Pričamo, dakle postojimo- Arhiva II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pod blagim uticajem alkohola, pod dejstvom dva dupla Jacka i dva Carlsberga, posle književne večeri u Novom Sadu, poverih se pesniku, mladiću koga bejah tek upoznao. "Znate", rekoh, "ja godinama čeznem, tragam za jednom Iv Best iz mladosti, iz đačkog doba. Iz V krstarovske." I malo je opisah. Onako kako slikari skiciraju akt prema modelu.

Pesnik, kome to predočih, beše malo dublje zaplivao, jer je pio našu varijantu francuskog konjaka, pa me zagleda dugo, i mutno. Čak se malo odmače, gornjim delom tela. I glasu dade neku začuđenost. Valjda zbog čudnog slučaja što sam poverio nešto njemu, kao jedinom koji može da mi odgovori, koji zna više od svih. Ja, veliki krstarovski pesnik, Kojatkin. U Novom Sadu. Njemu. Samo procedi, ali kao najpoverljiviju stvar: "Idite u Beograd. Ona je profesor književnosti."

Vratio sam se u Beograd sa društvom, jer je veče bilo posvećeno nekolicini članova našeg udruženja. Sačekao dan kad mi sve ide od ruke, petak. Izračunao vreme putovanja i čas kad svi profesori budu u zbornici. I, ne kucajući, otvorio vrata. I odmah, prelazeći pogledom preko zainteresovanih profesora, rekao: "Tražim Iv Best..."

Baš tako. Bez izvinjenja, bez onog "gospođu Iv Best", iako u zbornici nisam zapazio nijedno lice slično njenom, nijednu kosu nalik na njenu, ni oči.

Ali, ustade jedna lepa, punačka dama. Osmehnuta. Zađe iza stola, dođe do mene. Ne pruži ruku, nego me uhvati za dolakticu i izvede u hodnik prepun učenika.

"Vi ste?!"

"Ko?!"

"Povodom oglasa."

"Ženidba - udadba?"

"Da."

"Greška, gospođo."

"Izgleda. I, znajte, žalim što je greška... Mislim da bismo se sporazumeli."

Oprostio sam se učtivo od nje, ali sa osećanjem da je nešto kriva, da mi je nešto poremetila, onemogućila. To sam iskalio na kontroloru karata, negde oko Stalaća. Nešto o sumnji, kao da sam ja neki koji švercuje, jer sam, tiskajući je u novčanik, voznu kartu malo zacepio i prigužvao.

matis-red.jpg

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back