Preterano prilagođeni ljudi

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Paula

Wignerova Prijateljica
VIP
Poruka
40.605
Postoje li preterano prilagođeni ljudi?
Zašto su takvi, gde je granica
Često potiskuju svoje želje i osećanja. Pokušavaju da na najbolji način ispune očekivanja npr partnera
Da li iza stoji podsvesni strah od gubitka?
Da li ste nekada previše prilagođeni?
Da li prilagođavanje nekome znači da smanjim razliku između sebe i drugoga, da mu postanem sličniji, da ispunjavam očekivanja. Je li to put za veću bliskost?

Pa prilagodba može biti i prilagođavanje na nešto bolje, drugačije ali ne nužno gore po onog ko se prilagodi. Npr. selidba u drugi grad, državu i sl. zbog nekoga-prilagođavanje je neizbježno jednom od dvoje koje čine par.
Prillagođavanje na novu radnu sredinu, kolege, atmosferu, smjene ako postoje.
Prilagođavanje na novu situaciju u kući-nova beba npr. Svi u kući se prilagode tom smotuljku? :)
Da, ja sam prilagodljiva.
E popuštanje ili odustajanje od svojih stavova, mijenjanje svog mišljenja ili svojih odluka da bismo nekoga usrećili, ušutili ili zbog mira u kući, kancelariji, komšiluku itd. je posve nešto drugo. To je beskičmenjaštvo. Ja imam kičmu.

Po mom ukusu svi su vec suvise prilagodljivi i podlozni masovnim trendovima bilo psihickim ili fizickim.
Naravno sve to utice i na medjuljudske odnose pa i veze.
U tom slucaju cak i neprilagodjavanje jeste prilagodjavanje.

Verujem da je mali broj ekstremnog prilagodjavanja partneru posledica nekog manifesta hronicnog nedostatka ljubavi u zivotu a veci deo je samo prolazna faza da se "dobije" nesto tj. neko.

Meni je normalna doza prilagodljivosti pozitivna osobina. Zelja za rastom, razvojem, da se iskusi nesto novo.
Svakako je i nuzna cak i za prezivljavanje i zivot u razlicitim sredinama pod razlicitim okolnostima.
Pozeljna je, cak i neophodna u vezi. U nekim normalnim okvirima koja kao rezultat ima licni i zajednicki progres i srecu.

Poslednja izmena:
Često potiskuju svoje želje i osećanja. Pokušavaju da na najbolji način ispune očekivanja npr partnera
Da li prilagođavanje nekome znači da smanjim razliku između sebe i drugoga, da mu postanem sličniji, da ispunjavam očekivanja. Je li to put za veću bliskost?
Postoje.
Zašto, to je individualan faktor, vezao bih to za slabost iz odr. razloga, uzroka. Granica je u zavisnosti od velićine slabosti.
Strah od gubitka vjerovatno postoji.
Bio nekada, sada ne. Moj uzrok je poticao iz nefunkcionalne porodice, mislim da većina mentalnih devijacija potiče iz porodice, ostaju ožiljci i ponekad nezalečene rane, ipak je porodica nukleus koja u najvećem procentu odredjuje individuu, posle toga društvo.
Preterano prilagodjavanje nije put za veću bliskost, slabost je u toj osobi jer ne spoznaje pogrešnu radnju u kojoj gubi ono najbitnije, sebe. Ne treba biti previše tvrdoglav, treba biti svjestan i razuman, ali podilaziti nekome da bi mu se svideli rušeći sopstveno dostojanstvo i uvjerenje, je suludo, nepotrebno, loše po tu osobu. U mnogim situacijama život raži od nas da budemo jaki, da kažemo NE, nije ovo za mene, i okrenuti ledja. Nositi u sebi očekivanja drugih, velika je boljka.

Ništa ne treba da se forsira, ljubav, prijateljstvo itd.

Mislim da je skroz Ok da se muškarac prilagodi svojoj ženi. I to je dokaz ljubavi

Mislim da je skroz Ok da se muškarac prilagodi svojoj ženi. I to je dokaz ljubavi
Naravno i ona ako voli njega, prihvatiće ga sa svim njegovim vrlinama ali i manama, jer svi smo mi(i muškarci i žene) samo ljudska bića. Nepostoji idealna žena ili muškarac. Čak i kad se zaljubimo pa počnemo idealizovati nekoga, pre ili kasnije mora da uslede neka bolna otrežnjenja, jer kao što napisah svi smo mi samo ljudska bića.

Naravno i ona ako voli njega, prihvatiće ga sa svim njegovim vrlinama ali i manama, jer svi smo mi(i muškarci i žene) samo ljudska bića. Nepostoji idealna žena ili muškarac. Čak i kad se zaljubimo pa počnemo idealizovati nekoga, pre ili kasnije mora da uslede neka bolna otrežnjenja, jer kao što napisah svi smo mi samo ljudska bića.
Da, svi smo prvo bića, pa onda ljudska bića, nakon toga, muška i ženska bića... dakle dijelimo se, a i dalje se dijele tipovi muških i ženskih bića, da ne idemo dalje, vratimo se na muško ženski podjelu... ključna stvar je da ono što muškarac očekuje od žene i žena što očekuje od muškarca nije isto, velika je to razlika. Po mom dosadašnjem iskustvu i zapažanju, u većini slučajeva, čovijek treba da bude moćan, svoj, samouvjeren i sl. ljepota je tek tamo peta šesta kategorija ali je naravno i ona poželjna. NIKAKO da se on prilagodjava ženskoj osobi to je kontra onoga što žena traži, to je upravo slabost muškarca, dok žene u muškarcu traže moć, jačinu, sigurnost, intelekt iskazan kroz humor, kroz govor, ne kroz matematiku, teška hladna duboka razmišljanja i sl. Žena će svjesno ili nesvjesno, intuitivno prezirati muškarca koji je slab tj. koji odstupa od osobina koje sam naveo. Muškarac mora da "ukroti" ženu, njenu prirodu, tako da je ipak na neki način žena ta koja se prilagodjava, ali nije to prilagodjavanje, ona je ukroćena i na taj način prilagodjena, to je razlika.

Poslednja izmena:
Ali treba da se prilagođava donekle, u smislu ako je inteligentan shvatiće ko je ta žena, šta želi itd.

No, sviđa mi se početak, čini mi se da iako evidentno postoje razlike m i ž one se precenjuju. Ja imam npr neki kažu muški mozak u mnogim stvarima, a videla sam i mnogo emotivnije muškarce od sebe. Pogrešan je put ići tako. Mnogo je veća razlika između ljudi u kulturi i inteligenciji nego što je m ž podela.

Ali treba da se prilagođava donekle, u smislu ako je inteligentan shvatiće ko je ta žena, šta želi itd.

No, sviđa mi se početak, čini mi se da iako evidentno postoje razlike m i ž one se precenjuju. Ja imam npr neki kažu muški mozak u mnogim stvarima, a videla sam i mnogo emotivnije muškarce od sebe. Pogrešan je put ići tako. Mnogo je veća razlika između ljudi u kulturi i inteligenciji nego što je m ž podela.
Donekle... mnogo je to sve da kažem komplikovano, u praksi... ipak, smo svi mi u suštini u svojoj koži, te što se tiče m i ž odnosa tvrdim da svako tu gleda svoj interes koji se ponekada poklapa, a često ne poklapa, i eto tako čini vezu medj dvoje... Doza manipulacije mora da postoji, doza zadržanih i otvorenih misli, neke karte su u rukama, a neke su bačene na sto, one koje se vide i one koje se ne vide. Karte u rukama koje posjeduje muškarac nisu iste kao one koje posjeduje žena.

Zamolio bih te da pojasniš ovo za muški mozak i emocije. Pogrešan put? Inteligencija? Nisam svario dobro.

Razlika u kulturi jeste velika, ali svaka kultura daje odredjenu dozu slobode i obrnuto, ograničava ili ne, diktira pravila. Recimo na zapadnijim terenima žene mogu da idu gologuze dok na bliskom istoku moraju da se pokrivaju onom crninom, zbog kulture koja je relativna i nametnuta u suštini, ali priroda m/ž je ista i tamo i ovamo.

Uslovi za brak npr

1.Ako ste slobodnog duha i niste spremni na kompromise i pritom siromasni ili prosjek standard imate,ne ulazite u Brak

(Za brak je potreban kompromis i odricanje)

(Nijedan partner nece da trpi partnera koji je sebican i koji nece da se odrekne svojih komfornih navika,zarad djece i braka koji pritom nije bogat... osim ako ste bogati)

2.Ako ste slobodnog duha i niste spremni na kompromise i pritom bogati,onda ulazite u Brak.

(Svaki partner ce da trpi partnera koji je sebican i koji nece da se odrekne svojih komfornih navika,zarad djece i braka,zato sto je bogat)

(I kada izbiju svadje i prepreke izmedju bracnog para,tipa dodjete kuci umorni pa vam bracni drug zvoca,tipa ovakav si onakav si ne mijenjas se,zasto bi se svi svadjali kao obican narod.Fino bracnom drugu das novca koliko joj treba da je sav bijes,prodje taj jezik svako razumije i nema svadje.)

3. Pouka je slobodni i ljudi nezavisnog duha ne treba da ulaze u brak ako nisu materijalno jaki i obezbjedjeni i bogatiji od svog bracnog druga mimimum 5 puta.

(Jel ako vam je partner Dejvid Bekam nema veze Sto je mozda samoziv ili sebican u braku,kada ima vise kreditnih kartica nego dlaka na glavi.E ako je prosjek finansija,onda sve smeta,i onda dolaze do izrazaja te price ko je prilagodjljiv u braku ko nije,a to je utjeha za nemanje finansija.

Brak je investicija,interes.Za ljubav i ne treba Brak.Sto ne znaci da nema Brakova gdje se ljudi vole ali malo

Ha, opet "pametnjaković mlađi".. ja ću u opoziciju (jel to beše Lajavi krelac 🙄)
... ključna stvar je da ono što muškarac očekuje od žene i žena što očekuje od muškarca nije isto, velika je to razlika.
Nije velika. U čemu je velika, ? imaju zajednička zadovoljstva, međusobnu pomoć, zajednički cilj...
Po mom dosadašnjem iskustvu i zapažanju, u većini slučajeva, čovijek treba da bude moćan, svoj, samouvjeren i sl. ljepota je tek tamo peta šesta kategorija ali je naravno i ona poželjna.
Daa, muškarac mora biti sposoban i jak (i u prvobitnoj zajednici) u kasnijoj dobi i pametan,.. pametniji (ne i lukaviji) od žene.
Lepota je u početku primamljiva, pa sve manje.

NIKAKO da se on prilagodjava ženskoj osobi to je kontra onoga što žena traži, to je upravo slabost muškarca, dok žene u muškarcu traže moć, jačinu, sigurnost, intelekt iskazan kroz humor, kroz govor, ne kroz matematiku, teška hladna duboka razmišljanja i sl.
Treba da se malo i prilagođava, sve i ako nije iskreno. Da je malo vara, (ko će te više voleti iko će lepše lagati)... da zadovolji njenu želju da ga menja (kad bi ga promenila po svom, sasvim, potražila bi drugog.. da menja )

Žena će svjesno ili nesvjesno, intuitivno prezirati muškarca koji je slab tj. koji odstupa od osobina koje sam naveo.
Ali će se sažaliti pre nego drugi muškarci.

Muškarac mora da "ukroti" ženu, njenu prirodu, tako da je ipak na neki način žena ta koja se prilagodjava, ali nije to prilagodjavanje, ona je ukroćena i na taj način prilagodjena, to je razlika.
Ženu treba umoriti radom ili rađanjem Ako je ne umorite, ženu treba ubiti.
( Ko je to napisao... nisam ja - časna reč)

To je obicno osobina ljudi koji sire gledaju stvari i zivot sami,a kada znas da su ljudi vecinom ograniceni ne kazem zatucani,al ograniceni u manjoj ili vecoj mjeri logicno je da oni ne izvise jbg vecina su,prilagodljiv nije to uvijek potreba da udovoljis drugom pa prilagodljiv si,nego jedna vizija svijeta koju ti imas u glavi i koja je mnogo ljepsa od toga sto nam nudi ova surova realnost.Najteze je ispoljiti lijepe stvari i ideje,zato ti ljudi i potiskuju a kada vidis dalje, nisi ogranicen bojis se i posledica svojih djela i to je logicno da imas blokade.A onda idu i sumnje da nisam nesto pogresno rekao,da mi ko nije zamjerio itd.Neko drugi bi rekao daj opusti se sta te briga,a lako ti je biti opusten kad imas ogranicenu svijest,kada nisi svjestan mnogih stvari.Nemas nikakav ideal u zivotu, neko ce reci pa ovaj je opusten,a bolje receno takav je prazan.Aj npr nadji neku zivotinju da potiskuje emocije nagone itd,nijedna ne potiskuje.Al zato je i zivotinja

Neprilagodljivost na pocetku moze biti izazov ima svojih drazi al vremenom vodi covjeka na jedan zivotinjski nivo.Sam sebi si dovoljan npr imas alfa osobine jake itd sve je to za mnoge primamljivo.Al takva osoba nema buducnost ka cemu ona tezi ili ide.Svoj sam pa i vuk je svoj al je i sam i bez ikoga i sam trune u divljinj

Poslednja izmena:
Ha, opet "pametnjaković mlađi".. ja ću u opoziciju (jel to beše Lajavi krelac 🙄)
Prljavi inspektor Plantonije i kljunovi, u akciji... drago mi je što sam postao predmet vašeg X-Files-a, ne znam koja epizoda al dobro... druga strana nego šta, da ne pomisle ljudi "s kim sam takav sam"...
Nije velika. U čemu je velika, ? imaju zajednička zadovoljstva, međusobnu pomoć, zajednički cilj...
Stvar je prosta, da ne dužim mnogo, jedan primjer, žena očekuje protekciju/moć od muškarca, a to muškarac ne očekuje od žene, ukratko...
Daa, muškarac mora biti sposoban i jak (i u prvobitnoj zajednici) u kasnijoj dobi i pametan,.. pametniji (ne i lukaviji) od žene.
Lepota je u početku primamljiva, pa sve manje.
Nekad' sam bio mlad i lud... a sad... sad više nisam mlad...
Treba da se malo i prilagođava, sve i ako nije iskreno. Da je malo vara, (ko će te više voleti iko će lepše lagati)... da zadovolji njenu želju da ga menja (kad bi ga promenila po svom, sasvim, potražila bi drugog.. da menja )
Yes.
Ali će se sažaliti pre nego drugi muškarci.
Pre nego se iko sažali, drugi će pokušati da utješe... ne njega...
Ženu treba umoriti radom ili rađanjem Ako je ne umorite, ženu treba ubiti.
( Ko je to napisao... nisam ja - časna reč)
Čija god da je, nije dovršena misao, ubiti čime? Veliko je pitanje...

Prljavi inspektor Plantonije i kljunovi, u akciji... drago mi je što sam postao predmet vašeg X-Files-a, ne znam koja epizoda al dobro... druga strana nego šta, da ne pomisle ljudi "s kim sam takav sam"... ,😎

Stvar je prosta, da ne dužim mnogo, jedan primjer, žena očekuje protekciju/moć od muškarca, a to muškarac ne očekuje od žene, ukratko...

Nekad' sam bio mlad i lud... a sad... sad više nisam mlad...
👍
Yes.

Pre nego se iko sažali, drugi će pokušati da utješe... ne njega...
Nee, sve si bolji.. nego slabo se snalaziš sa domaćim filozofima... Iz kojih si to 'mudrijaških knjiga' učio?

Čija god da je, nije dovršena misao, ubiti čime? Veliko je pitanje...
Evo, čija je :

možda je bolje u filozofsku kafanu.

U nastavku... ( a, možeš proveriti na guglu...)
nisam napisao da je u tom snimku 😉

Ne razumem da li me optužuješ ili se informišeš
Покушавам да се информишем у овом случају, пошто код Дучића још нисам наишао на ту изреку.
Код Андрића јесам, у приповетци Аникина времена.

Back