Pričali mi baba i deda... (podelite priče sa nama)

Kod mene u sel na jednoj poljani na vrhu brda stoji jedno stoletno stablo hrasta, golo i spaljeno zbog višestrukih udara groma. E, pričaju ljudi u selu da se jedne večeri moj pradeda vraćao iz Požege sa pijace volovskom zapregom, i kad je naišao pored tog drveta volovi se uzmuvaše i ni makac dalje! Muču, riču, pradeda puca bičem, ali oni kao skamenjeni. On u jednom momentu pogleda ka drvetu, a oko njega kao neke dve ljudske prilike kruže u vazduhu. On nikada nije bio plašljiv i nije se tripovao, ali tada se, kažu toliko uplašio da je pobegao i ostavio volove, koji su ga nedugo zatim trkom stigli na putu do kuće. Ne znam da li su to samo obične bapske priče, u njih ne verujem, i možda je pradeda potegao koju prepečenicu u varoši više nego što je trebalo, ali u selu, na šumovitoj tajanstvenoj planini mašta radi kao luda, pa mi nije svejedno pored tog drveta proći ni usred dana otkako sam čuo tu priču

Zaboravio sam da napomenem da se oko tog drveta i na toj livadi uopšte, skupljaju zmije u veoma velikom broju

Inače i deda i pradeda su rođeni istog dana, na neki praznik, ne znam tačno koji, a narod sujeveran po prirodi, veruje da ljudi rođeni tog dana više od drugih viđaju "prikojaze", pa tih priča imam koliko hoćete
Samo mi je drago što sve one počinju sa "to je bilo davno, pre rata (Drugog svetskog) i malo posle, narod je tad svašta viđao, a sade ti toga ništa nema, otišlo je to iz naših brda" :D

Neki kazu da je to nasledno....

Sada vise tih pojava nema, samo im se jos po nekada unuci pretvore u moderatore....:mrgreen:

uuu davno to bese......daaavne 2006....

mada,ako hoces,imamo tebi cu dati pijuk a ja cu uzeti asov i ce zaposlimo jos nekog sa lopatu,i ce kopamo za kompiri. :)

a ko ga zna,mozda i pronadjemo onaj cup s blagom. :confused: :lol:

e ***... :S
ammm.... vazi... :)) pokrenucemo biznis, 1. prodajemo krompire, kasnije pravimo chips i na kraju cemo otvoriti fabriku :) naravno zarada je 50:50 x)

Inače i deda i pradeda su rođeni istog dana, na neki praznik, ne znam tačno koji, a narod sujeveran po prirodi, veruje da ljudi rođeni tog dana više od drugih viđaju "prikojaze", pa tih priča imam koliko hoćete
Samo mi je drago što sve one počinju sa "to je bilo davno, pre rata (Drugog svetskog) i malo posle, narod je tad svašta viđao, a sade ti toga ništa nema, otišlo je to iz naših brda" :D

Најтужније је што није отишло само "из наших брда" већ и из наших душа.:(
А за то су кривци: http://forum.krstarica.com/threads/360422

ja znam prichu pokojnog dede,kada je bio zarobljen od strane ustasha.bili su u Ogulinskoj kuli,u zatvoru,njih desetorica.sutradan su trebali da ih streljaju,i zatvorenici reshe da prizivaju duhove,da vide ko ce sutra biti streljan.moj deda i josh jedan chovek nisu zheleli da uchestvuju u tome,i sutradan su njih dvojicu prebacili za Italiju,a ostale,one koji su prizivali duhove su streljali...

:D

pricaj,zeljno iskecujem! :D:lol::)

Opet moj pradeda u glavnoj ulozi, u istom selu :)
Naime, on i njih još desetak vraćali su se sa prela (žurke u doba naših starih) iz susednog sela, i rešili su da prepreče bližim puteljkom kroz šumu. A u toj šumi i danas stoji jedna usamljena livada, na kojoj je nekada bilo groblje koje je prestalo da se koristi početkom XIX veka, tako da širom te livade vire stari kameni nadgrobni spomenici, (postavio sam slike na nekoj temi davno, mrzi me sad da tražim). I idu oni tako u neko (ne)doba noći, kad odjednom, kad su bili nadomak livade čuju neku graju, devojačku pesmu. Deo njih se prepadne, i htede da se vrati okolnim putem, jer zaboga šta će devojke usred noći u šumi, ali nadglasali s ovi što su hteli dalje i nastave oni. Kad su došli na rub šume videli su vilinsko kolo, mnoštvo devojaka koje viju kolo i pevaju na mesečini. Pričao mi je deda, čuo je priču od svog oca, a i celo selo je i danas prepričava, da su im kose bile do zemlje, a haljine bele kao sneg. Kad su skontali na šta su naleteli krenuli su da zaobiđu livadu u širokom luku, ali jedan komšija reši da prođe pored njih. I pričaju da ga je jedna od njih iz kola samo pogledala, i da se on istog trenutka srušio na zemlju, dopuzao do ostalih i odneli su ga kući. Narod priča da su ga vile "ustrijelile" zato što im je na kolo nagazio, i taj je navodno čitavog života, do svoje smrti ostao hrom u jednu nogu od te večeri. Inače, dok su žurno odlazili sa tog mesta, kažu da su sve vreme čuli pesmu i vrisku. Deda mi je pričao da pradeda više nikada noću tim putem nije hteo da prolazi, nego je sve išao okolnim, daljim putem

Imam još jednu o vilama, malo noviju, i nije od mojih matoraca. Pre 2-3 godine, dok sam još studirao, pričala mi je koleginica da je njen deda u jednom selu u okolini Lazarevca, zaboravih mu ime, imao problema sa vilama. Imao je 3 konja u štali, koje je svako veče vezivao, i štalu je zatvarao. I tada kada sam priču čuo, u to vreme, počeo je ujutru da nalai konje u štali odvezane i prljavih kopita, kao da su negde trčali preko noći. I to se nekoliko dana ponavljalo, dok jedeno jutro nije zatekao repove i grive konja zapletene u sitne kikice, bukvalno sve dlake su bile upletene. Onda je konje prodao, jer je počeo da se boji. Istog meseca, otišao sam kod strica na slavu u Barič, jedno mesto kraj Obrenovca. Stric je obrazovan čovek, sa diplomom fakulteta, i ne bi tek tako pričao neke gluposti. I on mi tom prilikom ispriča potpuno istu priču, samo što se sve to desilo njegovom komšiji, i povrh svega čovek mi pokaže na telefonu nekoliko slika tih konja čije su grive i repovi upleteni! On lično slikao. Nisam mogao da verujem rođenim očima - rep i griva upleteni u sitne kikice, pa su onda te kikice upletene u veće, i tako na dva konja, i to se desilo za jedno veče. Te slike i dalje ima, ako budem išao u neko skorije vreme kod njega pokušaću da ih postavim ovde. Da nisam video mislio bih da mi priča neku klasičnu bapsku priču. Ono je toliko sitno i komplikovano upleteno da ja mislim da bi običnom čoveku trebalo bar nedelju dana pletenja da bi onako nešto napravio. I taj lik je konje prodao, jer je počeo da se plaši
Inače, narod širom srpskih zemalja pripoveda kako vile vole konje, i kako ih noću izvode i pletu im grive i repove, možete proveriti u Cepterovoj "Slovenskoj mitologiji"

Hm......opet te vile,nanu li im.... :lol::confused:

nisam bas neki fan devojaka koje izlaze nocu i luduju na sred livade,ili oko nekog bunara,ili tako nesto....

tako da ne verujem u te price....barem ne u vecinu. :neutral:
mada mi je ovo s kikicama bas cudno. :confused:

a zasto ne verujem.....evo ga jedan razlog.

ti si sad ispricao pricu tvoga pradeda kako je jednog njegovog ortaka pogledala vila i on se stropostao na zemlju i ostao hrom do kraja zivota...
ja cuo pricu da kada nekog pogleda vila (misli se na te sto igraju u kolu) taj neko im se pridruzi u kolo,pocne da peva i da se veseli,zanese se i odnese u ludilo... :confused:
bas se poklapaju zar ne? :mrgreen::lol:
:neutral:

Hm......opet te vile,nanu li im.... :lol::confused:

nisam bas neki fan devojaka koje izlaze nocu i luduju na sred livade,ili oko nekog bunara,ili tako nesto....

tako da ne verujem u te price....barem ne u vecinu. :neutral:
mada mi je ovo s kikicama bas cudno. :confused:

a zasto ne verujem.....evo ga jedan razlog.

ti si sad ispricao pricu tvoga pradeda kako je jednog njegovog ortaka pogledala vila i on se stropostao na zemlju i ostao hrom do kraja zivota...
ja cuo pricu da kada nekog pogleda vila (misli se na te sto igraju u kolu) taj neko im se pridruzi u kolo,pocne da peva i da se veseli,zanese se i odnese u ludilo... :confused:
bas se poklapaju zar ne? :mrgreen::lol:
:neutral:

Da, povileni :D
Mada te priče o "ustreljivanju" su raširene među svim Slovenima, ne samo kod nas

kako da ne,i shto je josh interesantno,vile se ne pojavljuju iskljuchivo u obliku devojaka...vec i zhivotinja...ja sam imao jedan bliski susret trece vrste,i nisam bio sam,dakle imam i choveka koji mozhe da potvrdi isto to shto sam ja video,i bilo je bezhte noge u*racu vas! :)

Vile nisu u potpunosti čovekolika bića. Prema narodnom verovanju umesto stopala vile imaju kozja ili konjska stopala, tj papke i kopita, a često i rep, a sve to vešto sakrivaju, i ukoliko neko slučajno, ili pak namerno to razotkrije sledi kazna u vidu opake bolesti ili smrti

Back