata, kad pitaš, gde se najbolje živi, kažu - ovde 😉

Svakako nebi bilo dobro po državu, ali bi bilo dobro po narod. U svakom slučaju ja sam neko ko ne voli vlast i autoritet.

Školovanje dece u ovom današnjem svetu nažalost je baćen novac niz vetar.
I ja imam problem sa autoritetima onima koje smatram da nisu na pravom mestu... a većina mislim da nije..
Ali za školovanje se ne bih složio da je tako... Jeste trenutno kriza, jer je sistem jako inertan.. ni na Zapadu nije sjajno, ali promeniće se i to... već se menja.. računari, projektori, veliki ekrani,... seminari (koji doduše malo vrede.. ali ipak se okreće)..

Poslednja izmena:
I ja imam problem sa autoritima onima koje smatram da nisu na pravom mestu... a većina mislim da nije..
Ali za školovanje se ne bih složio da je tako... Jeste trenutno kriza, jer je sistem jako inertan.. ni na Zapadu nije sjajno, ali promeniće se i to... već se menja.. računari, projektori, veliki ekrani,... seminari (koji doduše malo vrede.. ali ipak se okreće)..
Sve je to mizerno u odnosu na ono što bi trebalo da bude. Uče decu kako da budu robovi umesto da ih uče životu.

Back