Prevazidjeni defekti etike

Elle_77:
Mislim da imamo problem sa pojmovima i terminima i sa tim šta ko pod čim podrazumeva ...

Ja mogu partneru da uskratim pokazivanje svojih emocija ali to ne mora biti manipulacija. Ja to mogu uraditi i ako on to u nekom momentu ne zaslužuje, ili iz nekih drugih opravdanih razloga a ne uvek zato da bi me zaboga više voleo. Hm, voleo ... Da, ako to neko ciljano radi ne bi li za sebe izvukao više "ljubavi" (?!) to jeste manipulacija. Ali nije svako "uskraćivanje ljubavi" manipulacija ... Kao ni ljutnja. Ljutnja je emocija a ne način ponašanja. Možeš se ljutiti na nekog a da mu to ne pokazuješ ... Ljutiti se i pokazivati to na raznorazne načine ili čak i ne ljutiti se toliko a dramiti može biti i vrlo često i jeste odraz pasivno-agresivnog ponašanja. To jeste manipulacija, ali nije svaki osećaj da se ljutiš na nekog manipulacija.

Rekoh, za tebe kao da je sve manipulacija ... :roll:

Tačno je da nemam decu ali daleko od toga da ne znam da su deca vrlo često savršeni manipulanti - ja to nisam negirala niti tvrdila suprotno. Ne znam otkud ti sad to. Ali to opet nema veze s ovim što pričamo jer to neke stvari često tako funkcionišu daleko od toga da moraju biti normalne. Za mene to zapravo nije normalno jer nijedna manipulacija nije ni normalna, ni prirodna. To je samo sredstvo da se postigne nešto i to zauvek i ostaje. Tačno je da stvari tako bolje funkcionišu ... u bolesnom svetu kakav je naš.
Ali ja nisam pričala o tome ...

pa ja upravo pokusavam da ti pokazem ...da to jeste prirodno...mi se svi protiv toga pokusavamo da borimo..ali reagiramo vrlo cesto onako kako ne zelimo...a onako kako se vecina ponasa definira normalitet..nazalost...ili na srecu...sve zavisi od posmatraca..ali vrtimo se oko mrtve tocke ..nema smisla vise...idem u krpe...laka ti noc..pozz. :wink:

otkacena slavonka:
pa ja upravo pokusavam da ti pokazem ...da to jeste prirodno...mi se svi protiv toga pokusavamo da borimo..ali reagiramo vrlo cesto onako kako ne zelimo...a onako kako se vecina ponasa definira normalitet..nazalost...ili na srecu...sve zavisi od posmatraca..ali vrtimo se oko mrtve tocke ..nema smisla vise...idem u krpe...laka ti noc..pozz. :wink:

To je uobičajeno i opšteprihvaćeno ali nije normalno i prirodno ... Prirodno ponašanje je prosto prirodno ponašanje, ne uključuje nikakav efekat niti želju da se nešto postigne. Dok je manipulacija upravo to, i često samo to.
Forma i suština ...

Elle_77:
To je uobičajeno i opšteprihvaćeno ali nije normalno i prirodno ... Prirodno ponašanje je prosto prirodno ponašanje, ne uključuje nikakav efekat niti želju da se nešto postigne. Dok je manipulacija upravo to, i često samo to.
Forma i suština ...

nema prirodnog ponasanja bez efekta da se nesto postigne...prirodno ponasanje je borba za opstanak i produzenje vrste..cak i u danasnjem modernom i naprednom drustvu u kom se svim silama borimo protiv tih osnovno urodenih stereotipova nismo u stanju da ih se oslobodimo...cak sto vise...dok su se nekada svi nasi postupci svodili na borbu za prezivljavanjem pronalazenjem hrane ili partnera za rasplod...danas je nase ponasanje optereceno razlicitim zeljama kao sto su...borba za ugled..za obrazovanjem..za isticanjem kao individue, za materijalnim sredstvima itd. itd.
znaci nista sto radimo nije oslobodeno nekoga cilja...pa cak ni ljubav...rijetko netko od nas voli da bi volio...mnogo cesce volimo da bi bili voljeni...

otkacena slavonka:
nema prirodnog ponasanja bez efekta da se nesto postigne...prirodno ponasanje je borba za opstanak i produzenje vrste..cak i u danasnjem modernom i naprednom drustvu u kom se svim silama borimo protiv tih osnovno urodenih stereotipova nismo u stanju da ih se oslobodimo...cak sto vise...dok su se nekada svi nasi postupci svodili na borbu za prezivljavanjem pronalazenjem hrane ili partnera za rasplod...danas je nase ponasanje optereceno razlicitim zeljama kao sto su...borba za ugled..za obrazovanjem..za isticanjem kao individue, za materijalnim sredstvima itd. itd.
znaci nista sto radimo nije oslobodeno nekoga cilja...pa cak ni ljubav...rijetko netko od nas voli da bi volio...mnogo cesce volimo da bi bili voljeni...

:|
Sve sam lepo objasnila, sve što mislim.
To što je nešto uobičajeno daleko je od prirodnog. Uobičajeno jeste mehanizam opstanka ali o mehanizmima opstanka ima shvrhe pričati kada su u pitanju pećinski ljudi. Mi to nismo. I to nema veze s produženjem vrste ... opet imamo problem s pojmovima i šta ko kako definiše.

Ti samo veruješ i smatraš da prosto moraš biti loš i manipulativan da bi nešto uspeo i da sve mora biti u funkciji nečega. Ja ne, i to je cela priča. I to nije samo verovanje niti ima veze samo sa nekim moralom i sl. ...

Elle_77:
:|
Sve sam lepo objasnila, sve što mislim.
To što je nešto uobičajeno daleko je od prirodnog. Uobičajeno jeste mehanizam opstanka ali o mehanizmima opstanka ima shvrhe pričati kada su u pitanju pećinski ljudi. Mi to nismo. I to nema veze s produženjem vrste ... opet imamo problem s pojmovima i šta ko kako definiše.

Ti samo veruješ i smatraš da prosto moraš biti loš i manipulativan da bi nešto uspeo i da sve mora biti u funkciji nečega. Ja ne, i to je cela priča. I to nije samo verovanje niti ima veze samo sa nekim moralom i sl. ...

ja mislim da je problem u tome sto ti automatski manipulaciju vidis kao nesto lose...
a to ne mora biti uvijek tako...pokusala sam ti manipulaciju dokazati kao pozitivnu, prirodnu pojavu koja je neminovno povezana s nasim osnovnim instinktima...ali ti se uvijek vracas na njenu losu stranu i tvrdis da je moguce zivjeti bez manipulacije...
cak i ako se slozim s tobom da je moguce u tvom..mom..ili nekom drugom slucaju..jos uvijek ostaje pitanje kako mozes biti apsolutno sigurna da u svakodnevnim meduljudskim odnosima nisi i sama zrtva raznih manipulacija a da nisi toga ni svjesna...ponovno naglasavam da pri tome ne mislim na krajnji i mazohisticki oblik manipulacije...mada je i taj oblik veoma zastupljen svuda oko nas...

i ne mislim da covjek mora biti los i manipulativan da bi u zivotu uspio..pogresno si me shvatila...daleko od toga..zelim samo da ti ukazem na cinjenicu da su manipulacije sastavni dio naseg svakodnevnog zivota a na nama samima ostaje u kolikoj mjeri zelimo da ih prihvatimo ili ne...

Da, ja manipulaciju vidim kao nešto loše. Svesnu naročito. Za mene to nikad neće biti pozitivna a još manje prirodna pojava jer ona to zapravo nije iz objasnila sam već kojih razloga - to je ponašanje da bi se postigao cilj koji je uglavnom baziran na više ili manje nezrelim potrebama našeg ega. A ne naše prave prirode. Ja prosto ne verujem u to da su ljudi suštinski loši - oni se često ponašaju loše usled izvitoperenosti svoje prave prirode a ne zato što je sve a priori loše.

Ja nisam rekla da živim u svetu bez manipulacija - čak i da hoću to je bukvalno nemoguće jer obe živimo u istom svetu. Opet ne znam otkud ti da sam to htela da kažem. Naravno svi mi živimo u nekim oblicima manipulacije i da su odnosi jako, jako često više ili manje takvi. Ali to nas zaista ne čini ništa normalnijim već samo bolesnijim, što i pokazuje put kojim čovečanstvo zapravo ide.

No u svakom slučaju čini mi se da pojam manipulacije ipak posmatraš isuviše široko ...

Manipulacija je upravo zato bolesna. Ona održava sistem na neki način ali ako taj sistem nije u biti zdrav ... on prosto nije zdrav.
Mi možemo živeti u raznoraznim iluzijama i održavati naše sisteme (odnose, veze) na raznorazne načine ali zna se šta je bolesno a šta zdravo.
Upravo najbolesniji odnosi mogu opstajati jako dugo, duže od mnogih zdravijih odnosa jer su ljudi bolesnim vezama vezani jedan za drugog ali vezanost nije ljubav (... bilo koja vrsta ljubavi) niti je zdrava već uglavnom upućuje na neku vrstu zavisnosti. Spolja gledano takvi odnosi su "funkcionalni" jer se efekat postigao - oni zaboga opstaju, a to što je ona histerična a on alkoholičar pretpostavljam nema veze. :lol: Banalizujem ne bi li me bolje shvatili ...
Ne postoji samo fizičko zdravlje, postoji i mentalno ... a nijedna osoba koja besomučno manipuliše i koja pokušava da svet prilagodi sebi umesto da se prilagođava (u nekim zdravim granicama, naravno) prosto ne može biti mentalno zdrava.

Ah koliko muva.....
Pa stoji tema o mudrosti i lukavstvu , tj manipulaciji i sugestiji....
A tamo tišina, a ovde vam se pripričalo....

Kad želim sveobuhvatnu temu , onda krene samo neki specijalan slučaj, a u ovoj temi sam jasno , valjda , naglasio da je poenta na etici, ali sam kao primer naveo jedno osnovno pitanje :
-DA li je čovek animalan u smislu da je životinja u prošlosti, sa rudimentima, pošto etika se odriče toga i odlučno je protiv toga....to je po etici primer banalizacija...

Jeste , da je meni po bihejviorizmu sasvim jasno da vekovi imaju uticaj na naše ponašanje, ali i uvezanost sa životinjama, ali sa gledišta etike pitanje je da li je to tako....

U vezi životinje u nama....
Imao sam uslove kao mali , pa nisam morao da spavam po šumi , već sam gradsko dete, ali koje je preko leta radilo i spavalo na selu, što će reći , skoro dve krajnosti u gradjanskom društvu...
Medjutim u vojsci sam naučio i da spavam stojećki i da spavam na kamenju i u šumi....
Sad to nije dovelo do promena u smislu da sam podivljao ili imao psihološke probleme, niti sam video bele medvede (to je česta situacija kad neutrenirani vojnik čuva stražu , pa opterećuje čula i onda posle nekoliko sati počnu da mu se od svakog šušnja pričinjava neka životinja i na kraju počinje da vidi bele medvede).
Ali to utiče na čoveka u smislu da gospodin iz beograda , koji nikada nije spavao van svog kreveta neće pristati na nivo koji je ispod nekog "gradjanskog", a ja recimo posle tih dogadjaja sasvim drugačije prihvatam sve, nisam isključiv, više se obazirem na život , nego na čast i poštenje ili nivo ili hijararhiju , jer shvatam da dok god je čovek živ ima šanse da preokrene stvar....

Tako sam u stvari više bliži animalnom , mada moj izraz animalno znači sasvim drugo od skladan sa prirodom i odvojen od socijalnih normi, već animalan ja upotrebljavam kao izraz gde pobedjuju animalni porivi prenešeni na potrebe i ponašanja čoveka u današnjici....
Tako da upravo ti gradjani imaju hijararhijske metode sve je dozvoljeno , čovek je čoveku vuk, ili jašeš ili te jašu.....Tj etika je preokrenuta u konfornost i nivo zahteva prema konforu....

Povodom ovog bori se.....

Zar nije smešno to što komercijalizam tržišta forsira individualnost , kad je svima jasno da u realnom životu individualnost nestaje i ustupa mesto kolektivizmu....u svemu....?
To mi je samo još jedan razlog zašto današnje društvo (poreklom zapadna liberalna demokratija) je u suštini zlo , navodi na zlo i ima samo primese zla...
Tu su još argumenti :
stalna primisao o armagedonu, totalna apokaliptična vladavina katoličke crkve iz Vatikana, huškanje jevreja da prizovu drugi hristov dolazak....
Zabluda o kazni božijoj (pojam koji u osnovi daje slobodu izbora, daje i slobodu izbora za samouništenje, a ne kazna, što je samo još jedan primer psihološke odbrane od svoje lenjosti...)

Deo filozofa polako shvata koliko je štete donelo optimističko posmatranje antropologije , nada da se može stvoriti novi čovek, što je komunizam u suštini ideja i bio. Medjutim zaboravilo se da se u rusiji svaka reforma (zato što su slovenska duša) uvodi u red sa velikim pokoljom i žrtvama, a takodje se zaboravilo i da srbi vole da svi umesto njih odrade posao....
Te je tako ostala demokratija kao naizgled najpozitivnije uredjenje društva....

Takodje mi je smešno to što čovek stiče iskustva iz prošlosti samo iz istorije koju pišu pobednici, te je tako Pleme vandala uzeto kao koren reči divljaci , razarači.
A istina je da je to pleme koje je bežalo pred naletom huna (kao i histri poreklom sa dunava, koji su ostali u istri), pa su ih ubijali huni ,pa ubijali germani , pa ubijali goti , pa se malo duže zadržali (20 godina ) u španiji , te odatle vandaluzija, tj andaluzija.
I pošto su ih i dalje ubijali , a i rim (koji se plašio huna , ali je rasturao sve ostale) ih je mrzeo i nepriznavao im slobodu, reše da odu u afriku i to učine....
Medjutim , vino je italiji stizalo iz afrike, a i hrana dobrim delom , pa su vandali sad bili u prilici da uskrate hranu rimu.Pošto nisu mogli da se šećkaju , rimljani dozvole vandalima da ne plaćaju danak rimu , a da čuvaju i proizvode vino i hranu koju će rim uredno platiti....
Sve dok Atila nije umro prve bračne noći (da li od kapilara ili od uboda) i onda je rim mogao da se razračuna sa vandalima....Medjutim vandali su taktički upali u rim i zauzeli ga , obećavši da neće paliti i ubijati. Ali igra reči je dala da pljačkaju , i tako su opljačkali sve vredno.
Tu je bio kraj rimu , jer bez novca nije mogao ništa, i rimske oblasti su se jedna po jedna osamostaljivale od rima. Ali crkva je ostala i vodila takvu kampanju da je eto njen uticaj toliki pa vandale danas smatramo vrhuncem agresivnosti (što nisu bili) životinjskog (što nisu bili) i ubica (a biće da je obrnuto jer su ih ubijali svi redom).

Tuzni_patak:
Meni pada na pamet jedno osnovno pitanje, da li čovek liči na životinju i ima li neke sličnosti sa njima?

Muva , kad polagano mahnete ne biva oterana već primamljena, jer ona procenjuje da je to vaša brzina i da joj ne preti nikakva opasnost i automatski nastavlja po svome...
Da li i ljudi kad im blago zapretite pokazuju ovu mudrost muve.

http://video.yahoo.com/video/play?vid=160534

http://video.yahoo.com/video/play?vid=142872&cache=1&fpman-sfp2

ima li...hm...

chovek...ovakve ochi...

http://video.yahoo.com/video/play?vid=912004&fr=fpman-sfp2&cache=1

ma ne...

Back