Prezime Aleksandra Makedonskog

• Začetnik teme Začetnik teme nonk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dalje, jos nesto interesantno, da li jos neki jezik ima toliko padeza kao latinski i slovenski jezici? Latinski ima 6, nas ima 7, nemacki ima 4, engleski nema.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gramatika_latinskog_jezika

Ja bih ljudi reko da latinski jezik nikad nije ni postojao, bio je drzavni izmisljeni jezik koji se koristio u dokumentima kao zvanicni jezik zbog velikog prostranstva na kojem se rim prostirao.
Bilo kako bilo, mi smo igrali tu neku ulogu, to je nesumnjivo, a sad otkud sloveni u latinskom jeziku ako su dosli na ove prostore tek u 6tom veku?
Nismo mi dosli od nikud ljudi, ovde smo odvajkada.

Glagol biti
lice jednina množina
latinski
1. sŭm sŭmus
2. ĕs estis
3. est sunt

srpski:
1. ja sam mi smo
2. ti si (jesi) vi ste
3. on je (jeste) oni su

jesam=sam=sum

esse označava infinitiv (biti) jeste

Ciji je bre ovo jezik?

Poslednja izmena:
Stvarno niti sam lingvista, niti naucnik, cini mi se da si ti naveo da smo ovde svi dobronamerni forumasi zeljni istine.
Nego reci mi, pored toga sto imamo zajednickog pretka, da li je moguce da je latinski napravljen malo od ovog jezika, malo od onog, uzevsi od svih naroda u imperiji po nesto? To bi cini mi se objasnilo u potpunosti taj latinski jezik i zasto je nestao po propasti rimskog carstva. Ali bi ujedno bio i priznanje postojanju slovena na ovim prostorima, zar ne?

Stvarno niti sam lingvista, niti naucnik, cini mi se da si ti naveo da smo ovde svi dobronamerni forumasi zeljni istine.
Nego reci mi, pored toga sto imamo zajednickog pretka, da li je moguce da je latinski napravljen malo od ovog jezika, malo od onog, uzevsi od svih naroda u imperiji po nesto? To bi cini mi se objasnilo u potpunosti taj latinski jezik i zasto je nestao po propasti rimskog carstva. Ali bi ujedno bio i priznanje postojanju slovena na ovim prostorima, zar ne?

Samo sam hteo da povučem ručnu pre nego što naleti neki blagoglagoljivi koji bi na osnovu Vaših postova ponovo počeo da nas bombarduje Deretićevim prosvetljenjima.
Da, savakako da je moguće da se latinski razvijao kao što ste naveli. Problem je, samo u tome što je glagol biti (jeste) odnosno esse osnovni glagol koji se u svakom jeziku koristi od samog početka govora. Malo je verovatno da bi takav jedan glagol pretrpeo tolike izmene usled tuđeg uticaja, mada...
Svašta je moguće.
Ako hoćemo da otkrijemo pozajmice u srpskom iz latinskog, odnosno iz slovenskih u latinski moramo iste izraze da kontrolišemo i po drugim IE jezicima.
Inače, OLP i Bilbija su zagovarali tezu da je rasenski slovenskog porekla i da su preko njega mnoge slovenske reči dospele u latinski. Bilbija je čak i jednu od zlatnih pločica iz Pirga transkribovao na jezik koji liči na neki slovenski govor.

ALEKSANDAR KARANOVIĆ to je ime i prezime Aleksandra Makedonskog.
Jasno je po imenu Aleksandar da je u pitanju Sloven i po prezimenu Karanović da je bio Srbin.

sddefault.jpgc3f3aa665801b5ab747f2fb15d062bf4.jpg

Back