Pretvaranje "Aja Sofije" iz muzeja u džamiju ili prekid sa političkim nasleđem Mustafe Kemala "Ataturka" u Republici Turskoj.

sa hriscanskog stanovista je bolji muzej od dzamije, ili je bolje da svako veruje u svoju veru?
sustina je da je ovo bila vizantijska bogomolja, koju su zapecatili turci, a ne rim, ili krstasi - radi se o novom religioznom svetskom poretku pregrupisavanjem snaga.
Erdogan je politicar zaista velikog kalibra.Ocekujemo od njega,puno stvari da resi.Turska je jedna od velikih sila,ali decenijama nije njen glas mogao
da se cuje,u evropskoj diplomatiji.Dolaskom Erdogana na vlast.Turska ce sigurno zauzeti u evropskoj i svetskoj politici,ono mesto,koje tako velikoj i mocnoj zemlji pripada.!

Erdogan je politicar zaista velikog kalibra.Ocekujemo od njega,puno stvari da resi.Turska je jedna od velikih sila,ali decenijama nije njen glas mogao
da se cuje,u evropskoj diplomatiji.Dolaskom Erdogana na vlast.Turska ce sigurno zauzeti u evropskoj i svetskoj politici,ono mesto,koje tako velikoj i mocnoj zemlji pripada.!
Sustina je da se svet umesto interesnih zona deli na religijske zone, aja sofija je bila bescarinska zona, tok je erdo resio da ne moze vise..
Sustina je da se nekad vera propovedala, nudila drugima, a danas je ti drugi otimaju - ja ti nesto nudim, a ti neces, ali kada ti ne dam, ti bi da mi otmes.
Ne kradi , pise li to u tvojoj veri , ako ne pise onda ne znas tvoju veru.
ceo svet ide ka novom svetskom lopovskom poretku, pa zasto mislis da ga religiozni ne bi trebali da predvode? i jel tebi neko moze da ukrade veru?
da nece kinezi da nam ponude model nsp-a?

И црква ће опет сијати у пуном сјају као некад. Стпљен-спасен.
nije valjda da nam nema spasa bez aja sofije? si bio ti tamo, dok je bila muzej, jer ja nisam?

13 Vi ste so zemlji; ako so obljutavi, čim će se osoliti? Ona već neće biti nizašta, osim da se prospe napolje i da je ljudi pogaze.
14 Vi ste videlo svetu; ne može se grad sakriti kad na gori stoji.
15 Niti se užiže sveća i meće pod sud nego na svećnjak, te svetli svima koji su u kući.
16 Tako da se svetli vaše videlo pred ljudima, da vide vaša dobra dela, i slave Oca vašeg koji je na nebesima.

nije valjda da nam nema spasa bez aja sofije? si bio ti tamo, dok je bila muzej, jer ja nisam?

13 Vi ste so zemlji; ako so obljutavi, čim će se osoliti? Ona već neće biti nizašta, osim da se prospe napolje i da je ljudi pogaze.
14 Vi ste videlo svetu; ne može se grad sakriti kad na gori stoji.
15 Niti se užiže sveća i meće pod sud nego na svećnjak, te svetli svima koji su u kući.
16 Tako da se svetli vaše videlo pred ljudima, da vide vaša dobra dela, i slave Oca vašeg koji je na nebesima.
Нема нам спаса без Христа Спаса.

Нема нам спаса без Христа Спаса.
ali, pazi ti kako se milo izvukao, i kako prebacuje loptu sa svog lopovluka
http://fakti.org/posrbljene-vesti/d...-utemeljene-1485-i-nasilno-ukinute-nakon-1918
"Ми се залажемо да се током дугорочног процеса Православна црква у Црној Гори прилагоди традицији и канонском поретку. Црква треба да литургијски уједињује Црну Гору, и Црногорце и Србе, и све православне, а не да дијели и завађа народ по нецрквеним и етнофилетистичким критеријумима нације или политиканства, како то ради Српска православна црква", закључује Ђукановић.

Ђукановић је пролазан а Црква вечна.
pa, da, ali mi branimo vizantijsku crkvu, turski muzej, branimo spc u drzavi crnoj gori, a dozvoljavamo da aljek musliju trguje kosovom

ili jos gore branimo crkve, a ne mozemo od korone da se odbranimo, sedimo zakljucani po stanovima... dok ne buknemo u protestima...

jesu oni lopovi, ali ja te pitam jel se vera krade, ili se daje, jel se prodaje za veceru, ili sta vec, mozda se kupuje?
na primer
Saborni hram na Menhetnu kupljen je 1943. godine od Anglikanske crkve za 30.000 dolara. Budući da je tada to bila velika suma, dug je isplaćivan u ratama. Crkva je sazidana u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a izgorela je u stravičnom požaru na Vaskrs 1. maja 2016. godine. Od istorijskog je značaja za Njujork.

ne zameri, sto pitam da se promisli... da na primer opet krenu krstasi, barbarosa na jeruslim, i usput poharaju vizantiju, da li bismo im se pridruzili kao za vreme nemanjica [sto nismo]?

mi u amerike napravimo ili kupimo crkvu, nema da nam zafali, da se bijemo kao varvari i otimamo se - to je plan bankara da se sakriju iza religie da se ne vidi koliko su se nakrali, pa zato huskaju razne erdogane, djuke, itd. OTETO PROKLETO.

Poslednja izmena:
Džamije jedino mogu da postoje kao istorijski spomenici i ništa više baš kao i sve ostale crkve i sinagoge.
Ne delim tvoje misljenje i zbog toga imam razlog da branim nase Hriscansko , pa da li je to u Srbij i Kosovu, nekadasnjoj Vizantiji, Fransuskoj , Us-a .
Njihova volja sta ce da rade sa njihovim , a da ne diraju nase.

Ne delim tvoje misljenje i zbog toga imam razlog da branim nase Hriscansko , pa da li je to u Srbij i Kosovu, nekadasnjoj Vizantiji, Fransuskoj , Us-a .
Njihova volja sta ce da rade sa njihovim , a da ne diraju nase.

Hriščansko nije naše već jevrejsko otpadništvo.

Rimokatolici su otvorili vrata Evrope turcima ali samo do one granice dokle dopiru pravoslavni narodi......ti lazni hriscani su mnogo puta kroz istoriju pokazali da im Isus Hrist nista ne znaci i da su im politicki i osvajacki ciljevi daleko iznad verskih i drago mi je sto je Aja Sofija dzamija umesto katedrala....a bice opet pravoslavna i turcima hvala sto su je sacuvali i uprkos tome sto ih ne volim imam postovanje za njih jer su bogobojazljivi za razliku od zapadnjaka kojima bas nista nije sveto.....

Sada tim laznim hriscanima sa zapada kobajagi smeta sto je Aja Sofija dzamija a nije im smetalo kad su okrenuli ledja pravoslavnim hriscanima i ostavili ih na milost i nemilost turcima.....njihova licemernost nema granice, a Bog ce na kraju svima da sudi i nadam se da ce muslimani sve katolicke katedrale na zapadu da pretvore u dzamije.

Tурци уопште немају тај потенцијал да буду центар Исламске државе која је реалност, зато што су превише секуларни у односу на друге исламске нације. Када би шиптари и босански муслимани били секуларни бар 20% колико су Турци, Балкан би био лепше место за живот.
У Истанбулу је победио кемалиста Имамоглу, иначе његова Републиканска странка је проевропска, селуларна, социјал-демократска дакле у питању су класични кемалисти који негују и турски национализам.

Ердоган има подршку једног дела турских исламиста, али и једног дела Курда, док Имамоглу не ужива подршку Курда, зато што не игра на карту ислама као султан Ердоган. Курди су увек подржавали Турке када је њима ислам био доминантнији од турског национализма, рецимо за време Османлија и сада за време новог модерног султана.
Оног тренутка када се Турска врати турском нацонализму и гурне ислам од тепих, тада ће опет имати велике проблеме са Курдима, јер Курди се воде политиком ''ако ви Турци желите ислам, ми ћемо бити са вам Османлије, а ако желите турски национализам, онда и ми хоћемо наш курдски национализам''. Проблем је што национализам тражи право на територију.

Међутим, ми морамо да користимо сваки излив исламофобије на западу, како бисмо сузбили исламску пропаганду на Балкану, мислим пре свега на центре у Сарајеву и Приштини.
Запад мора да схвати да ће ускоро имати избор или ислам или хришћанство, њихови народи морају да схвате да смо се ми борили против Исламске државе која и даље има своје калифате на Балкану.

Tурци уопште немају тај потенцијал да буду центар Исламске државе која је реалност, зато што су превише секуларни у односу на друге исламске нације. Када би шиптари и босански муслимани били секуларни бар 20% колико су Турци, Балкан би био лепше место за живот.
У Истанбулу је победио кемалиста Имамоглу, иначе његова Републиканска странка је проевропска, селуларна, социјал-демократска дакле у питању су класични кемалисти који негују и турски национализам.

Ердоган има подршку једног дела турских исламиста, али и једног дела Курда, док Имамоглу не ужива подршку Курда, зато што не игра на карту ислама као султан Ердоган. Курди су увек подржавали Турке када је њима ислам био доминантнији од турског национализма, рецимо за време Османлија и сада за време новог модерног султана.
Оног тренутка када се Турска врати турском нацонализму и гурне ислам од тепих, тада ће опет имати велике проблеме са Курдима, јер Курди се воде политиком ''ако ви Турци желите ислам, ми ћемо бити са вам Османлије, а ако желите турски национализам, онда и ми хоћемо наш курдски национализам''. Проблем је што национализам тражи право на територију.

Међутим, ми морамо да користимо сваки излив исламофобије на западу, како бисмо сузбили исламску пропаганду на Балкану, мислим пре свега на центре у Сарајеву и Приштини.
Запад мора да схвати да ће ускоро имати избор или ислам или хришћанство, њихови народи морају да схвате да смо се ми борили против Исламске државе која и даље има своје калифате на Балкану.

https://forum.krstarica.com/threads...i-sa-kosovom-i-metohijom-analiza-iste.909277/

Ferruh Muştuer, prvi imam Aja Sofije, porijeklom je Bošnjak

Autor: E. H.

Objavljeno: 13.07.2020. u 11:37

3

fc856d98fd5ad053be31fc349cdd6271.jpg

Prvi imam istanbulske i svjetski poznate džamije Aja Sofije je Ferruh Muştuer koji vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Kako njegovi poznanici iz BiH ističu on govori tečnim bosanskim jezikom, a u posljednjih nekoliko godina dolazio je u BiH.
Muştuer je 2015. godine pobijedio na Svjetskom takmičenju učenja Kur'ana.
Inače, Muştuer je prije imenovanja za imama Aja Sofije bio glavni imam Yeni džamije, također u Istanbulu i to od 2013. godine, piše yenikutahya.com.
Bio je mujezin u okrugu Tavşanili 1996. godine, zatim je kao imam između 2006. i 2010. godine bio u Austriji. A od 2010. do 2013. godine radio je imam u džamiji u Kutahiji.
Oženjen je i otac troje djece.
Aja Sofija je od petka ponovo otvorena za vjernike, nakon što je odlukom turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana iz muzeja pretvorena u vjerski objekat muslimana.

Muştuer je 2017. godine boravio u BiH kada je prisustvovao 507. Danima Ajvatovice, a 2018. godine je prisustvovao Večeri muslimansku duhovnosti koja je održana u Sarajevu.

https://faktor.ba/vijest/ferruh-mustuer-prvi-imam-aja-sofije-porijeklom-je-bosnjak/90340

Ferruh Muştuer, prvi imam Aja Sofije, porijeklom je Bošnjak

Autor: E. H.

Objavljeno: 13.07.2020. u 11:37

3

fc856d98fd5ad053be31fc349cdd6271.jpg

Prvi imam istanbulske i svjetski poznate džamije Aja Sofije je Ferruh Muştuer koji vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Kako njegovi poznanici iz BiH ističu on govori tečnim bosanskim jezikom, a u posljednjih nekoliko godina dolazio je u BiH.
Muştuer je 2015. godine pobijedio na Svjetskom takmičenju učenja Kur'ana.
Inače, Muştuer je prije imenovanja za imama Aja Sofije bio glavni imam Yeni džamije, također u Istanbulu i to od 2013. godine, piše yenikutahya.com.
Bio je mujezin u okrugu Tavşanili 1996. godine, zatim je kao imam između 2006. i 2010. godine bio u Austriji. A od 2010. do 2013. godine radio je imam u džamiji u Kutahiji.
Oženjen je i otac troje djece.
Aja Sofija je od petka ponovo otvorena za vjernike, nakon što je odlukom turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana iz muzeja pretvorena u vjerski objekat muslimana.

Muştuer je 2017. godine boravio u BiH kada je prisustvovao 507. Danima Ajvatovice, a 2018. godine je prisustvovao Večeri muslimansku duhovnosti koja je održana u Sarajevu.

https://faktor.ba/vijest/ferruh-mustuer-prvi-imam-aja-sofije-porijeklom-je-bosnjak/90340
Oво је добра вест. Све што се лоше дешава у Турској треба повезати са Сарајевом и Приштином, како би њихова пропаганда изгубила подршку на западу.

Društvo » Patrijarh SPC Irinej pozvao predsednika Turske da ne pretvori Aja Sofiju u džamiju

Patrijarh SPC Irinej pozvao predsednika Turske da ne pretvori Aja Sofiju u džamiju
Patrijarh srpski Irinej apelovao je danas na Tursku da odustane od odluke da Aja Sofiju pretvori u džamiju i ocenio da je jedino pravedno rešenje da se zadrži status tog objekta kao muzeja i da se omogući obavljanje i muslimanskog i hrišćanskog bogosluženja.

Patrijarh SPC Irinej pozvao predsednika Turske da ne pretvori Aja Sofiju u džamiju 1
ђ
„Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rešenje ne bi bilo presedan u savremenom svetu. Napominjemo da ne samo u Jerusalimu ili na Sinaju – a to su sveta mesta za vernike obeju religija – nego i drugde, pa i u Srbiji i drugim oblastima u kojima živi srpski narod, crkva i džamija često stoje jedna pored druge svedočeći istorijsku simbiozu, toleranciju i poverenje među susedima“, naveo je Irinej u saopštenju.

On je dodao da je Aja Sofija bila hrišćanski hram više od devet vekova, a džamija nešto više od pet, a da je reč o svojevremeno najvažnijem hramu „svekolikoga hrišćanskoga sveta“, i na istoku i na zapadu.

„Ukidanje Ataturkovog dekreta i jednostrano vraćanje Svete Sofije u status džamije smatramo, sledstveno, ne samo za istorijsku nepravdu nego i za ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske tako i za odnose i poverenje između hrišćana i muslimana u svetu“, naveo je on.

Irinej je izrazio nadu da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije veštački izazvana konfrontacija dveju najvećih svetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njihovim vernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija već i uzajamno poštovanje.

On se pridružio apelima koje su predsedniku Turske Redžepu Trajipu Erdoganu uputili patrijarh moskovski Kiril, papa Franja i drugi i zamolio ga da odustane od svoje namere da prom,eni namenu Afa Sofije i zadrži status kvo.

„Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj (grčkoj) zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara“, dodao je Irinej.

Ima jedno proročanstvo:
Posle velikog rata Rusije i Turske
Aja Sofija će opet biti crkva

Napad kamenjem na džamiju u Grčkoj

Facebook

Džamija, koju je u 16. stoljeću izgradio Mimar Sinan, zatvorena je za vjerske obrede

U Grčkom gradu Trikala napadnuta je džamija, javlja Anadolu Agency (AA).
U ponedjeljak u jutarnjim satima neidentificirane osobe kamenjem su gađale džamiju Kursum u gradu na sjeverozapadu Tesalije u Grčkoj.
Lokalni mediji navode da je razbijeno staklo na ulaznim vratima džamije. Džamija, koju je u 16. stoljeću izgradio Mimar Sinan, zatvorena je za vjerske obrede.

Restaurirana je i koristi je gradska uprava i crkva za neke svoje aktivnosti.

1594735633381.jpeg

Back