ŽELJKO KOMŠIĆ, UŽIVO: Stanivuković radi po naređenju Vučića, izbori u RS-u raspisani nezakonito...
„Slobodna Bosna“ donosi najzanimljivije detalje razgovora.
Pogledajte prilog 1792678
U emisiji “Jutro za sve” BHRT-a gostovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH
Željko Komšić.
„Slobodna Bosna“ donosi najzanimljivije detalje razgovora.
Ekskluzivno nakon povratka iz New Yorka, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić, gostovao je u programu uživo i govorio o brojnim aktualnim temama.
Komšić je na početku govorio o mirovnom planu Donalda Trumpa za Bliski istok, poručivši kako se u Pojasu Gaze događa genocid pred očima cijelog svijeta.
Također, Komšić je upitan da prokomentira navode iz susjedne Srbije i reakcije članice Predsjedništva BiH
Željke Cvijanović, nakon što je bh. delegacija napustila dvoranu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, kada je za govornicu izašao premijer Izraela
Benjamin Netanyahu.
-Kada bih ja kazao šta mi sve smeta kod njih, gdje bi bio kraj, kazao je Komšić na navode da je Cvijanovićki zasmetalo što je bh. delegacija napustila dvoranu u New Yorku.
DRŽAVA ILI DODIK?
-Iza zavjese ima različitih igara, odgovorio je Komšić na pitanje je li država pobijedila Milorada Dodika.
-Očigledno je Dodik suočen s velikim pritiskom odlučio da popusti, kazao je Komšić.
-Pitanje je kako bi u određenom trenutku reagirao Aleksandar Vučić kad bi se našao pod pritiskom zbog te situacije, naveo je.
-Stanivukovića ne komentarišem, jer on radi ono što od njega traži Aleksandar Vučić. Objektivno, u Repulici Srpskoj ozbiljan kandidat može biti jedino Stanivuković, kazao je Komšić.
Komšić je odgovorio i na izjave iz susjedne Hrvatske, kazavši da nema potrebe da se susjedi miješaju u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.
-Način na koji su raspisani izbori za predsjednika RS se kosi sa zakonom. Jer svi konstitutivni narodi imaju pravo na kandidaturu, a ovdje su kandidirani samo Srbi, to se kosi sa odlukama Ustavnog suda BiH, kazao je Komšić.
Komšić je odbacio optužbe hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministra Gordana Grlića Radmana da je njegov govor narušio stabilnost BiH i odnose Hrvata i Bošnjaka, ocijenivši da je riječ o kontinuiranom pritisku Zagreba i HDZ-a na Sarajevo.
- To je već standardna priča. Oni žele da popustimo njihovim zahtjevima, ali ja ne mogu pobjeći od činjenica koje sam iznio. Hrvatskom narodu u BiH ne treba staratelj. Svi mi znamo šta hoćemo i imamo pravo učestvovati u političkom životu, rekao je Komšić, dodavši da je nepristojno i neprimjereno da se susjedne zemlje miješaju u unutrašnje stvari BiH.
Govoreći o visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, Komšić je kazao da on sam ugrožava svoj status svojim potezima, posebno odlukama kojima je intervenirao u izborni zakon i suspendirao ustav, što je, prema njegovom mišljenju, pogodovalo interesima Zagreba.
U nastavku pogledajte kratki video!
https://www.facebook.com/watch/SlobodnaBosna/?ref=embed_video