Pretvaranje "Aja Sofije" iz muzeja u džamiju ili prekid sa političkim nasleđem Mustafe Kemala "Ataturka" u Republici Turskoj.

Slobodni mislilac

Aktivan član
Poruka
1.941
AUTORSKA TEMA:

Nešto onako razmišljam o ovoj situaciji u Republici Turskoj , pa mi onako "zape za oko" ovo sa "Aja Sofijom", koja se nakon nešto više od 70 godina iz muzeja ponovo pretvara u džamiju ili "vraća u džamiju", pa onako malo "progugla po internetu" i mic po mic i "složi mi se mozaik". Tako pronađoh "onako slučajno" da postoji "proročanstvo" da će "samo je jedan bog" ući dva puta u Istanbul (Konstantinopolj, Carigrad), jednom nasilno, borbom i ratom a drugi put na "miran način bez rata", znači da bi ovo drugo upravo moglo značiti to, da tvrdi sekularuzam i ateizam Mustafe Kemala Ataturka upravo doživljava svoj poraz a ono "jedan je bog ponovnu afirmaciju"?

Dalje razmišljam o samom značaju Turske u islamskom svetu, šta to može značiti dalje? Da li možda neku vrstu "inicijalne kapisle" ka političkom i vojnom ujedinjenju ili stvaranju neke vrste "islamskih integracija" tipa "Evropske unije i NATO pakta", samo "na muslimanski način"? Određeni multilateralni ugovori su već potpisani na relaciji Turska-Pakistan-Saudijska Arabija?

Može svašta da bude ali i da ne bude?

Nece biti nista osim sto je prst u oko hriscanima ,verovatno osveta za neke neostvarene turske ciljeve. Sad smo culi da je u Unesko uopste nije ni prijavljena kao svetska kulturna bastina ? Neki propust od ranije cak ne pise ni da je muzej vec bogomolja bez verskog naznacenja, Koliko je Ataturk bio veliki i pametan pa je to pretvorio u muzej toliko me ovaj Erdogan podseca na Slobu I Vucica ,tvrdoglavi zabidzenko.

Nece biti nista osim sto je prst u oko hriscanima ,verovatno osveta za neke neostvarene turske ciljeve. Sad smo culi da je u Unesko uopste nije ni prijavljena kao svetska kulturna bastina ? Neki propust od ranije cak ne pise ni da je muzej vec bogomolja bez verskog naznacenja, Koliko je Ataturk bio veliki i pametan pa je to pretvorio u muzej toliko me ovaj Erdogan podseca na Slobu I Vucica ,tvrdoglavi zabidzenko.

Eto vidiš, da nisu prijavili ni kao kulturnu baštinu UNESCO-a?

Pa dobro koliko će biti otvorenih istih tema?! Ovo već postaje spamanje! :rtfm:

1)
Nekada najveća hrišćanska crkva "Aja Sofija" postaće džamija
https://forum.krstarica.com/threads...a-postace-dzamija.908018/page-5#post-40436835

2)
Neizvesna sudbina "Aja Sofije".
https://forum.krstarica.com/threads/neizvesna-sudbina-aja-sofije.908899/

3)
Pompeo traži od Turske da Aja Sofija ostane muzej
https://forum.krstarica.com/threads/pompeo-trazi-od-turske-da-aja-sofija-ostane-muzej.908894/

Nije tema "Aja Sofija" već dalji politički kurs Turske.

Netacno.
Mozda je tematika slicna ali ne potpuno ista.
Zanimljivo je imati opservacije iz raznih uglova
Можемо још пар да их отворимо...
"Претварање Свете Софије у џамију, или нова шанса за курдски народ". :hahaha:

AUTORSKA TEMA:

Nešto onako razmišljam o ovoj situaciji u Republici Turskoj , pa mi onako "zape za oko" ovo sa "Aja Sofijom", koja se nakon nešto više od 70 godina iz muzeja ponovo pretvara u džamiju ili "vraća u džamiju", pa onako malo "progugla po internetu" i mic po mic i "složi mi se mozaik". Tako pronađoh "onako slučajno" da postoji "proročanstvo" da će "samo je jedan bog" ući dva puta u Istanbul (Konstantinopolj, Carigrad), jednom nasilno, borbom i ratom a drugi put na "miran način bez rata", znači da bi ovo drugo upravo moglo značiti to, da tvrdi sekularuzam i ateizam Mustafe Kemala Ataturka upravo doživljava svoj poraz a ono "jedan je bog ponovnu afirmaciju"?

Dalje razmišljam o samom značaju Turske u islamskom svetu, šta to može značiti dalje? Da li možda neku vrstu "inicijalne kapisle" ka političkom i vojnom ujedinjenju ili stvaranju neke vrste "islamskih integracija" tipa "Evropske unije i NATO pakta", samo "na muslimanski način"? Određeni multilateralni ugovori su već potpisani na relaciji Turska-Pakistan-Saudijska Arabija?

Može svašta da bude ali i da ne bude?
Samo nek zapad kaze Erdoganu,da nesto ne sme,on ce to uraditi u inat.

Ne treba vise voditi nepotrebne razgovore,danas je javljeno,da j cuvena Aja Sofija,pretvorena u Dzamiju.Hvala Alahu,bilo je red,da se to mnogo ranije
uradi.Sada vernici u Turskoj,ali i milioni turista,koji letuju u toj zemlji,imaju jedan zaista predivan hram,u kome mogu da se mole svom Bogu.!
Morao si se i ti odati.
........................................................................
Zar nije hteo svet da pomogne da Turci naprave svoju dzamiju.
.....................................................................................................................................................................................
Ali nisu hteli Turci , jer nadjite mi u Bibliji i -quranu da je kradja dozvoljena , da uzimati tudje se ne smatra kradjom.
...................................................................................................................................................................................
Razumem ja i muslimane , vole oni da privire u Crkvu , da vide gde su se molili njihovi dedovi dok su bili pravoslavni .

Morao si se i ti odati.
........................................................................
Zar nije hteo svet da pomogne da Turci naprave svoju dzamiju.
.....................................................................................................................................................................................
Ali nisu hteli Turci , jer nadjite mi u Bibliji i -quranu da je kradja dozvoljena , da uzimati tudje se ne smatra kradjom.
...................................................................................................................................................................................
Razumem ja i muslimane , vole oni da privire u Crkvu , da vide gde su se molili njihovi dedovi dok su bili pravoslavni .
Nisi u pravu.Muslimani su veoma ponosni na svoju veru,i nikada je ne bi promenili za neku drugu.!

dal ce da zarati sa hriscanima ili jevrejima ja mislim da mu je cilj al aksa..znaci jevreji nek se tamane s njim :D
Ne. verskih ratova vise nikada nece biti. Religije su koristile neobrazovanost naroda,da nahuskaju jedne na druge.Sada je obrazovanje dostupno,
manje vise svima,i niko vise ne naseda svestenicima,koji truju duse neobrazovane pastve.!

У одређеним тренуцима своје историје, Аја Софија је служила као место оклоњења муслимана и хришћана, а деценијама је била необичан и гостољубив центар за људе свих вера. Ердоганов корак је дубока увреда за хришћане широм света који на Аја Софију гледају као на светлост истине и дубоко поштовано свето место“. Позвали су Ердогана да промени одлуку и сачува предивно наслеђе Аја Софије, вративши јој статус верски неутралног музеја.

sa hriscanskog stanovista je bolji muzej od dzamije, ili je bolje da svako veruje u svoju veru?
sustina je da je ovo bila vizantijska bogomolja, koju su zapecatili turci, a ne rim, ili krstasi - radi se o novom religioznom svetskom poretku pregrupisavanjem snaga; isto radi i milo u cg. otima. Samo nekad se vera propovedala, nudila, a danas se niko ne pita, kako se to otima, krade. To vam je NSP.
ЕРДОГАН ОБЈАВИО ДА ЋЕ ИСЛАМСКА БОГОСЛУЖЕЊА У ВИЗАНТИЈСКОЈ БОГОМОЉИ ПОЧЕТИ 24. ЈУЛА

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/poc...ofije-u-dzamiju-talas-velikih-promena-u-svetu
Појавиле су се процене да се претварање Свете Софије у џамију може упоредити са Трумповом одлуком да призна Јерусалим за главни град Израела и да у њега пресели амбасаду САД. Да са Ердоганови8м потезом почињу тектонске промене.

Прогнозира се елиминисање безмало свих досад замрзнутих конфликата: израелско-палестинскг, кипарског, нагорно-карабахаског, абхаског, придњестровског, кашмирског, донбаског... Са настајањем сукоба и нових `замрзнутих конфликата.

Дакле: да ће Аја Софија постати симбол предстојећих великих промена.

Poslednja izmena:

Back