Prestao sam da pušim i uštedeo za stan...

Skafander

Iskusan
Poruka
5.128
Kad sam imao 14 godina počeo sam da pušim, i pušio sam nekih godinu dana dok nisam shvatio da je bacanje para pa sam prestao ali sam počeo da štedim i da odvajam pare sa strane, želeo sam da imam svoj stan. I tako sam 30 godina štedeo i ove godine kupio stan na Altini, od 30 kvadrata, uknjižen, bez centralnog grejanja, znači nema velikih računa. Jednosoban stančić. Zahvaljujući tome što nisam pušio. Oko 500 dinara dnevno sam štedeo kao što košta prosečna pakla cigareta i uštedeo 45.000 evra. Šta vi mislite, da li bi i vi tako mogli, da ne pušite i da štedite. Ako ste stariji, na primer imate već 30 godina, da štedite vi i supružnik po 500, to je 1000, i možete već za 15 godina da uštedite za takav stančić. Da li je pametnije to ili da kupujete cigarete i da plaćate svoju bolest i svoju preranu i bolnu smrt, i da nas gušite i trujete, šta je pametnije, bolje, zdravije i isplativije?

Свака част. Једини проблем је инфлација због које се не исплати нити штедети нити радити пуно радно време.
Koja inflacija ako štediš u evrima, evo na primer 5 evra po osobi. Ili za manje vreme da se uštedi ako su dve osobe, odnosno par, znači 10 evra dnevno, za 15 godina možeš da uštediš 55.000 evra, i da kupiš čak dvosoban stan. Samo da ne pušiš. Valjda je bolje to nego kirija ili kredit. Još plus si zdraviji.

Valjda je bolje to nego kirija ili kredit.
Kažu da postoji i zavisnost od kredita, tako da nemaština može doneti duplu radost onima koji su tome skloni
Da li je pametnije to ili da kupujete cigarete i da plaćate svoju bolest i svoju preranu i bolnu smrt, i da nas gušite i trujete, šta je pametnije, bolje, zdravije i isplativije?
Nemaju objašnjenje, jednostavno posvećeni su destrukciji i to je to

Kad sam imao 14 godina počeo sam da pušim, i pušio sam nekih godinu dana dok nisam shvatio da je bacanje para pa sam prestao ali sam počeo da štedim i da odvajam pare sa strane, želeo sam da imam svoj stan. I tako sam 30 godina štedeo i ove godine kupio stan na Altini, od 30 kvadrata, uknjižen, bez centralnog grejanja, znači nema velikih računa. Jednosoban stančić. Zahvaljujući tome što nisam pušio. Oko 500 dinara dnevno sam štedeo kao što košta prosečna pakla cigareta i uštedeo 45.000 evra. Šta vi mislite, da li bi i vi tako mogli, da ne pušite i da štedite. Ako ste stariji, na primer imate već 30 godina, da štedite vi i supružnik po 500, to je 1000, i možete već za 15 godina da uštedite za takav stančić. Da li je pametnije to ili da kupujete cigarete i da plaćate svoju bolest i svoju preranu i bolnu smrt, i da nas gušite i trujete, šta je pametnije, bolje, zdravije i isplativije?
Da ti nije inflacija i konverzija za sve te godine pojela štednju, verujem da bi kupio zamak na dedinju. U svakom slučaju podržavam svaki vid samokontrole.

Koja inflacija ako štediš u evrima, evo na primer 5 evra po osobi. Ili za manje vreme da se uštedi ako su dve osobe, odnosno par, znači 10 evra dnevno, za 15 godina možeš da uštediš 55.000 evra, i da kupiš čak dvosoban stan. Samo da ne pušiš. Valjda je bolje to nego kirija ili kredit. Još plus si zdraviji.

И евро има исту инфлацију као и динар (нешто мању, занемариво).

Ако за 15 година уштеди 55 000 евра, за 15 година неће моћи да купи ни ту гарнисеру коју си ти купио. Математика нам каже да цене некретнина у просеку годишње расту 4 %. Па твојих 30 000 евра на то накалеми 4 % сваке године и направићеш прогнозу колико би коштао стан као твој за 15 година.

Не кажем да не треба штедети, али прича је доста компликованија.

Vidio mladic nekog starca kako pusi skupe cigare i pokaze prstom na veliku kucu iza njih i kaze mu- da nijesi pusio sad bi imao onu kucu. Stari se okrenu pa mu kaze - pa to je moja kuca

Ако за 15 година уштеди 55 000 евра, за 15 година неће моћи да купи ни ту гарнисеру коју си ти купио. Математика нам каже да цене некретнина у просеку годишње расту 4 %. Па твојих 30 000 евра на то накалеми 4 % сваке године и направићеш прогнозу колико би коштао стан као твој за 15 година.

Poenta priče je da se štedi i još važnije da se ne puši, da se ne bacaju pare, pogotovo protiv zdravlja. I da mene ne guše. Haha

Znači ako moj drugi stan sad vredi 70.000 evra, da će vredeti 100.000 za 10 godina? Ja bih voleo ali ne verujem da je moguće toliko, da nije preuveličano ili previše?

Ali fora je da je taj stan koji sam kupio vredeo upola manje pre 30 godina.

Poenta priče je da se štedi i još važnije da se ne puši, da se ne bacaju pare, pogotovo protiv zdravlja. I da mene ne guše. Haha

Људима у животу треба неки вентил. Некоме ће то бити цигарета, некоме флашица пива, некоме нешто слатко, некоме одлазак на јогу,

ко не потроши део свог новца на цигарете, потрошиће део тога на нешто друго што би му била разонода, забава, зависност или нека друга потреба.

Није баш да непушењем штедимо да нам остане. Има и тога, али не уштедимо цео износ избацивањем цигарета, јер увек, макар и не знајући, уместо цигарета у животне навике убацујемо неки други трошак. Ако не убацимо, остајемо без тог неког вентила који је потребан људима.

Свако има нешто на шта ће потрошити део свог новца, а да му тај трошак није нужност. Неко на цигарете, неко на Најлепше жеље, неко ће купити скупљи поклон драгој особи, а неко ће у кафани платити цео рачун да се покаже, неко на гардеробу потроши оно што му је претекло.

Изузетак од овога би био озбиљан план штедње, који се односи на све приходе и паметан начин штедње, тако да штедња која има свој разлог, захвати све елементе живота. Али онда, оно што добијамо на тој страни, нешто губимо на другој.

Ali fora je da je taj stan koji sam kupio vredeo upola manje pre 30 godina.

Подржавам то што си купио стан. Ипак, како вреди упола мање него пре 30 година? Цене некретнинама скачу више од инфлације. Данас су на врхунцу, а на Нови Сад је посебно велика навала.

Znači ako moj drugi stan sad vredi 70.000 evra, da će vredeti 100.000 za 10 godina? Ja bih voleo ali ne verujem da je moguće toliko, da nije preuveličano ili previše?

Да. Ако не буде поремећаја на тржишту, твој стан ће вредети за 10 година доста више него данас.

Опет, за 10 година 70 000 евра неће вредети као данас, већ мање, због инфлације (све валуте имају инфлацију, па и евро као и остале).

Милион долара данас и милион долара за 10 година није исто.

Back