Pretres

Antihejter

Iskusan
Poruka
5.766
Ovo sam trebao na ptf Tinejdžeri ali dobro, mogu da pitam šta roditelji misle (trebao sam onda na ptf porodica lol )

Sad ozbiljno, vidim malopre temu i jedan post od postavljača teme me asocirao da se raspitam kako je kod vas. I šta mislite i kako radite.
Tema je pretres vašeg deteta. Da li to radite i šta mislite o tome?

Evo odgovoriću prvi: n i k a k o. Čak da sumnjamo da nam se deca drogiraju, pretresom ćemo samo još gore zahladneti odnose.

Neke majke čitaju ćerkin dnevnik. Neke babe vire kroz ključaonicu kad detetu dođe neko. (Gospode kakvih ludaka sam se ja nagledao).

Kad su bili mali kontrolisala sam povremeno . Svi mi mislimo da nam oni sve kažu a onda se iznenadimo. Takva su vremena da dok ne budu odrasli i zreli treba da imaju kontrolu.

Ми добили на једном родитељском тест на дрогу, онај брзи. Ено га још у ормарићу у купатилу. Одмах сам му рекла за њега. Ми смо однос градили некако другачије. Одмах је за мене био мали човек, а не дете. И имао обавезе и одговорности. Како је испао знаћу када постане и сам отац.

Ovo sam trebao na ptf Tinejdžeri ali dobro, mogu da pitam šta roditelji misle (trebao sam onda na ptf porodica lol )

Sad ozbiljno, vidim malopre temu i jedan post od postavljača teme me asocirao da se raspitam kako je kod vas. I šta mislite i kako radite.
Tema je pretres vašeg deteta. Da li to radite i šta mislite o tome?

Evo odgovoriću prvi: n i k a k o. Čak da sumnjamo da nam se deca drogiraju, pretresom ćemo samo još gore zahladneti odnose.

Neke majke čitaju ćerkin dnevnik. Neke babe vire kroz ključaonicu kad detetu dođe neko. (Gospode kakvih ludaka sam se ja nagledao).
Ne treba preturati po tudjim stvarima.

Ne radi se samo o deci i nama kako ih vaspitamo ,nego sve vecim opasnostima koje nam prete,bzvz je da im biramo drustvo a tu ce uvek biti neko da povuce gde ne treba,mene apsolutno niko nije usmeravao ili drzao predavanja o drogi,majka i brat okoreli pusaci,ja jedini ne izlazim na terasu da duvam sa ostalima na zurci,ne mogu ni sam sebi objasniti kako da me ne odvuku

Poslednja izmena:
Мислим да је најважније имати заједничке активности са децом. Да ли заједно слажемо орман, или кувамо, или правимо колаче или садимо цвеће или сликамо или одвајамо ствари за децу без родитеља или, или... У тим активностима се деца опусте, сама крену да причају... нема потребе да их посадиш и испитујеш. Касније, када прочитате исте књиге, погледате исте представе и филмове, па размените утиске, много научите једно о другоме и још више се зближите.

Мислим да је најважније имати заједничке активности са децом. Да ли заједно слажемо орман, или кувамо, или правимо колаче или садимо цвеће или сликамо или одвајамо ствари за децу без родитеља или, или... У тим активностима се деца опусте, сама крену да причају... нема потребе да их посадиш и испитујеш. Касније, када прочитате исте књиге, погледате исте представе и филмове, па размените утиске, много научите једно о другоме и још више се зближите.
A tek ako ih učiš nekim ozbiljnim radnjama, eto moja braća sa sela su naučili da voze traktor u 4. razredu osnovne škole.
Svaka čast, ja ne bih smeo iskreno tako rano da rizikujem i iz ovog ugla prosto ne mogu da verujem da su vozili traktor sa nekih 10-11 godina, ali sećam se da jesu, tu smo generacija.

I tako ako deca osećaju poverenje i bliskost, još plus osećaj da su za nešto sposobni i korisni, kakav pretres...

A tek ako ih učiš nekim ozbiljnim radnjama, eto moja braća sa sela su naučili da voze traktor u 4. razredu osnovne škole.
Svaka čast, ja ne bih smeo iskreno tako rano da rizikujem i iz ovog ugla prosto ne mogu da verujem da su vozili traktor sa nekih 10-11 godina, ali sećam se da jesu, tu smo generacija.

I tako ako deca osećaju poverenje i bliskost, još plus osećaj da su za nešto sposobni i korisni, kakav pretres...
И мени је то ОК. Да се рано осамостале. И оспособе за живот.
Ако заврши факултет и оствари се у пословном смислу то ће бити његов успех, али да остане неспособан око куће, домаћинства, окућнице, да не уме да запали ватру, обави поправке по кући... то је мој неуспех.

Sve sam ja radila s njima,od rodjendanskih torti do bašte. Svejedno sam s vremena na vrijeme dok sredjujem sobu malo pronjuskala i nemam uopšte problem s tim. Tako sam kod sina nasla tiket za kladjenje,navela ga na priču o tom ,a nije znao da znam i odustao je. Da nisam,ko zna..
Svi smo mi radili nešto što nismo prijavljivali roditeljima,što ne znači da su nam bili loši.

Zahvaljujući mojoj mami koja me je toliko špijunirala (čitala mi dnevnike,
pisma, pratila me) rešila sam da tako nešto ne radim nikada nikome, a
kamo li svojoj deci.
To je tako ružan osećaj i toliko me je time udaljila od sebe, naučila da se
još više i lukavije skrivam i da je sve što radim pogrešno i pokvareno,
da reči nemam. A baš ništa loše nisam ni radila. Niti sam se opijala, niti
drogirala. Mislim, sada kada kao odrasla osoba pogledam sebe kao dete,
volela bih da imam takvo dete. Ne mogu da razumem šta je bio uzork
njenih strahova i nepoverenja.

I još njena pretnja ''imaćeš decu kao što si ti, pa ćeš videti''. Imam,
Bogu hvala.

Ми живимо одувек тако да се све зна, и где је коферчић са документацијом, сликама... свим оним што се зграби у случају неке опасности или журбе. И колико пара имамо на располагању. И да се прво троши храна краћег рока трајања. И да се прво поједе начето, а не размажело отвара све. И где ко шта држи. Па мени син сложи гаће у ладицу ако он скупља веш. Али да му узмем телефон, претурам по торби или прислушкујем разговор- нема шансе.

Zahvaljujući mojoj mami koja me je toliko špijunirala (čitala mi dnevnike,
pisma, pratila me) rešila sam da tako nešto ne radim nikada nikome, a
kamo li svojoj deci.
To je tako ružan osećaj i toliko me je time udaljila od sebe, naučila da se
još više i lukavije skrivam i da je sve što radim pogrešno i pokvareno,
da reči nemam. A baš ništa loše nisam ni radila. Niti sam se opijala, niti
drogirala. Mislim, sada kada kao odrasla osoba pogledam sebe kao dete,
volela bih da imam takvo dete. Ne mogu da razumem šta je bio uzork
njenih strahova i nepoverenja.

I još njena pretnja ''imaćeš decu kao što si ti, pa ćeš videti''. Imam,
Bogu hvala.
Jasna, hvala ti na iskrenosti, ostao sam u šoku. Hvala Bogu, nisu te upropastili.

Back